Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2693 / 3975
(#) Nemtudhatod válasza gernerakos hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Minél érzékenyebb egy erősítő része, annál biztosabban szedi össze a zajt.
(#) gernerakos válasza Nemtudhatod hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Ezt eddig is tudtam, de melyik része az érzéketlenebb? Én a végtranzisztorokra tippelnék...
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2015
(#) RoliNyh válasza dani555 hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Kipróbálhatod a KiCAD -ot is... Szintén ingyenes, nincs méret és alkatrészkorlát sem, nyomtat mindent...

KiCAD hivatalos letöltő oldal
(#) qvasz2 válasza gernerakos hozzászólására (») Dec 22, 2015 / 1
 
Természetesen a bemenete az érzékenyebb.
(#) RoliNyh válasza Péter75 hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Vagy rendelsz egy ilyet ebay-ról... Nincs tökölés, nincs az hogy működik vagy nem, nem kell javítani...

DC Motor sebesség szabályozó

Én már eljutottam oda, hogy ilyen bágátel összegekért nem éri meg leülni áramkört tervezni, készíteni éleszteni. Ha valami kell, az az első, hogy felkutatom az ebay, aliexpress és hasonló oldalakat. Általában elég sok minden van, csak tudni kell hogy kell keresni.
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Neki lágyindító kell motorhoz. Ez még nem azt csinálja.
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Tulajdonképpen ha feltekered magadnak a potit, az már lágyindítás...
Csak nem egy gombnyomásra, vagy kapcsoló bekapcsolásra működik...

De tulajdonképpen azt se tudni, hogy mekkora teljesítményü motorja van, hogy neki valóban a lágyindítás a szükséges funkció e...

Amúgy igazad van, nem figyeltem konkrétan mit keres...
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2015
(#) geniusmax hozzászólása Dec 23, 2015 /
 
Sziasztok! megtudjátok mondani hogy ez az ellenállás rossz-e mert az ellenállás érték számlálót használva nem jutok dülőre vele. Színkód: piros, zöld, ezüst, arany, zöld ez az esr mérőben 0.18 ohm, valós érték ez vajon?

DSCN3293.JPG
    
(#) sunside válasza geniusmax hozzászólására (») Dec 23, 2015 /
 
0,25 Ω 5%-os lenne. Vagyis biztos jó, ennyit tévedhet a mérőd.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2015
(#) geniusmax válasza sunside hozzászólására (») Dec 23, 2015 /
 
köszönöm szépen!
(#) matyi16 hozzászólása Dec 24, 2015 /
 
Sziasztok!

Arduinóval szeretnék készíteni ami a következőket méri:
-feszültség
-áramerősség
-és a legfontosabb: fáziseltolódás
Természetesen a mért értékeket egy kijelzőről olvasnám le.
Ebben tud valaki segíteni?
(#) xabo75 hozzászólása Dec 25, 2015 /
 
Sziasztok.Milyen feszültség szabályzóval tudom helyettesíteni ezt az tipusú 1117-50 7a02 ic-t ?
(#) sunside válasza xabo75 hozzászólására (») Dec 25, 2015 /
 
A kereső szerint 5 Voltos.
(#) nedudgi válasza xabo75 hozzászólására (») Dec 25, 2015 /
 
Ez LDO, tehát így keress. 1117 vagy 2950 legyen a típusszámban.
(#) stickys hozzászólása Dec 25, 2015 /
 
Sziasztok!
Lenne egy elég "alap" kérdésem. A kondenzátoron feltüntetett feszültség az a maximális fesz.? Tehát Ha mondjuk 30V-ra van tervezve, használhatom 12-vel is?
(#) Bakman válasza stickys hozzászólására (») Dec 25, 2015 /
 
Igen és igen.
(#) artiny hozzászólása Dec 25, 2015 /
 
Ma rászurtam egy lepai lp 838 erositot a szamitogepre - es a jack dugojanal ahogy szurtam be a szamitogep elejen levo jack bemenetbe elkezdett ropogni valami /mint amikor szikrazik valami/.. Mar volt olyan,hogy a hatuljan az erositonek, elkezdett ugyan így ropogni,szikrázni ahogy kilazult a POWER(táp) csatalakozoja.
Az erosito hatuljan levo csatlakozo nem eleg stabil,ha beszurom a táptcsatlakozot akkor elegge lottyog.Az adapter pedig hogy passzoljon le lett vagva a vege es a helyere egy masik adapter vege lett kotve. Most lehet az a baj,hogy ugy van osszetákolva az adapter kábelja,.. mar nem is igen merem beszurni hogy ne hogy megrázzon.

Ma ahogy szurtam rá es ropogott a jacknel nem is szurtam be teljessen inkabb eldobtam a kábelt az auxnak, es amikor ereztem egy kis egett budos szagott lekapcsoltam a gepet is azonnal /az eloszoton levé kikapcsolo gombbal/Bekapcsoltam a gepet de mar nem ereztem a budosset es mukodik idaig minden ugyan ugy rajta..

Szerintetek erdemes lenne venni egy uj adaptert?pl egy 12V 2A ilyen adapter :
/amugy 12V 3A -t ir,hogy kell neki...de mar lattam olyan leirast is hogy 2A kell neki, nekem a fekete szinu van aminek a hatuljan 3A ir /
Add meg a link feliratát
az erosito: Add meg a link feliratát
szetszedtem az osszekotest,lehet ettol volt a pattogas,szikrazas?
ez kicsit lehuztam a ragasztot es mar kilatszott az egyik vege a kabelszállaknak
1 2
A kerdes,hogy most mitol csinalta ezt? a szikszallagos takolmany miatt? ha lenne egy mas adapterem ami nem ilyen osszetákolt azzal már nem szabadna csinalni a szikrazast,ropogast?
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2015
(#) Mumtaz hozzászólása Dec 25, 2015 /
 
Át szeretném alakítani a PC kormányomat. A jeladója fix és összesen 660 impulzussal dolgozik. Az átalakítás lényege, hogy többet lehessen rajta forgatni. Optokapus a szenzora, tehát van egy lyukacsos tárcsája. Az átalakításhoz áthelyezném egy másik tengelyre, ami kevesebbet forog ugyanakkora kormány elfordulás mellett. Meg is lenne, csak az a baj, hogy ez egy fix tengelyen forgó fogaskerék és nincs hely, hogy a lyukacsos tárcsát rátegyem.
Mi ezeknek az optokapuknak a lényeges? A tárcsán lévő lyukak mérete? Mert azon gondolkodtam, hogy magát a fogaskereket furkálnám meg, de attól is félek, hogy túlságosan elgenygülne.
Nem tudom, hogyan lehetne megoldani a kérdést.
(#) bunga 155 hozzászólása Dec 25, 2015 /
 
Boldog karacsonyt mindenkinek. Esetleg ha valakinek lenne egy jo otlete. Egy tabletből szeretnék kivezetni barmilyen módon egy állapot jelet aminek csak annyi lenne a funkciója, hogy ha a tablet be van kapcsolva legyen egy logikai szintű jel amivel tudok egy mondjuk relét kapcsolni. Előre is köszönöm. Vagy esetleg melyik fórumon tegyem fel ezt a kerdest?
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2015
(#) bbalazs_ válasza Mumtaz hozzászólására (») Dec 25, 2015 /
 
Ne furd meg, mert elvesziti a mukodeset. Az optokapu lenyegeben ket infra ado-vevo part tartalmaz, ezek fel fazissal el vannak tolva egymashoz kepest. Tehat a tarcsa es a jelado-jelvevo egymashoz vannak hangolva. Innen tudja a chip, hogy merre forgattal es hanyat.

Szerintem neked mechanikailag konnyebb lenne a problemat kezelni kisebb/nagyobb attetellel.
(#) geniusmax hozzászólása Dec 25, 2015 /
 
Sziasztok! Kellemes Ünnepet először is!
Tudna valaki segíteni, adott a mellékelt képeken egy laptop adapter nem tölt nincs kimenő feszültség rajta. kicseréltem már az uc3843b, bc847a, 2sk3562, 47uF50v, 817c, 680uF25v, tl431, diódák jók, és nem működik, szakadást sehol nem találtam, minden smd alkatrészt egyesével kimértem esr-mérővel.
a képeken megjelöltem az alkatrészeket név szerint 2-es, 3-as képen, mért feszültséget a 4-es képen megírva a képre. ezzel kapcsolatban ha tudtok esetleg még segítséget nyújtani megköszönöm!
(#) kadarist válasza geniusmax hozzászólására (») Dec 25, 2015 /
 
Az UC 7-es lábán mekkora a feszültség? A test legyen a primer puffer negatívja.
(#) geniusmax válasza kadarist hozzászólására (») Dec 25, 2015 /
 
Az uc 7-es lábán kereken 5v van rajta
(#) Mumtaz válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 26, 2015 /
 
Igen, ismerem az optokapu működését. Sajnos az a baj, hogy ezt ebben a kormányban úgy oldották meg, hogy a kormánytengely egy köztes fogaskerékkel hajtja meg az erő visszacsatolás (Force FeedBack) motorját. A jeladó tárcsa a motor tengelyén van és a kormány jelenlegi teljes mozgástartományában (ez a kormányon 180 fok) a motor tengelye pontosan 20-at fordul.
Hogy a kormány olyan legyen, mint egy igazi autóban, ahhoz a kormánynak nem 180 fokot, hanem 900-1000 fokot kellene fordulnia. Ezt mechanikailag viszonylag könnyen el lehet érni. Sajnos azonban az elektronikát nem lehet módosítani és így a tárcsa/jeladó a teljes tartományban 660 "impulzussal" dolgozik (20 fordulat*33 lyuk=660). Ez a maximum és nem módosítható, tehát, ha a kormányon többet forgatok, akkor ami ezen érték fölött van, már nem veszi figyelembe.
Így marad az, hogy a tárcsa áttételét kell módosítani, hogy akkor is csak 20-at forduljon, ha a kormányt háromszor körbetekerem.
A motor és a köztes fogaskerék áttételét ugyan lehetne módosítani (nagyobb fogaskerék a motorra, kisebb a köztesnek), de félő, hogy akkor meg leégne a motor a nagyobb áttétel miatt. Ezért számolgattam, hogy a motor marad így és a köztes fogaskerék mérete is, viszont utóbbi pontosan 20-at fordul a kívánt kormányfordulat mellett, ezért gondoltam, hogy lehetne ez a jeladó tárcsa. Viszont az a gond, hogy fix tengelyen forog, tehát nincs az, hogy ennek a tengelyére tenném át a tárcsát és sajnos hely sincs, hogy az optoszenzor elférjen a tárcsával. Ezért gondoltam arra, hogy maga a fogaskerék lehetne a jeladó tárcsa, ha precízen lyukakat fúrnék rá, az optoszenzort pedig megoldanám a fogaskerék két oldalára. A kérdés esetleg az lehet, hogy ezeknek az optokapuknak mekkora lehet a tűrése? Vagy az optokapus megoldás esetleg kiváltható lenne rotary encoder-el, ha megoldanám a tengely forgását? Vagy az hamar elkopna?
De, ha forgóra alakítanám a tengelyt, akkor már talán meg tudnám oldani a mostani tárcsát is, de nagyon kevés a hely. Arra gondoltam, hogy egy régi videóból kiműtött motor lenne a forgó tengely, mert az csapágyazott, csak nincs hely hozzá. a mostani megoldás a fix tengellyel egy lemezbe van rögzítve. Nem tudom, hogy így egy sima lemezbe hogyan lehetne forgó tengelyt rögzíteni.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2015
(#) kadarist válasza geniusmax hozzászólására (») Dec 26, 2015 /
 
Nem a referenciafeszültséget nézted? Egyébként 7V alatt nem indul be az oszcilláció. Keress még hibás alkatrészt.
(#) bbalazs_ válasza Mumtaz hozzászólására (») Dec 26, 2015 /
 
Az optokapuknak elegge kicsi a turese, sajnos. Mar amennyiben preciz nullpoziciora van szukseg es nem 'ugorhat'. Elvileg furhatnal lukakat is, de felek, hogy a precizitas nem kozelitene meg egy gyari kivitelet.
Ha a forgo tengelyen nincs igazan radialis ero, akkor egyszeruen oda szoktam csoppenteni pillanatragasztoval es ketkomponensuvel korbeveszem (alatet kell, mert a ketkomponensu elegge fekez).
(#) geniusmax válasza kadarist hozzászólására (») Dec 26, 2015 /
 
nem, nem azt mértem, az uc 7-es lábán van 5v amit a trafó azon oldalán ahol az optó csatoló és a 22nF helyezkedik el és az 5v a 47uF50v kondi + lábán van a képet töltsd le kinagyítva jobban látszik bejelöltem, a másik hogy a 2sk3562 jobb lábán nincs semmi feszültség csak a bemenő 306v ez így jó egyáltalán?
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2015
(#) mikrokapcsolo válasza Mumtaz hozzászólására (») Dec 26, 2015 /
 
Helló! Én megpróbálnám azt, hogy a mechanikai átalakítás után, a motor fordulatainak számához a jelenlegi lyuktárcsát alakítani. Pl, minden második lyukat eltömiteni, ezzel máris megkétszerezted a jelenlegi mozgástered. Figyelembe kell venni ugyan, hogy ezzel a pontossága is csökken, de egy próbát megér.
(#) kadarist válasza geniusmax hozzászólására (») Dec 26, 2015 /
 
Erre a 7-es lábra kötött indítóellenállás jó? Egyébként is az ellenállásokat kimérted és az optocsatoló is jó?
(#) Mumtaz válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 26, 2015 /
 
Most már odáig eljutottam, hogy megnéztem, hogy az optokapu egyik fele elfér-e a lemez és a fogaskerék között. Az a tervem, hogy a lyukacsos tárcsát ráhúzom a fogaskerék tengelyrészére és ráragasztom. Ez meg is történt, csak még nem ragasztottam rá, csak gravírozóval kiszedtem a tárcsa közepét. Aztán a lemezen csinálok egy "ablakot" és azon keresztül rögzítem az optokaput a pici nyákjával együtt, de úgy csinálom meg, hogy lehessen finomhangolni.
Viszont akad itt egy gond, amivel nem számoltam. Ez pedig az, hogy ez a fogaskerék az ellenkező irányban forog. Hogyan lehetne az optokaput megfordítani. Fordítva nem lehet felrakni, mert nem férne el. Át kell forrasztani a vezetékeket?
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2015
Következő: »»   2693 / 3975
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem