Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hali! Bekotottem a fenyeroszabalyzos kapcsolot de nem jo, mert zug egy kicsit ha bekapcsolom. Igy visszatettem a regi kapcsolot. A lampan levo szopotokat akartam allitani hogy merre alljon, a lapman levo csavart akartam megkazitani erre szikrazas pukkanas es a csvarhuzobol leegett egy kis darab? Mi lehetett a baj? Aram van a csillar fem reszeben?
Szia
az igazán szofisztikált megoldás a következő lenne: megnézed, a töltőben/adapterben milyen ic van megnézed annak az adatlapját ebben többnyire van egy feszültségosztó, ami a kimenő feszt állítja. Ezt meg kell találjad az adapterben ezt az osztót kell módosítani. Ha másképp nem, valamelyik ellenállásra párhuzamosan ráforrasztott ellenállással Utána méred a kimenőfeszt, ha OK, használod. De ez úgyis egyértelmű. Ha tudod az IC típusát, add meg, esetleg tudok konkrét infót adni.
AP4310
Am-E1 724J43 Ha minden igaz ezt írja rajta.
Szia
Igen, ez egy step down ic, áramhatárolással úgy nézem, a kimenetek között van egy osztó, aminek a közepe a 2. lábra megy. Az osztó ellenállásértékei saccra 3.5/2.5 arányban lehetnek (esetleg 3,2/2,5 az eredeti 5,7 V szerint), a +kimenet felől a nagyobb. Ezt kellene 2.6/2.5 értékre csökkenteni. Azaz konkrétan: a + kimenet és a 2. láb közötti ellenállás értékét kell megnézni és egy akkora ellenállást párhuzamosan kötni, hogy az eredő ellenllás 2,6/3,5-szeresére csökkenjen Mondjuk nekem gyanús, hogy 6 Voltot mértél ott, ahol, 5,7 Voltnak kellene lennie. Ha ez csak mérési hiba, akkor növelheted a párhuzamosan kötendő ellenállást az eredet 2,6/3,2-szereséig. Remélem nem fogalmaztam túl bonyolultan. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2016
Üdvözletem! Az lenne a kérdésem, hogy mi lehet az oka, hogy a háztartásban mindig kimegy a fő biztositék? Valakinek van tippje? (automata és cserélve lett) Mono fázis van csak bevezetve..Meghibásodott gépek nincsennek (kályha,sütő stb.). Csak a fő megy el de az után ugye vannak kötve kissebb áramra tervezettek és azok nem oldanak ki. Alkalmanként nagy áram juthat be?
Ha lekapcsolt villany mellett csináltad akkor a kapcsoló nem a fázist szakítja meg (hiba) a csillár fémrésze meg földelve van.
Lehet hibás a kismegszakító (ha az van, ugyan nem azt írtad).
Nálam a színben van egy olyan kismegszakító, ami full-automata, és saját AI-ja van... Akkor old le amikor ő akar...
Bocsi, mostmár tudom hogy mi a rendes neve . Szerbiába simán automata biztositéknak mondjuk..Kismegszakitó, lett cserélve és ez a baj hogy nem tudjuk hogy miért dobálja ki . Amikor rájön az öt perc akkor kivágja.
Szia
Biztosíték kétféleképpen mehet ki Vagy hirtelen igen nagy áramtól (pl rövidár), vagy huzamosabb ideig - percekig - tartó, a biztosíték értékét valamivel meghaladó áramtól. Ilyenkor lehet, hogy az említett kép látható, azaz pl. az egyik másodlagos biztosítékon megy a mosógép (pl 8A) a másikon a sütő (pl. 6 A) a harmadikon egy vízforrló (pl 4 A). Ezek egyike sem éri el a másodlagos biztosíték terhelhetőségét, az összegük viszont 18 A ami 2 A-rel meghaladja a főbiztosíték (pl 16 A) terhelhetőségét. ilyenkor ez nem azonnal, hanem mondjuk 10 perc múlva leold A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
Üdv!
1 volt alatti feszültséget hogyan tudok előállítani, ami kb. 1A terhelhetőséget tud?
Egyen, vagy váltakozó? Mi a cél?
Amúgy: nagyobb feszültségből leosztással; vagy akármilyen, legalább 1W leadására képes trafóra rátekersz pár menetet (míg eléri az ~1V-ot) ~0.8mm-es huzalból.
Egyenáramot szeretnék. Trafónál a terhelésre stabil maradna a feszültség?
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
Ha nem mini trafó (>2W), akkor igen, -egyenáramhoz kell úgyis puffer-, de lehet stabilizálni 1-2 diódával, mint zéner (hogy több ne legyen).
Inkább írd le mihez használnád. Én áramgenerátort használnék, aztán a feszültség majd hozzá idomul. Vagy a feszültséget kellene állítani? Akkor meg LM317 5V-os tápról 1.5A-t tud.
Fix feszültségre lenne szükségem. LM317-el az a baj, hogy 1.25v alá nem lehet állítani. Egy multiméter mérőzsinórjainak az ellenállását megnérni.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
Szia!
Kis ellenállás méréshez nem kell fix feszültség. Fix áram kell. Így a mérőzsinóron eső feszültségből megtudod annak ellenállását.
Itt egy kapcsolás erre:
Ha gond a mérőzsinór ellenállása, akkor lehet csinálni rövid, vastagabb zsinórt, egy nagyságrenddel kisebb lesz az ellenállás. De itt már hasonló nagyságrendű hibát okoz a multiba bemenő dugó-aljzat érintkezési ellenállása ami mindig más, és ugyanígy a zsinór másik végén lévő csipesznél, vagy akármi csatlakozásnál.
A multi csatlakozója és a csipesz azért nem okoz akkora hibát mint a gagyi mérőzsinórok. Utóbbi ellenállása gyakran eléri az 1Ohmot is. Ja és kettő kell belőle. Én is szórakoztam vele, és teljes mértékben egyetértek, hogy a rövid, vastag mérőzsinór sokat segít. Egy "gagyi" multimmal pl. nem lehetett 2-3 Ohm alatt ellenállást mérni. A zsinórokat saját készítésűre cserélve 0,2-0,3 Ohm lett az alsó méréshatár, ami viszonylag pontos is.
Sziasztok, egy 74Ah-s akkut szeretnék tölteni viszont a töltőre az van írva hogy min12 max48Ah akkuhoz használható. A töltőárama max 4A. Ezzel ha megpróbálom tölteni a 74Ah-s akkumat abból lehet baj? Vagy csak lassan töltődik az akku?
A feszültségnek kell megegyezni, és tovább fog tartani a töltés...
Feltéve ha nem valami spéci mikroprocesszoros töltő, ami leállítja magát ha elérte a firmware-ben beállított maximális töltési kapacitást, ha van benne ilyen. De akkor el kell indítani újra, és feltölti második körben... Ja és ha tudja tölteni azt a fajta akkut, akkor nem lesz gond. Tehát ólomsavas, AGM stb meg kell hogy egyezzen, mert máshogy kell tölteni ahány fajta... A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
15.56V-ot mértem a sarukon mikor rajt a töltő, az akku 12.4V-on állt mikor rátettem, ez a 15.56V nem túl sok?
Mérjél rá többször is, a feszültségnek némileg csökkennie kell, ahogy töltődik az aksi...
Nem tudom milyen töltőd van... Ezért írtam, hogy a típusnak mindenképp egyeznie kell...
Méregetem folyamatosan, először 15.46V-ot mértem töltés közben most már 15.59V-on áll de úgy néz ki lelassult az emelkedés, vagy meg is állt, talán lassan csökkenésnek indul.
Biztos, hogy jó az az akku? 15.56 V elég sok, pláne ha ilyen kis töltővel akarod felpumpálni. Ha 72 Ah-s akkut 4 A-rel töltesz kb. teljesen lemerült állapotból, kb. 20 óra alatt végez. Ha ettől sokkal előbb felugrik a feszültség, akkor vagy hibás az akku, vagy megtelt.
Töltés közben növekszik a feszültsége, nem csökken. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
Igaz de pancser vagyok, az áram fog csökkenni, a feszültség meg nő a maximális akkufeszig...
De a 15.56 az csont plafon szerintem is... De ha levesszük a töltőt az akkuról, mennyi marad utánna az akkufesz az a lényeges kérdés... Ha sokat visszaesik, akkor nincs feltöltve. Azért írtam, különböző típusu akkukhoz különböző típusu töltő kell. Az univerzális tudja mindegyiket tölteni, de ahhoz be kell állítani a töltőn valamit, minimum egy akkutípus kiválasztást... Amúgy ha jól rémlik, valamlyík típust magasabb feszültséggel töltik... A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
72 Ah-s akku, ha minden igaz, max. 4 A töltőáram és töltés közben 15 V feletti feszültség nagyon sok. Nem hiszem, hogy irgalmatlan nagy árammal tölt, különben már rég felrobbant volna az akku. Az a tény, hogy tölteni kell, kicsit az engedi sejtetni, hogy üzemszerűen már nem nagyon akart működni.
Töltés közben most kicsit visszaesett, 15.54V a fesz (előbb ugye 15.59V volt). Ha levettem a töltőt az akku 12.90V-on állt de kb. másodpercenként csökkent 0.01V-ot, gondolom mivel még csak fél órája töltöm (kezdetben az akku 12.43V-on állt). Töltés közben most 1.07A áram szaladgál.
12.4V és 12.6V közt teljesen feltöltött egy akkumlátor...
Miből gondoltad, hogy esetleg le van merülve? Zárt vagy nyitott rendszerü? Ha utóbbi, akkor kénsavszintet és töménységet kellene ellenőrizni, minden cellában...
Nagyon úgy fest a dolog, ahogy Bakman kolléga sejti. Nagy a belső ellenállása, (15 V -nál csak 1 A körül vesz fel), meg gyanús, hogy egy cella hiányzik is. Ha leveszed a töltőről, és vársz egy kicsit, 13,6 - 13,8 V között kell mérned feltöltött akku esetén.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |