Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép tápegység
 
Témaindító: sayd, idő: Júl 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 20
(#) Ge Lee válasza didyman hozzászólására (») Szept 12, 2015 /
 
A hatásfoknak nem sok köze van a vezérlő típusához, inkább a kapcsolási és vezetési veszteséghez. Csak akkoriban amikor elkezdtek PC tápot gyártani ez senkit nem érdekelt, plusz voltak tranyók olcsón, jó fetek meg nem nagyon, vagy csak sokkal drágábban.
(#) didyman válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 12, 2015 /
 
Ez nem igaz. A túlfeszvédelem csak üzemszerűen működő tápnál képes elektronikai eredetű túlfeszt kezelni, ami elég ritka esemény a többi verzihoz képest. Ha meghibásodás történik, és a szabályzókör nem állítható le szabályszerűen, például a primer kapcsolóeszköz zárlatba vonul, akkor semmi nem fogja meg a trafóra jutó energiát és abból lesz a szekunder oldalra is elegendő ahhoz, hogy tönkretegyen bármit. Passzív védelmet meg még nem láttam PC-s tápban, a primer oldali varisztorokon kívül, persze.
Az aktív PFC-vel is az a helyzet, hogy sokkal precízebben, pontosabban dolgozik, mint az egyszem tekercs, arról nem beszélve, hogy mennyivel olcsóbb gyártani (tehát az olcsó tápban kizárólag durván alulméretezett tekercset fogsz találni, ami meg is látszik a terhelés alatti hatásfokán). Egy jól megtervezett A-PFC meg nem döglik sűrűbben, mint a PWM, és a primer puffert is kíméletesebben kezeli.
(#) didyman válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 12, 2015 /
 
Ez nem igaz. Pont ez a lényege a fejlődésnek, vagy a rezonáns topológiának. A 494-gyel az életben nem fogsz akkora hatásfokot elérni, mint egy CM6800-val, függetlenül a félvezetőktől.
(#) Ge Lee válasza didyman hozzászólására (») Szept 12, 2015 /
 
Ezt majd el is hiszem, ha részletesen, áramköri szinten elmagyarázod, addig nem. Rezonáns tápot ugyanúgy tudsz építeni a 494-el is, nekem van is belőle egy 2kW-os példány, de ne mondd el senkinek. Másrészt a rezonánst nem tudod pwm-ben szabályozni, tehát biztos hogy nem az. PFM-ben tudod, de azzal nem lesz olyan stabil. De ha csatolsz egy rezonáns PC táp rajzot, elhiszem hogy van olyan.
A hatásfokot az határozza meg, hogy mekkora veszteséggel tudod a primer DC feszt a szekunderre transzformálni. A tranyókkal kevésbé, mert ott a maradékfesz (vezetési veszteség) meg a lassabb ki-be kapcsolás (kapcsolási veszteség).
(#) didyman válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 12, 2015 1 /
 
Rezonáns PC táp létezik már évek óta (pl. zalman ZM500RS, 2010-ből), a Google-ba te is be tudod írni a megfelelő keresőszót. Részemről ennyi, ebből a szálból kiszálltam. Szándékosan nem akarod megérteni, amit írok, akkor meg minek töltsek ezzel időt.
(#) Egedi_T hozzászólása Szept 20, 2015 /
 
Sziasztok! Van egy Commodore 64-es gépem, táppal, floppyolvasóval együtt. A tápon nincs meg a dugófej, csak a 4 kábelvég . Barna, sárga, zöld, fehér. Valaki le tudná írni/tudna rajzot küldeni, hogy melyik lábhoz melyiket kell bekötni a dugófejen?
Köszönöm
(#) hapro válasza Egedi_T hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Google keresés... "C64 connector pinout"

Ezekből már ki tudod találni, meg egy multiméterrel.
(#) Norberto hozzászólása Szept 29, 2015 /
 
Sziasztok!

Aziránt érdeklődnék, valaki ismer-e bevált, nagyon jó minőségű, mezei SATA HDD megtáplálásához használható külső tápegységet? Ugyanis ezek az ótvar kínai gagyik néhány hónap után már meg sem tudják mozdítani a HDD-t, annyira elgyengülnek és annyira pocsék minőségűek. Természetesen szinte szétszedhetetlenek, mert nyilván védeni akarják a szupertitkos, ótvaros belső tartalmat...

Valószínűleg NEM kínában készült változattal senki nem tud szolgálni, de hátha...
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2015
(#) didyman válasza Norberto hozzászólására (») Szept 29, 2015 /
 
Tiszteletem a régi ismerős névnek. Ritka dolog, amit keresel, de ha FSP, vagy Mean Well embléma szerepel rajta, akkor megtaláltad a megfelelőt. Egyik-másik nevenincs sem annyira borzasztó (DeLock talán), és szét lehet azokat szedni kis türelemmel, meg ügyességgel, de van csavaros is néha. Ha a belseje tűrhetően védett, szűrt és láthatóan nem melegedett rommá semmi benne, akkor minőségi kondikkal, esetleg még pár alkatrész cseréjével és némi passzív védelem beépítésével tartós, jó táp lesz azokból is.
(#) Norberto válasza didyman hozzászólására (») Szept 29, 2015 /
 
Szia didyman!

Köszönöm választ! Az FSP valóban jó választás lehet, nekem is olyan márkáim vannak otthon, de eddig még nem találkoztam külső táp megoldásaikkal. Létezik ezek szerint?!? Ha igen, merre?


A szétszedést és türelemjátékot csupán azért nem favorizálnám, mert ez a táp céges célokra lenne használva, és az amúgy is sok dolgom mellett nem fizetné ki senki (az időt sem), ha én kézzel mókányolnék ilyen feladatokkal. Ezért lenne szükség alapvetően jó minőségű termékre, ami hozzányúlás nélkül, azaz befektetett további idő és pénz nélkül is tudja, amit tudnia kell. Boldog lennék ettől...

Kicsit amúgy borzasztó ez a mai világban, hogy ha valami normálisat szeretne az ember, akkor kb. magának kell megalkotnia, mert ha másokra próbál hagyatkozni, másban, másoknak hinni, azonnal borul a bili és jönnek a nyüglődések és problémák. Arra leszek kíváncsi, vajon egyszer megharagszik-e a kínai olcsó gagyi tömeggyártásra a világ, de úgy igazán...
(#) Ge Lee válasza Norberto hozzászólására (») Szept 29, 2015 / 1
 
Nem. Ha normálisat szeretnél, akkor a nem normális árának a többszörösét kell kifizetni érte, és máris jó lesz. A kínaitól sem lehet csodákat várni pár száz Ft-ért. Volt kollégám ezen már túl van. Vette az 1-2ezer Ft-os laptop tápokat, nem nagyon mentek el 1 évig sem. Aztán vett egyet ötször annyiért, az évek óta megy. Nem fog megharagudni rájuk a világ, mi fogyasztók meg pláne nem, mert egyedül ők tudják lenyomni az árakat. Nincs ingyen ebéd, ami jobb, az többe is kerül. Persze akadnak kivételek.
(#) Norberto válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 29, 2015 /
 
Köszönöm a válaszodat, de sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy nem tudok mit kezdeni ezzel. Ne haragudj meg ezért, hogy ezt írom, csak mindezekkel én már tisztában vagyok, amit leírtál. Hisz pont ezért kérdeztem, amit, mert nem szeretem az olcsó és befürdős dolgokat, mert azokkal már tele a padlás. Gondolom, nem csak az enyém.

Még egyszer leírom, kiemelten, a kérdésem lényegét:


Aziránt érdeklődnék, valaki ismer-e bevált, nagyon jó minőségű, mezei SATA HDD megtáplálásához használható külső tápegységet?


Milyen választ várnék pl.:
- te figyu Norberto, ilyen nincs és ne is keress, mindhiába, amúgy is holnapután világvége

- te figyu Norberto, van egy tök szuper, már próbáltam is, a múltkor vettem egyet belőle, de nem emlékszem pontosan, jövő hétre megnézem neked az adatait

- te figyu Norberto, hallottam egyről a tesómtól/kollégámtól, hogy mesélt egy ilyenről és tök jól működik neki 2 éve, vegyél ilyet, link, adat, stb. róla itt és ott kapható

- te figyu Norberto, menj be az Örsön balra az első utcába, keresd a Nagy Lalikát, ő otthon pont ilyeneket gyárt és valami veszett jó, igaz, a kínaiaknál 4x drágább, de megéri! Jelszó: éXer a Műszer


Nem tudom, így világos-e ezek alapján-e?

Nem rizsára és világi ömlengésekbe akartam bocsájtkozni a kérdésemmel, hanem lehetőleg konkrét márkákra, típusokra, gyártókra kérdezni, olyanokra, amik kaphatóak is. Lehetőleg tapasztalaton alapulva.

Hogy miért kérdeztem: mert nekem nincs kapacitásom, hogy tapasztalat nélküli tapasztalatokat szerezzek pár perc Google-zás után a kiszemelt termékekről. És félmillió forintom se, hogy beszerezzek a legnagyobb márkákból 1-1 db-okat, több hónapos tesztelgetésre. És nem is vág erősen szakmámba. És biztos van nálam sokkal tapasztaltabb ember ilyen területen is, mint megannyinál a világban, aki csípőből ideír csak másfél sort, és minden kertelés nélkül tartalmazza a hasznosítható adatokat. Ilyenek reakciójára lennék kíváncsi.
(#) Bakman válasza Norberto hozzászólására (») Szept 29, 2015 / 1
 
Nekem beváltak egy itthoni boltból is kapható MeanWell tápegységek. Konkrétan ilyet még nem vettem (5V, 12V), de pár háromkimenetest (5V, 12V, -5V) bár beépítettem, szépen teszik a golgukat.

szerk.:
-te figyu Norberto...
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2015
(#) Norberto válasza Bakman hozzászólására (») Szept 29, 2015 /
 
Szia!

Köszi, tökéletes, pont ilyesmire gondoltam! Örülök!

A MeanWell-t didyman is írta, de valamiért nem pont erre asszociáltam, amikor olvastam tőle, hanem egy régebbi dugasztápomra.
(#) tipiusz hozzászólása Jan 18, 2016 /
 
Sziasztok!
Jól sejtem, hogy ez a "műszer" gyakorlatilag kiváltható egy PC tápegységgel egy az egyben?
Bővebben: Link
(#) granpa válasza tipiusz hozzászólására (») Jan 18, 2016 /
 
Ahogy a leírásában van: mindegy mivel melegíted a drótot.
(#) tipiusz válasza granpa hozzászólására (») Jan 19, 2016 /
 
Köszi! Inkább a működés/nem működés, miértjére lennék kíváncsi! Állítólag többeknek van, ezért kérdezem! Pl a rövidzár védelem szerintem kioldana alapból! Esetleg miből lenne a legegyszerűbb megépíteni? Köszi a válaszokat előre is!
(#) Ge Lee válasza tipiusz hozzászólására (») Jan 19, 2016 /
 
Nincs teljes rövidzár mert a 0,4-es horganyozott drótnak van valamekkora ellenállása, ettől függetlenül nem biztos hogy a PC táp örülni fog neki, de az 5V-os ágnak szerintem nem lenne baja. Bármilyen trafós akkutöltő megfelel a célnak, legfeljebb ha félted a tápot akkor iktass be a körbe néhány tized ohmot valami vastagabb huzalból. Vagy vegyél műanyag keretet, azt nem kell műlépezni.
(#) tipiusz válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 19, 2016 /
 
Köszi!
Kérdés, hogy az 5V ág mennyire hatékonyan/gyorsan melegítené fel azt a cirka 1.5m drótot! 12V ággal próbáltam, 2db táppal is, azonnal leoldottak!Tápot nem féltem, van vagy 8db itthon Eddig 12V 100Ah akkuval csináltam majdnem az is lassú. Műanyag keretet nem veszek, konzervatív méhész vagyok
(#) Ge Lee válasza tipiusz hozzászólására (») Jan 19, 2016 /
 
Bármilyen 12V-os, legalább 50W teljesítményű trafó megfelel a célnak. A PC táppal meg köss sorba valamit, ha nincs ellenállás huzalod akkor 1-2m kerítésdrótot és inkább az 5V-os résszel próbáld ki.
(#) (Felhasználó 112967) hozzászólása Máj 8, 2016 /
 
Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni.Van egy LPJ9 modellszámú, 400wattos tápegységem, ami alaplappal nem indul el,viszont manuálisan el tudom indítani.Miért csinálhatja ezt?Kimértem a feszkókat és mindegyik ágán meg van,aminek meg kell lenni szerintem.Ötlet?
(#) pittti válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Máj 9, 2016 /
 
Idézet:
„...Kimértem a feszkókat és mindegyik ágán meg van,aminek meg kell lenni”

Ha terhelés nélkül mérted, akkor az nem mérés. Legalább egy 20W-os izzót kössél mind a 12V, mind az 5V-os ágra úgy mérjed. Kiszáradt kondenzátorok esetén terhelés alatt esik a feszültség, erre az alaplapok érzékenyek. Illetve még egy oka lehet, mérd meg a PG kimenetet hogy bekapcsolás után megjelenik-e rajta az 5V. Ennek hiányában ugyanis az alaplapok nem indulnak.
(#) (Felhasználó 112967) válasza pittti hozzászólására (») Máj 9, 2016 /
 
3 kérdés ezzel kapcsolatban:

1:-melyik színűt érted PG alatt?
2:-az 5v-ra hány voltos izzót rakjak?
3:-egyszerre terheljem mindkét általad említett ágát?
(#) (Felhasználó 112967) válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Máj 9, 2016 /
 
Tehát:
Gondolom,hogy a szürke szálra gondoltál.Meg van rajta az 5Volt.Mindegyiket lemértem terheléssel és terhelés nélkül is, a különbség 0,01Volt.Az 5V ágra egy 6V15W-os,a 12V ágra egy 12V21W-os izzót kötöttem.Próbáltam mindét ágat egyszerre és külön is terhelni és így is mértem.Nem tapasztaltam hibát.
(#) mustaine73 hozzászólása Máj 9, 2016 /
 
üdvözlet a köv kérdésem van. van egy USB-ide/sata átalakitom és szeretnék egy külsö winyót beinditó eszközt csinálni. ugyebár ehhez külsö táp kell. van egy rakás notebook tápom és azt kérdezném hogy direktbe rátköthetem a winyóra a noti tápot? meghajtja? leszedtem egy rossz asztali tápról egy ide/sata tápcsatit másik vágott felén a drótok két fekete/piros/sárga vezetékekre oszlik.

érdemes ezzel molyolni? köszi
(#) proba válasza mustaine73 hozzászólására (») Máj 9, 2016 /
 
Sok fajta notebook tápegység van, olyat viszont ritkán találni aminek 5V -os és 12V os része is van.
(#) pittti válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Máj 9, 2016 /
 
Látom ügyes vagy, megtaláltad a saját kérdéseidre a választ. Tehát terhelve, terheletlenül azonos - PG jel pedig van. Akkor most jön az, hogy szétborítod a tápegységet, ESR mérővel átméred az összes elektrolit kondenzátort (ha a tápegység öt évnél idősebb akkor mérni sem nagyon kell), és cseréled őket. Indulási bizonytalanságot főleg a készenléti körben lévők (itt 470-1500µF van), vagy a primerkörben lévő kis értékű (1-10µF) csatoló kondenzátorok okoznak. Ha továbbra sincs eredmény, akkor a vezérlő IC körében kell a hibát keresni, viszont ekkor már sanszos az IC cseréje.
(#) (Felhasználó 112967) válasza pittti hozzászólására (») Máj 9, 2016 /
 
Hát igen......nincs ESR mérőm és több,mint öt éves a tápegység.Viszont kérdés,hogy megéri-e a ráfordítást!?Hasonló kaliberűt 2-3 ezerért lehet kapni.Ha veszek egy marék kondit és kicserélem,nos ez jóval több.És ha nem az a baj,akkor cserélhetek IC-t..stb.A végére benne lesz egy másik tápegység ára és egy csomó időm valószínűleg hiába.Azért köszi a tippet!
(#) pittti válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Máj 9, 2016 /
 
Hasonló kaliberűt 2-3 ezerért csak használtat kapsz, ami megint csak zsákbamacska. Nem tudod mennyit ment idáig. Egy tápegységben 12 - 20 kondenzátor van, ennek a költsége márkás, LowESR fajtából olyan 2000 Ft. A legdrágább az a primer puffer (egy vagy két darab), de ezek aránylag ritkán mennek tönkre - bár ha 10%-nál többet vesztettek az eredeti kapacitásukból, akkor illik cserélni. Mérlegelés kérdése, megéri-e.

Első nekifutásra nézzél bele, és ha púpos tetejű kondenzátort látsz, akkor azt cseréld.

Megfelelő minőségű cserealkatrészeket használva egy tápegység élettartama minimum megduplázható - én már nagyon sokat javítottam, és nem nagyon kerültek vissza hozzám.
(#) (Felhasználó 112967) válasza pittti hozzászólására (») Máj 9, 2016 /
 
Nincs púpos kondi.
Következő: »»   15 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem