Fórum témák
» Több friss téma |
Késő Most forrasztgatóm Alkotóét. Annyi a lényeg, hogy pár paramétert nem értek és nem akarom megsütni. Inkább kérdezek .
Az építésed célja a lényeg, mert az az ami alapvetően meghatározza az irányt. Ha nagy teljesítményre van igény, akkor nyilván az áramkorlát helyes működése az egyik sarkalatos pont, míg mondjuk a hangzás másodlagos. Ha viszont egyfajta "minőségi" zenehallgatás akkor arra nincs is szükség, olyankor inkább az ember igyekszik aszerint megválogatni az alkatrészkészletet hogy a végeredmény a számára legkedvezőbb hangképet produkálja.
Nekem már régebben feltűnt valami amit sokáig nem akartam elhinni, ezt már egyszer le is írtam. Addig van szép hangja (számomra), amíg csak az A osztályú fokozat dolgozik a hangszóróra. Amint nagyobb lesz a kivezérlés és elkezdenek kinyitni a végtranyók, már nem tetszik. Tehát van a quad-nak ez az elmés, egyedi híd találmánya ami a torzítási értéket elvileg nagyon alacsony értéken tartja, viszont a hangzást meg megöli. Más lehet hogy másként van ezzel, de én így hallom.
Nekem nincs ilyen, nem tudom. Ha tippelnem kellene, akkor nem várnék más hangzást. Nagyon tiszta, színezetlen, szinte steril hang.
Ez nem u.n. High End végfok lesz. Annyit szeretnék biztosan elérni, hogy +-30 Voltról és +-50 ről is működjön, ezért nem látom a ZPD36 szerepét egyelőre. Olvasom az anyagot, tuti nem teszek bele military cuccokat, egyszerűen nem az a cél.
Szia! A Zener szerepét már írtam neked. A kétféle tápfeszültségnél az áramkorlátozó mellett az IC táp előtét-ellenállásait és az A-osztályú fokozat munkaellenállását is át szokás méretezni.
Sziasztok! Megépítettem a lent csatolt rajzok szerint egy quad-ot annyi különbséggel, hogy mj15003 került bele. A probléma az lenne, hogy már +- 25v mellett is nagyon melegszik mindkét 560ohm/2w-os ellenállás és bemenet nélkül is csak búg folyamatosan, mi lehet a probléma?
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2016
A táp fesz. mennyi legyen? +-25V-nál már forró a két ellenállás.
+- 35V a max amit most rá tudok kötni.
Megmértem őket, remélem jól is . +- 35V mellett mértem.
A T7 tranzisztorod hibás, vagy rosszul van beültetve. A kollektor-emitter átvezetése miatt forrósodnak az ellenállások.
Szerk.: A T4-nél sem stimmel valami. PNP és lábkiosztás rendben? A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2016
Köszönöm! Megyek és megnézem azt a bd242-t.
Kicseréltem de akkor is ugyan azt csinálja, megnéztem és jól is van bekötve.
Folyamatosan csak búg és bemeneti jelre sem reagál. A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2016
Az IC invertáló lába pozitív feszültséget kap a kimenettől és invertálás helyett a kimenete is pozitív. Milyen IC van benne? Helyes-e a beültetési pozíció?
Szerk.: A T4 emitterén nem elírás a feszültség? -0,79V hihetőbb. A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2016
TL071 van benne, megnézem a beültetést
Bocsánat tényleg elírtam, megmértem újra és -0,9V van a T4 emitterén.
A T7 így valóban ártatlan, koncentráljunk az IC-re!
Ott mi lehet a probléma? Mit mérjek?
Győződj meg a helyes beültetésről, mérj feszültséget a 2-es lábon! Ha ott testhez képest pozitív feszültséget észlelsz (a dióda által 0,6-0,7V-ra határolva) és a kimenet [6] is pozitív akkor IC hibának néz ki - csere.
Ha 0V a 2-es láb, akkor a dióda-kondi tájon testzárlat, vagy R8 (4k7) szakadás lehetséges.
Az IC 2-es lábán -1,6 és -3V között ugrál a feszültség.
Az R8 D1-D2 felőli lábán mekkora és milyen polaritású a feszültség?
A bemenet testre van kötve az élesztés során? Bővebben: Link
Testhez képest +0,7V van az R8 ellenállás D1-D2 felőli lábán
Innen a találékonyságodra lesz szükség, hogy lesz ebből az R3 túlsó lábán negatív feszültség. Nézd jól át a forrasztási oldalt! Az alacsony negatív IC-táp is gyanús. Az átvezetés, vezetősávhiba kizárása esetén jobbára az IC csere következne.
Lehet, hogy már maga a nyák terv sem működő képes?
Az érintett részen nem látok hibát. IC-csere volt már?
Tudnál képet készíteni a forrasztási és az alkatrész-oldalról?
Igen volt IC csere ugyan azt csinálja, IC nélkül is ugyan az és ugyan úgy búg is. A bemenet pedig földre van kötve és így most az ic tápja 14-14 V. Képet pedig mindjárt csinálok is.
Ha IC nélkül nem szűnt meg az 560ohm ellenállások melegedése, akkor ott egyéb hiba is lesz.
Ha a búgást említed, akkor az remélem egy ellenálláson keresztül bekötött hangszóróból származik, mert 30V egyenfeszültségre nem illendő hangszórót csatolni.
Igen ellenálláson keresztül van rákötve . Csináltam képeket, csatoltam őket.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |