Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1174 / 1387
(#) mc-4 hozzászólása Márc 26, 2016 /

Sziasztok!
Laminálós dry fóliát használóktól.... Milyen típusú laminálót használtok? Van olyan amit lehet átalakítás nélkül használni?
Üdv!
(#) niedziela válasza mc-4 hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Mit értesz átalakításon ?
Én csak a papír bevezetőnél vágtam le a burkolatot, hogy a fóliát vissza tudjam hajtani.
(#) mc-4 válasza niedziela hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Meg esetleg a görgőket nem-e kell széjjelebb állítani, hogy beleférjen a 1,5mm vagy a 2mm nyák. Nem akarnék 8000-érnél többet rászánni, de jobb lenne a 4000 forintos kategória is.
Lervia
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2016
(#) niedziela válasza mc-4 hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Nekem mechanikailag nincs problémám vele.
Sigma EL242HC laminátor
Vaterán 1000Ft -ért láttam.

laminator.jpg

(#) Max26 hozzászólása Márc 27, 2016 /

Sziasztok!

Ha NYÁKot akarok készíteni, akkor mindegy milyen lézer nyomtatóval dolgozom, csak eredeti tonernek kell lennie benne?
(#) szucsistvan123 válasza Max26 hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Után gyártottal is működik, csak max nem olyan jó a minőség.
(#) RoliNyh válasza Max26 hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Nem a nyomtató fajtája számít, hanem az, hogy milyen minőségben és milyen kontrasztosan képes nyomtatni a műnyomó papírra vagy a műanyag fóliára.
(#) papus51 válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 29, 2016 /

Szia. Bocs, hogy ilyet kérdezek, de lehúztad a védőfóliát előhívás előtt?
(#) sdrlab válasza papus51 hozzászólására (») Márc 29, 2016 /

Igen..., de már volt aki kérdezte ezt )

Viszont..., ahogy látom különböző CAS számú szódát gyártanak....

Ma vettem újat, ennek a száma: 497-19-8. Ez 100%-os koncentrációjú.
Van egy régebbi, az 98%-os, annak a száma más: 6132-02-1

Sajnos annak a szódának nincs már meg a zacskója, amit próbálgattam eddig...vagy egy harmadik fajta, vagy ezzel a másodikkal egyező termék.

Ezt max azután tudom megmondani, hogy készítek 3 azonos koncentrációjú löttyöt a három szódából, és lakmuszpapírral megpróbálom összehasonlítani. Nem tudom ki fogja e mutatni a különbséget...de bízok benne, hogy igen.
(#) usane válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 29, 2016 /

Inkább harmadik fajta, mert 98%-osnak nem szabadna gondot okoznia. Nagyon nagy eltérésnek kell lennie (jó 40-50%) hogy ennyire ne műköüdjön.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2016
(#) sdrlab válasza usane hozzászólására (») Márc 29, 2016 /

Én is ezt gyanítom..., de most már a végére akarok járni ennek, mi szívatott meg ennyire....
(#) RoliNyh válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 29, 2016 /

Ne bízz benne, a lakmusz papír arra jó, hogy egy folyadékról megállapítsa, hogy savas vagy lúgos kémhatású e...

Ha te három löttyöt készítessz, az mindhárom lúgos lesz, és a papír azonos színű lesz...

(Ha a kémia órán tanultakra jól emlékszem...)

Igazából még 50% -os eltérést sem mutat ki ugyanolyan közegben, nem hogy 5% -ost...
(#) sdrlab válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 29, 2016 /

1-14 pH között mérő papírt lehet beszerezni ha jól látom. Nem hiszem, hogy a különböző koncentrációhoz egy szín tartozna Ez nem háromállapotú színskála , hanem tónusok garmadája....szerintem a célnak meg fog felelni!
(#) RoliNyh válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 29, 2016 /

Igen az lehet, de azt az 5-10%-ot szerintem akkor sem fogod észre venni...
De sok szerencsét hozzá...
(#) niedziela válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 29, 2016 /

És amit ma vettél az jó, leszedi amit kell ?
(#) sdrlab válasza niedziela hozzászólására (») Márc 29, 2016 /

Még nem jutottam oda, hogy kipróbáljam )) Majd kb éjfélig sanszos csak a dolog...
(#) papus51 válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 29, 2016 /

A kettő között jelentős különbség van. A 497-19-8 cas számú az vízmentes Na2CO3, a másik pedig dekahidrát, ami azt jelenti, hogy 10 molekula kristályvizet is tartalmaz, így a molsúlya majdnem a háromszorosa a vízmentesnek. Más megközelítésben kb. 1/3-ad Na2CO3-at tartalmaz. Ettől még használható, csak arányosan többet kell bekeverni, hogy 1%-os legyen az oldat.
A pontos melekulasúlyok: Na2CO3= 106
A dekahidráté: 286.
Ezekből tudsz pontosan számolni.
Jó kevergetést.
(#) sdrlab válasza papus51 hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

Nos...ez akár magyarázat is lehet arra, amit még az elején tapasztaltam, hogy az 1%-os oldat sehogy sem akart működni, se hidegen, se melegen, se ráolvasásra, se exponálatlanul..., egészen addig, amíg vagy 5x-ére nem növeltem az adagot. Akkor már működni látszott...csak nem értettem, hogy miért kell ilyen sok bele, amikor mindenki 1%-osról beszélt... ?!!

De hogy ne csak teória legyen...elkészítettem 3%-os lötyit abból a dekahidrátból.... Az eredmény - marha lassan, de oldja az exponálatlan polimert. Sok perc, és ecsetelés után oldotta le. Mindezt kb 50 fokos oldatban.

Utána elkészítettem 1%-os oldatot a frissen beszerzettből is. Ugyanaz a víz mennyiség, hőfok. Betéve a fóliát...azonnal behomályosodott! A másiknál ilyen percek alatt sem nagyon volt. Gyakorlatilag "füstölve" olvadt le a polimer, némi ecsetelés mellett nem telt bele 1 perc sem!!!

A kettő között még a 3x-os adagnál is nagyságrendbeli különbség volt sebességben!
Ezzel bebizonyosodott egyértelműen, hogy a régi szóda valami fura vegyület lehet..., de vajon mi ??! Talán szódabikarbóna ??
(#) papus51 válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

A CAS száma alapján nem lehet más, mint kristályos szóda. Ez egy szigorú nyilvántartási rendszer, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet kezeli a hazai bejelentéseket és tartja nyilván a nemzetközieket.
A CAS szám egy meghatározott vegyületet jelöl, nem lehet mögötte valami más egyéb.

Ami előfordulhat még, hogy amit vettél az nem tiszta kémiai anyag, hanem anyagok keveréke, amiben az egyik összetevő a 6132-02-1 CAS számú anyag és mellete van még egyéb, veszélyesség szempontjából nem kiemelten fontos anyag(ok). Ilyenkor az "összetevők" címszó alatt szokták feltüntetni a CAS számot.
Mi volt ennek a készítménynek a kereskedelmi neve?
(#) hotib válasza papus51 hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

"Csoda szóda" biztonsági adatlap. Mivel nem értek hozzá, ezek után nem csodálkozom, hogy ezzel sikeres az előhívás. Mármint az előzőekben leírtak szerint.
Viszont - ahogy korábban már írtam is - én is vettem másikat, amiről semmi információm nincs, mert eldobtam már a zacskóját, de azzal csak tömény oldatot tudtam készíteni. Többször is készítettem, mindig mérlegelem, mégis egy csomó lötstop bánja...
Aztán megint kaptam csoda szódát, és azzal ismét sikeres. Azt a másikat azóta leoldónak használom, 10% töménységben.
(#) papus51 válasza hotib hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

Letöltöttem a "Csoda szóda" adatlapját, az valóban tiszta vízmentes Na-karbonát.
Lemosónak a NaOH oldat megfelelőbb, vagy ha van otthon SziTi lefolyótisztító, annak is nagy része NaOH, vagy az ún hideg zsíroldók is NaOH ritkábban KOH oldatok.
Akkor ez a probléma megoldottnak tűnik.

De hiszen írtam, hogy az a szóda ismeretlen gyártmány már, lévén nincs meg a zacsija, a másik kettőé pedig még megvolt, van. Azoknak adtam meg a CAS számát.
Tehát továbbra sem biztos, hogy valóban bármilyen szóda variáns is volt az a szóda...de biztos, hogy szóda volt...és valószínűsíthetően a dekahidrátos variáns. De ezt nem tudom biztosan....a fene gondolta volna, hogy egy olyan egyszerű vegyületnél, mint a mosószóda ekkora mizéria lehet!! Sehol sem olvastam róla eddig...látszólag mindenkinek simán megy!!
Pedig egyértelmű, hogy csak a 497-19-8 CAS számú a jó, a többi kb kuka.
Arra a másik zacsira, a dekahidrátosra csak 98% töménység van megadva. Mi lehet a maradék 2% ? Esetleg valami olyan anyag, ami miatt nem igazán alkalmas az előhívásra ?

Én is ezt a csoda szódát akartam venni köv próbára, de Pesten sehol sem találtam 6-ig nyitva is tartó boltot, ahol kapható is lett volna.... Így lett ez amit tegnap vettem.

A legbiztosabb módszer: keresni kell egy kicsi, retro háztartási-vegyi boltot vagy festék kereskedést, ott a mosószóda biztosan Na-karbonát és baráti árú.
Másik lehetőség Pesten: Azúr vegyszerbolt, József krt.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2016

Nagyjából így is tettem, egy nagyobb festék, meg minden egyéb boltot céloztam meg, ahol baráti áron árulták ezt amit vettem. S szerencsére ez a jó szóda verziója is! De ha a sok videó, meg leírás megemlítette volna valahol is, hogy akármilyen mosószóda nem jó ehhez, hanem csak ilyen és ilyen CAS számú, akkor nem lett volna ez a mizéria!
(#) usane válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

Az én Gaffee szódám is ezzel a CAS számmal fut. Nem is csalódtam benne.

Lehet, hogy csak Te futottál bele egy ilyen célra használhatatlan termékbe.
Régóta figyelemmel kísérem a topicot és nem emlékszem hasonló esetre.
(#) tamastar hozzászólása Ápr 3, 2016 /

Sziasztok ma megpróbáltam elkésziteni az elso nyákomat vasalással,de problémákba ütköztem.
Szóval kérdeznék egy pár dolgot.
A vasalás sikeresen ment ,de a papir nehezen ázik le és már másodjára jön le a tinta egy kicsit csak. Akkor vasaljam tovább a nyákot?

A papir nehezen jön le s igy tettem bele a vas-kloridba,biztos nagy hülyeség volt de ezmár szinte nemis akart lejönni egy félórat biztos vizbe volt.
Kinezet

Beletttem a vas kloridba hagytam pár percet utána kiszedtem és ez lett belőle )
Kep
Ez most akkor lemaródott valamenyyire?,ha megdörzsöltem egy kis helyen rószaszines volt ott gondolom lejött.
A vaskloridba mennyi időt kéne hagyni?

Megköszönöm a segitséget ha valakii segitene.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2016
(#) kaqkk válasza tamastar hozzászólására (») Ápr 3, 2016 / 1

Ha tudod melegítsd egy kicsit a vaskloridot, és ne légy türelmetlen , nem pár percig kell benne lennie a nyáknak hanem amíg lemaródik. Extrém esetben ez fél óra is lehet .A papírt meg nyugodtan dörgöld az ujjacskáddal a víz alatt ...
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2016
(#) niedziela válasza tamastar hozzászólására (») Ápr 3, 2016 / 1

Szia !

Áztatni meleg, enyhén sósavas vízben szoktam, az "megeszi" a papírt és könnyebb eltávolítani.
Következő: »»   1174 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem