Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő inverter javítás
Lapozás: OK   42 / 117
(#) zoli75 válasza otvenkilenc hozzászólására (») Márc 18, 2016 /

Üdv. Megjött az IC, kicseréltem és most már tökéletesen működik a gép.
Köszönöm a segítséget.
(#) otvenkilenc válasza zoli75 hozzászólására (») Márc 18, 2016 /

Szivesen : ) Örülök, hogy segíthettem. Régen csináltam ilyen távjavítást, utoljára amikor még utazó szervizes voltam, és nem tudtam egyszer két helyen lenni. )
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2016
(#) kl1234 hozzászólása Márc 30, 2016 /

Sziasztok!
ESP Fidaty 1600 javításában kérnék tanácsot. Hegesztés közben megállt a gép. Azaz ki-be kapcsolgat. A primerköri ellenállást rövidrezáró relé mp-enként legalább 2 szer behúz és elejt. A kimeneten huszonegynéhány voltos pulzáló feszültség van. Izzón keresztül indítva az izzó fölvillan majd lassan elhalványodik, miközben a készülék ventilátora elindul. Ha az áramszabályzót minimumról eltekerem, akkor egyből elkezdi a ki-be kapcsolgatást a relé és a kimeneti feszültség pulzálva megjelenik. Ha az áramerősség szabályzó minimumon van az izzón keresztül indítva csak a segédtáp indul el a ventilátorral együtt, a kimeneten nem ad ki feszültséget. Izzó nélkül direktben indítva pedig, bárhol áll az áramerősség szabályzó, nem változik sem a kimenő feszültség sem a ki-be kapcsolgatások sebessége.
Alkatrészek látszólag rendben vannak, legalább is hidegen mérve, amit persze lehet mérni.
Adjatok valami ötletet, merre keresgéljem a hiba okát!
(#) otvenkilenc válasza kl1234 hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

A primerköri ellenállás az a lágyindító lenne? A relét meghajtó tranzisztort mi vezérli?
(#) kl1234 hozzászólása Márc 30, 2016 /

Szia!
Igen, a lágyindító. A relé a főtrafón lévő tekercsről kap feszültséget egy diódán keresztül, azaz egyenirányítva. Nincs vezérlő tranzisztora.

Ok Olyan mintha a nem indulna rendesen vezérlés. A főtranszformátort meghajtó FET-t vagy tranzisztort mi vezérli?
(#) kl1234 válasza otvenkilenc hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

TDA1060 IC. van a vezérlőpanelen.

Az áramfigyelő TA traforól jövő jelet letudnád követni rajzzal a TDA-ig? Az OC1-2 4. lábakon megtudod nézni, hogy változik a jel 0-tól Vcc-ig ? No és azt hogy a nem ábrázolt részeben milyen úton és hová kerül a jel?
(#) otvenkilenc válasza kovacs.zotya hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

Nyilvános a rajz ahhoz a gépezethez? )
(#) kl1234 válasza otvenkilenc hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

Szia!
Azt hiszem ez a vezérlőpanel rajza. Közben egy kicsit átrendeztem az állapotát, a panelon lévő elektrolit kondit lerobbantottam, miközben a 3-as lábon kijövő jelet akartam megnézni.
Cserélem, és utána átnézem ment-e még el rajta valami. A nagy panelon úgy néz ki nem okozott semmi gondot.

Vez.jpg

(#) somtibi hozzászólása Márc 30, 2016 /

Sziasztok.
Van egy REHM gyártmányú TIGER 170 típusú inverteres hegesztőm, AWI üzemben, KO acélok hegesztésére használom.
Kb. 8 éve kifogástalanul működött, eddig.

A hiba a következő:

- Ív fogáskor kormol, serceg. Hegesztés közben is serceg, az ív nem stabil, az elektródán fel-le, körben vagy oldalra lobog.
Van, mikor a hozaganyagot cseppenként felkapja, nem győzöm az elektródát köszörülni.
A varrat is ronda, szivacsos kinézetű. Megnöveltem a gáz mennyiségét, nem befolyásolt semmit.

A pisztolyba áramszabályzó poti és kapcsoló is van építve. Nagyfrekvenciás gyújtása van, a kapcsoló indítja a gyújtást, nyitja a gázszelepet, kialakul az ív. (A két vezeték 3x0,35-ös, árnyékolt vezeték, a kapcsolóé már volt cserélve. De akkor csak nem indult)

A gáz minőségére gyanakodtam, de egy másik, egyszerűbb inverterrel kipróbálva nem ez a gond.
Ezzel a gázzal, másik, csapos pisztollyal , "koppintós" üzemben szép, tiszta a varrat.

A kérdésem, hogy esetleg a kimenő áram/feszültség minősége - itt esetleges váltóáramú komponensre gondolok - okozhat ilyen hibát? Hol kezdjem a hibafeltárást?
(#) Pásztor István válasza somtibi hozzászólására (») Márc 30, 2016 / 1

somtibi!
Nem biztos, hogy a készülékben van a hiba.
Lehet, hogy lyukas a gázcső a kábelben. Már jártam hasonlóan. A jelenség teljesen olyan, mint amikor levegő áramlat miatt nincs tiszta védőgáz atmoszféra és kormol az ív.
(#) dB_Thunder válasza somtibi hozzászólására (») Márc 30, 2016 / 1

Idézet:
„A varrat is ronda, szivacsos kinézetű”

Akkor tényleg gyanús a gáz tömlője, ahogy a kolléga is említi!
Avinál sikerült egyszer úgy felmelegítenem a pisztolyt hogy leolvadt a védőgáz tömlője.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2016
(#) somtibi hozzászólása Ápr 1, 2016 /

Üdvözlet minden fórumozónak!

Köszönöm a tanácsokat, Pásztor István és dB_Thunder fórumtárs eltalálta a probléma okát.

Tesztelés céljából átszerelem a "kici kinai" pisztolyra, "applikáltam" rá egy nyomógombot, és láss csodát, szépen működik, még az NF gyújtás is tökéletes.

Már biztos, hogy valahol sérült a gáz hozzávezetés (ez az eredeti a pisztolynál a munkakábellel egyben van).

Ha lesz időm, megpróbálom szétszedni a pisztolyt és a kábelezést, hátha javítható.

Még egyszer köszönöm a tanácsokat, remélem tanul belőle sok kolléga. Nem az invertert kell elsősorban hibáztatni.
(#) Pásztor István válasza somtibi hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /

Vannak specko kábelek, amiknek a közepében van a gáztömlő és köré van szőve az áramvezető réz harizsnya. Rá van préselve a pisztoly réz végére, de lehet akár egyszerüen javítható is. Látni kell hogyan van megoldva. Általában a markolat közelében szokott kihasadni.
Örülök, hogy tudtam segíteni.
Jó munkát kívánok.
Pista
(#) maszek0005 válasza somtibi hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /

Milyen típusú kábelt használsz? Én általában B ---el gyártmányt használok. Ez már eleve gázhütéses. De ennek van vízhütéses változata is. Villanyszerelő logikával, javítható.Az áramkábel.
, az egy rézszövet, egy műanyag tömlőben. Mellette folyik a védőgáz hűtés. Ha gondod van az áramkábellal csak szólj, és segítek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2016
(#) Jann hozzászólása Ápr 2, 2016 /

Sziasztok!
Gondoltam megosztom a javítási tapasztalatom.

Hozzám került egy Gysmi 133 inverter. Jelenség: se kép se hang. A készüléket szétszedve a "segéd táp" résznél szétégett (szublimált) vezetősáv volt látható, a méricskélések rávilágítottak arra, hogy az smd diódákból álló egyenirányító híd 2 diódája zárlatos, ezeket cserélve, és a kiégett részt pótolva a készülék újra bekapcsolt .

Érdekes, hogy semmi féle biztosíték nincs a kütyüben, lehet valahogy házilag valami védelmet beiktatni? Van egyáltalán értelme ? Ahogy néztem a cuccot nem most volt először javítva, jó lenne megelőzni az ismételt tűzijátékot.
(#) Jann válasza Jann hozzászólására (») Ápr 2, 2016 /

Sajnos korai volt az öröm, igaz a gép működik, de nem tud ívet fogni, valamint a leragadás gátló része se működik (leragad és elkezdi melegíteni a pálcát). Valakinek esetleg tippje, hogy mi lehet a hiba? Mellékletben a rajza a gépnek.
(#) poczi63 hozzászólása Ápr 3, 2016 /

Üdv!
Remélem jó helyen járok.Egy olyan kérdésem lenne, hogy van 2 hegesztő inverterem(Ergus wig160 cdi és Esab caddy c160i) és egy közös hegesztő vasasztalt használok munkapadként.Rajta maradhat-e mindkét gép testkábele az aztalon ha az egyik gépet használom és a mondjuk másik gép is bevan kapcsolva.A testkábelon keresztül okozhat-e meghibásodást a másik gépenél.
MMA inverter már volt több is összekapcsolva közös testen, és nem okozott bajt, de ezek különböző eljárású gépek.
Szóval jobb lesz-e vigyáznom.
(#) Chipmunk1960 válasza Jann hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /

Szia, Általános tapasztalat, hogy a greatz, majd a biztosíték száll el utoljára. Az eredendő hibát előrébb kell keresni, akár egy Ohm-mérővel, hol van zárlat, vagy volt, s átment szakadásba, ha az új hidat már nem verte le.. Először meg kellene nézni a 6386 tápját, majd kimeneti jelalakját. A nagyfejűeket + a diódákat. Bocsi, de ezen a Francia rajzon, nehezen igazodok ki...
(#) Jann válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /

Egyelőre nem találom a hibát Mik azok a "Nagyfejűek" ?
(#) mpisti válasza poczi63 hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /

Ha az asztal be van kötve az EPH rendszerbe akkor nem lehet probléma.
(#) Jann hozzászólása Ápr 3, 2016 /

Az normális ha kikapcsolt állapotban zárlatot mérek a kimeneten ?
(#) dara válasza Jann hozzászólására (») Ápr 3, 2016 / 1

Az nem normális.A nagy fejüek meg az igbt,kimeneti diódák.De neked úgy néz ki dióda bajod lessz
(#) Jann válasza dara hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /

Meglett a hiba. A pozitív saru rossz helyre lett kötve (közvetlen a tekercs kivezetésre, a dióda elé) ezért mértem zárlatot a kimeneten és ezért működött hibásan.

Köszönöm szépen a segítséget!
(#) poczi63 válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /

Köszönöm a gyors válaszod.Nem ennyire komoly a helyzet, mert megnéztem hogy mit jelent az EPH a wikin.Nincs bekötve.Nem is életvédelmi szempontból kérdezem hanem gép védelmi.
Egyszerűsítve a helyzetet, van egy laposvas aminek az egyik végén az egyik gép testje van a másik végén a másikgép testje van.Ha a laposvason hegesztek az egyik géppel akkor a másik gépnek lehet-e baja a rejtamaradt testkábel és az esetleges testkábelon visszaáram/feszültség miatt.
(#) otvenkilenc válasza kl1234 hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /

No vagyok egy kicsit. A TDA1060 működésében ugyanolyan minta többi PWM vezérlő. (SG3525,TL494 ) Ahogyan látom van egy nyitott állapot figyelés ( nincs a kimenet terhelve és van egy leragadás figyelő is. Jól gondolom? A szekunder körben az OC1, OC2 e két optocsatoló jele bemegy az FBA500 számú panel 1. és 2. ponton. Erről a panelról megy át a 15,18 pontok és a 8 pont. Ez utóbbi állítja le a vezérlőt. Ezen a ponton megtudnád nézni, hogy milyen feszültség van amikor a jelenség tapasztalható? (valószínűleg válltozó értékek, ugráló)
Az FB500-as panel kapcsolásáról van infód?
(#) mpisti válasza poczi63 hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /

Az EPH bekötés nem csak életvédelmi szempontból jelentős, hanem az általad említett problémára is megoldást kínál. A lényege, hogy minden védővezetővel ellátott berendezés védővezetője azonos potenciálra kerül azokkal a nagy kiterjedésű fémszerkezetekkel, amelyek között/alatt/felett/vagy rajta az adott berendezést használod. Az inverteres gépekben a zajvédelem a védővezető potenciáljára van kötve, azaz a készülék védővezetőjén keresztül vezetik el a villamos zajt a föld felé. Ha az általad említett munkaasztal is azon a potenciálon van mint azon eszközök védővezetői amiket az asztalon kívánsz használni(ott akarsz mindkettővel, akár egyidejűleg hegeszteni)akkor nem kell attól tartani hogy akár szivárgóárami, akár kapacitívan csatolt hibafeszültségek kárt okoznak. Az EPH rendszer csak hibátlan készülékek esetén tölti be a funkcióját.
(#) kl1234 válasza otvenkilenc hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /

Szia!
Kicsit elmaradtam innen az utóbbi időben, de a gépre ránéztem néha. az FB500-ról nincs rajzom. Azon egy LM 324 dolgozik, néhány aktív és passzív alkatrész társaságában. Közben addig jutottam a javítással, hogy lecseréltem ezt az LM 324-et, meg a TDA 1060-at is. Azonkívül zárlatosnak találtam a FET-ek meghajtókörében lévő D7 és a D21 diódákat. Kicseréltem őket, sőt a körben mind a 6-ot. Most, 150 W-os izzó sorbakötésével indítva a hegesztőt, letekert áramszabályzó mellett szépen elindul a ventilátor, behúz a lágyindító és a kimeneten 40 Volt körüli feszültség jelenik meg. Eközben az áramfelvétele 280 mA, melyből a bementi zavarszűrőpanel 130 mA-t fogyaszt. Az áramszabályzót feljebb tekerve, hirtelen a kimeneti feszültség leesik és csörgő, recsegő hangot ad az egész. Eközben az áramfelvétele megemelkedik 350 mA körülire. Úgy tünik, hogy a pufferekből kifogy a feszültség és fulladozni kezd. Csak a közben keletkező hang aggaszt, emiatt nem merem direktre kötni.
Szerinted lehet még valami hibája, vagy természetes, hogy terhelés nélkül is megemelkedik az áramfelvétele a potméter feltekerésével?
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2016
(#) mpisti válasza kl1234 hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /

Itt az FBA 501 rajza, ha ez segít

fba501.png

Következő: »»   42 / 117
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem