Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fordulatszámmérő
 
Témaindító: source2, idő: Júl 7, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 39
(#) proba válasza kobold hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 
Ha síma frekimérő akkor nem működik az alapórajel duplázása? (ugyanannyi bejövő impulzus látszólag dupla idő alatt)
(#) tothz válasza m.joco hozzászólására (») Márc 11, 2008 /
 
Szia!
Elkészült a videó, meg néhány fotó. A valóságban még erősebb a két kijelzés kontraszt különbsége.
A felső áramkör az ULN-es, az alsó a csak tranzisztoros kapcsolás, előtétellenállás egyikben sincs; mint már irtam korábban.
A zenerrel párhuzamba köthetsz kondit, pl. 10nF-t, a feszstab kimenetére 100-220uF.
Amit rajzoltál jó lehet, a 100kOhm jó.
Zoli
(#) prst14 hozzászólása Márc 12, 2008 /
 
szia
ennek hol van a NYÁK rajza ,hol lehet megtalálni???PICes?
(#) tothz válasza prst14 hozzászólására (») Márc 12, 2008 /
 
Szia!
PICes, innen van, ez az alapkapcsolás, ezt módositottam: http://www.josepino.com/pic_projects/index.php?tachometer2.jpc
Nincs NYÁK rajz, én próbapanelre épitettem meg.
Zoli
(#) m.joco válasza tothz hozzászólására (») Márc 12, 2008 /
 
Hali
Volna még egy kérdésem. Az üdvözlő szöveg elég sokáig tart, pedig jó volna látni a kocsiban, hogy startoláskor hogy alakul a fordulatszám. Nem lehetne valahogy felgyorsítani, hogy pl csak 1 másodperc-ig tartson???
Üdv.
(#) tothz válasza m.joco hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
szia
Asszem ez ügyben csak a JosePino tud segiteni. Ha bele is tudnánk nyúlni a programba, nincs minden részlet leközölve, többek közt ez sem.
Várj a kocsi inditásával, mig lefut a bejelentkezés, vagy ne a gyújtáskapcsolóra kösd, hanem az akksira egy külön kapcsolóval.
Zoli
(#) m.joco válasza tothz hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Rendben. Semmi gond, csak érdeklődésképpen kérdeztem. Jövő hétre megjönnek a hiányzó alkatrészek hozzá, aztán majd összerakom és beszámolok.
Akkor a jelformálónál elég csak az az egy kondenzátor a zenerrel párhuzamosan?
Üdv.
(#) prst14 hozzászólása Márc 13, 2008 /
 
köszi
(#) m.joco válasza tothz hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Hali. Szeretnék még valamit. Nálam a kapcsolás Skodába fog kerülni. Neked hála mostmár világosban is lehet látni a számokat, de este szerintem zavarni fog a kijelző villogó fénye. Szóval arra gondoltam, hogy fototranzisztort kéne használni. Mellékelek rajzot, hogy hogy képzelem el. Bírná a fototranzisztor a rajta átfolyó áramot, vagy azzal a fototranzisztorral egy erősebb tranzisztort kéne vezérelni??? És tudnál esetleg mondani valamilyen ide használható fototranyát?
Üdv.

kép.JPG
    
(#) m.joco válasza tothz hozzászólására (») Márc 16, 2008 /
 
Hello
Az előző rajz nem biztos hogy jó lenne, mert nem mindig szokják kivezetni a fototranzsiztor bázisát, ha jól tudom. Itt van még kettő variáció. Én a 2.-at részesítem előnyben, az szerintem a biztosabb. Mi a véleményed?
Ha jól gondolom, te is autóba akarod szerelni, te nem gondolkoztál el ezen a dolgon?
Üdv.
(#) proba válasza m.joco hozzászólására (») Márc 16, 2008 /
 
Én úgy érzem a kijelzett karakterektől erősen függene az egymáshoz viszonyított fényerő (az egyesek sokkal világosabbak lennének) .Talán a kijelzőket külön tápról kellene járatni ,és ennek a tápnak a feszültségét változtatni. (a szabályozhatóságért cserébe viszont csökken a max fényerő ) .Esetleg ha az egész kapcsolás tápfeszültségét szabályzod ,ez a probléma elkerülhető .(szerintem a pic elmegy 4 V ról is )

frekimero.JPG
    
(#) tothz hozzászólása Márc 17, 2008 /
 
Sziasztok!
M.Joco : a kép2 a jó megoldás, mivel tényleg nem szokták kivezetni a bázist a fototranyónál, és mindenképpen kell egy teljesitménytranyo, mert azért áram folyik ott rendesen. A szabályzást (poti) módositanám: valamihez képest tudsz szabályozni, tehát a teljesitménytranyó bázisára kötnöd kéne egy ellenállást, ami a negativra megy. Pl. egy 3,3k-ost, a poti hozzá meg 50k.
Én még nem épitettem be az autóba, ezen a héten akarnám a bemeneti jelformálót kikisérletezni.


Proba: Az egyes számjegyek fényerő különbsége nem számottevő, nyilván a legnagyobb különbség az 1es kijelzésből adódik, de mégis hogyan képzeled el a külön kijelző szabályozást? És mi figyeli mikor milyen számjegy van kiirva? Vagy csavargatod a potikat állandóan? Ha tudod automatizálni az egészet aszerint, h. mindig minden egyes szegmens árama egyenlő legyen, arra vevő vagyok én is! A potis szabályozásnál is fényerő különbség lesz, hiszen a tranyón átlagáram folyik, két szegmensen eső feszültség kisebb, mint 8szegmensen eső, igy az egyes szegmensekre kisebb áram jut.


Zoli
(#) proba válasza tothz hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
Én csak annyit javasolnák hogy a kijelzőt/az egész kapcsolás szabályozható feszültséggel ,és ne szabályozható árammal tápláljátok.Szerinten a soros tranzisztor a ti beállításotokban az áramot szabályozza,ha a test felé berakod az ellenállást akkor viszont a fototranzisztor és az ellenállás által leosztott feszültség -0,6 (-1,2V darlingtonnál ) másolja át az emitterre.Minden szegmens erről a feszültségről megy. Tehát szerintem nem lesz fényerőkülönbség.A dióda azért kell mert így a max fényerőt is ki tudod belőle venni(a tranzisztoron eső 0,6 V -t adja hozzá.Remélem a szegmensvezérlő tranzisztorok nem veszik zokon a fordított Ube-t (-1V) (Ha az egész kapcsolás tápját változtatod szerintem 4-5 V ig elég erről meg úgy gondolom a pic meg az uln is elműködik.) Bocs most olvasom hogy te is ezt írtad. :
(#) tothz válasza proba hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Hello!
Nem látok lényegi különbséget a szab2 és a m.joco kép2 ábrája között. Csak az elrendezés más. A dióda, amin keresztül a PIC-et tápolnád, a rajta eső feszültséggel kevesebbet tápfeszt juttat a PIC-nek, szal szerintem nincs értelme. A max fényerő a fototranya teljes nyitásakor állna elő. Lehet az ellenállás értékeket (amiket irtam) változtatni/kisérletezni kell. Meg kell épiteni egy prototipust, ki kell próbálni, és akkor majd kiderül melyik megoldás a használható.
Üdv: Zoli
(#) proba válasza tothz hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Pedig van .
1 A test fele menő ellenállás (amit ferci is javasolt).
2 A tápfeszültség 5,5 volt,és ebből esik a 0.6 V a diódán.

Amire még gondoltam, ha az egész tápot (szab1) LM 317 -tel oldod meg, akkor ennek a kimenőfeszültségét tudnád egyszerűen szabályozni az optoval .Nem is kellene másik tranzisztor.

Valóban, ki kell próbálni.
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Azt még elfelejtettem ,hogy a tranzisztor erősítése legalább akkora legyen,hogy a fototranzisztor / földfele menő ellenállás osztót számottevően ne terhellje.(opto+soros ellenállás közös pontján terhelletlenül (meghajtó tranzisztor nélkül) mért feszültség -0,6V (darlington tranzisztornál 1,2V) legyen a tranzisztor emitterén teljes kijelzésnél.Ha ezt nem tartod be akkor tényleg semmi értelme a módosításnak.

fesz.jpg
    
(#) tothz válasza proba hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Szia!
OK, a 5,5V tápfeszt nem vettem észre. Bocs! Várjunk mig m.joco kipróbálja az új kapcsolást.
Zoli
(#) m.joco válasza tothz hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /
 
Na. Elkészültem vele. A fényerősség állító része szépen működik.
Készítettem nyák rajzot, 10x5cm. Ha kell, akkor felteszem. A LED kijelző lábai 18-as DIL foglalatba vannak belenyomva, abból csináltam neki foglalatot. A DIL foglalat lábai pedig egymás felé vannak behajlítva, és ónnal össze vannak kötve. (A mellékelt videón menet közben lekapcsolom a világítást, és szépen halványan világít a kijelző ilyenkor - trimerrel állítható be a kívánt fényerősség, nálam kb 3-3,5 kohm). R1 értéke kb. 1kohm.

De sajnos van egy kis probléma
A zenerre tettem párhuzamosan 10n-os kondenzátort, ahogy mondtad, és a fordulatszámmérő a valós érték 2xesét mutatja. Szóval kötöttem a Jelbemenetre 12VAC-ot, és a fordszámmérő 3000-et mutat. (50Hz-->50x60=3000, a 3000-t pedig még a 4013 osztja 2-vel, szóval 1500-at kéne mutatnia). Ha kiszedem azt a kondenzátort, akkor ugrálnak az értékek kb. 700 és 2200 között össze-vissza.
Szerintem azért mutathat kondival 3000-et, mert az impulzus után a kondi kisül, és az ad még egy impulzust a picnek. Ez lehet a gond? De most mit lehetne csinálni, hogy 1500-at mutasson? Egyébként kipróbáltam kisebbb kondikat is, de azokkal is ugyanez a helyzet.
Pedig már jó lenne, megvan a doboza is, a helye is Skodában , csak még van ez a probléma. Mit lehetne tenni???
Üdv.
(#) m.joco válasza tothz hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
Hello
Gondolkoztam a problémán, és arra jutottam, hogy a CD4013-nak a 11-es lábára véletlenül nem "test" formájában kell jönnie az impulzusnak??? Szóval a PIC-nek a jelbemenetére 5V-os impulzus kell, és azt is kapja a 4013-ból, de a 4013-nak a 11-es lábára nem véletlenül a test rákapcsolgatása kell - szóval ilyenkor váltogassa a kimeneteit????
Üdv.
(#) proba válasza m.joco hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Én a tápot úgy oldanám meg, hogy soros dióda,a stab előtt 100..470 mF utána max 10mF (szerintem a gyári ajánlás valami hasonló) .Lehet azért méri ezt mert te ezt akartad (fordulatonként egy gyújtóimpulzusod van vagy nem? ,mert akkor pontosan fog mérni).
(#) tothz válasza m.joco hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Helló!
Az IC-knél nem kell foglalkoznod a vezérlőjel polaritásával, ugyanis a triggerelődés - szép szó - logikai szint váltásra következik be, és mindegy honnan hová vált a szint.
Inkább úgy tűnik mintha nem is lenne ott a 4013as. Próbáld ki: vedd ki a 4013ast, majd a 11es és 13as lábat (bemenet - kimenet) kösd össze a panelon. Ha így is ugyanazt mutatja 50Hz-re, akkor lehet rossz az IC.
A panelterved jónak tűnik, átbogarásztam, jól kötöttél mindent.
Én nem tapasztaltam olyat h. a bemeneti kondi nemléte ilyen ugrálást okozott volna, és az meg kizárható, h. a kondi a freki duplázást okozná.
Üdv Zoli
(#) tothz válasza m.joco hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Helló!
Az előbb lehagytam: én azért raknék a jelbemenetre egy tranzisztoros jelformálót. A tranyó kollektorát a 4013 bemenetére kötöd, a két dióda nem szükséges, és a zener legyen 4,7 v-os.
Igy már müködnie kéne...
Zoli
(#) m.joco válasza tothz hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Hello
Kipróbálom amit mondtál. De még azt szeretném megkérdezni, hogy véletlenül nem a 10-es lábával kell összekötni a 12-es lábát a 4013-nak???
Üdv.
(#) tothz válasza m.joco hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /
 
Hello!
Nem. A 9es megy a 12re. Ez biztos.
Zoli
(#) m.joco válasza m.joco hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /
 
Hello
Megépítettem a jelformálót. így már működik, de még egy kicsit ugrálnak az értékek 1440-1560 között. Tranzisztornak BC547-t használtam. Próbáltam variálni még vele: ha használtam 100nF-os kondenzátort, ha nem, akkor is ugráltak. Kisebb kapacitású kondinál is szintúgy. Rövidrezártam az 1kohm-os ellenállást, akkor nem mutatott semmit - csak nullát. Javítana a dolgon, ha csökkenteném a 100kohm-os ellenállást, vagy az 5,6kohm-osat???
Üdv.
(#) m.joco válasza tothz hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /
 
Esetleg ha növelném a zener nagyságát pl. 8-10V-osra? Vagy a zenerre is tennék párhuzamosan még valamekkora ellenállást?
Üdv.
(#) tothz válasza m.joco hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /
 
Szia!
Ezt a nagymértékű ugrálást a hálózati frekivel csinálta? (tehát 50Hz --> 1500 fordulat lenne)
Amit javasoltam előbb, azt kipróbáltad: kihagyni az áramkörből a 4013 IC-t? Úgy 3000ret kéne mutasson, és igy az áramkör hasonló lenne amit én épitettem. Namost az enyém csak kicsit ugrál, 10-20 értéket a hálózati 50Hz-re, visszaszámolva ez csak néhány tized Hz, tehát jónak mondható. Az enyémbe a jelformálónál 10nF kondi, 4,7V zener és az 5,6k-s ellenállást kivettem, mert a pic 4es lábán igy is ott van a 10k-s. Én BC182-t használtam.
A 100kohm maradjon szerintem a bemeneten, a védelem miatt kell, emiatt a zenert se cseréld nagyobbra.
A tápod rendben van? Van elég feszültség a stab kimenetén, birja a terhelést, tehát ad elég áramot? Vannak szűrőkondik?
Próbáld ki a fentit.
Üdv Zoli
(#) m.joco válasza tothz hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /
 
Hello
Azt az ugrálást a hálózati frekivel csinálta. Kipróbáltam autóban is, de még alapjáraton is kb 6000-7000-et mutatott
Úgy látszik sok lehet a zavaró dolog. Arra gondoltam, hogy nem kisérletezgetek tovább, hanem megépítem ennek a fordulatszámmérőnek az egész jelformáló részét. Itt elvileg ugye az 555 monostabilban üzemel, és fix négyszögjeleket ad tovább. Azt nem tudom még, hogy az 555 kimenetén lévő két ellenállást és két kondit használnom kell? És ugye a T1 időt (amíg az 555-nek H szintű a kimenete) úgy kellene beállítani, hogy rövidebb legyen, mint két impulzus közti idő(kb 1-2ms)? És ez a kapcsolás-rész is mehet 5V-ról?
Üdv.
(#) zsoltievo hozzászólása Ápr 18, 2008 /
 
Sziasztok!
Gyújtótrafóra ami egybe van a gyújtáselosztóval hova lehet rákötni a fordulatszámmérőt astra f c14se motoros astrára? A válaszotokat ide küldjétek légyszi zsoltievo@vipmail.hu.
Előre is köszönöm!
(#) tothz válasza m.joco hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
Helló!
Nagyon nem jók az értékek! Ilyenkor szoktam azt mondani, h. ezt már látnom kéne,
itt a távgyógyitás már alig működik.
Én letettem arról, h. a motorjaimra felszereljem a PIC-es mérőket, mert még igy átalakitva
is kicsi a fényerő, napfényben nem látszik - ez az egyik. A másik problem a PIC meghülyülése.
Akár ha akksiról megy (külön akksi, ami nincs sehova kötve), akár árnyékolt az a vezeték,
amit a megszakitóra kötök, de! még akkor
is, ha a gyújtáskábelre tekerek nehány menetet. Annyira beszedi a rádiós zavarokat, és
ráadásul az egyik példány bemenetére a tranzisztor után optokaput raktam és igy habár
fizikailag nem volt összekötve, mégis az egy szál vezetéken felmászott valami zavar.
Lehet modernebb járművekben már nincs ennyi zavar... Mezei alkalmazásoknál, pl
váltófeszről graetzcel egyenirányitva megy a táp, a jelet meg az AC-ról veszem, működik!
Most nekiláttam egy analóg ledes műszernek (csatolmány).
Működik: egy elemes gázgyújtót szétszedtem, a nagyfesz vezetékre pl 17 menet vékony
huzalból, egyik vége a GND, másik meg megy a jelbemenetre. És jó! Egyszerű, látszik napfényben,
kisebb fogyasztás, tetszőlegesen beállitható kijelzési tartomány, nem kell fizikai kapcsolat
a gyújtási rendszerrel, és nem zavarja a "villámlás". (Ez utóbbit még tesztelem)
A PIC-es kapcsolást próbáltam az analóg 555 monostabilos jelformálójával és nem volt jó.
De próbáld ki Te is!
A dupla kondi és ellenállás nem kell! Az 555 is mehet ugyanarról a tápról.
Az időzitést a potival lehet állitani, és valóban nem szabadna két impulzusnak összeérnie, de
ezt a beállitást szerintem vagy számolni vagy kisérletezni kell, és lehet hogy az ellenállás,
vagy kondi értékét is meg kell változtatni. Nem lesz egyszerű, az biztos.
Üdv: Zoli
Következő: »»   8 / 39
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem