Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   452 / 969
(#) kameleon2 válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 1, 2016 /
 
Szó sincs polarizációról. Az áram nem válogat aszerint, hogy ki szeretne védelmet és ki nem. Ki kell építeni - pont. Ez pontosan ugyanolyan, mint a biztonsági öv, vagy a légzsák kérdése. Lehet polemizálni rajta, de a statisztikák ebben a kérdésben hullákon alapulnak.
(#) hegman válasza hüblerattila hozzászólására (») Jún 1, 2016 / 1
 
Nagykiterjedésű fém tárgyakat kád, zuhanytálca (elviekben a mosogató kád is bár háztartásokban egyenlőre ezt még nem firtatják), a házba bejövő közművek (gázcső, víz, szennyvíz azaz lefolyók (kád, fürdőkád)), ha van a házon villámhárító akkor az is.
Elviekben mindent be kell, de egy meglévő házban minél több mindent tudsz bekötni annál jobb.
(#) bakos13gab válasza hüblerattila hozzászólására (») Jún 2, 2016 /
 
Külön EPH gerincet kell kiépítened és azt egy ponton a földeléshez kötni. Végig 6mm2-es vezetékekkel és nem láncolhatod a tárgyakat, mindenhol csillagpontosan kell eljárni.
Bővebben: Link
Kb. így. Az elfolyó bekötését én sem értem (ha nincs fém tálca akkor is kell), de hát előírás (állítólag a lerakódásokon keresztül visszavezethet potenciált, de nekem ez már erősen sci-fi, főleg egy lakásos háznál, ahol élből a földelt betoncsatornába jut).
Ja igen. Ha jól emlékszem, akkor külön védőcsőhálózat illene hozzá. Nem vezetheted a normál hálózattal egy csőben szabvány szerint.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2016
(#) gyuszo válasza hüblerattila hozzászólására (») Jún 2, 2016 /
 
Ki kell alakítani az EPH csomópontot a kombicirkó alatt, innen kiindulva kell mindent összekötni.
A képek önmagukért beszélnek.
A vezetékek 6mm2 sodrott réz. A csomópont és a védőföldelés között 10mm2 keresztmetszetű.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2016
(#) erbe válasza hegman hozzászólására (») Jún 2, 2016 /
 
Mai helyzet:
Vízvezeték ragasztott PVC.
Szennyvíz lefolyó gumitömítéses tokos vagy ragasztott PVC.
Gázvezeték a falon kívül réz vagy hegesztett vascső (régebbi) de a földben és a bekötési szakaszon KPE, mint ahogy a vízvezeték és az esetleges szennyvíz nyomóvezeték is.
Fürdőkád üvegszálerősítésű poliészter, a zuhanytálca is.
Ha jól körülnézünk, akkor a kínai gyártású villámhárító is PVC-ből van.
(#) Tibicsek hozzászólása Jún 2, 2016 /
 
Üdv! földbe milyen védőcsövet ajánlotok? a lépésálló gégecső elég neki?
(#) lukacsp válasza Tibicsek hozzászólására (») Jún 2, 2016 /
 
Ilyet tegyél, vagy KPE csövet. Sokkal könnyebb lesz behúzni a kábelt.
(#) choiba hozzászólása Jún 3, 2016 /
 
Sziasztok! Segítségeteket kérem az alábbi dologban.A villanyóraszekrénytől ahol 3/16amper van kb 200 méterre vittem a kertemben lévő 220 voltos 3000 vattos, fúrtkútba való szivattyúmat, ami kondenzátorral ellátott,de nem elég már neki az áram. Próbáltam sima 220voltos 1-es vezetékkel és 5 eres 2.5 sodrott réz ,de egyik sem volt jó. Tudnátok segíteni abban ,hogy -hogy erősítsem fel 230 voltra ismét a feszültséget. Mi a teendő?? Előre is köszönöm.
(#) Skori hozzászólása Jún 3, 2016 /
 
2.5mm2-es vezetéken, 13A esetén 40V körüli lenne a feszültségesés. Ha dupláznád az 5 eres vezeték esetén a fázis és a nulla vezetőt (tehát 2 párhuzamos vezetéken menne fázis és másik kettőn a nulla) akkor fele ennyi lenne a feszültségesés, ami már lehet hogy elfogadható a szivattyú számára.
További lehetőség autotrafóval megnövelni a feszültséget a vezeték betáp oldalán, és/vagy több/nagyobb keresztmetszetű vezetéket használni.

Amúgy mehetne a villanyszerelős témába nyugodtam.....
(#) vargaf válasza choiba hozzászólására (») Jún 3, 2016 /
 
A 3000 W-ban biztos vagy? Nem lehet hogy csak 300 W, mert 200 m távolságra 3x2,5 mm2 ebben az esetben elegendő. 3000 W esetén viszont már 3x16 mm2 kellene. "Erősíteni" csak a keresztmetszet növelésével lehet. 3000 W esetén 0,9 cos fi mellett 15 A áram folyik, míg 300 W esetén csak 1,5 A. A számolásnál 10 V feszültségesést feltételeztem.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2016
(#) choiba válasza Skori hozzászólására (») Jún 3, 2016 /
 
Köszönöm a választ, nos próbáltam a dupla vezetéket, nem jött be, a szivattyú egyfázisu és 3000 wattos gondolom induláskor még több. a beépített hökapcsolo pár másodperc után kiold.Esetlen egy védőtranszformátor; 4kVA; 230VAC; 230V; IP44 TOROIDY tip nem lenne jó?
(#) Bakman válasza choiba hozzászólására (») Jún 3, 2016 /
 
Idézet:
„a beépített hökapcsolo pár másodperc után kiold”
Biztos, hogy jó az a szivattyú?
(#) bakos13gab válasza choiba hozzászólására (») Jún 3, 2016 /
 
Milyen szivattyú ez? Védőtrafó alatt mit értesz?
(#) erbe válasza choiba hozzászólására (») Jún 3, 2016 /
 
A szivattyú távolságánál a kút mélységét is hozzáadtad? A saját vezetéke szerintem nem vastagabb 1,5-ösnél. Még azon is esik valami.
Nem csoda, hogy csak erőlködik és lecsapja a védelmet.
(#) vargaf válasza choiba hozzászólására (») Jún 3, 2016 /
 
Írtam, hogy ekkora távolságnál 3x16 mm2 vezeték kellene. De nagyobb gond az, hogy a motor indulásakor lényegesen nagyobb áramot vesz fel mint a rendelkezésre álló 16 A. Ezen a 4 kVA transzformátor sem segít.
(#) choiba válasza erbe hozzászólására (») Jún 3, 2016 /
 
A kút mélysége 25 méter.Pedrollo 4SR10m/10 a teljesítménye papíron 2200watt én sem értem pedig vadonatúj ugyanazon kábelen egy szintén 2kilowattos hasítógép meg simán működik. A szivattyú a ház mellett tökéletesen funkcionál,csak ott ahol kellene ott nem.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2016
(#) yulo5310 válasza choiba hozzászólására (») Jún 3, 2016 /
 
Hali! Sok neki a 25 méter,ez csak 10 méterről nyom optimálissan. Legalábbis a típus száma szerint!
(#) vargaf válasza choiba hozzászólására (») Jún 3, 2016 /
 
Megnéztem az adatait:
Pedrollo 4SR10m/10-P
Az áramfelvétel 10,6 A. A keresztmetszet számítás eredménye így is 3x16 mm2 vezeték szükséges a 200 m távolsághoz.
(#) yulo5310 válasza yulo5310 hozzászólására (») Jún 3, 2016 /
 
Megnéztem az adatlapját!,66 méter a szállító magassága!
(#) bakos13gab válasza choiba hozzászólására (») Jún 3, 2016 /
 
Légkábel
Én ezzel oldanám meg vagy egyel nagyobb keresztmetszettel (az felel meg 16-os réznek) és helyben lenyomnék neki egy földelőszondát. Kábelezésből ez a legolcsóbb megoldás, főleg, ha fel tudod valamire akasztani. A réz + alu csatlakozására pedig fővezetéki leágazó sorkapcsot tennék egy vízmentes dobozban mindkét végén.

Esetleg NAYY-J földkábellel, de ilyen távolságon ésszerű helyben földelni ezt is. Sajnos nem jön ki fillérekből, de biztosan olcsóbb, mint egy transzformátor, ha az nincs kéznél (és 3kW-ra nagyon brutális lenne az áramlökése, lágyindítani kellene, rontanád rendesen a cos fi-t is). Esetleg helyben a szivattyúhoz tehetsz pár mikrós üzemi kondit az cos fi javítására, nem terheli a kábeledet annyira.
(#) kameleon2 válasza Tibicsek hozzászólására (») Jún 3, 2016 /
 
Symalen vagy KPE cső. Ezek bírják a legjobban a kiképzést. A symalen kifejezetten villamos felhasználásra készül - emiatt drágább. A KPE vízhez és gázhoz. Megtévesztő lehet, ha kiássa valaki, de olcsó. Kábelszalaggal javítható a helyzet.
(#) Trivium93 válasza choiba hozzászólására (») Jún 4, 2016 /
 
Idézet:
„a beépített hökapcsolo pár másodperc után kiold”

Beleér a vízbe? Hőkioldónak nem kéne kioldania. Szerintem ez saját magát hűtené ahogy a vizet nyomja fel (úgy mint a vízhűtés a kocsiknál, csak itt nem tér vissza ugyan az a víz) .
(#) kristikoma válasza Tibicsek hozzászólására (») Jún 4, 2016 /
 
KPE cső jó választás, földbe való, olcsó is az eredeti Symalenhez képest, a gégecső nem oda való. A mélységekkel, meg a homokággyal tisztában vagy?
(#) VIM válasza choiba hozzászólására (») Jún 4, 2016 /
 
Szia! Azt esetleg próbáltad már hogy fojtás nélkül indul-e? A 2" keresztmetszet ne legyen szűkítve, mert a kialakuló nyomás túl sokáig tartja a motort indulási áramfelvételben amit nem bír el a védelem. A rönkhasítód sem a görcsös fában szokott elindulni. Talán próbálkozhatsz az emelőmagasság csökkentésével, pl. a vízszint alá csak 1-2 méterrel. Azt ugye csak Te tudod, hogy a kútban mennyi a nullszint ahonnan minimum víz alá kell meríteni a szivattyút a működéshez (hány méter a víz nélküli emelőmagasság a kútban ami kihasználatlan telel kútnál is).
(#) Tibicsek válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 4, 2016 /
 
60cmre minimum lekell ásni azt tudom homokággyal már nemannyira
(#) kristikoma válasza Tibicsek hozzászólására (») Jún 4, 2016 /
 
Pontosítanék: 0.7m mélységig kell ásni, esetleges beton vagy aszfaltútnál 1.2m. Homokágy 10cm vastagságban, valamint Erősáramú kábel feliratú jelzőszalagra van szükség a teljes hosszon. Nem tudom, milyen kábel(eke)t akarsz elhelyezni, de az esetleges bővítés okán legalább átmérő 90-es csövet fektetnék.
(#) Tomi111 válasza VIM hozzászólására (») Jún 4, 2016 /
 
Üdv! Én inkább pont (szinte) teljesen lefojtva indítanám. Akkor vesz fel a legkevesebbet, hisz nem tud szállítani, csak a benne lévő vizet keveri. Minél nagyobb a csőkeresztmetszet, a szállított vízmennyiség, annál nagyobb az áramfelvétel is. Na de mindegy is. Ekkora távolságra vékony a kábel. Ha három fázis van, szerencsésebb lett volna egy háromfázisú motorosat venni.
(#) VIM válasza Tomi111 hozzászólására (») Jún 4, 2016 /
 
Szia! Ez nem jet szivattyú. Ennél ezt a nyomásmentes indítást ott alul kellene megakadályozni a saját lábszelepénél, hogy ne tudjon szívni vizet. Talán addig ki kellene emelni a vízből amíg felpörög a motorja, majd bemeríteni a szint alá.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2016
(#) maszek0005 válasza choiba hozzászólására (») Jún 4, 2016 /
 
Az adatlap szerint 1,5 m hosszú a szivattyú saját vezetéke. Milyen megoldással van toldva, vagy hosszabítva?
(#) Skori válasza choiba hozzászólására (») Jún 4, 2016 /
 
Fogsz egy kb. 230V / 30...40V-os trafót, aminek a szekundere 15...20A-t bír. A trafó szekunderét sorbakötöd a fázissal, úgy hogy a feszültsége hozzáadódjon a 230V-hoz, azaz kb. 260...270V-ot kapj, ebből talán odaér annyi a kábel végére amennyi elég a szivattyúnak. A trafó teljesítménye kb. 600W (15..20A x 30...40V).

A másik lehetőség a kellően vastag kábel....
Következő: »»   452 / 969
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem