Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   96 / 107
(#) Fantasy válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Üdv. Nagyszerű, a szöszmötölős része már megvan, már csak be kell ültetni az alkatrészeket és hangolni.
A képen a sajátom van.
(#) csabagalcsaba válasza Fantasy hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

Üdv. Nagyon szép munka! Látom a végtranzisztor át van hidalva. Az utolsó tranzisztor báziskörén lévő alkatrészek is ki vannak hagyva és a T7 kolektoráról van kicsatolva, vagy azok benne vannak és csak a T8 van áthidalva?
(#) Fantasy válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

Üdv. Igen, a T8 tranzisztor báziskörében levő 1uH és a 100ohm 0.5w ellenállás ki van hagyva. Mivel nem volt BLY87A tranzisztorom, ezért a végfokkal már nem foglalkoztam, a többi alkatrész benne van. A 68pF után volt kicsatolva egy bnc aljzatra. A tápfeszültség ágat is ketté vettem a nyák rajzolásakor, külön van a végfoknak és külön az előtte levő köröknek. A képen valóban át van hidalva a T8, mert utoljára úgy is próbáltam, hogy mi változik ha benne maradnak a T8 után levő L-C tagok,de csak veszteség lesz, kisebb lesz a kimenő teljesítmény.
(#) Dawe1797 hozzászólása Dec 21, 2015 /

Heló!
Az utóbbi időben elhatároztam, hogy akármennyire is kezdő vagyok, építeni fogok egy (nem túl bonyolult) FM adót. A választásom a Veronica 1W-ra esett (ez alapján). Azonban, ettől függetlenül, érdeklődni szeretnék, hogy FM (régi analóg, pl. Videoton) vevőt át lehet-e alakítani valamilyen formában FM adóvá? Úgy képzelném el, hogy mondjuk egy MP3-lejátszóról zenét sugárzok vele a forgókondival beállított frekvencián.
(#) KBal76 válasza Dawe1797 hozzászólására (») Dec 21, 2015 /

Rádió vevôböl nem lesz neked rádió-adód (pont ahogy a kondenzcsík sem tolja a repülôt). Ha nagyon kezdő vagy, akkor egy sima két-három tranzisztoros, pártíz méterig eladó (például ezt) kis adót (drótnélküli miki) építs meg, és sikerélményed lesz kudarc helyett. Ha az elején kudarcokba futsz, csak elmegy a kedved az elektronikától, ami nagy kár volna.
Ne akarj mindjárt 1W-os adóval játszani, egyrészt nem szeretik a hatóságok meg a szomszédok, másrészt elsôre magas labda is lenne.
(#) Dawe1797 válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 27, 2015 /

Köszi a gyors választ, lehet, hogy inkább tényleg egy egyszerűbbel kezdek.
Egyébként valaki el tudná magyarázni, hogy pontosan hogyan történik (a gyakorlatban) az FM-moduláció, ~demoduláció? Az a baj, hogy a rádiótechnikai könyveim régiek, és csak az AM-modulációt írják le; a másik, hogy neten nem találok erről semmi értelmes oldalt. (Ha esetleg tud valaki valami jó rádiótechnikai könyvet erről és ilyesmiről, azt szívesen veszem.)
(#) pucuka válasza Dawe1797 hozzászólására (») Dec 27, 2015 /

Pedig csak a gugliba kellene bezongoráznod:
Bővebben: Link
De hogy akarsz adót építeni, ha azt sem tudod mit csinálsz?
Előbb vevőkön kellene gyakorolnod. Ha adót építesz, az ugyanolyan, mintha rollerrel berontanál az autópályára.
(#) KBal76 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 28, 2015 /

Azért egy drótnélküli mikivel hamarább sikerélménye lesz mint egy FM vevővel , alap összefüggéseket megérthet, és túl nagy zavart sem okozhat. (Habár ma már szinte rákészülés nélkül is össze lehet drótozni sztereó rádiót, több félét is, csak elôrébb nem lesz tudásban vele)
(#) pucuka válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 28, 2015 /

Azért előrébb lesz, ha rádió vevővel kezd, szerez gyakorlatot. Egy rádió vevő megépíthető minimális műszerezettséggel össze is drótozhatja, mindenesetre a végeredmény hallható.
Az adó építésénél, mivel a végeredmény nem hallható, csak egy vevő segítségével válik hallhatóvá, jóval több műszerezettségre lesz szüksége, a hibahelyek is többszöröződnek. Jó példa erre az egyszerű vezetéknélküli mikrofon, hogy mennyien szenvedtek vele hogy egyáltalán működésre bírják. Egyébként nagyjából megegyezik egy vevőkészülék helyi oszcillátorának lényegével. Ha egy vevőben is üzembiztosan, zavaró jelektől mentesen el tudja indítani, az adóval sem lesz túl nagy problémája. A vevő helyi oszcillátorához egy RF szintmérő, és egy frekvencia mérő jó ha van, adónál elengedhetetlen. Az egyszerű, kisteljesítményú adóknál nem annyira lényeges, de nagyobb teljesítményű adókhoz már komolyabb műszerezettség szükséges, moduláció mérő, sávon kívüli sugárzás mérő, (pl. spektrum analizátor)
Az sem hátrány, ha az adóépítés előtt megismeri, hogy mi hogy működik benne, mihez kell nyúlni, hogy a kívánt végeredmény megvalósuljon. Nagyobb teljesítményeknél (már 1 W is az) már nem lehet ahogy esik úgy puffan alapon dolgozni, még recept alapján, utánépíteni sem. Az adó paramétereit pontosan be kell állítani, mielőtt a levegőbe kisugárzódna.
(#) kriszrap hozzászólása Jan 31, 2016 /

Sziasztok Egy autó rádióhoz szeretnék fm adót.
Telefon jackdugójáról menne a jel és szivargyújtóból a táp
Tudnátok nekem egy kapcsot össze rakni vagy linkelni??
Köszönöm előre a segítséget
(#) kisgeri válasza kriszrap hozzászólására (») Jan 31, 2016 /

(#) kriszrap válasza kisgeri hozzászólására (») Jan 31, 2016 /

Egyszerűbb nincs és persze kisebb ??
találtam valamit : link
célnak megfelel szerintetek? és mit kell változtatni ??? 2n2222 mivel helyettesíthető??
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2016
(#) kisgeri válasza kriszrap hozzászólására (») Jan 31, 2016 /

Szerintem nézz körül ebben a topicban. Az ilyen egyszerűek, mint amit belinkeltél, kb. játszani jók csak. Minden lesz, csak stabil nem.
(#) gerenk válasza kriszrap hozzászólására (») Jan 31, 2016 /

Szia !
Mindenképp nagyfrekvenciás tranzisztort keress, BFY33, 34, 46
(#) (Felhasználó 1542) válasza kriszrap hozzászólására (») Jan 31, 2016 /

Szia!
Javasolnám a Rádiótechnika folyóiratban megjelent. 50W fix című cikket.
Ez a Tilos/Fix rádió oszcillátora, nagyon kis zajú; atomstabil. Ha jó a vevőd AFC-je, 8-10 őrán át stabli a vétel. Lehetőleg SMD alkatrészekkel építsd! Rajzot sajnos nem találtam. Kb 3 tranzisztor összesen.
(#) kriszrap válasza (Felhasználó 1542) hozzászólására (») Jan 31, 2016 /

"50W fix című cikket" linkelnéd pls kérlek? )
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2016
(#) pucuka válasza (Felhasználó 1542) hozzászólására (») Feb 1, 2016 /

Jobb ötleted nincs, abszolút kezdőnek ajánlani 50 W -os adót? Nem semmi.

Kriszrap:
A kisgeri fórumtárs linkjein található kapcsolások viszonylag egyszerűek, könnyen utánépíthetőek, a sikernek is nagy az esélye, és pont a céljaidnak megfelelőek.
Egyébként az áramkör neve FM transmitter, ha így keresel, ebben a fórumban is több találatot kaphatsz, (sőt van kifejezetten ilyen topik is) amelyek közül válogathatsz.
(#) kriszrap válasza pucuka hozzászólására (») Feb 1, 2016 /

nagyon szépen köszönöm(.) lehet vissza> <térek ebbe a topikba segítségért majd(.)
(#) pucuka válasza kriszrap hozzászólására (») Feb 1, 2016 /

Azokban a kifejezetten erre a célra fejlesztett IC -ben minden benne van, ami egy sztereó adóba szükséges. Ezeknek az áramköröknek az egyedi megépítése meglehetősen bonyolult dolog, még utánépíteni is. Így meg egy pár alkatrész köré, és működik. Persze a PLL -es azért jobb, de bonyolultabb is.
(#) kriszrap válasza kriszrap hozzászólására (») Feb 1, 2016 /

Tudnál pár kapcsolást ajánlani(linkelni)(?) annyi fajtát találtam....
Megköszönném
1 kapcs
2 kapcs
kapcs 3
melyik lenne jó??

Mind a három kapcsolás gyakorlatilag ugyanaz. A harmadik az, ami jó lesz neked. De az csak mono, és nem is túl stabil. Ahogy mondták, játéknak jó.

tudnál nekem linkelni egyet, ?? thx (Azt megköszönném).

thx Köszönöm.
(#) (Felhasználó 1542) válasza pucuka hozzászólására (») Feb 1, 2016 /

Tisztelt Pucuka!
"Tilos/Fix rádió OSZCILLÁTORA" ,nem komplett adó.
Azért javasoltam mert PLL nélkül is csatornán belül marad , ha szépen építed meg.
Fülre szerintem jobb mint a pira vagy a veronica.
Részemről a szájkaratét befejeztem.
(#) Moderátor hozzászólása kriszrap hozzászólására (») Feb 1, 2016

Ha nekem kell a mondataidat nagybetűvel kezdeni, és tojsz a továbbiakban a szabályzatra, akkor annak ára lesz!
(#) kriszrap hozzászólása Feb 1, 2016 /

Elnézését kérem
(#) sunside hozzászólása Márc 13, 2016 /

Sziasztok,
Van egy ilyen IC-vel működő kis mp3 lejátszóm. Szeretném ha a kert távolabbi végén lévő rádión is tudnám hallgatni, vagyis kicsit meg kellene növelni a hatósugarát. Létezik erre valamilyen megoldás?
Nem a kerületet akarom megszórni zenével csak max. a duplájára növelni a kimenő teljesítményt.
(#) zoli200 válasza sunside hozzászólására (») Márc 13, 2016 /

Antennát neki.
(#) gadroli96 hozzászólása Jún 12, 2016 /

Sziasztok!
Több adót èpitettem már több kevesebb sikerrel, ami itt valakinek müködött ami 4x lett áttervezve, na az nekem nem megy :/ 2n2219 melegszik de nem igen ad le jelet, bezavarni bezavarja a frekit de mast nem, nekem egy kismèretű FM adó kellene ami 100-200m re, attol több nem is kell. Motorozashoz kellene hogy tudjunk menet közbe beszèlgetni. Az èn telefonom az ő adója frekvenciájára lenne hangolva, az ő telefonja meg az èn adomra, igy ugye egy adó vevő rendszer lesz ugymond. Minnèl egyszerübb rajz lenne a jó de már annak is örülök ha van olyan amelyik müködik 88-108MHz-en ès elvisz 200m-t.
Előre is köszi
Következő: »»   96 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem