Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   77 / 129
(#) sector99 válasza sector99 hozzászólására (») Aug 31, 2016 /

Meg esetleg akinek van UT61 eme videó alapján véleményt mondhatna róla, hogy ahhoz képest milyen. Köszi !
(#) diablo válasza sector99 hozzászólására (») Aug 31, 2016 / 1

Esetleg egy bluetooth-os műszert? Ez legalább biztos rendelkezik galvanikus leválasztással. Van olcsóbb is, csak ez nem tudja a true RMS-t. A kiírt árból ráadásul 30%-ot le lehet faragni.
(#) sector99 válasza diablo hozzászólására (») Aug 31, 2016 /

Húúú, ez nagyon tetszik ! Tiéd a pont ! Hogy is lehet az árából lefaragni ?
(#) Muzsikus87 hozzászólása Aug 31, 2016 /

Üdv mindenkinek!

Új vagyok itt a fórumon,hobbi szinten érdekel az elektronika. A segítségeteket szeretném kérni. Kaptam ajándékba egy Dt-266-os lakatfogót. Kici,óccó kínai elvileg. A problémám a következő: A lakatfogó részén nem jelez a kijelző semmit. Próbáltam többször is mérni vele, de sosem mutatott semmi értéket. Ha multiméterként használom,akkor gond nélkül működik,de a lakat része használhatatlan. Ui.: nem több eres vezetéken mértem, hanem fent a fali dobozban,egyszer egy drótot és semmi,bármelyik köré is raktam. Remélem lesz valakinek ötlete a hiba megoldására!
Feltöltök egy képet a műszerről,ha úgy könnyebb.
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) nagym6 válasza sector99 hozzászólására (») Aug 31, 2016 /

Az UT61E optikai csatolású, van egy-egy infra adó és vevő led a multin, ide lehet bepattintani a soros port végű adaptert. Vagy van soros port a pc-n, vagy USB átalakító kell, amik szoktak néha nem passzolni.
(#) RoliNyh válasza Muzsikus87 hozzászólására (») Aug 31, 2016 /

És volt abban a drótban átfolyó áram? Mert az nem elég, hogy feszültség van benne.
A lakatfogó csak zárt áramkörben tud áramot mérni (mint az árammérő általában).
Szóval ha megmérted a konnektor vezetékét, abban addig nem folyik áram, míg egy fogyasztóval nem zárod az áramkört.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2016
(#) sector99 válasza Muzsikus87 hozzászólására (») Aug 31, 2016 /

No azért ott elég nagy fogyasztó kell hogy legyen bekapcsolva, mert a jól tudom, akkor 200A és 1000 A a méréshatára.
(#) diablo válasza sector99 hozzászólására (») Aug 31, 2016 / 1

Akkor leírom ide, hátha mást is érdekel.

Pontokkal. 50 pont = 1 dollár
Regisztráláskor egyből kapsz 50 pontot, meg profil kitöltésre is valamennyit. Talán hírlevél feliratkozásra is adnak.
Minden elköltött 1$ után kapsz azt hiszem 1 pontot. De nem ebből gyűjtjük a pontokat, hanem a termékek értékelésével. Egy termék értékelésével maximum 160 pontot azaz 3,2$ kedvezményt lehet kapni.
Szöveges értékelésre 10 pontot, fénykép feltöltésre 20 pontot, youtube videóra 50 pontot kapsz. És ezek duplázódnak meg ha az első 5 értékelő között vagy. Plusz 20 pontot lehet kapni ha visszaigazolod, hogy megérkezett a termék.
A videótól nem kell félni, elég egy 20 mp-es "körbe forgatom a terméket videó is", azt is elfogadják (amúgy meg sem nézik). Arra kell figyelni, hogy egyszerre add le minden formában az értékelést, mert ha pl. csak szöveges értékelést adsz le, akkor később már nem lehet videó értékelést leadni.
Itt vannak az olcsó kacatok, amelyek értékelésével összelehet gyűjteni a multihoz szükséges pontokat. Van köztük azért hasznos elektronikai kütyü is. De ha beírod a keresőbe, hogy arduino, akkor is dob ki jó pár 1$ alatti terméket. Bővebben: Link
Röviden így lehet pontokat gyűjteni.
Ha segítség kell, keress pm-ben.
(#) sector99 válasza diablo hozzászólására (») Aug 31, 2016 /

Nagyon szépen köszönöm a részletes infót !
(#) Muzsikus87 hozzászólása Aug 31, 2016 /

Köszönöm szépen a segítséget és a válaszokat RoliNyh-nak és sector99-nek is!
(#) Orbán József hozzászólása Szept 1, 2016 /

Üdv!
Örömhír számomra, kaptam ma ajándékba egy FLUKE 115 című multimétert. Valami rendkívüli masszív, megbízhatóság csak úgy sugárzik róla. A legyecske annyi a levesben, szakadt benne a 10x38mm-es 11A-is biztosíték. Minimális vigasz, az eredetit szakították meg benne, nem látszik barbarizmus, patkolás rajta, echte FLU11 volt benne. Ez igen szép áron kapható is, azonban kíváncsi vagyok, valami egyép praktika nincs-e, ami módon olcsóbban és, ha nem is gyári paraméterekkel megoldani?
Gondolok itt megfelelő adapter kidolgozására, amibe kisebb 6x30mm-es porcelán bizti adaptálására. csinált már valaki siekrrel ilyet? Vagy marad a súlyos ezresek kiadása egy bele valóért?
(#) nagym6 válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 1, 2016 /

Nyilván eredeti kell bele, de ha nem akar a gazda eredeti drága biztit venni, vagy várni rá, akkor van kerülőút, de ez nem szakszerű.
Biztosítékszálat szerezni nem kunszt, másikból kivehető, az amper érték passzoljon, vagy kisebb legyen. Ha a rossz szétszedhető, a kupakok lehúzhatók húzó-csavaró mozgatással, akkor a kupakokból kiforrasztom a régi szál végeket, ott luk marad, és ide beforrasztom az újat. Az új egyik végére egy darab vékony drótot forrasztok áthúzás segítése miatt, ez a végén lejön.
Gyors "F" legyen a biztosíték.
Tudom, hogy kontár aki Fluke-kal ilyet tesz, de amikor munka közben ilyen előfordul, a munkának akkor azonnal el kell készülni, nincs idő biztosítékra postázásra várni, ez nekem megoldást jelent. Hobbinál lehet várni új eredeti biztire, de munkánál más helyzetek adódnak.
(#) Orbán József válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 1, 2016 /

Köszönöm szépen a válaszod, adtál ötletet ezzel. Igaz, ki kéne a kupakot fúrni, de megoldható, a sipka rá van peremezve a porcelán részre, így leszedni nem próbálkozom.
A jó hír, hogy egy igen kedves Kolléga segítségével lesz ép és új bizti. Azért ezt a "patkolást" meglépem a nálunk elterjedt kisebb bizti olvadó szálával, hátha én is feszültséget mérek áram állásban...
(#) nagym6 válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 1, 2016 /

Idézet:
„hátha én is feszültséget mérek áram állásban...”

Még emberi hiba sem kell, egy mérendő áramkörben hiba zárlat miatt sokkal nagyobb áram folyik, mint amire számítunk, pld. várható 3A helyett 50A.
Olyan gond lehet, hogy valami homokszerű porral töltött lehet a bizti. Ha a sipka nem jön le, nem tudod átdugni az új szálat a benne lévő portól. Nagyobb luk fúrás, ott a por kiönthető.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2016
(#) szapcsika válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

Abban nem véletlenül van ilyen biztosíték. Ez speciális, nagy zárlati áramot megszakítani képes biztosíték. Elsősorban nem arra szolgál, hogy a műszert védje (vagyis pontosabban arra is), de ha valami nagy gubanc történik, mondjuk véletlenül megméred Paks rövidzárási áramát, akkor egy mezei biztosíték megszakadás után ívet húzhat és az egész cucc az arcodba robbanhat.
Tehát alapvetően ne helyettesítsed mással, csak olyan biztosítékkal, aminek a megszakítási árama legalább annyi, ami ennek. Rá van írva, hogy 80kA, vagy akármi.
Nyilván, ha csak törpefeszültséget, vagy a lakás konnektorban lévő 230-at mérsz, ott nincsenek ilyen energiák, de semmi biztosíték (bocs a szóviccért) nincs arra, hogy egyszer te, vagy valaki más, akinek esetleg kezébe kerül nem fog olyan helyen mérni, ahol ez élet-halál kérdés lesz.
Nem olcsó cucc, de ez kell ide. Nézz körül a neten, HRC fuse néven kereshető.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2016
(#) nagym6 válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

Írta szapcsika a nem eredeti bizti veszélyét, a benne lévő por anyag gátolja a veszélyes ív kialakulását. Vissza lehet tölteni a szál behelyezése után.
(#) Orbán József válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

Én is úgy gondoltam, hogy az ív oltó "homokot" vissza kell tölteni, vagy úgy befűzni az új szálat, hogy a homok benn maradjon. Az eredeti bizti a képen. Méretben azonos az UT-61E-ben is, ha jól emlékszem.Csináltam már kényszerből ilyet, egyéb méretű biztosítékkal, ideiglenes megoldásként. Amúgy "trükköztem" már multiméterrel, hogy először a mérőzsinórokkal rövidre zártam a műszert és amikor a mérendő áramkör feléledt, akkor bontottam, hogy a műszeren folyjék tovább az áram, mérhetően. Nem véletlenül használok villámveszélynek kitett munkáimnál homok töltésű biztosítékokat.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2016

FLU11.JPG

(#) nagym6 válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

Ajánlom a lakatfogós árammérést, ott nincs ilyen gond. Sőt bontani sem kell, ha átfogható a lakatfogó pofákkal. Régen gépeken mértem sokat, ott egy pld. 4A fogyasztású motor zárlata miatt jött biztosíték kivágás. A gépben 30A biztik vannak, azok még bírták. Ilyen volt sok, nyilván nem a jó esetekben kell hibát keresgélni. Költséges lett volna egy bizti 3e Ft., itthon "felújítottam" előzőkben leírt módon. Mikor jött a DC lakatfogó, minden ilyen baj megszűnt.
(#) Hutty válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

Nem olyan drága, egy 70 ezres műszerbe:
TME
HE Store
Ne sajnáld, nagyon jó kis műszer. De egy tesztet azért csinálj, valami "drótocskával".
(#) Orbán József válasza Hutty hozzászólására (») Szept 3, 2016 /

Köszönöm, utánanézek!
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 3, 2016 /

Kifúrtam a két végét a biztinek. A kupak alatt még egy gumi (harang?) is van. Elképzelhető, valami gázzal is töltve van eredetileg?
Mindenesetre egy kb. 0.3 mm-es rézdrótot végigdugtam nagy nehezen a homok közt és miután átment, forasztottam hozzá egy sokerű kábelból kivett 0.09mm-es elemi szálat és behúztam a biztibe ezt. Nem tudom, milyen anyagból lehet, szürke fémszínű, mágnesesen passzív. Kipróbáltam egy másik ilyen elemi szálat, kb. 35mm hosszban és 2A-es árammal, ekkor a szál érezhetően megmelegedett.
Annyira nem erőltetem az árammérést, míg nem lesz belevaló biztosíték. Mindenesetre nincs baj a műszerrel, eredeti biztijét szakították meg benne, vagyis nem kaphatott túlterhelést. Kioldott a bizti és aztán ezt az üzemmódot nem használták...
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2016
(#) sector99 válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 3, 2016 /

Gáz nem valószínű, hogy van benne, inkább biztonsági szempontból olyan a felépítése. Szóval mindenképpen jó minőségű, gyári használata sz indokolt. És ha nagyon sokszor kell nagy áramot mérned (> mint 1A) akkor érdemes lakatfogóba befektetni.
(#) Massawa hozzászólása Szept 3, 2016 /

Elöfordul, hogy gáz is van bennük.
(#) Doky586 válasza sector99 hozzászólására (») Szept 3, 2016 /

Vacuum Cleaner Fuse; de szerintem is van bennük általában gáz. Ennek a gáznak a neve: levegő...
(#) Orbán József válasza sector99 hozzászólására (») Szept 3, 2016 /

A lakatfogó... Gyakorlatilag elég a váltóáramú mérés, egyébre van multi, milyet tudtok ajánlani, amelyik már rúg a váltóáramú mérések labdájába?
Nagyjából 30A~ a teteje, amivel munkáimban találkozhatom.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2016
(#) sector99 válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 3, 2016 /

Én az UNI-T sorozatot ajánlom (201, 206, 210) igényeid és a rászánt pénz függvényében. (Egy , kettő)
(#) Balázs válasza sector99 hozzászólására (») Szept 3, 2016 /

Az UT-210E tényleg egy jó műszer. Nem sok más lakatfogó van, aminek van 2A-es méréshatára és tud DC-t is, pláne ennyiért.
(#) sector99 válasza Balázs hozzászólására (») Szept 3, 2016 /

Egyetértek ! Bár nekem nincs ilyenem, de ha már beruházunk, akkor azért jó ha van rajta egyenáram mérés is. És azt bármeddig rajtahagyhatod, nem károsodik...
(#) Orbán József válasza sector99 hozzászólására (») Szept 3, 2016 /

210E lett a szerencsés kiválasztott...
Köszönöm a tanácsaitokat!
(#) nagym6 válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 3, 2016 /

Amelyiknek kisebb a lakat luk mérete, azzal a kis áramok pontosabban mérhetők. Pld. 10-100mA tartomány méréshez 10-15mm (Vagy kisebb) lukméretűek a jók, ezek kerek luk alakúak.
Következő: »»   77 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem