Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Információk megjelenítése a PC-ről
Lapozás: OK   1 / 1
(#) olibali hozzászólása Márc 27, 2008 /
 
Helló mindenki!

Mint a téma címe is sugallja információkat szeretnék kapni a Számítógépem állapotáról.
Nemrég néztem körül számítógépházak ügyében, de az árak láttán tátva maradt a szám, így gondoltam egyet, s ahelyett hogy vennék egyet, fel szeretném tuningolni a már meglévőt.

A következő információkat szeretném megtudni:
- A proci hőmérséklete
- A winchester(ek) hőmérséklete
- A hűtőventik fordulatszáma( 1 a procié; 1 a gépházé)
- Átkerülnének ide a gépház elején halványan világító LED-ek
- Ugyanide kilehet hozni mikrofon bemenetet, USB-t, kártyaolvasót, stb...

A kijelzést egy 2-3 soros LCD-vel gondoltam el:
- Két szélére lehetne a ventik fordulatszámát kirakni, olyan függőleges helyzetű LED kivezérlésjelző style szerűen.
- középen pedig a hőmérsékletadatok helyezkednének el Celsius fokban.

Igyekeztem egyértelműen fogalmazni. Szerintetek egy PIC-el meglehet oldani?? Vagy kérdezzek kettőt és egyszerűbbet?
(#) kobold válasza olibali hozzászólására (») Márc 27, 2008 /
 
Bár nekem kényelmetlen volna a gép elé hajolgatni, és ott nézni az értékeket, de azért látványos lehet egy ilyen.
Hőmérés: DS18(B)20, minden mérési pontra egy-egy szenzor, vagy MAX6649 kétcsatornás szenzor beépíthető lenne
Fordulatszám: ha háromvezetékes a ventillátor, akkor csak le kell "lopni" a fordulatszámjelet, kétvezetékesnél meg kell oldani az érzékelést is (pl. infrasorompóval, Hall-jeladóval)
Kijelzés: grafikus LCD, igény (és lehetőség) szerint
Kommunikációk: a feladathoz, I/O igényekhez kell kontrollert választani, megfelelő kapacitású PIC-nek ez gyerekjáték
Kapcsolási rajzot, leírást, programot így egyben szerintem ne nagyon keress, funkcionális elemenként viszont biztos, hogy mindent megtalálsz a neten, amiből ki lehet indulni.
És persze itt is kapsz segítséget, ha konkrét kérdésed van
(#) Travolta hozzászólása Márc 27, 2008 /
 
Teljesen fölösleges bármiféle hőmérőszenzor,PIC és társai felhasználása!Ugyanis az LCD-n és egy 25pol Canon papa csatlakozón kivűl semmi másra nincs szükség.A számítógép LPT portja tökéletes alkalmas ezekre!Na +persze némi szofter!
(#) Travolta hozzászólása Márc 27, 2008 /
 
Szerintem ezért +teljesen fölösleges volt uj topikot nyitni hisz ITT mindent megtalálsz!
(#) olibali válasza Travolta hozzászólására (») Márc 27, 2008 /
 
Teljes mértékben egyetértek Travolta.

Olcsóbb és biztosabb, mindazonáltalén egy COM, USB, LPT és minden egyéb port használatának mellőzése mellett vagyok, márcsak azért is, mert azokat másra használom, és az egész kijelző cuccot függetleníteni szeretném az alaplaptól, számítógéptől.
(#) kobold válasza Travolta hozzászólására (») Márc 27, 2008 /
 
Tökéletesen alkalmas az LPT, és egyszerűen használható is, ha:
- nem Vista fut a gépen
- nem akar az ember nyomtatni
- az alaplap, és a perifériák minden kívánt funkciót biztosítanak
- jobban programozik valaki PC-re, mint kontrollerre
- van elég erőforrás egy amúgy fölösleges alkalmazás magas prioritási szinten történő állandó futtatására
- és végül, ha a kijelző folyamatosan, hiba nélkül tolerálja azt a borzalmat, amit egynémely oprendszerek időzítésnek hívnak
Áramkört építeni, kontrollert programozni macerásabb, másik gépbe áttenni nem kevésbé, de szerintem stabilabban működő megoldást jelent.
(#) pici válasza kobold hozzászólására (») Márc 27, 2008 /
 
Kobold igazad van, de mi kicsit elektrofanok vagyunk elenben a kérdés feltevő kérdéséből azt a következtetést lehet levonni, hogy neki stabilabban menne az LPT portos LCDhype dolog, mint a PICprogramozás és egyéb ilyen kütyük elkészítése. És ha jól gondolom az alkatrész + panel + selejt bekerülési ára is az egyszerübb fele billenti a mérleget, ha valaki nem eredeti házat vesz, hanem tuningol.
(#) kobold válasza pici hozzászólására (») Márc 27, 2008 /
 
Idézet:
„mi kicsit elektrofanok vagyunk”

Nem is kicsit, főleg a te eredményeidet elnézve
Amikor valaki megpróbál válaszolni egy problémára, szerintem alapból úgy áll hozzá, ahogy magának csinálná, vagy amilyen a szája íze. Elég sokat programozok PC-re, nem lenne idegen egy ilyen kivitelezés, és csak azért írtam külön elektronikáról, mert az nekem jobban bejönne (és tutira a MAX szenzorok lennének benne, hogy SMBUS-t is írhassak ).
Természetesen a kérdező meg olyat épít/készít majd, amilyen neki tetszik
(#) olibali válasza kobold hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Maradva az elektronikus megoldásnál, csatoltam egy képet, ami az egész kapcsolás elvi felépítését, sémáját jeleníti meg.
Maradva kobold javaslatánál, a hőmérők MAX szenzorok lennének.

Valaki tudja hogy hogyan jelenik meg a fordulatszám a hűtőventillátorok sárga kivezetésén? Amit eddig sikerült kiderítenem: \"úgy tudom négyszögjel van ezen a veztéken működés közben, az alaplap ennek a frekvenciájából határozza meg a venti aktuális fordulatszámát\" amit titkovics egyik hozzászólásából idéztem.
Itt:Link írja le, hogy a ventillátor 90 foknyi elfordulása esetén \"mért\" 1Hz-t, azaz 1 teljes kör 4Hz.
Tehát a sárga vezetékről kapott fregvenciát elosztva néggyel megkapjuk a fordulatszámot.Javítsatok ki ha nem így van.

Utánanéztem a MAX6649-nek is. Kétcsatornás digitális hőmérő. 145 Celsius fokig tud mérni. Arra viszont még nem jöttem rá, hogy az np lábakról jövő jelekből hogyan lesz konkrét érték. Valaki tud ezzel kapcsolatban segíteni?

Séma.jpg
    
(#) kobold válasza olibali hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
A venti fordulatszám-jeléről én is olvastam ilyet, de még nem mértem sosem. Ha igaz, az nagyon jó, mert néggyel osztani a PIC kiválóan tud (két jobbra léptetéssel)
A MAX6649 úgy kétcsatornás, hogy az egyik a saját maghőmérséklete, a másik pedig egy külső tranzisztor, mint az adatlap első oldalán is van, de az is lehet, hogy egy dióda is megtenné. Akár így, akár úgy, smd-ből meg lehet oldani; az IC (pl. a hátára fordítva) rögzíthető a vinyón, egy tranzisztor meg a processzor hűtőjén, célszerű lehet sodrott vezetékkel összekötni őket a zavar csökkentésére. Ezután a "Read local temperature" a maghőmérsékletet adja vissza (azaz a vinyóét, ha az IC azon van), a "Read remote temperatue" pedig a hozzávezetékelt tranzisztorét.
(#) olibali válasza olibali hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Most jut eszembe, hogy ha a hűtőventinél a kijövő jelet elosztjuk néggyel, akkor nem a fregvenciát, hanem a periódusidőt, az egy teljes körhöz szükséges időt kapjuk meg. Ennek még a reciprokát kell venni, és akkor kapjuk meg a fregvenciát, azaz a fordulatszámot. De javítsatok ki ha nem így van.
(#) kobold válasza olibali hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Ha valóban n*4 Hz az impulzusok frekvenciája (n a fordulatszám), akkor ezt 4-el osztva, majd 60-nal szorozva megvan a fordulatszám rpm-ben. Ez viszont nem a legpontosabb így; precíz értéket az impulzusok (vagy négy impulzus) fel- vagy lefutó élei közti időt mérve, majd azt átskálázva lehet kapni.
(#) olibali válasza olibali hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Ezeket az információkat találtam a MAX6649 adatlapján:

MAX6649.jpg
    
(#) kobold válasza olibali hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
Erről beszéltem, a uP jelzésű tranzisztor a külső (remote) csatorna eleme, kezelése a MAX részéről hasonló elven alapul, mint a közismert diódás hőmérőknél (nyitóirányú feszültség-változás a hőmérséklet hatására, 2 ... 2,2 mV / °C), gyakorlatilag egy kisjelű analóg csatorna.
(#) olibali válasza kobold hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
Értem.
"Read local temperature" és "Read remote temperatue"-t a PIC kérdezgeti, dönti el, hogy melyik hőmérsékletadat jelenjen meg? (gondolom) Mert akkor sűrű váltogatással meglehet oldali egy I/O lábon a hőmérőket.
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy a fel-, és lefutó élek közötti időtartamot milyen módszerrel lehet megkapni? Kell a kapcsolásba kvarckristályt rakni hozzá?
(#) Moderátor hozzászólása Márc 30, 2008
 
ITT legyetek szívesek folytatni a további eszmecserét!
(#) kobold válasza olibali hozzászólására (») Márc 30, 2008 / 4
 
Igen, a kommunikáció levezénylését a PIC végzi; a MAX csak végrehajt, illetve válaszol, a parancsnak megfelelően.
Minimálisan két veezték szükséges közéjük: egy adat, és egy órajel. Ezen felül a MAX képes hőmérséklet-túllépést vagy határ alatti értéket jelezni (ALERT), és túllépésnél az OVRT is aktív; ha ilyen funkciók neked nem kellenek, elég a két I/O láb, az viszont szükséges.
Egyes PIC-eknek van belső oszcillátoruk, általában elég pontos a méréshez, a külső azért valamivel jobb (kérdés, hogy szükség van-e rá).
Időmérésre meg Timer1 időzítőként fusson belső ciklusokat számlálva, CCP1 modullal Capture módban RB3 lábról adott számú él beérkezése után megvan az eltelt idő a CCP1 regisztereiben (ha az előosztót 4-re állítod, már osztani sem kell).
(#) kobold válasza (») Márc 30, 2008 /
 
Rossz lett a link...
Későn láttam meg, bocsánat. Ha gondolod, helyezd át.
(#) Ginuwine hozzászólása Ápr 1, 2008 /
 
sziasztok arra volnek kivancsi hogy egy ilyen kis displaybol amit mellekeltem kepen meg e lehet oldani hogy a processor vagy a grafikus kartya hofokjat mutassam ki vele.ez a kijelzo 3szamot tud kimutatni zolddel es a hatuljan 7 csatlakozas van jou jonne a pc hez egy kis tuning amugy ezt a kijelzot egy regi pc elejebol vettem ki amin vmi szamokat mutatott meg a high meg turbo roviditeset ha tudtok vmi jou kapcsolast nyakot vagy akarmit lecci segitsetek. a kijelzore az van irva hogy ST-7H de a neten semmit sem leltem rola.elore is kosz a segitseget
(#) kobold válasza Ginuwine hozzászólására (») Ápr 1, 2008 /
 
Meg lehet oldani, de ami neked van, "az csak a jéghegy csúcsa", egy hétszegmenses kijelző két és fél digitre. Processzorok órajel-frekvenciáját mutatta valami régi gépben. Kell hozzá valami elektronika, ami méri a hőmérsékletet és meghajtja a kijelzőt, vagy ahogy korábban írták, LPT-re kötve egy PC-s szoftver működtetheti. Magát a kijelzőt multiméterrel, vagy ceruzaelemekkel is le tudod tesztelni, a lábkiosztását így beazonosíthatod, hőmérős kapcsolásokat pedig itt a HE-n, illetve a neten is bőven találsz, és akkor "csak" össze kell dolgozni ezeket.
(#) Ginuwine válasza kobold hozzászólására (») Ápr 1, 2008 /
 
HAT HA NEKEM NEMKEL 7SZEGMENTES HA NEKEM EZ ELEG CSAK ANNYI KENE HOGY A SZAMOT IRJA KI ES KESZ HOGY PL.40 ES AKKOR NEKEM AZ ELEG CSAK KENE HOZZA NEKEM ALKATRESZLISTA VAGY BEULTETES VAGY VMI OSSZESZERELES
(#) Moderátor hozzászólása Ginuwine hozzászólására (») Ápr 1, 2008
 
Ne kiabálj! ...és fogalmazd meg érthetően a mondanivalódat!
(#) Ginuwine válasza (») Ápr 1, 2008 /
 
en nem kiabaltam bocs ha ugynezett ki de nekem csak arra volna szuksegem hogy a proci vagy a grafikus kartya homersekletet irja ki de csak ket szammal mint pl.50 es en azt mar fogom tudni hogy 50c fok csak ennyi kel nekem elore is kosz
(#) vicsys válasza Ginuwine hozzászólására (») Ápr 1, 2008 /
 
Tessék: Bővebben: Link
(A csupa nagybetűvel való írás, kiabálást jelent a neten)
(#) Ginuwine válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 1, 2008 /
 
hat nagyon szepen kosz ez mar igen na ilyenre gondoltam de a tobbi az a kekvilagitasos display azok igen jouk joul neznek ki nagyon csak az a gond hogy nekem meg ebben is sok segitseg kene
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem