Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1954 / 2524
(#) reloop válasza jocka0012 hozzászólására (») Feb 6, 2017 / 1

A 100Ω-os ellenállás létesít kapcsolatot az uPC1298 és a kimenetről induló visszacsatolás között. Ha jó az IC az előbbi feltételek teljesülnek. Ha például 0,7V-nál nagyobb feszültség esne ezen az ellenálláson, akkor az ide kötött tranzisztor kinyitna és lőné ismét a biztit.
A púpos bemenetválasztó nem vészes tétel, HQ-ban: Bővebben: Link
(#) Moderátor hozzászólása Feb 6, 2017

Kedves Fórumtársak!
Legyetek szívesek a magyar nyelv helyesírási és nyelvhelyességi szabályainak megfelelően, továbbá szakmailag korrekten megfogalmazott, az adott témába illeszkedő hozzászólásokat írni. Ellenkező esetben kénytelenek leszünk a hozzászólásaitokat folyamatosan törölni, ismétlődés esetén pedig komolyabb szankciókat (figyelmeztetés, némítás, végső esetben kitiltás) is alkalmazni!
Lásd: Fórum szabályzat II.; XV. pontok.
(#) tothbela hozzászólása Feb 6, 2017 / 1

Kedves kollégák. Engedjétek meg, hogy megosszak veletek egy tapasztalatot. Ha tehetem normális hagyományos számítógéppel fórumozok. De telefonnal, tablettel, sőt agyas TV-vel is felnézegetek. Egy alkalommal egy olyan kollégának adtam véletlenül negatív értékelést, aki soha a büdös életben egy csúnya szót nem szólt. Természetesen nem szándékosan történt, hanem androidos izén a görgetés közben belenyúltam a "G" hangot, vagyis a szolmizációs "fa" jelet mutató kéz ikonba. Elnézést kértem a kollégától, és jeleztem az admin felé a hibámat. Égett a pofámról a bőr, és azóta simogatós, meg tapogatós, meg légegeres szarokkal kizárólag offline módban tekintem meg a topikot.
(#) reloop válasza tothbela hozzászólására (») Feb 6, 2017 / 2

Velem is meg szokott esni. Ha rányomsz még egyet, az értékelésed törlődik.
(#) jocka0012 válasza reloop hozzászólására (») Feb 6, 2017 /

Köszönöm!Mielőtt a bemenet választó ic-t kicserélem az előtt meg se próbáljam kiforrasztott végfokkal?
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Feb 6, 2017 /

Köszönöm a segítséget. Eddig ezt nem tudtam.
(#) reloop válasza jocka0012 hozzászólására (») Feb 6, 2017 / 1

Nyugodtan tesztelheted a végerősítőt.

Rendben.Köszönöm a segítséget!Esetleg abban tudnál segíteni , hogy 2SB966 tranzisztort hol tudnék szerezni?Sajnos én nem nagyon találtam sehol. 2SD1289-et találtam a HQ-nál.
(#) reloop válasza jocka0012 hozzászólására (») Feb 6, 2017 /

A HQ kínálatából a 2SC5198 és 2SA1941 párost tudnám elképzelni. A Sanken keresőt is érdemes átnézned. A meghajtó adatlapján legalább 50-es hFE a tranzisztorral szembeni követelmény.
(#) MikulaSan hozzászólása Feb 6, 2017 /

Sziasztok! Segítséget kérnék. Ismerősömnek szüksége lenne egy autó erősítő-höz komplette panel tervre/rajzra. Az elvárásai 2x60w és 100w a mélynek ilyen 2.1 stílusba. Ha valaki tud segíteni megköszönném!!

Ezzel a két db tranzisztorral amit ajánlottál (2SC5198 , 2SA1941) helyettesíthetőek a gyári végfok tranzisztorok?Ugyanúgy fog szólni az erősítő utána is?Nem fog torzítani?Elég csak azt az oldalt kicserélni ilyen tranzisztorokra , ami elfüstölt vagy a másik oldalt is ami amúgy lehet jó lenne azt is ki kell?
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2017

Csak valószínűsíteni tudom, hogy jó lesz helyettesítőnek, ilyen cserét még nem végeztem.
A jó oldalban hagynám tranzisztort.

Rendben.Köszönöm.Mielőtt a bemenet választó ic-t kicserélem nem érdemes megmérni valamit vagy mitől füstölhetett így el?

Valószínűleg a bemenet felől kapott feszültséglökést, az tehette tönkre. Az IC eltávolítása után mérd meg azért a táplábakra [12,19] érkező feszültséget!
(#) Beatmaster válasza krisz69 hozzászólására (») Feb 6, 2017 / 2

Köszi a választ! Az áthidalásoknak nincs semmi bajuk, viszont az R20-R17 ellenállás párosnál erősebb fényű megvilágításnál feltűnt, hogy nem passzolnak a színkód vonalai az ellenkező oldalon lévő R18-R19 ellenálláspároséval, plusz ott van a NYÁK-on egykis égésnyom is, gondolom ezek égtek el (Pirossal bekarikázva). Mivel a bekötési rajz alapján semmi más nincs velük párhuzamosan kötve, ezért megmértem mindkét pár értékét, érdekes módon egyformát mutattak és matematikailag is helyesek az értékek. Remélem, csupán ennyi a baja! Köszi a nyomravezetést egyelőre!

1050.png

(#) krisz69 válasza Beatmaster hozzászólására (») Feb 6, 2017 /

4.2kohmos ellenállás mid . De párhúzamossan vannak kötve . 2,2k kellene mérj. Ha cseréled. Ne ültesd be teljesen a nyákba az új ellenálást.Hagy neki szelőzési lehetőséget. Ha tudok még bármiben segíteni keres bátran.
(#) Beatmaster válasza krisz69 hozzászólására (») Feb 6, 2017 /

Igen, elégett állapotban is 2,2k-t mérek. Nem baj, anomáliák előfordulnak...
(#) Beatmaster válasza krisz69 hozzászólására (») Feb 6, 2017 /

4k2 ellenállást nem találok egyetlen hazai (szlovák) e-shop kínálatában sem. Egy darab 2k2 6W ellenállással nem helyettesíthető? A bekötési rajz alapján úgy látom, hogy igen.
(#) krisz69 válasza Beatmaster hozzászólására (») Feb 6, 2017 /

Helyetesítheted persze . Itt a terhelés eloszlás volt a fő szerep. Meg a helytakarékoság.
(#) krisz69 válasza krisz69 hozzászólására (») Feb 6, 2017 /

R95,R94, 22ohm ? Nincs nyúlva ? R67,R65 . Nek meg pontossan 12ohmnak kéne lenni. Ezek jók ?

Kiforrasztottam a zárlatos végfok tranzisztorokat és beraktam a helyükre 100ohm-os ellenállást.Az erősítővel egy 40w-os izzót sorba kötöttem.Az a jelenség fogadott , hogy az izzó meg a relé az erősítőben ki-be kapcsol(mint az autó index).Ez azt jelenti , hogy van még valahol zárlat?Mondjuk az elpukkant bemenet választó ic-t még nem forrasztottam ki lehet amiatt kapcsol ki -be mert zárlatos?

A főtrafó primerkörébe át tudnád helyezni az izzót? Gondolom most a készenléti trafó is az izzón keresztül kap áramot és az indulás pillanatában leáll a proci.

Megpróbálom.A készenlétí trafónak az a szerepe , hogy bizonyos adatokat el tudjon tárolni az erősítő(pl idő)?De így miért áll le egyébként?

A segédtrafóról megy a processzor és a távirányító vevője.

Ha a fő trafó primer körével kötöm sorba az izzót , akkor ha bent vannak a szekunder biztosítékok akkor 22V AC-t mérek és teljesen ég az izzó , ha kiveszem a biztosítékot akkor elhalványodik az izzó és 36V AC-t mérek szóval szerintem még valami nem jó.
(#) jocka0012 válasza jocka0012 hozzászólására (») Feb 6, 2017 /

Vagy lehet , hogy kevés a 40W-os izzó?
(#) zotya1983 válasza jocka0012 hozzászólására (») Feb 7, 2017 /

Tégy be 100w ost,épp most kísérletezgettem 3 primér tekercs sorbakötéssel+ egy tápot faragtam belőle,nekem a 60w os is kevés volt csak a pufferokat félig töltötte fel aztán szép lassan elhalványult az izzó de parázslott,viszont a 240v betápból 213v maradt ráméréskor ez elég ahhoz hogy ne töltse fel teljes mértékig a puffermezőt.Természetesen egy erősítőről van szó és annak a segédtápjáról amin a relé mindaddig nem húzott meg míg nem teljes tápfeszt kapott,vagy 100 as izzót nem tettem be
(#) Beatmaster válasza krisz69 hozzászólására (») Feb 7, 2017 / 1

Az általad említett 4 darab ellenállás mérésre és optikailag is rendben vannak.
(#) jocka0012 válasza reloop hozzászólására (») Feb 7, 2017 /

Kicseréltem a 40W-os izzót 100W-osra és az történik , hogy bekapcsol az erősítő a kezelő szervek világítanak , meg jónak tűnik minden és aztán 5 másodperc múlva kattan egyett a relé megint és kikapcsol.Ha ez alatt a rövid idő alatt rámérek a rossz végfok tranzisztorok helyére berakott 100 ohm-os ellenállásra , akkor az egyiken 5.46V-ot a másikon meg 3.43 V-ot mérek.Mitől kapcsolhat ki az erősítő?Lehet azért , mert ki kéne cserélni a bemenet választó ic-t?
(#) BI-AMP hozzászólása Feb 7, 2017 /

Sziasztok! Bocs ha rossz helyre írok.
Egy kínai autórádióba építettem egy új végfok modult, ami egy TDA7375 ön alapul. De úgy érzem nem hajtsa ki elégé a rádió. A kérdésem a következő: hogyan mérhetem meg azt, hogy max hány millivoltot képes leadni a jelforrás? És hány millivolt kell ahhoz, hogy tejesen kitudjam vezérelni a végfokot?
Következő: »»   1954 / 2524
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem