Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Várom az ötleteket DMX vezérlő készítéséhez.
(A vezérlő feladata : Inteligensek , robot lámpák scannerek vezérlése)
Ezek közül valamelyikben szétnéztél, illetve kérdeztél már?
Intelligens lámpák, vezérlés, DMX, LPT portos rendszer
Pc-s dmxnél is jártam , ugyan nem kérdeztem De nem találtam olyat ami nekem jó lenne . Lehet hogy van, csak éppen másként van le írva , megfogalmazva .
Szia!
A világ "legegyszerűbb" áramkörét kell megépítened (jó, persze, van agyszeűbb is ). 1. Szerzel egy bármilyen színes LCD-s laptopot, amin van LPT port. 2. Most jön az elektronika. Az LPT egyik kimenő bitjének a 0-5V TTL jelét átalakítod a DMX szabványnak megfelelőre (jelformázás). 3. Megírod a vezérlő szoftvert. DOS alá ajánlott az időzítések miatt. Windowsban "megcsúszik" a jelsorozat. A színes LCD azért ajánlott, hogy így azon visszajelezheted, hogy a lámpáknak milyen a színe. Egy biten 256 lámpacsoport vezérelhető. Az LPT porton 12 kimenő bit van, tehát 3072 lámpacsoport vezérlésére alkalmas "pultot" tudsz építeni. A többi már csak a fantázián múlik!
Eredetileg nem ez lett volna a tervem, de most már .... mit ne mondjak ez se rossz ----> TETSZIK !!!
Lehet hogy én leszek most a palacsinta , de ahogy értelmeztem a LPTből csinálok DMX szabványt ?
Szerintem a fórumtárs arra gondolt hogy LPT ből DMX (a google tele van kapcsolással) amugy én is igy használom, egy komplett discotechet el tud vezérelni a gép... A fantáziás dologra én is szavazok ezen is sok múlik
Idézet: „LPT-ből csinálok DMX szabványt?” Igen is meg nem is! Az LPT port egy kétirányú párhuzamos kommunikációs felület. Nézzük az alapesetet. Egy memória cím (byte) 8 biten tartalmazza a porton lévő 8 vezeték állapotát (On - Off). A memóriacímbe írt adatnak megfelelően "ki" illetve "be" kapcsolódnak a kimenetek és mindaddig úgy maradnak, amíg új érték nem jön. A sztenderd DMX512-es kommunikációs szabván egyirányú. Azaz a jelek a pultból csak a lámpák felé mennek, vissza nem. Ezt mind sorosan egy szál "drót"-on. Tehát ehhez elég nekünk csak egy bitet ki-be kapcsolgatni aszerint, hogy hogyan épül fel a kommunikációs protokol. Így már DMX-et csináltunk az LPT-ből. De ez nem elég. Az LPT kimenő pontjain nulla vagy 5 Volt jelenik meg. Ezt a jelet át kell formázni a DMX-nél használatos kétvezetékes asszimetrikusra. Na erre kel egy kis elektronika. Ezzel kész is vagyunk, már csak a programot kell megírni.
Szervusztok!
DMX vezérlő építéssel kapcsolatos kérdésemet, szükségemet kérlek nézzétek meg. Köszönöm! KATT
Üdv!
Szeretnék készíteni egy olyan kapcsolást ami DMX512-öt konvertál analóg 0-10 voltra.Ezt 4 csatornán kellene tudni.Ha esetleg erre tudna valaki megoldást esetleg konkrét kapcsolást akkor nagyon hálás lennék. Köszönöm szépen!
Ezen az oldalon találsz egy lehetséges megoldást, nem tudom működik-e.
-Link- Ha jól néztem ez 16 csatornás, ha neked csak 4-es kell, akkor a többihez tartozó analóg részét nem építed meg.
Google most is a barátod Nem barátkozol vele? DMX demultiplexer. Egy az egyben minden leírással, szoftverrel.
Sziasztok!
Hatalmas problémába ütköztem, megpróbáltam megoldani, hogy feldolgozom a DMX jelet. Ez nem ment, erre gondoltam, hogy megpróbálom létrehozni a jelet. Ismerősömtől elkunyiztam egy DMX vezérelt 4 csatornás dimmert, azon próbálkoztam... Én Pascal nyelven tudok a legjobban programozni, ezért a MikroPascal progival dolgozom. Sajnos az USART csak 230400Baud-al megy, és nekem kell ugye 250KBauld... Így 4us-os késleltetéssel és port változtatással oldottam meg, de sajnos nem akar reagálni. Van két forrásom, mind a kettő máshogy írja le, mind a kettőt kipróbáltam, de szerencsétlenségemre nem ment Link1 Link2
Itt a kódban várok az első 3 bit "1" a többi 5bit "0" így 31-es értéket kapok, ekkor már nagyon halványan kéne világítania, de semmit nem csinál... Ha a csomag minden BIT-e "1"-esen van, akkor 255-ös értéket vételez, és világít. A cél most az, hogy összerakjak egy működő kódot, ami 512 csatornán ugyanazon jelet küldje ki. Ha ez meglenne, akkor szedném szét, hogy egyes csatornáknak lehessen módosítani az értékét. Természetesen ennek a feldolgozását is tervbe vettem, ami viszont egy 16F84A PIC-el oldanék meg és 1 csatorna értékét kiraknék 8db LED-re. Mintha párhuzamos adatra konvertálnám... Van ötlet erre a problémára? Előre is köszönöm...
Sziasztok van egypár olyan lámpám amit nem nagyon lehet és nem is kell dimmerelni és valami egyszerű dmx vezérelt relével kéne megoldani a vezérlését de nem akarok több száz eurót rákölteni! Valami kapcsolási rajz kéne nekem .
köszi
Ez talán segít.Bővebben: Link
Udv mindenkinek.
Mostanaban az egyik haverommal nagyon belemejultunk a discos fenyek keszitesebe es kipattant az agyunkbol hogy csinaljunk egy 512 csatornas vezerlot es fenyeket hozza. Ha pic-el (leginkabb azzal szokott) kell megoldani az se baj mert mar pic-el pokot csinaltunk esmeg egy par dolgot Mindenfele kapcsolasi rajzot elfogadok ami ide tartozik
Szia! Elég nagy meló lesz adót építeni, egyszerűbb lenne ha vennél 1-et készen vagy egy laptopot aminek van egy usb kimenete. Ingyenes dmx vezérlő program van (freestyler) ezzel egyszerűen meg lehet mindent oldani. Vevő rész az már sokkal egyszerűbb abban tudunk segíteni.
Szerinted kezi vezerlesu vagy geppel csinaljuk?
szerintem kezivel jobb lenne mert nem kene kulon gep neki
Szia! Méretileg ugyan akkora egy laptop mint egy jobb dmx vezérlő. Mind a kettőnek van előnye és hátránya. A A pc előnye hogy lámpák nélkül is lehet látni mit csinálsz a beépített 3d nézőke segítségével. Sokkal több programot lehet elmenteni mint egy kézibe. A kézi nem fagy le mint a pc,vagy legalább is ritkábban és a potik huzigálása is először nagy élmény hogy mi mit csinál.
honnan lehetne akkor szamitogepesnek a kapcsolasi rajzot
Honnan lehetne akkor, a szamítógépesnek a kapcsolási rajzát megszerezni? * Rendben, hogy pörgős, sietős a világ, de azért szenteljünk időt a szép külalakra is. Action2K
Sziasztok!
Azt hiszem megtaláltam a problémámnak legmegfelelőbb témát, ezért ide le is irkálom bajaimat... Alapvető koncepció jelen esetben az volna, hogy rendelkezésünkre áll 5-7 (Amennyiben a maradék kettőt működésre tudjuk bírni) DMX vezérelt fényforrásunk, discolámpánk. Namost ezekben van valami beépített mikrofon, és tud automatikusan működni, váltogatni a színét. Csakhogy ezen lámpák nagy része különböző típusúak, így ezidáig nem sikerült normálisan összehangolni őket, hogy viszonylag elfogadható minőségben villogjanak. Szerencsére mindegyik vezérelhető DMX jellel, így már egy ideje legjobb barátomat, a Google-t használom, hogy használható, értelmezhető forrást találjak arra, hogy hogyan tudom ezeket manuálisan, sufni tuningos, házi megoldással vezérelni. Ebben szeretném kérni a segítségeteket, hogy legyetek oly kedvesek mutatni nekem egy irányt, amin elindulhatok, pl. hogy hol érdemesebb elkezdeni a keresgélést, gyártói dokumentációban, random ember által írt leírásban, vagy holfele? Valamint ha esetleg megtetszett az ötlet valakinek, hogy egy komplexebb, félautomata rendszert hogy lehet megvalósítani, akkor annak szívesen fogadom a segítségét, és bővebben kifejtem az ötletemet, mely a keresgélés során megfogalmazódni látszott az egy szem tekervényemben. Üdv, Laci
Van egy fényjátékom és DMX-el vezérelhetővé kellene tenni (önmagában működő vacak, de mindenki azt kérdezi, hogy vezérelhető-e DMX-ről, persze hogy nem). Jótanács kellene, hogy hogyan érdemes (a felhasználó és meglévő vezérlők tudását felhasználva, amiről fogalmam sincs) a regiszterkiosztást megcsinálni. A ketyere tud 9 programot, kell fényerőszabályozás+üzemmód (hold-on/off-flash). Nekem így 3 regisztercím jött ki: 1. programszám, 2. fényerő, 3. pillanatnyi üzemmódok (kijelzés tartása, villogtatása, engedélyezése). Nekem a 3. cím, mint programozónak bitszintű, de nem tudom, hogy a vezérlőpultokat hogyan lehet beállítani, hogy biteket billentsenek, ezért elakadtam. Tehát aki használ vezérlőpultokat, az ha kap egy ilyen készüléket, hogyan tudja a legegyszerűbben beilleszteni a rendszerébe? (már hogy akkor úgy írom az illesztő programot) Gondolom, senki sincs oda azért, ha minden funkciókapcsoló külön címet foglal...vagy nem tudom, mi a szokás.
Szia!
A DMX-ben minden cím értéke 0-255 között változik. ezt elosztod 9-el és ezen intervallumokba berakod. De lehet, hogy 10-el jobb az átláthatóság miatt. Egyes cím: 000-024 ==> 1-es prg. 025-049 ==> 2-es prg. 050-074 ==> 3-as prg. . . 200-255 ==> 9-es prg. Kettes cím: Fényerő 0-255 között Hármas cím: Hasonlóan az egyeshez. A DMX dekódolásnál ajánlatos, hogy könnyen állítható legyen a báziscím. (dip/jumper) Így működnek a gyáriak is. A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2017
Mivel nekem elég 3db byte-os regiszter, akkor az úgy jó, hogy a DIP-el 512/4 címet lehet beállítani? (alsó 2 bittel akkor 4 regisztert sajátítok ki) Ohhh, a macskába, most fogtam fel, mit írtál... Így akkor a programszámot a tekerentyűjével/tolókájával is tudja váltani. Nagyon köszönöm a felhomályosítást, most már be kell szerezni egy kis pultot, hogyan is kényelmes ezt használni , ne menjenek falnak a DJ-k. Az RS485-nél van GND is kötelezően vagy leválasztott meghajtó az ajánlott?
Sziasztok. szereztem egy MATRIXX SLB-15 DMX ledes fényt. Kérdésem, hogyan tudok hozzá DMX vezérlőt készíteni??? Illetve milyen szoftvert vagy programot töltsek le a laptopomra, amin tudom irányítani. Köszi a válaszokat!
Van usb - DMX kütyü, az izoláltat ajánlanám!
Progiból is van sok, nézelődj!
Tisztelt Fórumozók!
Van 2 db Involight LED PAR36 LED-es PAR lámpám. Lehet, hogy naiv voltam, hogy összekötöttem DMX kábellel ahogy kell ( In, out ). Reméltem, hogy ezek után a két lámpa egyformán működik, de nem így lett. Valaki tudna tanácsot adni, hogy lehet szinkronba hozni a két lámpát. Köszönettel: Laci A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2017
wifis dmx.....
Bővebben: Link
Szia!
Két oka lehet, hogy nem megy. Az egyik, hogy a készüléken az IN/OUT felirat fordítva van. Bár ez nem lehet mindig gond, mert legtöbbször a csatlakozók csak simán párhuzamban vannak bekötve, így mindegy, hogy hova dugod. A másik oka, ami szerintem nálad van, hogy a DIP kapcsolókkal a vezérelni kívánt lámpát nem kapcsoltad SLAVE, azaz szolga üzemmódba. Már amennyiben lehet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |