Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az integrátoros megoldásnál eggyel jobb (gyorsabban beáll 0-ra a kimenet, ugyanakkora kisfrekis amplitúdó hibára méretezve), és mégis egyszerűbb egy másodfokú sallen-key felüláteresztő.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Sallen-Key_High...al.svg Viszont mindettől függetlenül lemondani a hiba előrecsatolásról nem érdemes. Ha nincs is definálva a COMP láb működése, azért sejthető, hogy szoros kapcsolat van a kimeneti DC szinttel. Mivel a VDD-hez szűrik, minden bizonnyal a VDD-Vcomp különbségével arányos a kimenet (így annak DC komponense is), és ezt simán ki is mérheted, biztos ami biztos. Tehát ha kivonsz a kimenetből egy K*(VDD-Vcomp) feszt, ahol K egy potival behangolandó konstans, akkor kb. a tiszta szinuszjelet kapod. Ha ez még nem eléggé DC mentes számodra, akkor még mindig szűrheted tovább.
Kedvenc szórakozásom, hogy bekapcsolt gitárral mászkálok és bizonyos készülékek közelébe összeszedi a zajt. Távolabb már csend van bár a telefon is be tud zavarni.
Eddig csak aluláteresztőben használtam Sallen-Key szűrőt, majd ezt is kipróbálom.
A kedvenc japán kalkulátorom szerencsére ezt is tudja: Bővebben: Link
Sziasztok! van egy nagy fényerejű ledlámpám de van benne sokkoló is de nem akarom ha, kiszedem belőle azt a tekercset vajon jó lesz a led világításom kell hozzá az is ? Jó lenne mert akkor csak a lámpa volna és kisebb szerkentyübe tehetném a világítást.
OK, de humbucker vagy egytekercses?
De viccen kívül, jó dolog a hangszedő zajforrás keresésre, de 50 Hz-en még a mágneses és elektromos térkomponens szinte tökéletesen el tud különülni, vannak olyan zajforrások, amik kizárólag elektromos komponenst állítanak elő, és vannak szinte tökéletesen mágneses források is, viszont a hangszedő az valamilyen mértékben mindkettőre érzékeny, és hogy milyen arányban, az sok dologtól függ (tekercselés és árnyékolás módja, bekötés, stb...), ezért ilyenkor csak azt lehet észlelni, hogy valami van, de hogy V/m (E, elektromos térerő) vagy A*m (H, mágneses térerő) a zavarás jellege, azt nem igazán. Nekem egy fémlemez és egy j-FET van egy fülhallgatóra kötve, ezzel keresek elektromos zajforrást. Sajna egy lakás tele van vele. Mágnesesből kevesebb van, viszont sokkal erősebbek. Idézet: „bár a telefon is be tud zavarni.” Akkor felétek nem annyira jó a "lefedettség"...
Hello! Azért a kérdésedben számtalan bizonytalansági tényező van. Sem a relé vagy a tápfeszültség nincs benne, de az "x" sec idő sem egy korrekt időintervallum. ÉS lehet egy 30W-os BD sem a legjobb választás. Egyébként pedig megoldás lehet a tanyó emitterkövető kapcsolása, és a bemenetén egy RC differenciáló tag. Pld. valahogy így. Azért működik, mert egy relé meghúzási feszültsége magasabb mint az ejtési. Így a táp bekapcsolásakor a relére jut szinte a tápfesz, majd ennek csökkenése az ejtési szint alá a relé ejtését vonja magával.
Sziasztok!
Gondoltam ide írok valamennyire mégis csak hátha elektronika is lesz benne. Adott egy hordó ami meg lesz töltve vízzel és valamennyire a magasba lesz helyezve a víz esése miatt. A kérdés az az hogy van valami olyasmi csap amit elektronikusan el lehetne zárni esetleg időzítővel? Tudom lenne rá más megoldás is csak oda pumpa kéne,olyat már csináltam mikró öntözéssel.De itt hátha lenne megoldás a kérdésemre. Válaszokat előre is köszönöm!
Bővebben: Link Ilyet lehetne bármilyen időzítővel vezérelni, bár "villany" így is úgy is kell, talán szerencsésebb a szivattyús megoldás...
Köszönöm! Villany oké. Gondolom úgy működik hogy zárt állapotba van,kap áramot behúz átereszti a vizet majd ha elveszem az áramot akkor bezár.
Hello! Gond azért lehet. Itt a minimális nyomásra 0,2bar-t írnak, ami 2 méter vízoszlop nyomásának felel meg. De egy szelep nyitásához a szelep két oldalán nyomáskülönbségre is is szükség van. Az pedig várhatóan nagyon kicsi lenne ebben a rendszerben. A szelepeknél ritka, ami nem rásegítő módban dolgozik, vagy is nem közvetlen a tekercs mágneses ereje nyitja-zárja a szelepet, hanem a membrán két oldalán létrejövő nyomáskülönbség.
Tehát nem ismerem a szelepet, de itt a használhatóságával kapcsolatban én szkeptikus vagyok.
Hello! Köszönöm a választ! Lehet marad akkor mégiscsak a pumpás módszer.
Van valakinek tapasztalata ilyen csodakütyüvel?
Megbizhato? amugy i2cs komunikàciot mivel tudok csinàlni pc-vel? Szoftvrrikusan gondolom...
Mágnesszelepre gondolsz? Van nagyon sokféle.
Pl. mosógép: monostabil nyitó; Telepes kézmosó: bistabil. És vannak kisnyomású verziók is. Automata mosógépekben (a régiekben is) több is fellelhető, az újabbakban sajnos blokkba öntik.
Sziasztok! DB 107 hid elszállt mivel tudnám helyettesíteni ,mert van itthon egy pár fajta hid
Ilyenkor legalább a terhelési adatokat (feszültség, maximális áram) illene megosztani, valamint azt, hogy normál üzemi túlterhelés miatt ment tönkre, vagy hiba okozta túláram okozta a halálát!
Gyakori hiba, hogy extrém méretű pufferkondit használ az építő, és a bekapcsolási töltőáram egy idő után kivégzi. A hidad ADATLAPJA alapján eldöntheted, hogy az otthon lévők közül melyik mehet a helyére, mert a fiókodba sem látunk bele... A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2017
Köszönöm a választ ! az adatlapja szerint max 1000v
egy D2SBA van itthon megközeliti 600 v csak nagyobb.
Egyenirányítóknál ha a határadatok magasabbak szabadon használhatod, a beépítési méret persze korlátoz.
Arra is figyelj oda, hogy a négy négy lábú DIL tokban egyenirányító hídnál tizenkétféle lábkiosztás lehetséges!
Köszi! Olyasmi érdekel ami eltudná zárni egy műanyag csövön lejövő vizet,vagyis mint a rajzon amit linkeltem. A tartály kb 2-3 m magasan lesz és abból ejteni a vizet csövön,tehát nincs nyomás.
Miből gondolod, hogy a 2-3 m magas vízoszlopnak nincs nyomása? Ha nem lenne nyomása nem folyna le a csövön.
Akkor rosszul fogalmaztam,itt erre akartam utalni amit proli007 írt Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2017
1m-es vízoszlop nyomása ~ 0,0981 bar. (A mi földrajzi szélességünkön.)
Ha legalább két méter magasan van a tartályod, akkor használható. A rásegítő mód azt jelenti, hogy az elektromágnes csak egy apró járatot nyit meg, a tolattyút egy dugattyúval a folyadék nyomása fogja nyitó vagy záró állásba mozgatni, esetenként rugó ellenében. Ha 0,2 bar nyomást mertek a szelep adatlapjára írni, akkor ezen a nyomáson már biztonságosan kell működnie. A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2017
Sziasztok!
DC motornak (PC ventilátornak) van valami mágneses kisugárzása ami esetleg bezavarhat egy komparátornak? A komparátorral egy relét kapcsolgatok és azt vettem észre, hogyha a közelben be van kapcsolva egy ventilátor akkor (gondolom a komparátor holtpontján) elkezd a relé kattogni ezerrel. Ha nem megy a venti akkor minden rendben. Mitől van ez? Előre is köszi a segítséget!
Igen, lehetséges ilyen. A komparátor bemeneteit és tápfeszültségét figyeld oszcilloszkóppal, láthatóvá válik, honnan szedi össze a hibát. Igaz, nagy valószínűséggel alegnagyobb probléma az, hogy a kapcsolásnak nincs hiszterézise, az valószínűleg önmagában is megoldaná a kérdést.
Köszi. Van hiszterézis de kicsi. Hőmérsékletet szabályzok vele amit elég stabilan kell tartani így leszűkítettem a hiszterézist amennyire csak lehet. Gondoltam rá hogyha megnövelem akkor "enyhítené" de nem szüntetné meg ezt a relé perlegést. Mit lehet tenni még ez ellen? A hiszterézist nem akarom megnövelni mert akkor relatíve nagyot esik a hőmérséklet mire visszakapcsol.
Kapcsolási rajz van az egészről? Talán úgy könnyebb segíteni. Ha pontosabban kell tartani a hőmérsékletet, lehet, hogy jobban járnál egy PID szabályzóval. Vagy, ha a fűtőtestnek nem gond, akkor elektronikusan kapcsold ki vagy be.
Közvetlenül a komparátorra elhanyagolható a hatása, viszont az érzékelő körbe akár mágnesesen akár elektromos úton bezavarhat, és erre természetesen reagál a komparátor. Galvanikusan teljesen el van válaszva a motor a komparátortól? Ha nem, akkor közvetlenül a motor árama is zavarhatja.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |