Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2976 / 3995
(#) Peet19 válasza Pafi hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /

Nekem is megfordult a fejemben hogy a ventilátor valami minimális kis áramingadozást okozhat ami a referencia feszültségosztót megingatja pár mV-al. Egy áramkörön van az egész termosztát és a ventilátor is. A táp egy sima 12V-os trafó egyenirányítva, puffernek egy 470µF-os kondit raktam. Az áramfelvétel kb. 180mA a ventilátornak és még amit az LM311 felvesz pár mA plusz a relé tekercse 40mA. A 470µF-os kondi szerintem elég, de viszont innen kapja a tápot az IC és a relé tekercse is.
(#) Stewe válasza Peet19 hozzászólására (») Ápr 8, 2017 / 1

Akkor elég lehet egy kis stabilizátor csak a szabályzó áramkörnek. A többi maradhat a stabilizátor előttről táplálva. Ha a relé tranzisztorral van meghajtva, akkor annak a táplálása is lehet stabilizálatlan
(#) Peet19 válasza Stewe hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /

Értem, köszi. Igen a relét tranzisztorral kapcsolgatom. Csinálok egy zéneres stabilizátort külön a vezérlőnek és megnézem úgy milyen lesz.
(#) Pafi válasza Peet19 hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /

Minimális áramingadozás? Ki-be kapcsolgatnak a tekercsei, kb. 0 és 240 mA között változik az árama periodikusan, felpörgés közben, pedig még többet vesz fel. Mindezt egy stabilizálatlan tápról, hát nem csoda hogy kattog a reléd. Persze eleve a hálózati 100 Hz is simán zavarja a referencia jelet.

470 µF 240 mA kb. 4 Vpp feszültségingadozás 100 Hz-en.
(#) Firefighter1 hozzászólása Ápr 8, 2017 /

Instantba itt is megkèrdem!
Van egy LiPo 7s pakkom, azt szeretnèm ugy beêpiteni egy hanglàdàba hogy a töltès ès a hasznàlat között ne kelljen kiszednem dugdusni a tàpdugot meg a ballanszer csatit, Hanem valahogy relèvel tranyomezővel vàlasztanàm le! Igy gombnyomàsra lehetne kapcsolni lenne a LiPo tol egy tàpvonal a hanglàda felê ezt kellene megszakitanom akkor a LiPo tol egy tàpvonal a töltő felê ezt kellene megszaggatnom illetve a LiPo ballanszcsatija felől a balanszer felè! Ezt kellene megszaggatnom mondjuk itt sokkal kisebb àram folyik!
Kinek mi az ötlete rà?
(#) tbarath válasza Firefighter1 hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /

Huhh, ezeket az ékezeteket honnan szerezted? Baromira zavaró.
Ráadásul eléggé érthetetlen is hogy mit is akarsz pontosan, első olvasásracsak a gombnyomás és a szaggatás maradt meg, de nem tudom rávenni magam hogy ezt még egyszer elolvassam...

Ja, és az "itt is megkèrdem", ezt ne. Nagyon harapnak a moderátorok azért ha több topic-ban is megkérdezed ugyanazt (és igazuk van).
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2017

mondjuk nem tudom hogy a ballanszer meddig balanszolja (meriti) a cellàkat mert teljesen (oprimàlisan) feltölt cella 4.15 ha tudnàm hogy nem viszi 4.0 alà akkor rajta us lehetne hagyni, csak ezekben ha joltudom csak tulmeritès elleni vèdelem van tehàt ha eajtamaradna akkor hiàb töltöm fel mondjuk reggel.. a nap vègère szèpen a ballanszer lemeriti
(#) Firefighter1 válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /

Bocsànat az èkezetekért S6 uj billentyűzettel... ès mèg szokatlan a visszafelè hajlo aposztrofra gondolsz vagy a cseszlovàk stilusu hàztetőèkezetre?
(#) vargaf válasza Firefighter1 hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /

Ha nem esik nehezedre fogalmazzál helyesen magyarul, mert nehezen érthető ( ?) a szöveged, a tartalma is érthetetlen.
(#) Stewe válasza Firefighter1 hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /

(#) Firefighter1 válasza vargaf hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /

Bocsànat! A Samsung Galaxy S6 uj Androidos billentyűzete miatt maradnak el a pontok igy egybefolynak a mondatok! De megprobàlok körültekintőbbennirni, és jobban figyelni arra hogy a közlendöm èrthetőbb formàt öltsön ezàlltal!

Probàlom akkor màskèppen megfogalmazni, mert lehet hogy kicsit kusza ahogy irtam.

Adott egy Bluetotthos lejátszó, azt egy 6 vagy 7 cellàs akupakkal szeretnèm tàplàlni! Viszont a hasznàlatàt ugy szeretnèm megoldani, hogy az akupakkot ne keljen mindig kiszedni, a csatlakozokat szèthuzgàlni.
Hanem amikor váltani szeretnèk az akkus üzemről a hàlozati üzemre akkor csak egy kapcsolot átkapcsolok ès bedugom a hàlozati csatlakozót!
Ezt elvileg ugy tudom megoldani hogy a LiPo aksit is àllandóra kötöm, a LiPo töltőt is àllandóra kötöm, ès a balanszert is àllandóra kötöm!

Ès ezeket a kötèseket szaggatom meg relèvel vagy valamilyen más módon!

Hogy amikor akku üzemről megy a Bluetooh akkor a töltő és a balanszer ne csatlakozzon az akkuhoz, viszont ha hàlozati üzemről megy, akkor pedig a töltő ès a balanszer csatlakozzon az akkuhoz, de magàt az akkut vàlassza le a bluetooth-rol!

Ezeket a levàlasztásokat nem tudom hogy hogy oldjam meg, erre szerettem volna ötleteket kêrni, hogy relèvel vagy milyen módon oldjam meg!
(#) vargaf válasza Stewe hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /

Bár nem ide tartozik, de ez még jobb:
Könnyű magyar billentyűzet
Ezzel tud helyesen ékezetes betűket írni. A fogalmazási hibákat nem javítja.
(#) Pafi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /

Most mutattad meg, hogy helyes ékezetes betű is van a telódon, mégis úgy döntöttél, hogy a rosszat használod szinte mindig. Ez a rengeteg egyéb helyesírási hibáddal együtt nem a telefonod hibája.

A ventilátor folyamatosan megy, de lehet hogy igazad van. Milyen hálózati 100Hz-re gondoltál? A szekunder körben is csak 50Hz van amit egyenirányítás után a puffer kisimít. Gyakorlatilag a hálózati frekvenciának nincs befolyása a 470µF puffer után a szabályzó áramára, mert viszonylag kicsi az áramerősség. Valahol 400mA áramerősség után kezdene hullámozni. Amúgy hogy jött ki ez a 4V feszültségingadozás?
(#) Peet19 válasza Stewe hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /

Megcsináltam a stabilizátort és jó lett, köszi. Ki-be kapcsolásnál egy fél pillanatra meg zizzen egy kicsit a relé, de jelentéktelen. Vagyis nem úgy kapcsol ahogy kellene 1 kattanással, de már nem akarom piszkálni a hiszterézist. Ha azt is megnövelném egy kicsit valószínű minden jó lenne. Köszi mégegyszer!
(#) vargaf válasza Peet19 hozzászólására (») Ápr 8, 2017 / 1

Ha nem egyoldalas az egyenirányítás akkor ott 100 Hz van.

Igen... a helyesírási hiba az nem a telefon hibája az az enyém A jobbra balra dőlő ékezet pedig a miatt van, hogy a règin nyomvatarom a betüt és utánna mellékattintok a felugrobol akkor volt a jo... ezen meg csak nyomva kell tartani .. a mellékattintos az már visszafelé dőlő..
De nem hiszem hogy annyira borzaszto a helyesirásom, de annak ellenère köszönöm az építőjellegű kritikát és az elektronikai segítséget is!

-"mea culpa, mea maxima culpa"-
(#) Pafi válasza Peet19 hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /

A ventillátor folyamatosan megy, de a tekercseit elektronikus kommutátor kapcsolgatja. De ennél sokkal durvább a pufferkondit töltő áram ingadozása.

Idézet:
„Amúgy hogy jött ki ez a 4V feszültségingadozás?”

Ezzel kellett volna kezdened. Bár ha azzal sem vagy tisztában, hogy kétutas egyenirányítás után 100 Hz a frekvencia, akkor nagyon az alapokhoz kéne visszamenni. Ennyi időm nincs, amúgy sincs itt értelme minden egyes embernek külön oktatást tartani. Vegyél elő egy kezdőknek szóló elektrotechnikai-elektronikai tankönyvet!
Idézet:
„Valahol 400mA áramerősség után kezdene hullámozni.”

Ezt vajon honnét szedhetted? Semmi köze a valósághoz.

Próbálj meg az alapvető elektrotechnikai törvényekből kiindulni! Értsd meg a graetz híd működését! Rajzold fel a jelalakokat! Számolj!
(#) tbarath válasza Firefighter1 hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /

Idézet:
„Hanem amikor váltani szeretnèk az akkus üzemről a hàlozati üzemre akkor csak egy kapcsolot átkapcsolok ès bedugom a hàlozati csatlakozót!
...
Ès ezeket a kötèseket szaggatom meg relèvel vagy valamilyen más módon!
...
Ezeket a levàlasztásokat nem tudom hogy hogy oldjam meg, erre szerettem volna ötleteket kêrni, hogy relèvel vagy milyen módon oldjam meg!

Pont így, ahogy írod. A megszakítandó/kapcsolandó helyekre raksz olyan relét (FET-et, tetszőleges kapcsolót) ami kell neked, bekötöd úgy az áramkörödbe ahogy kell, aztán a relék vezérlését áramkorlátozó ellenálláson keresztül rákötöd pl. egy sima, egyáramkörös karos kapcsolóra.

Én úgy csinálnám, hogy a "kikapcsolt" állapot lenne a hálózatról megy az erőlködő+akkutöltés mód, akkus módra kapcsolásnál pedig a LiPo cellákról kapott árrammal húznám meg a reléket. A cellák túlmerülésére persze figyelni kell, védő áramkört remélem használsz.

Igazad van, még sokat kell tanulnom, köszi. A pufferkondi méretezését úgy tanultam, hogy egyenirányítás után amennyi Amper áramerősség várható, annyi 1000µF legyen. Ezért gondoltam hogy 470µF után legalább 400mA-ig még tudja tartani a kondi az egyenáramot. Igaz ez a szabály?
(#) granpa válasza Peet19 hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /

Inkább A/2000uF; ha kényes, akkor még több.
(#) Peet19 válasza granpa hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /

Értem, köszi. Akkor a suliban nem jól mondták
(#) Stewe válasza Peet19 hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /

Az egyenáram egyenáram marad, de mindig marad hullámosság is, hogy az mekkora, az a transzformátor belső ellenállásától, a kapacitástól és az elvett áramtól függ.
Ez az ökölszabály azt jelenti, hogy itt már kezelhető a hullámosság, és még a bekapcsolási hirtelen töltőáram sem terheli túlságosan ki az egyenirányító hidat. (Nulla feszültségen a kondenzátor a transzformátor zárlati áramával töltődik.)
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /

Ezen az oldalon a fejlécben levő "Segédprogramok" alatt találsz pufferkondi méretező programot. Használd.
(#) Peet19 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /

A feszültség hullámzásra gondolsz? Kipróbáltam, 12V, 1A, 100Hz -re 416µF-os kondit adott ki.

Stewe: köszi, értem.
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /

Így van, ennél valamivel nagyobb kondit használsz, megoldottad a problémát.
Túl nagy pufferkondit sem érdemes használni, mert -ahogy írták- az az egyenirányító diódákat veszélyezteti a túl magas indulóáram csúcsértéke miatt.
(#) forrasztgatok hozzászólása Ápr 8, 2017 /

Hello. Néhány dolgot kipróbálnék, ehhez kéne néhány próbaNYÁK.
25 db 2,54 mm-es távolságú élcsatlakozó érintkezősor kéne mindkét oldalon, az egész panelen sima, egymástól független, nem pontsávos, nem vonalsávos 2,54 mm-es furatgalvánozott lyukakkal, kétoldalas réz bevonattal, epoxiból, 1,5-1,6 mm vastagságban.
Nem kell semmilyen DIN41612, stb. csatlakozónak kialakított rész. Az egész neten csak 1 cégnél csak 1 ilyen terméket találtam, de min. 7-10 nap, mire megkapom. Ez az: Bővebben: Link
Nem hiszem el hogy nincs több cég és több ilyen termék.
Tud valaki valahol Mo-on olyan megfelelő panelt, amit már jövő kedden elküldenek nekem? Sürgős. Olyan jobb lenne, ami 25-30 érintkezősor szélességű, vagy ennek a duplája, mert a linkelt 39 sávos, túl nagy a leeső darab.
Ha van valakinek néhány ilyen nem használt panel eladó, ez is érdekel, az aprón nem találtam.

Érdekel még olyan magyar NYÁK gyártó cég, ahol olcsón vállalnak 5-10 munkanapra kis sorozatú (3-10 db), kicsi (7×10 cm), sima 2 oldalon áramkörös, 1 rétegű NYÁK-ok gyártását.
(#) Peet19 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /

Rendben, köszönöm.
(#) Pafi válasza Peet19 hozzászólására (») Ápr 9, 2017 /

Nem, teljesen hamis. Aki nem veszi tudomásul hogy a szükséges puffer kapacitás a megengedett hullámosságtól is függ, az semmit sem ért a szűrés lényegéből. Ilyet tanítani súlyos szakmai hiba. Talán szakkörben... mondjuk repülőmodellező szakkörben.

Idézet:
„A feszültség hullámzásra gondolsz? Kipróbáltam, 12V, 1A, 100Hz -re 416µF-os kondit adott ki.”

És érted is hogy ez mit jelent?

Nézzük az alapoktól! 10 ms-onként van egy rövid töltő impulzus. Hogy ez pontosan milyen hosszú, az több dologtól függ, de gyakorlatilag mindig kevesebb mint 5 ms. A fennmaradó időben, tipikusan 8 ms-ig a kondenzátor a saját töltéséből táplálja a fogyasztót I árammal, miközben csökken a feszültsége. A leadott töltésmennyiség (deltaQ=delta_t*I) és a feszültségcsökkenés (deltaU) aránya pontosan a C kapacitással egyezik meg (C=deltaQ/deltaU, ezt jegyezd meg jól, ez jellemzi a kondenzátort!). Ebből kifejezve deltaU=delta_t*I/C.

Tehát a te példádban 5 ms alatt 5 milliCoulomb töltés áramlik ki, és ha 416 µF-os kondit használsz, akkor 12 V-os feszültségcsökkenés fog bekövekezni. Ezt nevezik hullámosságnak. Ez tehát egy használhatatlanul alacsony kapacitásérték 12V névleges DC kimenethez, hiszen így nullára csökkenne a kimeneti fesz minden félperiódusban!

A következő nagy probléma az, hogy te 100 Hz-et írtál be oda, ahol a barom program a hálózati (vagyis 50 Hz-es) frekvenciát várta volna (azért barom mert ezt nem írta ki), ezért még kisebb kapacitásértéket számolt mint egyébként számolt volna.

A program primitív módon nem számol semmilyen lényeges adattal, sem trafó ellenállással, sem névleges feszültséggel. Egy szimpla osztást végez el és meggátol a saját agyad használatában, úgyhogy én a kifejezetten káros kategóriába sorolnám és senkinek nem javaslom a használatát, még akkor sem, ha értelmes feliratokkal látták volna el.
(#) gyulank hozzászólása Ápr 9, 2017 /

Következő: »»   2976 / 3995
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem