Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Lapozás: OK   218 / 244
(#) Massawa válasza ozpecs hozzászólására (») Márc 12, 2017 /

Ezért sok ilyen berendezés vonult már el a 2,5 GHz-s sávba, ott legfeljebb a WIFI zavar.
( ezért is irtam, hogy a 800MHz alatti frekvenciák ma már a profi munkára nem igen használhatok).
(#) ozpecs válasza Massawa hozzászólására (») Márc 12, 2017 /

Sajnos nem jók eddig a tapasztalataim a 2,5G-s készülékekkel, nagyon érzékenyek betakarásra, 4 mehet esetleg egy helyen, ott is ugy érdemes elhelyezni a vevőt, hogy közel legyen az adóhoz.
(#) Massawa válasza ozpecs hozzászólására (») Márc 12, 2017 /

Már régen nem vagyok szinpad közelben, de a rádio linkekkel mindig baj volt. Ha több csatorna kell, akkor már az én idömben is aktiv szoftwares vezérlést épitettünk fel, ami automatikusan figyelte a linkek müködését és hangolását.
Azt viszont nem igen értem, hogy miért megy rosszabbul a 2,5 GHz, hiszen ott sokkal kevesebb a zavar és a link aktivan keresi a zajtalanabb csatornát.
Ha nem kellene több méteres antenna, akkor ma már érdemes lenne átmenni a közép- vagy rövidhullámu sávba. Ott már nincs müködö ado, legfeljebb csak némi zavar meg zaj..
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2017
(#) ozpecs válasza Massawa hozzászólására (») Márc 13, 2017 /

2,5G-n hány csatorna is van? és egyre nagyobb a népsürüség ott is, meg ekkora hullámhossz könyebben el is nyelődik, már gyárilag is csak 35 m es hatótávot írnak.....
(#) Massawa válasza ozpecs hozzászólására (») Márc 13, 2017 /

Ott másfajta modulácio van ( hasonlo a DVB-T-hez, legalábbis a jobb berendezésekben) azaz a rendszer maga keresi az adott pillanatban az üres frekvenciát ( a sok 100-ból).
Ettöl kellene sokkal jobban müködnie. ( mikrofonnal nem dolgoztam már évek ota, de más berendezéssel ugyanezekben a sávokban szinte rendszeresen mérecsgélek, ezért nem igen tudom elképzelni a gondok okát. )
A modelltávvezérlök is hasonlo sávot használnak és sok 100 m-re hibátlanul müködnek.
(#) ozpecs válasza Massawa hozzászólására (») Márc 13, 2017 /

Csak pl a modeleknél szinte mindig biztosított a rálátás itt nem, és azért a sok száz freki azért szerintem tulzás, pl egy wifi csak néhány csatornát használ szinte.
(#) Massawa válasza ozpecs hozzászólására (») Márc 13, 2017 /

Nem okvetlenül, mert sokfajta modell van, és azokkal az utobbi néhány évben nem volt semilyen komolyabb probléma.
A Wifi meg egy kocsit más tészta, az kb 2 generácioval van elmaradva ( az valoban csatornákat használ) a jo ado-vevö rendszerektöl, amiket használni lehet. ( irom ezt ugy, hogy egyik mikroporttal sem dolgoztam az utobbi 5 évben, de ismerem az eljárást amivel a legjobbak dolgoznak.).
(A DVB-T sok ezer frekvenciát használ, a legujabb OFDM modulátorok meg 64-4096 frekvenciával dolgoznak automatikusan idomulva a hálozathoz).
(#) Lovas Gabi válasza Massawa hozzászólására (») Márc 15, 2017 /

Ezzel picit vitatkoznék. Legutóbb volt nálam a JTS UF-20S dupla vevős egysége, ami 470-600 MHz.-en dolgozott. Méghozzá nagyon profi módon. Nem volt zavar és a kapcsolat is stabil volt. Ez egy vadi új feljesztésük, igaz, mivel a Monacor forgalmazza, az árai el vannak szállva, de mindenképpen a javasolt kategória. Haqngra a Sennheiser E-835.-höz tudnám hasonlítani. Nem szól jobban mint az, de rosszabbul sem.
(#) Massawa válasza Lovas Gabi hozzászólására (») Márc 15, 2017 /

Nálunk a Monacor sok éve nagyon leszerepelt igy azota kézbe sem vettem ilyen cuccot. Igy nem tudok hozzászolni.
(#) golem hozzászólása Márc 21, 2017 /

Szisztok!

Lenne egy kérdésem menyire jók ezek a skytec márkák menyire megbizhatók.
Mert én egy ilyet néztem ki magamnak.Bővebben: Link
(#) game4812 válasza golem hozzászólására (») Márc 21, 2017 /

Szia, én még nem hallottam egyet sem szerencsére, de a 2 magassugárzót semmi sem indokolja, 1 minőségi elég lenne a 25 centis mélyközép felé, főleg, hogy az egyik ránézésre piezo, ami nem szól szépen, emellett amiatt, hogy nem egy vonalban vannak a hangszórók, hullámos lehet a lefedett területen a magas hangok hangnyomása, sok a kioltás és az összegződés. Ezen kívül ilyen membránfelülethez a 2 reflexcső átmérője kicsinek tűnik, ez nagyobb hangerőn szélzajt okozhat. Emellett ez a kb. 40 literes térfogat (a megadott hangnyomással) sosem fog lemenni 40 Hz-re, olyan 70 a reális. A teljesítmény és hangnyomás adatokban sem lennék biztos. Otthonra, házibulira jó lehet, Rendezvényeken nem igazán.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2017
(#) zotya1983 válasza golem hozzászólására (») Márc 21, 2017 /

Röviden tömören semennyire! Mi is rendeltünk próbából borzalmas mosott grízes a hangképük se hangváltó normális sem a hangszóró..Nem....
(#) golem válasza zotya1983 hozzászólására (») Márc 22, 2017 /

Vagy még van ez ami talán jól néz ki meg elfogadható az ára. Bővebben: Link
(#) bencikusz válasza golem hozzászólására (») Márc 22, 2017 /

Szia!

Semennyire, alkalmatlan bármilyen hangosítási feladat ellátására.
Ezek mind egy kaptafára készülnek, akármilyen márkanév alatt fut. Omnitronic, Skytech,...
Ha olcsó hangsugárzót szeretnél akkor én ezt tudnám ajánlani. Bővebben: Link
Ebből a 10"-eset használtam, használom hallgatható hangja van.
Minden jót. üdv.B
(#) Pafi válasza krisz69 hozzászólására (») Ápr 8, 2017 / 5

Így képzelik a laikusok. A valóság pedig nagyon sokkal bonyolultabb, és a profi hangosítók többsége azt vallja (tapasztalat után), hogy inkább legyen nagyobb az erősítő, így nem kell torzításig hajtani a kellő hangerőhöz, és így nem égeti le a közepeket a torzítástól keletkező felharmonikus többlet. Persze idióták mindig vannak, akik kizárólag akkor veszik észre a torzítást, amikor füstöl a hangszóró, de hülyeség ellen nincs orvosság.

Normális, nem torz jellel sokszoros zenei (csúcs) teljesítményt kibír egy valódi teljesítményre specifikált hangszóró. Pl. hajtottam már "kis Tesla-t" 150 W csúcs teljesítménnyel, semmi baja nem lett, és gyönyörűen szólt. Viszont túlhajtott 20 W-os erősítővel simán ki lehet készíteni. Régebben 15 W-ot írtak a mélynyomójára. Manapság ugyanarra a konstrukcióra 150 W-ot írnak. Innentől arról beszélni hogy hány %-kal kell kisebb erősítő, meglehetősen értelmetlen.
(#) krisz69 válasza Pafi hozzászólására (») Ápr 9, 2017 /

Értem a felvetésed. És sok jogszerű van benne. Viszont én a gyári ajálâst Írtam! Itt sokszor arról papóltok, ne penge élen táncoltasunk dolgokat. Egyre több. Az elentmondás...
(#) Linegekko válasza Pafi hozzászólására (») Ápr 9, 2017 /

Már találkoztam a kis teljesítményű torzított jel égető hatásával. Szobai erősítővel égettem le nagy hangszórót. De szerintem PA nál ha azt mondjuk egy végfokra hogy 200W akkor a torzítatlan kimeneti teljesítményre értjük nem arra amit még ki lehet taposni belőle. Az én végfokom 320W ot tud oldalanként ha torzítani engedem, de torzítás mentesen csak 225W ot tud oldalanként. Nyilván a toroid a határa. Ehhez méretezem a hangsugárzót (vagy többet) és nem az elméleti legnagyobb teljesítményhez. Én azt szoktam hogy nagyobb erősítőt viszek mint a hangfalak és nem engedek a közelükbe senkit. A keverőt meg úgy állítom be hogy tolhassák neki akkor se legyen baj. Kéne egy jó limiter a végfokba az lenne a legjobb. Akkor lehetne minden végfok 1200W-os-
(#) steelbird válasza krisz69 hozzászólására (») Ápr 9, 2017 /

Azt vedd alapul, amit Pafi írt.
(#) Pafi válasza krisz69 hozzászólására (») Ápr 9, 2017 /

Csak látszólagos az ajánlásokban az ellentmondás. Attól hogy az erősítő nagy, még nem kötelező tökig kihajtani. A hangszóró védelmére az erősítő alulméretezése nem jó módszer. Ez egy örök probléma, ha jól emlékszem az 1977-es RádióTechnika Évkönyvben volt egy jó megoldás: egy szerkezet egy hangerő fölött egy óriási fa kalapácsot ejt a felhasználó fejére.

A buli-hangfal egy külön kategória. Annak részeg emberek süketségét kell túlélnie. Olcsó kategóriában ezt a hangváltó előtti, minden egyes úttal soros, jól méretezett izzók beépítésével lehet leghatékonyabban elérni. Ez a legolcsóbb többutas RMS limiter. Persze lehet ebből profi kivitelt is építeni aktív többutas rendszerben, de akinek ez megéri, az nem ezen a fórumon keresgél.

Jó minőségű zenehallgatáshoz viszont nincs jobb limiter mint a fül és az önmérséklet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2017
(#) krisz69 válasza Pafi hozzászólására (») Ápr 9, 2017 /

Én Rendszer limiterel Orvosolom a dolgot. Ha túl torzba tolja némul a kimenet.

Akkor az nem limiter, hanem némító.
(#) krisz69 válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 9, 2017 1 /

Ful 4 szög. Mellet nem tudom mit csinàlna más limiter jah hagyná had sűljön minden...

Ha full négyszögnél némít, akkor már lehet, hogy késő. Nem is kell némítani, mert a limiteren beállítod azt a szintet, aminél még épp nincs torzítás és onnattól azon a szinten megfogja majd a jelet. Épp ez a lényege.
(#) krisz69 válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 9, 2017 /

Ezek szerint nem találkoztatok még részeg süket Dj kell. Van az a szint ahol már nincs mit limitálni.! személyesen látom minden pirosba fulon. Torz ami torz lehet. És tolná neki. Na ilyenkor. Van az hogy benémit a Limiter
(#) zotya1983 válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 9, 2017 /

Én is gy szoktam,valamint a vanból lehet visszavenni a nincsből annál kevésbé Ergó egy nagyobb végfok csúcsoknál sem torz ha alulmértezett és már nincs hová akkor szokták megtolni mégjobban...Én 0dB re állítom a limitert és a keverőn is +1 et már nem enged át.Így a dj hiába tolja a gaint meg a mastert nem fog jobban szólni,a keverőm meg még koppon nem torz.
(#) steelbird válasza krisz69 hozzászólására (») Ápr 9, 2017 / 3

"Aki hülye, haljon meg...".
Az ilyen meg is érdemli, erre csak azt mondom.
Ha jó helyen van a láncban a limiter, akkor nem tudja túltolni, max. az elején valamelyik fokozatot, erre meg azt mondom, hogy ha az övé a cucc, akkor így járt, ha meg másé és csak rádugta a ketyeréit, hogy zenéljen, akkor meg pofán kell csapni.
Bolondbiztos megoldás nem létezik, de ha az ilyen süket agyament baromkodik más cuccával, akkor a cucc kezelésére/üzemeltetésére hivatott szakember, vagy személyzet dolga az, hogy likvidálja az ilyen problémákat, mert minden ilyen esetben a rendszer épségének a biztosítása az elsődleges szempont. Az ilyen idiótákat meg nem szabad keverőpult elé engedni.
(#) zotya1983 hozzászólása Ápr 9, 2017 /

Szerintem meg mindegy hogy a hangfal nagyobb vagy a végfok.Én utóbbit preferálom a lényeg ha süket a dj vagy a hangtechnikus tehetsz te oda bármilyen szuper limitert.A jobb keverőkön van kimeneti poti amit szépen 0 db re szoktam állítani aztán hadd tolja a süket ágyú nem fog jobban szólni.Max odalépek hogy ezt nem kéne..Vagy a tied?Akkor vigyáz légyszives!
(#) krisz69 válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 9, 2017 / 1

Nem szabadna. De sok.az idiota. Így be álitok egy szintet és ha halkul, némul megyek rá szólok.
(#) steelbird válasza zotya1983 hozzászólására (») Ápr 9, 2017 / 2

Ha az övé, rá kell hagyni... úgyis pampogni fog, hogy mit cseszteted?
De már nagyon offolunk, ki fognak minket rúgni innen..
(#) tothbela válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 9, 2017 / 1

Az a baj, hogy amíg szakember, vagy legalábbis valamilyen szinten hozzáértő kezeli a riget, addig minden rendben van. Nagyon ritkán fordul elő, hogy szakember keze között megy tönkre minőségi holmi. A gagyikat leszámítva minden javításnál az hangzott el, hogy kölcsönkérték, belenyúlt a hülyegyerek, leverték.

Igazad van abban, hogy nem szabad odaengedni egy őrültet sem a technikához, de akár otthon is érhet baleset. Évek óta megy az alábbi erősítő/hangsugárzó páros otthoni zenehallgatásra. Soha nem gondoltam limiterre az itthoni rendszerbe, mert valahogy úgysem döngettem elmebeteg módjára. Csak ahogy fogy a bor, úgy fogy a fül érzékenysége is. Ha jól emlékszem 3 dB/ 3dl ez az arány

Most gyári paramétereket nem mondok, csak fizikai értékeket. A mélyközép hangszóróim lengője 1 colos, 13 mm a tekercs hossz, 8 ohm a névleges. Ráadásul nem alura van tekerve. Ehez képest olyan erősítővel hajtottam, ami mindkét kimenetét terhelve 8-8 ohmmal, folyamatos szinusszal tudta a 100V pp-t. Szándékosan nem írtam vattokat, mert nincs értelme. Szilveszterkor a sógoromék itt voltak, és amíg két percre kimentem a VC-be, feltekerte a hangerőt. Szerencsére gyorsan visszavettem. Kicsit megállt bennem az ütő. Az a furcsa, hogy a lányomék is hallgatták a barátaival amikor nem voltam itthon, de mintha érezte volna meddig szabad a szabad. Talán ő tudja, hogy máshonnan kell elvenni azt a pénzt, ami egy meggondolatlan pillanat miatt hangszóró és/vagy erősítő vásárlás/javítás alapját fogja képezni.

Azóta inkább mi megyünk a sógoromékhoz szilveszterkor.
Következő: »»   218 / 244
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem