Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2978 / 3995
(#) Stewe válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /

Hogy készen veszed meg, vagy összeeszkábálod majdnem mindegy, de az egér kimenőjelét fel kell dolgoznod, és az még csak egy inkrementális adó.
Kis kézügyességgel viszont csinálhatsz 8 bites abszolút enkódert.
(#) Peet19 válasza Pafi hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /

Ring szakközép iskola. Elektronikai Műszerész szak.
(#) vladcepes hozzászólása Ápr 12, 2017 /

Sziasztok! PIC programozót építettem már,nagyon jól szuperál azóta is.(egy kedves fórumtárs az elsőt fel is programozta-mert ugye anélkül nem tudnék égetni). A kérdésem az hogy Atmega hoz AVR programozó kell? Gondolom ez is hasonló módon működik? Van egy kapcsolási rajz amit meg szeretnék építeni és abba meg Atmega van. Melyik égetőt érdemes megépíteni?Na meg ugye azt is fel kéne először programozni ha jól sejtem. Válaszokat előre is köszönöm!
(#) vladcepes válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /

Köszönöm!!!
(#) csanyipal hozzászólása Ápr 12, 2017 /

Van ez a demux: SN74HC138N.
A dokumentációjának 10. oldalán van a logikai táblája. Ebben a táblázatban engem csak az első három sor alatti sorok érdekelnek. Tehát, a negyedik sortól kezdve a 11. sorig, az OUTPUTS oszlopokban a L sorban az Y0-tól Y7-ig vándorol. Vagyis, ha ezen Y kimenetekhez egy-egy LEDet kapcsolnánk, akkor sorban a megfelelő LED aludna ki, míg a többi világítana.
Hogyan érhetem el azt, hogy a kimenetek fordítottja legyen, azaz minden LED ki legyen aludva, és csak a megfelelő egyetlen LED világítson? Azaz, hogyan negálhatom az Y kimeneteket: H-ből L-t hogyan kapok, és vica versa?
(#) Hp41C válasza csanyipal hozzászólására (») Ápr 12, 2017 / 1

Idézet:
„Vagyis, ha ezen Y kimenetekhez egy-egy LEDet kapcsolnánk, akkor sorban a megfelelő LED aludna ki, míg a többi világítana.”

Ehhez úgy kellett bekötni a LED -et, hogy az anódja megy a kimenetre, a katódja egy ellenálláson keresztül a földre.
Idézet:
„Hogyan érhetem el azt, hogy a kimenetek fordítottja legyen, azaz minden LED ki legyen aludva, és csak a megfelelő egyetlen LED világítson?”

Kösd be a LED -eket máskép. A LED katódja menjen a kimenetre, az anódja ellenálláson keresztül a tápra.
Mivel mindkét esetben egyszerre csak egy LED világít, az ellenállás lehet közös.
(#) csanyipal válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /

Idézet:
„Mivel mindkét esetben egyszerre csak egy LED világít, az ellenállás lehet közös.”

Mindent értek, csak ezt az egy mondatot nem. Ebben is csak azt nem, hogy melyik az a két eset? Hiszen én úgy értem a logikai táblát, hogy ahol H van, ott az anódjával csatolt LEDnek világítania kell. Továbbá, minden sorban csak az egyik Y értéke L, a többié H, azaz, mindegyik világít, csak az L nem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2017
(#) nedudgi válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /

Idézet:
„"az anódja megy a kimenetre, a katódja egy ellenálláson keresztül a földre."
"máskép. A LED katódja menjen a kimenetre, az anódja ellenálláson keresztül a tápra."”
(#) Hp41C válasza csanyipal hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /

Máshogy fogalmazva:
Mivel a 74138 kimenetei közöl egyszerre csak egy aktív (alacsony szintű), a kimeneteire (akár anódjával akár a katódjával) kötött LED -ekhez elég egy közös áramkorlátozó ellenállás.
(#) RoliNyh válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /

Ha a LED -eket tápfeszre kötni, akkor csak egy aktív minden esetben, ekkor valóban elég egy közös áramkorlátozó ellenállás.

Ha a LED -eket testre köti, akkor egy kivételével mind aktív, tehát nem elég egy ellenállás, külön kell mindegyik LED -nek...
(#) csanyipal válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /

Y0_Y1__Y2_Y3_Y4_Y5_Y6_Y7
_L__H__H__H__H__H_H__H

Legyen adott a fenti eset. Az Y0-Y7 kimenetekre anóddal kötöm a LED-eket ( és mindegyikhez kötök áramkorlátozó ellenálást ).

Ez esetben az Y0-hoz kötött LED nem világít, mivel Y0 kimenetnek van alacsony (Low) szintje, viszont a többi LED világít, mivel Y1-Y7 kimeneteknek van magas (High) szintje.
Jól gondolom?
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2017
(#) ferci válasza csanyipal hozzászólására (») Ápr 13, 2017 / 1

Szia!
Jól gondolod - viszont az első kérdésed az volt, hogy csak egy led világítson.
Erre már kaptál 2 választ is: a ledek katódja menjen a kimenetekre, anódjuk pedig 1 közös ellenállással a +tápra, mivel egy időben csak egy kimenet aktív "0", ezért 1 led fog világítani.
(#) Sebi válasza csanyipal hozzászólására (») Ápr 13, 2017 / 1

Ha a LED anódja van a kimeneten, katódja a GND-n, akkor igen. Ez esetben a kimenet "forrás" (source) módon táplálja a fogyasztót. Azonban a kimenet képes a GND felé is vezetni: "(ell)nyelő" (sink) viselkedés. Tehát megteheheted, hogy a LED-et anóddal a +tápra, katóddal a kimenetre kötöd.
Könnyen belátható, hogy a jelzéskép megfordul: csak az L szinten lévő LED lesz aktív.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
(#) Hp41C válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /

Igazatok van.
(#) usane hozzászólása Ápr 13, 2017 /

Sziasztok.

80W-nyi LED-et meg lehet hajttani lineáris tápegységről normálisan?
Úgy értem nyilván semi baja nem lesz a LED-nek a kérdés az, hogy ha felkapcsolom mi lesz a feszültséggel.
Fel lehet pufferelni, úgy hogy tartsa a kimeneti feszt a trafó?
Tovább vezetve a kérdést, ha kétkimenetes toroidot alkalmazok és a másik kimeneten felkapcsolok egy hasonló teljesítményű LED szalagot akkor el lehet érni akkora stabilitást, hogy ne csökkenjen a LED-ek fényereje? (Persze ésszerű keretek közt gondoltam, nem elméleti Farad nagyságrendű pufferral.)
(#) Tranzisztor mester hozzászólása Ápr 13, 2017 /

Sziasztok!
Hogy módosítsam az alábbi kapcsolást, ha 5 db 5050-es tipusú led chipet szeretnék villogtatni?
(olyasmi villogó lesz, mint ami a munkagépeken villog narancssárga színben.) Tehát nem kell hogy felváltva villogjanak, hanem mind az 5db egyszerre. A táp 12V. Jó lenne ha a villogás ütemén tudnék változtatni.
Köszönöm előre is

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
(#) usane válasza usane hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /

Ehh. Esélytelen. 1 Volt Ripple-höz 70mF kellene.
(#) Pafi válasza usane hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /

Simán meg lehet tenni. Csak egy soros áramszabályzó, vagy ha vannak soros előtét ellenállások, akkor feszültségstabilizátor kell hozzá. Amúgy nem is a kondi lenne a kemény feladat, hanem a trafó belsőellenállás.

Ha meg értelmes módon csinálod, két külön egyenirányítóval és két kondival, akkor egy nagyságrendet csökken az egymásra hatás. Érdemes lenne elárulnod, hogy milyen a trafód. A LED szalag - gondolom - 12 V-os.

Ja amúgy az hogy a trafó+graetz+kondit lineáris tápnak hívják, az egy marhaság. Ha már van mellette egy lineáris üzemű stabilizátor, akkor lesz értelme így hívni.
(#) hthomas hozzászólása Ápr 13, 2017 /

Sziasztok!

Kaptam az egyik cimborámtól a mellékelt képen lefő folyasztószert.
Kell hozzá külön kinyomó valami? Vagy ezt hogyan kell használni?

amflux.jpg

(#) Bakman válasza hthomas hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /

Áttöltheted normál fecskendőbe, vehetsz hozzá adagolót (viszonylag drága) és ami talán a legegyszerűbb, egy megfelelő mérető fecskendő dugattyúját használod a kinyomáshoz. Érdemes a végére csatlakoztatni egy leköszörült, viszonylag vastagabb fecskendőtűt, alapesetben nagyon vastagon jön belőle a folyasztószer.
(#) luigi71 hozzászólása Ápr 14, 2017 /

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. A TDA1512Q rol nem találok semmit. Lehet rossz helyen keresem. De a kérdésem az lenne ,hogy alkalmas e végfok készitésére? Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) vargaf válasza luigi71 hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /

Csaknem 800 találat van:
TDA1512Q
Adatlap és alkalmazási példák. Mi kell még ezen kívül?
(#) kadarist válasza luigi71 hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /

Szia!
Keresd Q nélkül. Ez egy 20W-os erősítő és igen, alkalmas.
(#) vargaf válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /

Van találat bőven Q végződéssel is.
(#) kadarist válasza vargaf hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /

Csak tudod nem értettem, hogy hogy a fenében nem talál valamit erről az IC-ről...
(#) nedudgi válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /

Valószínűleg az NXP (Philips) honlapján kereste.
(#) Tranzisztor mester hozzászólása Ápr 14, 2017 /

A korábbi kérdésem még mindg áll

Viszont más kérdés: (lehet hogy nagy hülyeség)
Arra gondoltam, hogy egy növényt megvilágító 12V-os lámpába építek "éjjeli fényt" (1db led, lehet hogy még annak is sok lesz a fénye)
Tehát van egy olyan lámpám, ami napi kb 8 órát világít és amint kikapcsolom, fel kellene hogy kapcsolódjon a led. (A kikapcsolás alatt azt értem, hogy teljesen kihúzom a konnektorból az adaptert.) Logikus lenne hogy egy akkumulátoros megoldás jöhetne szóba, de arra nem akarok költeni. Van itthon rengeteg kondenzátorom minden méretben, kapacitásban. Nappal feltölt a kondi, lekapcsolás után pedig világít a led egy darabig (1-2 óra is jó, de a legjobb ha minél tovább világítana.)
Tehát meg lehetne oldani azt, hogy a kondenzátorról világítson a led?
(#) luigi71 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /

kadarist. Nagyon szépen köszönöm.
(#) nedudgi válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /

Kétlem, hogy lenne otthon olyan kondenzátorod, ami akár 2 percig is képes lenne ellátni árammal azt a LEDet. Szerintem próbáld ki.
Persze, kérdés, hogy mi a LED célja. Akár mikroamperes nagyságrendben is kicsalhatsz némi fényt egy LEDből, akkor pár Farad elég lesz.
(#) Tranzisztor mester válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /

Olyanra gondoltam, hogy 400V 100uf vagy 200V 330uf. De biztos igazad van, látszik hogy nem értek hozzá
Következő: »»   2978 / 3995
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem