Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Nem probléma, de a kihagyott invertálás okozhat még fejtörést.” Ezt hogy érted?? testre kéne huzni egy ellenállásal?
Nem ellenállás kell, hanem arra kell ügyelni, hogy az OE bemenet fordított (negatív) logikájú. Ha a PWM jeled pozitív logikájú, akkor kell egy fázisfordítás (tranzisztor, inverter, miegyéb) az OE bemenet meghajtásához. Vagy a PWM jel kitöltési tényezőjét kell "invertálnod".
0 nál lesz teljes fényerő 255 nét sötétség ugye???
Elég sok PIC-ben van szintválasztó bit a PWM-hez, ebben úgy látom pont nincs. Vagy a fentieket alkalmazod, vagy az 595 helyett esetleg 4094-et használsz, az aktív magas logikát használ az OE bemeneten.
Ha több 74xx595 -öt kell ellátni PWM vezérlő jellel, akkor egy tok inverter: 74HC04 megteszi 6 jelre.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2017
Sziasztok! Egy pwm-el hajtott motor (24v dc, mezei nem léptető ) terhelését (áramfelvételét) szeretném mérni pic adc vel és persze a terheléstől függően szabályozni a pwm-et ugyan azon pic el. Az első ötlet szerint soros ellenálláson mért feszültség méréssel. Szerintetek működhet?
Szia!
Természetesen! Miért ne működne? Az AD konverter mérőfrekvenciájának legalább a kétszeresének kell lennie, mint a PWM frekvenciának, hogy az átlapolódást elkerüljük, de jobb, ha a mérőfreki a többszöröse. Természetesen a mért értékeket átlagolni kell. A söntre érdemes lenne átgondolni mi történik ha egy low ESR elkót teszünk, vagy milyen kondit és miért érdemes.
Sziasztok!
Segítséget kérnék. Már egy ideje váltottam MPLAP X IDE-re MPLAB 8-ról. (Debian 8) Azóta sok problémával találkoztam. Most amit egyenlőre nem tudok megoldani, hogy a watches-ban sajnos szimulációnál nem jelennek meg a változók értékei, csak a regiszterek. cblock-kal definiáltam a változókat 0x20-tól (pic12f675). Utána olvastam és azt írják udata-val kell definiálni és akkor menni fog, de hogyan?
Külön pwm mind 3 74hc595. Akkor csak a pwn lábad szimplán rákötöm a OE lábra??
Ja azt tudom hogy ha OE láb testen van akkor villágítanak a ledek.
Én éppen emiatt maradtam a 8.92-nél. Amíg nem dolgozik az ember olyan PIC-kel amit az nem ismer addig teljesen jó. Egyébként az Mplabnak van saját témája.
Két megoldás lehetséges:
1 - olcsó, kis helyigény: A PWM kimenet egyből a 74xx595 OE bemenetére megy. Ekkor a 100% PWM kitöltés 0% fényerőnek, a 0% PWM 100% fényerőnek felel meg. 2 - drágább, nagyobb helyigény: A PWM kimenet egy inverteren keresztül megy a 74xx595 OE bemenetére. Ekkor a 100% PWM kitöltés 100% fényerőnek, a 0% PWM 0% fényerőnek felel meg. Az inverter lehet tranzisztoros vagy IC -s. IC -s példák: 74xx04, 74xx14 - 6 inverter egy tokban, 74xx00, 74xx02 - 4 invertáló kapu egy tokban, 74xx86 - 4 xor kapu (vezérelhető inverter) egy tokban (ha másik bemenete magas, invertál, ha alacsony, akkor nem invertál) 74xx1G14 - 1 inverter egy SOT353 tokban.
Én biztos, hogy inkább szoftverből fordítgatnám, mivel csak egy utasítás.
A kondis dolgon már elmélkedtem én is . Köszi a megerősítést. Kétségem azért volt mert ugyan nem pic de két arduino nano is mély depresszióba esett (nem tudtam őket újra programozni) a fenti összeállításban. (pwm kimenet, fet motor szabályozható megy stb, mikor az analógra a sönt +220n ról a jelelet bekötöttem halál)
Sajnos felszámoltam a virtual boxot a gépről miután az MPLAB X már linuxon is megy. Ezért váltottam. És most átstartolok az "MPLAB kérdések" fórumra. Köszönöm.
Rendben én is inkább szoftveresen. Ellenállást rakjak pic pwm lábára védelem miatt???
Ha védeni szeretnéd, hogy a PWM inicializálásáig se legyenek engedélyezve a ledek, akkor igen.
Egy kapcsolási rajz megrajzolása szerintem nem elvetendő ötlet, egyrészt utólag is tudod mit csináltál, másrészt bizonyos fokú átgondoltságot hoz, ha előre lerajzolod.
Az ellenállásnak akkor lesz szerepe, ha a pic épen indul és a kimenetei nagy impedanciások. A választott megoldásnak megfelelően a tápra (nincs inverter) vagy a földre (van inverter) kellene húzni a PWM kimenetet, hogy ez idő alatt se villanjanak fel a LED -ek.
Én még egy Zénerrel lehatárolnám azt a söntöt, biztos ami biztos alapon.
Induláskor kaphat egy olyan lökést ami nem tesz jót sem a PIC nek sem az Arduinónak.
Kapott szegény egy 5.1 v os zenert párhuzamosan a 0.1 ohmos sönttel, a meghajtó feten is meg volt a záró irányú dióda mégis .
A zéner nem jó ötlet, mert a felső tartományban a linearitását elveszti a rendszer.
Vagy is szerintem akkor fölösleges oda ellenállás
Azt is végig kell gondolni, hogy ilyenkor még nem megy a multiplex sem, tehát előfordulhat-e, hogy minden led felvillan. Mert ebben az esetben ugye 5x terhelést kap a táp egy pillanatra. Úgy is lehet, hogy a tranzisztornál véded ki ezt, csak akkor még több ellenállás kell.
kapcsolás még készülöbe tranziztor kéne választanom...
shift vezérlés része nincs benne csak az hogy a shift mit hogy vezérelne. A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2017
Először is vízszintes tengelyre tükrözni kellene a tranzisztort.
Hány LED áramát kell vinnie egy tranzisztornak? Mekkora lesz egy LED árama?
Ledáram 60(20,20,20)mA 480mA összesen
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2017
Játszani vettem én is. Leginkább pic, illetve raspberry pi illetve esp a csapás irány.
Most milyen tranzisztorral szeretnéd megcsinálni?
- A tranzisztor a LED -ek közös katódját kacsolja földre? - NPN tranzisztor kell. - A tranzisztor a LED -ek közös anódját kacsolja tápra? - PNP tranzisztor kell. BC639 - NPN de a BC640 - PNP. max 1A -t tudnak. Mennyi micsoda esik rájuk? A tranzisztort jó nagy bázisárammal telítésbe kell vezérelni, hogy kicsi legyen az Uce feszültsége és a rajta keletkező disszipáció. Az adatlapot nézve Ic = 500mA -nél a Hfe csak 25, azaz a bázisáramnak legalább 480/25 ~ 20mA -nak kell lennie. Hány ilyen kimenetet vezérel a PIC? A PIC összes lábán egyszerre csak 70mA folyhat ki (18F46K22 @ 85 °C). A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |