Fórum témák
» Több friss téma |
Tudtommal 56kHz környékét szereti a v34856.
Csavaros először is szimmetrikus négyszöget szeretik (legalábbis aki már épített mindenki ezt írta) Más részről állítólag modulálni is kell, mert a folyamatos 3XKhz-ra is immunis lesz állítólag.
Tudnál egy ilyen modulált kapcsolást küldeni ne 555 vagy ne 556 al?
vagy esetleg hogy milyen arányba legyen a vivő és a modulált jel?
A vivő 56kHz, az utolsó két számjegy jelzi. Jó ha 50% körüli a kitöltési tényező, kis eltérés elmegy, pld. 40-60% még jó. A moduláló jel legalább 10 vivőimpulzus hosszú legyen magas, és legalább ugyanennyi alacsony szinten is. Hosszabb lehet a magas és alacsony is.
Nincs kötöttség a vivő és moduláló jel frekvencia aránya között. A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2015
200us moduláló impulzus jó lehet?
Elvileg alsó határ körüli a 200us, ennél rövidebb ne legyen.
köszi holnap megprobálom összehozni.
Kimaradt. Amelyik TSOP vevőkkel dolgoztam, azoknak nem kellett folyamatos moduláció. Amíg van vivő -itt 56kHz- addig kimenet egyik szint, nincs vivő kimenet másik szint. Most nem emlékszem biztosra, de talán jel nélkül magas, jellel alacsony a kimenet. De ez könnyen kiderül.
Most nézem adatlapon, kimenet vivőjelre lesz alacsony. A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2015
Igen kimenet alacsony lesz az indít egy ne 555 el kiépített monostabilt ami egy relét hajt meg.
Amint egy tv távírányítóval adók neki akkor tökéletesen végzi a dolgéát. Csak az én általam ugyancsak ne 555 el épített astabil nem müködik a kapcsolat, peddig led ad fényt ha kamerával ránézek. Modulálo jel lehet egy monostabil is ami mindig ujra indul? A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2015
Lehet monostabil is, mindegy. Próbáld lassabb moduláló frekvenciával, azaz hosszabb impulzusokkal. Azt próbáld, hogy vivő nélkül magas a kimenet, 56Khz vivőnél alacsony. Ennyi. Biztosan 56Khz a vivő? Az NE555astabil kitöltési tényezője mennyi lehet, nem csak tüskéket ad?
sajnos nem tudom megmérni. csak multim van nincs benne freki mérő.
amit csináltam az egy sims astabil nm mdulált modulált még most készül. 500us lesz a moduláló rész. RA: 15k, RB: 27k c: 10n.
A kitöltést meg lehet mérni egy multival is. Ha az 555-2 és 6-os lábát a GND-re kötöd, leáll, és magas szintet ad. Ez egyenfeszültségben mérve lesz a 100%. Ha meg jár az 555, ismét megméred a kimenetét és viszonyítod a 100%-hoz. És már is kapod a kitöltést..
Itt a HE-n van a segédprogramok között astabil 555 méretező. Ott a kitöltési tényező is látható lesz. 56kHz-hez: R1=1K, R2=12.36K, C=0.001µF azaz 10nF. 52% lesz a kitöltési tényező, az bőven jó. A 12.36k pld. egy 10K és egy 4.7k trimmer sorbakötésével, és a trimmerrel pontosítható a freki.
Hibáztam, rosz:
Idézet: „C=0.001µF azaz 10nF” Helyette C=0.001µF azaz 1nF a jó.
Sziasztok!
Van nekem egy TSOP 4840-es infra vevőm. Ezzel az a gondom, ha rávilágítok egy IR LED-el, akkor csak a bekapcsolás pillanatában ad ki egy pontjelet és ennyi. Ezért próbáltam ki az, hogy villogtatom az IR LED-et, így már minden felvillanáskor van egy jel, amit kondenzátorral/tranzisztorral simítok. A probléma a következő: ha a LED-et nem villogtatom, csak simán világít, akkor nagyon jó, akár 10m-ről is érzékel, de előbb már leírtam hogy a folyamatos világítás nem jó! Viszont ha villogtatom a LED-et akkor már csak 2-3m-ről működik, távolabbról már épphogy elkap 1-1 villanást a vevő. Ez mitől lehet? A villogtatás következtében csökkenne a LED teljesítménye? Bár ezt nem hiszem, mert az IR LED helyére betettem egy pirosat és nem tapasztaltam fényerőcsökkenést! (Még azt hozzáteszem, hogy ha villogtatom a LED-et, az első felvillanást távolabbról is érzékeli, viszont a többit nem, ha elengedem a kapcsolót és újra lenyomom akkor az elsőt megint érzékeli, de csak az elsőt) És az egészben a legmérgelőbb, hogy kipróbáltam TV távirányítóval, és azt nagyon távolról is ugyanolyan jól érzékeli mint 50cm-ről! Ez is miért van? Ennyire erős a távirányító LED-je?
Az infra vevő akkor működik, ha pár tíz kHz frekvenciával szaggatott infra fény éri. A folyamatos fényt szűri.
Igen, ezt tudom, pont ezt csináltam, hogy villogtatom a LED-et (nem tudom pontosan milyen frekvenciával) de távolabbról mégis csak az 1. felvillanást "látja". 1-2 m-ről tökéletesen követi a villogást.
Most kipróbáltam hogy relén keresztül villogtatom a LED-et (relét szaggatom és az kapcsolja a LED-et így a LED nyilvánvalóan vagy teljesen ki vagy teljesen be van kapcsolva), és így már TÖKÉLETESEN működik akár több mint 10m-ről is, de relével nem igazán akarom véglegesíteni mert kattog, és többet is fogyaszt! Eddig ugyanis astabil multivibrátorral villogtattam tehát ezzel lesz valami gond! De mégis mi??
A TSOP4840-nél a LED-et 40kHz-es (+-5%) modulált jellel kell villogtatni. A többi esetben nem garantálható semmi. A TV távirányítóval azért működik, az pont ebben a frekisávban mozog, nem hiába.. Szóval hogy random frekivel villogtatod a LED-et, az kb. nem ér semmit.
40kHz kell. Szerk.: a relés megoldás abszolút nem szakszerű, valószínűleg azért működik, mert kapcsoláskor a prellegés miatt keletkezik olyan freki összetevő, amire a TSOP vevő lesz (szó szerint). A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2017
Akkor ezek szerint az astabil multivibrátorral van olyan periódus amikor nem 40kHz, a relénél meg mindig annyi (relés megoldás természetesen csak egy kísérlet volt, nem is így akarom megcsinálni)?
És hogyan tudom belőni a frekvenciát hogy 40kHz legyen? Bocsi, ez a frekvenciás dolog nekem nem nagyon fér a fejembe!
Egy astabil kell NE555-el és kész. Ezzel vannak megépítve az infra ismétlők is.
Valahogy nem lehet megoldani IC nélkül, mert nincs most kéznél 555-ös?
Már bocs, de ne bohóckodjál! Ha nincs, majd veszel. A frekinek viszonylag stabilnak kel lenni. Ezt az 555 tudja biztosítani..
Jó, akkor majd megoldom valahogy 555-el
Viszont akkor el tudnátok magyarázni mi ez a 40000Hz? Ez az infrafény egy tulajdonsága, vagy a villogási sebesség, vagy mégis mi? És mi a különbség villogás és villogás között?
Nem az infra fény tulajdonságáról van itt szó. Hanem arról, hogy a természetes világítás is tartalmaz jelentős mennyiségű infra fényt ebben a hullámhossz tartományban. Ez zavarja a vevőt. Ezért a Led egy, a vevő által meghatározott frekvencián villog. Így nem az átlagos fényáramot erősíti a TSOP, hanem ezt a frekvenciát. Van benne szűrű erre a frekire, és automatikus erősítés szabályozás is. Tehát ez nem egy infra dióda, hanem egy komplett IC.
A távirányító adó-vevők még ezt modulálják digitális kóddal. Azt egy mikrokontroller dolgozza fel és javítja a hibakódokat. Nem egyszerű eljárás, de így lehet biztonságosan adatokat átvinni az infrán. De erős napfény még ezt su simán megzavarhatja, mert telítésbe viheti a fény az infra vevőt, melynek így csökken az érzékenysége és nő a felesleges zaj a kimenetén.
Tehát a frekvencia jelen esetben a led villogása 1 másodperc alatt?
Igen, a frekvenciának ez a definíciója. (De a hálón egy pillanat alatt megtaláltad volna..)
Oké, ez rendben van hogy 1 másodperc alatt hányszor történik valami, csak ebben az esetben nem tudtam hogy konkrétan mi!
Még arra válaszolnátok, hogy akkor ez esetben a távirányítót miért veszi olyan jól, hisz annak a villogását szemmel látom (pontosabban a TSOP-ra kötött piros leden), és az közel sincs a 40000Hz-hez, amit nyilván nem látnák. És ha egy folyamatosan világító infra led-el rávilágítok, akkor is felvillan a piros led!? Vagy ha villogtatom közelről az infrát 2Hz-el (tehát 1s/2villanás) azt is "látja" ,és minden felvillanáskor a piros led is felvillan, de ugyanez már távolabbról nem működik!
Amit látsz, az nem a 40kHz, hanem a kód modulációja, ami szaggatja a 40kHz-es jelet.
Esetleg ha meg is nézted volna a TSOP adatlapját, lehet jobban értenéd. Pld. 3. ábra. Nyilván mikor lassan villogtatod, a Led-et, arra is reagál a TSOP, mert az AGC-t próbálja beállítani. Ez ki is jut a kimenetre, de csak egy pillanatra. Mint írtam a vevő foglalkozik azzal, hogy értelmezhető-e a jelsorozat vagy sem.
Azért annál kicsit bonyolultabb. Először is fontos tudni a szem másodpercenként 28 felvillanásnál sűrűbb villogást folyamatos fénynek látja. A távirányítók kb 0,5 - 1 másodpercenként küldenek egy parancsot a vevőnek. Legtöbb esetben hiába figyeled mit villog nem fodod tudni megkülönböztetni a parancsokat, mert azt minden egyes általad látott felvillanás tartalmazza. ugyanis minden villanás több kicsi felvillanásból áll. a pici felvillanások kb másodpercenként 200-1000 szer következnek be. És hogy igazán matjoska legyen, ezek a pici felvillanások sem az igaziak még. Ez a felvillanás is villogásból áll, ez az a 30-40 khz azaz másodpervekre vetítve 30-40 ezer felvillanás.
A kék pálcikák a led felvillanásai, a pálcikák csoportja hordozzza a parancsot, a piros vonal pedig azt jelzi amit te egy felvillanásnak látsz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |