Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Digitális óra
A 3.oldalon levő kapcsolás szerint valamilyen hasonló szerkezet kerülne be mutatva az óra, perc formátumban az időt? Bővebben: Link, és ezt hogyan kellene kapcsolni a meglevő kapcsolási rajzhoz?
Nem. A harmadik oldal már nem az órához kapcsolódik. Szerintem nem véletlen az, hogy a leírás nem teljes.
Sziasztok! Valaki meg tudná ezt a fájlt nyitni?
Ha igen, akkor kép, vagy *.pdf formátumban ide visszatenni!
A tápfeszültség és a föld vezetékkel.
A kerek panelen két különálló áramkör látható, a 60 darab LED a léptető regiszterekkel a szélen és egy 4 digites kijelző középen. A multiplexelt kijelző már más cikk. A kör vezérlésére kell egy 1Hz -es órajel (CLK) és egy 1 perces törlési (CL) jel. A kijelzők vezérlését multiplexelt meghajtáshoz huzalozták: 7 szegmens vezérlő és 4 digit kiválasztó jel kell a működtetéshez. Az áramkorlátozó ellenállásokat a szegmens vezérlő jelekhez célszerű beépíteni. Bármilyen 4 digites, multiplexelt vezérlésű digitális óra kapcsolás felhasználható, csak arra kell ügyelni, hogy a kapcsolásnak megfelelő közös anódos vagy közös katódos kijelzőt fasználjunk fel.
Proteus nyák terv állomány.
Igen, utána néztem, feltelepítettem, nekem nem nyitja meg!
Feltelepítettem újra, de most a Proteus 8-at ... sikerült, megnyitja, így megvan a teljes PCB, most már csak az alkatrészek beazonosítása van vissza.
Sziasztok! Van egy konyhai rádiónk, aminek az órája kb. 3-4 perc sietést össze tud hozni egy hét alatt. Elsőre kinek mi jut erről eszébe hibaokként? Kvarc probléma? Köszi!
Az attól függ. Ha kihúzva a tápból majd visszadugva megtartja az időt akkor feltehetően kvarc pontosság hiba, ha elfelejti az időt akkor hálózati 50 Herz az időalap ami vagy annyi vagy nem.
Az Hertz akart lenni csak fogy a tinta a billentyűzetemből.
Köszi!
Hát kihúzva és visszadugva elfelejti, de azért, mert egy 9V-os elem lenne a backup áramforrás, amit én nem tettem bele (megfeledkezem róla, szétfolyik az elem, megmarja a NYÁK-ot: nem egyszer jártam már így). A kvarcokon van jelölés, ami alapján tudok vásárolni hozzá egy cseredarabot?
A szövegkörnyezet miatt sem az autókölcsönző, sem a szalámi nem jutott eszembe.
Csakis a frekvencia mértékegysége.
Nem biztos, hogy cserélni kell. Talán van a közelében trimmerkondenzátor a beállításhoz. (bár ahhoz kellene pontos műszer)
Jó lenne látni a belsejét, abból több derülne ki. A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2017
Ha belenéznél láthatnád, hogy van benne kvarc vagy nincs. Nagyon valószínű, hogy nincs. De egy típus, egy jó fénykép a belsejéről is segítene eldönteni a kérdést. Az hogy "konyhai rádió" nagyon tág fogalom.
Értem. Ez egy olcsó, noname rádió, valamelyik nagy áruházból, kapcsolási rajzot nem hiszem, hogy egy könnyen lehet találni hozzá. Ha lefotózom a NYÁK-ot, ki lehet találni, hogy van-e a kvarc mellett beállító kondi?
Jó eséllyel: igen.
Konyhaszekrény felső rész alá szerelhető készülék, sajnos a pontos típusra nem emlékszem.
Ezek szerint az ilyenek a hálózati 50 Hz-ről mennek? (Mármint az órák.) Ezeknek a pontosságával (vagyis a pontatlanságával) mit lehet kezdeni?
Este csinálok egy használható fényképet, köszönöm!
Akkor addig függőben tartjuk a témát.
Ezek közt talán megtalálod:
Konyhai rádió
Nagyon köszi, már eddig is próbáltam guglizni kép alapján, de nem sikerült (nem látom a miénket). Este lefényképezem.
Hálás köszönet még egyszer.
A típus CR-630L. Nem találtam róla a neten semmit, kivéve ezt a spanyol "vatera" oldalt.
Szétszedtem, készítettem fényképeket. Láttok ebben kvarcot? Köszi előre is!
Szia!
Az IC teljes mértékben 50 Hz-es nem lesz benne kvarc. Tapasztalataim szerint manapság az 50 Hz nagyon pontos. Építettem egy Pragotron óra vezérlőt ami 50 Hz-ről jár és már negyedik hónapja 20 másodpercen belül van a hiba. Valami más hiba lesz az áramkör körül, az adatlap alapján meg tudod nézni. Üdv: Gábor A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2017
Nem nagyon tudsz tenni a pontatlanság ellen, az elektromos hálózat frekvenciáját használja időalapnak. Lehet, hogy a hálózatban van olyan rendszeresen jelen lévő zavarimpulzus ami hozzáadódik az 50 Hertzhez és ez jelenik meg sietésként az órán.
Szia, köszönöm a választ és az adatlapot. Én is úgy tudom, hogy az 50 Hz-et már nagyon kicsi tűrésen belül tartják (máshogy nem is lehet, hiszen az országok vill.energia rendszerei össze vannak kötve), azaz ettől (a hálózati alapfrekvenciától) ennyit nem siethetne.
Igen, ez is lehetséges, köszönöm.
Hát akkor marad a pár naponként állítgatás, vagy ha véletlenül időmilliomos leszek (esély=0), akkor a meglévő kijelző mögé építek egy pontos (DCF-77 vagy GPS) órameghajtó áramkört. Tényleg: úgy látom, hogy 2 db 10 eres szalagkábel megy a NYÁK-tól a kijelző felé. Akkor ez multiplexelt, ugye?
Hopp, már látom is: ez az SC8560 intézi ezt. Okos kis chip.
Szia! Esetleg próbáld meg kicserélni a táp kondiját. Pár év után ki szokott száradni. A képen bejelöltem, a kettő közül valamelyik, ami a 15. és 20. láb között van. Tehetsz bele nagyobbat is, ha pl 220µF 10V van benne, akkor mehet helyére 470µF 16v is. Pontosnak kellene ennek lennie.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |