Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Néhány hónapja ígértem hogyha kipróbálom az SK10 FLUX-ot beszámolok róla.
Nagyon jó anyag. Mindenkinek ajánlom. Kiválóan folyósít és védi a réz felületeket. Sok éven keresztül alkoholban oldott fenyőgyantát használtam, de ez jobb. Felhordás után kell vele várni minimum egy 24 órát, mert ragad. A mellékelt kép a maratás után 24 órával készült. Plusz oxidáció nem jelentkezett. Ami a képen látható az már a maratás után is megvolt. Sajnos a kép sem sikerült túl jól. Nem ennyire pocsék a nyák a valóságban. Felül egy sávot ónnal végig futtattam.
Ésszerűbb a panelt ónozni mint kenegetni.
A kémiai ónozásra gondolsz?
Attól függ mi a cél. Nálam ez esetben az, hogy egyes sávokon erősebb áram is folyhasson. A másik hogy így tudom nyomon követni, hogy melyik sávot ellenőriztem már le. Így zárom ki a nyák hibát. A kémiai ónozást próbáltam a Wolf termékkel régen. Nem jött be. Nehezen forrasztható.
Ha a felület védelme a cél csak akkor az ónozás, viszont a fluxos bevonat sokkal jobban forrasztható, pont nem is olyan régen rendeltem én is.
Wolf TN160 -at használok, és nagyon könnyen forrasztható nálam.
Olyan sávok ami nagy áramokat visznek, viszont kicsit alul vannak tervezve, "rendes" ónnal futtatom be. De ez ritka mert adott áramerősséghez, hozzá illő sávszélességet tervezek. A folyasztószer és az ón nem helyettesíti egymást alapesetben. A forrasztás minősége több dolog összetevője, hőfok, páka, ón ...stb
Még meg van az ónozom. Megnéztem az enyém is TN160-as. Ahhoz hogy forrasztani tudjam fel kellett tekernem a páka hőmérsékletét vagy 100C-al. Rendes körülmények között 270C-on forrasztok. A TN160 elpárolgott a forrasztás helyén és nagyon ronda lett a végeredmény.
Általában autorouter-el huzaloztatok. Abban az esetben ha kényes az áramkör, akkor neki állok kézzel. Na ekkor már a huzalvastagságot szoktam állítani. A fenti képen lévő nyák autorouter -el készült kb 5 perc alatt.
A kémiait el kell felejteni, az egy vicc, csak tönkreteszed vele a fóliát. Nagyméretű lapos pákahegy, normális folyasztószer meg néhány centi ón, és pár perc alatt le van ónozva egy nyák.
Nálam ez vált be Kis vízzel hígítva ecsettel felhordva és hőlégfúvóval melegítve pillanatok alatt kész az ónozás (a felesleg még melegen papírtörlővel lehúzható)
Alaktól, mérettől függően szépen meg is tudod hajtani vele.
Nekem árnyékos száraz helyen kirohadt a flakon alja, és az egész gyantás cucc ráfolyt a polcra. Ez már a második ami így csinált, valami van a palackban ami szétszedi a palackot.
Ezen nagyon könnyen lehet segíteni. Ez a palack, kb 6-7 éves, és semmi baja. Sőt, még ami benne van, az is "működik". Gyógyszertárban lehet venni ilyen üveget, én úgy kértem, hogy gyógyszeres barna üveg. Ilyenbe van a vaskloridom, és a cinkkloridom is. Ja és a figyelmeztető jeleket se felejtsük el felvinni a címkére...
Na olyat még nem láttam...
Akkor fujjátok bele az üvegbe...
Én azt hittem, a TN160 -ról van szó. Lehet eltévedtem...
Szerintem ezt nagyon túlbonyolítod.
Bár mindenki másképp csinálja.
Az nem baj, engem a végeredmény kárpótol...
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2017
Sziasztok. Nyákmarást tudna nekem vállalni valaki? Egy oldalas, általában 100x160mm-es méretekben szoktam tervezni. Nagy ritka a nagyobb méret. Elsődlegesen Székesfehérvár és "vagy" környékbeliek lennének előnyben. Az átadás átvétel végett. Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2017
Azon a videón én is jót mosolyogtam. Az alatt az idő alatt amíg a ragasztgatással (nem is értem) bajlódik, kinyomtatom a műnyomóra amit akarok, levasalom, lemosom, és már benne is van a vaskloridban. Mellesleg abban sem vagyok biztos hogy a ragasztószalag átküldése a hengeren nem fogja azt előbb utóbb tönkretenni.
Üdv!
Valaki el tudná mondani, hogy mire való a Transparent 21 es lakk? Előre is köszönöm!
Hogy a pausz papírt átlátszóbbá tegye a fotózáshoz.
De a Rádiótechnikában megjelent nyákokhoz is azt javasolják, hogy fotózás előtt fújd le vele.
Áttetszővé teszi a papírt, könnyebb használni előhíváshoz. Lásd itt: YouTube video.
Értem, köszönöm! Egyébként ilyen lakk nélkül is lehet sima papírral levilágítani ugye? csak több ideig tart.
Ne gondold hogy lakk! Egy olajos trutyi ha nedvesen teszed a levilágítóba akkor mindent összeken ,ha hagyod száradni akkor meg kb fele olyan átlátszó (viszont a száradási idő kb 2 nap)
Mintha itt olvastam volna, hogy valaki így használja. Nekem kétségeim vannak, leginkább a jó kontraszt miatt de fene tudja... Le is megyek a műhelybe kipróbálni, hátha alapon.
Alapesetben tíz perig tart nálam a levilágítás, előre lakkozott panellel, normál üvegen keresztül, írásvetítő fóliával. Papírral 30 perc megvilágítás után is csak fele annyira látszanak a kitakart részek, mint a szokásos fóliát használva.
Egy próbát megért, többet nem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |