Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Talán annyi, hogy a csapvíz egyikhez sem jó mint előhívó folyadék, ha csak nem a vasalásra/laminálásra gondolsz ahol a papírt vízzel mosod le a nyákról.
Arra gondoltam, csak a formázást szétszedte az oldal motorja...
Bal oldalt lenne a vasalós módszer, majd kötőjel, és jobb oldalt a világítós. Idézet: „Jól nekiestetek egymásnak feleslegesen” Én nem estem neki senkinek, csak annyit írtam mindenhez kell valamit használni Ahogy azt te is leírtad... A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2017
Kiegészíteném a második pontot:
Előre lakkozott panel: eleve fényérzékeny, a vezetősávokon a lakk lemosása után korcsolyázhatnak a legyek. A többi stimmel.
Kiegészíteném a kiegészítést : csak 3x drágább mint a sima nyák + dry fólia ..
Magyarul eleve fényérzékeny lemezt veszel, ami pl. a lomexnél háromszoros árszorzó Igazad van, én a nagyjából azonos körülményekből indultam ki és erre nem gondoltam.
Kiegészítés kiegészítésének kiegészítése: sokkal kevesebb buktató, tökéletes lakkvastagság, tökéletes rézfelület, ha pontosan tudod vágni a panelt akkor technológiai keret sem kell. Ezekkel időt és energiát lehet spórólni, természetesen cserébe a drágább alapanyagért. Ha még nem próbáltad, szívesen küldök pár kissebb maradék panelt ingyen és bérmentve, hátha rákapsz, esetleg csak a tapasztalat kedvéért.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2017
Én csak azt nem értem, miért kell havonta lefutni ezeket az értelmetlen hitvitákat. Mindenki próbálja meggyőzni a másikat a saját igazáról, miközben teljesen mindegy ki milyen technológiával készíti a nyákjait. Bármelyikkel lehet amatőr körülményekhez képest tökéletesen megfelő munkát végezni. Csak éppen be kell gyakorolni, ki kell kísérletezni saját lehetőségekhez, adottságokhoz. Mindenkinek mások a szempontjai. Van akinek az ár elsődleges, van akinek idő, van akinek szépség.
Próbáltam, és azután tértem át a DRY fóliára (talán nincs is olyan házi technika amit még nem próbáltam) körömlakk-csőtoll- alfaset-letraset- p20 -vasalás -bungard nyák -DRY fólia , cnc gravír - most ennyi jut eszembe hirtelen ..
Most megleptél. Azt hittem, hogy aki az előre lakkozott panlet kipróbálja, más nem is kell neki.
A DRY is van olyan-ha nem jobb , viszont sokkal olcsóbb és az előhívóra sem olyan érzékeny mint a bungard nyák .
A videók alapján macerásnak tűnik a használata, plusz eszközt kíván....
Miért macerás ? Mert fel kell laminálni ? Nézd meg az oldalamon a videót (nyák készítés téma) és meglátod hogy "nem az ördögtől kell ellesni" ...
Szerintem sem macerás. Ami abban nekem nagyon nem tetszik az az, hogy az ember itthon nem nagyüzemi nyákgyártó, tehát csinál mindenből egyet, maximum 2-3 darabot. Vasalásnál ezt rányomom egy műnyomóra, levasalom stb. Viszont ha fóliáznék akkor ha jól emlékszem negatív filmet kéne nyomtatnom hozzá, ami minden egyes nyákrajz esetén kb. ötször vagy tízszer annyi festéket jelentene a tonerből, ami nem utolsó szempont, lévén nem olcsó, az után gyártottak meg nem nagyon ütik meg azt a minőségi szintet amivel nyákot lehetne csinálni. Lehet tölteni is a tonert, akár házilag is, különféle porokkal. Kipróbáltam. Onnantól csak szöveget tudtam vele nyomtatni papírra... Szóval ezen okból, meg mert nem sorozatban gyártok nyákot, a magam részéről ki sem fogom próbálni a dry fóliát. Innentől meg teljesen értelmetlen azon vitatkozni, hogy akkor most melyik a jobb (a pcbway ).
A film nálam nyomdai offset film volt (1000Ft/A/4) erre több nyák is ráfér tehát megéri az árát de mondjuk pausra -vagy fóliára ki is nyomtatják grafikai stúdíókban jobb írószer boltokban 20Ft/ oldal árban
Én is töltött tonerrel készítettem a nyákot a duplanyomatásos módszerrel, ahoz jó az utángyártott toner is. És azt aláírom, hogy ez bizonyos vonal és szigetelési távolság alatt már nem megoldás. Igazából nem feszegettem a határokat, de 1mm -es csíkszélességik szerintem tuti jó módszer. Azzal pedig nem értek egyet, hogy töredezik, méretváltozik, meg nem olvasom most vissza mit hoztak még fel ellene.
Az engem igazol, hogy másnak is bevált már ez a módszer, valamint amit készítettem az tökéletes lett. Nekem meg elég ennyi... Idézet: 1: én nem vitatkozom „ki sem fogom próbálni a dry fóliát. Innentől meg teljesen értelmetlen azon vitatkozni, hogy akkor most melyik a jobb” 2 : Bakman-nal beszélgettem 3 : mi közöm ahhoz hogy te nem akarod kipróbálni ?
Bocs azt hittem a többi technikához is kell nyomtató, de kétségtelen, hogy mivel én meg vagyok elégedve a vasalásos, ráadásul legolcsóbb utángyártott toneres, reklámújságos verzióval nem néztem utána a többi technikának. Előtte tustollal, alkoholos filccel dolgoztam én is.....
Mondjuk úgy hogy a többi technikához is használható a nyomtató (azokhoz viszont jó-vagy talán még jobb is a tintasugaras ) És természetes hogy mindenki azt a technikát használja amelyik kézreáll ...
A minap gondolkodtam el azon, hogy kellene dry fólia, hogy szelektív galvánt tudjak a nyákra felvinni. De az megint egy "macera" lenne. Inkább telibe galvánozom akár a kétoldalas nyákot, fotólakk, világítás, előhívás, maratás. Az elején mindig alámart a galvánnak, de rájöttem, hogy lassú maratással orvosolható a probléma és most már egész fain nyákokat tudok csinálni. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy mindenki azt tartja a legjobb megoldásnak, amit kitapasztal, begyakorol. Ha pedig kipróbál más megoldást is akkor meg tapasztaltabb lesz és eldöntheti melyik melyik módszer jön be neki.
Sziasztok!
NYÁK feliratozásra van ötletetek? a fekete az még megvan... vasalással, De mondjuk a forrmaszkos zöld felületre a fehér felirat......?
Ez már messze nem barkács kategória. A forrmaszk se egyszerű, de a felirat mondjuk fehér vagy világoskék színben otthon nagyon macerás megoldani.
Az említett vasalásos fekete felirat egészen jó is lehet, de ha utólag oldószerekkel is tisztogatod a panelt, akkor ez könnyen feloldódhat. Az üzemileg használt foto-szenzitív eljárással készült felirat oldhatatlan, csak kromofággal lehet leszedni.
Kíváncsiságból kipróbáltuk melyik színes festék látszik jól átvasalva a lemart lapon és a rézfelületen. Csak teli színeket használtunk, ami a tonerbe van töltve, azaz sárga, bíbor, cián, fekete. Ebből bármilyen meglepő, a fekete látszott a legjobban, a sárga szinte nem is látszik egyáltalán, a cián és a bíbor egészen emészthető eredményt hozott. Mivel a fehér toner egyelőre még NAGYON drága, így azt nem fogom kipróbálni egyhamar A következtetést mi úgy vontuk le, hogy ha feliratozni akarunk átvasalással, akkor nem szórakozunk színekkel, egyszerűen nem éri meg.
Ha nagyritkán ilyenre vetemedek, akkor a felirat helyét a lötstop rétegen kihagyom.
Ezután fehér jelölőfilccel feltöltöm. Száradás után finoman áttörlöm denszeszes papírzsepivel. Csak korlátozottan használható, mert a törlés során más nemkívánt helyre is bekerülhet, nehezítve esetleg a forrasztást. Ugyanígy alkatrész oldalon, dry-fóliával.
Így néz ki...
Idézet: „Ugyanígy alkatrész oldalon, dry-fóliával.” Arra gondoltam, ha nincs lötstop réteg, akkor dry fóliával maszkolni a festéknek, majd azt eltávolítani. A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2017
Idézet: „dry fóliával maszkolni....” Jó ötlet ! Bár azt nem tudom, hogy ahol festékes lesz a dry fólia, azt utána mennyire lehet eltávolítani ? A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2017
Alaposan le kell takarítani a festékhártyától, mert ahogy észrevettem, olyan, mint mikor maratjuk a NYÁK-ot. Hiába a tömény lúg, ha alkoholos filccel húzok rá egy vékony vonalat és hagyom ázni, nem jön le, mindenhol máshol egyben leválik.
Száradás előtt le lehet törölni, csak kérdés akkor mi lesz a felirattal.
Száradás után azért már nem olyan egyszerű a felesleges festéket leköppögetni.
Lötstop fóliánál élbe hajtott zsepivel és oldószerrel húzom le a fölösleget. Ott látszik, mikor jó. Dry fóliánál macerásabb, mert a fólia is vékonyabb, így könnyebb a mélyedésből kiszedni. Igaz, azt egy selejt nyák fólia oldalán próbáltam kínai lötstop pasztával és gumis lehúzóval feliratnak. Ott volt az, hogy nem láttam, van-e rajta még valami, vagy sem és bizony nem hozta le a lúg a fóliát. Holnap kipróbálom a dry+ filc kombinációt, épp van két kisebb beültetlen NYÁK-om.
Bővebben: Link Ezt a filcet használom, helyi papírboltban vettem.
És ha 1200 -as polír papírral áthúzod?
Szerintem az leszedné a rajtamaradt festék hártyát. Amúgy nagyon jó ötlet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |