Fórum témák
» Több friss téma |
Ok. Koszi a segitseged.
Nem lehet megoldani,hogy a fordulatszámmérő időalapját duplázod/felezed ? Akkor az eredeti gyujtás jeladóval párhuzamos jeladó is jó lenne.
A frekimérő csak akkor mér ,ha van a körben feszültségforrás .Ezt tettél bele?
Koszi a rajzot, igy mukodik . S a tobbieknek mar irtam hogy volt feszultseg forrasom is
Szivesen.
Jaj de figyelmetlen voltam, ennyi ido elteltevel jutott eszemben, csak ugy beugrott a sok mas terv kozt, hogy a frekvenciamerot nem szokas sorba kotni az aramkorrel, hanem parhuzamba kell nobelt kaptam volna ha beindul mar 1 honapja nem is gondolkozok ezen de ma reggel csak arra keltem hogy bekattant hogy en mekkora figyelmetlenseget csinaltam.
hello!
Nem tudná valaki megmondani,hogy fototranzisztorral mért fordulatszámmérésnél, milyen IC-t lehetne használni amely erősíti TTL szintre és derékszögűvé teszi a kimeneti jelet. Ilyen volt a A301D,de nem találok a helyetesítő IC-hez hasonló kacsolást,mármit olyat amilyen az A301D-hez volt. kuczy
A HQvideó listája alapján a tca205 jó az A301D helyett.De az adatlapja alaján ez mágneses.Az A301D ről meg nem találtam semmit.Szerintem egy egy tranzisztoros erősítővel esetleg egy smittrigger bemenetű ic-vel ,vagy egy müv erősítő komparátorként bekötve simán megoldja ,ha nem kell túlságosan nagy frekvencia.
Itt van egy 100ft-s kapcsolás.
Ha fény éri a fototranzisztort a monostabil ~1.1ms időtartamra bebillen,és TTL szintet ad ki. Nem tudom,hogy milyen tertományban akarsz mérni,de ha a tranyó megvilágitása hosszabb mint az 1.1ms,akkor is működik,de ez esetben meghosszabbodik a H szint a kimeneten.
Köszi a kapcsolást!
Kb.4-5 ezer fordulatos kis motor fordulatszám mérését akarom elvégezni ilyen úton.1 PIC-es,motorvezérléses próbapanelt tervezek. És a régi kapcsoláson ami a digitális jelet adta ott még PC-nek, a 301-es IC volt.
A fototranzisztort a pic bemenetére kötöd azt nem eszi meg direktben? (max egy 10-100K a plusz felé) Persze ha messze van akkor kell egyébb is.
Nem tehetem közel mert,ha a motrot ugyanarra a nyákra tenném amelyiken a többi alkatrész lesz,az egész elkezdene rezegni.
http://www.freeweb.hu/bss/index.php?id=15#
Itt van egy kapcsolás, ami használhatónak tűnik, csak meg kéne csinálni a nyák rajzát!
Sziasztok!
Én is szeretnék készíteni egy fordulatszámmérőt, (fototranzisztorosat, PIC-est, 2 vagy 4 digites kijelzéssel) amit például egy radiális ventillátor lapátjaihoz tennék pár centire, és kijelzi annak a fordulatszámát. Ezt az áramkört pc soros porton (gondolom ez a könnyebb út) szeretném csatlakoztatni, és esetleg egy adatgyűjtő szoftverrel (pl. Labview) az adatokat összegyűjteni pl. a ventillátorra kapcsolat fesz. változtatásának függvényében. Tudnátok esetleg nekem segíteni egy ilyen kapcsolást találni, ami egyszerű és működőképes? Esetleg magát a létrehozott adatgyűjtő progit is mellékelni? Nagyon megköszönném!
kijelzőnek nem muszáj benne lennie, az max. csak opcionális!
pakibec kapcsolása nem jó, oldman válaszolt is rá. Ha egy műveleti erősítő invertáló, és neminvertáló bemenetét ugyanarra a jelforrásra kötöd, nem történik semmi, illetve a rajzon látható visszacsatolás nélküli állapotban az igen nagy nyílthurkú erősítés csak zajt erősíti.
Amúgy erre a helyre sokkal inkább egy Schmitt triggeres komparátor lenne alkalmas, megfelelő kapcsolásban, LM319, LM293 aminek a kimenetén TTL szinteket lehet előállítani. Ez korrekt módon tudja meghajtani a mikrovezérlőt.
A foto tranzisztor, és áramköre marad. A továbbiakat a linkek szerint. Az egy tápfeszültséges megoldást úgy tudod elérni, hogy a komparátor kimenetéről a visszacsatoló ellenállást a neminvertáló bemenetet féltápra beállító osztó közepére, a neminvertáló bemenetre kötöd, a fototranzisztorról jövő jelet az invertálóra. Ha nyitott kollektoros komparátort használsz, akkor a kollektort egy 2 - 10 kohmos ellenállásra 5 V ra kell kötni.
Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Az ezen a linken található adatlapon levő komparátorok egyikét építsd meg, az előzőek szerint. Ezek egytáposak.
Köszi szépen a segítséget! Ha kész lesz a kapcsolás, beszámolok róla!
Egy uj fodulatszámméröt épitek ( illetve a régit kell változtatnom). A müszer tökéletesen müködik, csak az elvárásaim növekedtek.
Jelenleg elvben 0-99999 RPMet mér, a baj a nagyon lassu mozgással van. Az utobbi idöben gyakran kellett 50-100 RPM fordulatokat kell mérni, amire persze nem optimális a 1 másodperces mérési idö. Viszont tul nagy idökaput sem szeretnék nyitni, mert kézi müszerröl van szo, amit nehéz másodpercekig mozdulatlanul, pontosan irányitva a forgo tárgyra fokuszálva tartani. Szerintetek mi lenne az optimális megoldás? Sajnos a forgo alkatrészrenem lehet nagyon valami extra tárcsát rögziteni, azaz fordulatonként csak 1 impulzus nyerhetö.
Szia!
Alacsony fordulat mérésekor válts mérési metódust! A két impulzus közti időből számolj fordulatot! Ezt a nagyok is így csinálják.
Ezen már gondokodtam, de akkor valoszinü az idöalapot is meg kell buherálni. A jelenlegi 1 másodperc nem lesz elég. Na megnézem mit tudok a legegyszerübben kiokoskodni…
Jo lenne automatikusra megcsinálni, mondjuk 300 RPM alatt automatikusan periodus mérésre kapcsoljon a müszer.
Nem tudsz arra a forgó alkatrészre pl. 10 db kicsi fényes fóliadarabot ragasztani?
A távolságoknak se kellene pontosaknak lenni. Máris 10/sec lenne az impulzusszám.
Bizonyos, hogy rendesen bele kell nyúlni a kódba!
Ugyan hülye vagyok a programozáshoz, de az lenne a legjobb ha 2 timmered futna egyszerre, egyik csinálná az eredeti mérési metódussal a másik pedig a periódusidő méréssel. Bár a megszakítások hogy kevernek bele azt nem tudom... Vagy váltogatod a két metódust, és amelyik megfelelőbb értéket ad, azzal számolsz tovább. ... de mondom, ez az amikor a hülye okoskodik!
Sajnos nem és gyakran még egy maszk felragasztása is gond ( tul kicsi)
Azt azt hiszem megtudom oldani, hogy a periodus idöt millisec impulzusokkal mérem, és ha a periodus tul rövid, akkor átkapcsol a szerkezet automatikusan Hz mérésre ( impulzus/sec ). Na majd az este nekiülök. Az eredeti kodot is én irtam…
Frekvenciamérésnél használtam ezt a megoldást. Az alapórajel és az elvárt pontosság függvényében ki lehet számolni hol érdemes váltani. Én 4MHz órajelet számolgattam, így kb. 1kHz-nél volt érdemes váltani. A bejövő jel egy PIC két lábára is rá lett kötve, az egyik számláló módban, a másik capture módban. Bővebben: Link
Kösz, ez jo ötlet, ki fogom probálni. A display stabilitását én ugy oldottam meg, hogy elöbb átlagolom és csak utánna jelzem ki, habár teljesen felesleges a fordulatszámot tizedes pontossággal mérni és 10000 fordultnál is mindegy, hogy az utolso karakter mit mutat.
2-3 másodperc mindig van a mérésre. |
Bejelentkezés
Hirdetés |