Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Üdv!
Egy kérdés: a minitesla (vagy bármely más konstrukció ) esetében a szekunder csévetestét mivel kell kitölteni (kell e egyáltalán) a belső átütések elkerülésére? Tisztelettel: VL
Levegővel. Ha jól van megcsinálva a csévetest, akkor belül nem üt át.
Nem kell kitölteni, de ha ki akarod tölteni, akkor egy nagyobb paraffin gyertyát megolvasztasz és azzal kitöltheted.
Köszi! Akkor nem erőlködöm vele.
Sziasztok
Csak annyi lenne a kérdésem, hogy az SF38 dióda helyett berakhatom a HER308-at? Köszönöm!
Üdv!
24V-os minitesla meghajtását két 12V os akku sorba kötésével tervezem megoldani. Mivel, ahogy Skori is figyelmeztet rá, a teljes töltöttségi feszültség magasabb lehet mint 25V, a kérdésem az lenne, hogy egy mezei 24V os zéner+ellenállás fesz stabilizátor elég lehet e ide megoldásnak? VL
Mekkora az áramfelvétel? Mert nagyon fog fűteni az ellenállás, azon felül a zener felé is nagy áram fog folyni, eldurran. Nem kapsz akkora zenert, ami ezt kibírná.
Ugyanis nem folyhat nagyobb áram a terhelés felé, mint a zener felé, mert nem fogod tudni az előtétellenállással lekorlátozni a zener felé. Ha meg a zenert veszed figyelembe és annak terhelhetőségét, akkor meg a terhelésre nem fog elég feszültség jutni.
Köszönöm! Sajnos sejtettem, hogy nem járható út így... 5W-os zenerem van és elvileg egy-másfél volt amit korlátozni kéne. A minitesla leírásában ha jól emlékszem 6A es lökésekről van szó tehát a zénert így is úgy is túllépném. Van esetleg ötleted mi lenne a megoldás? Egy feszmérő modult vettem bele hogy lássam mennyin állnak az akksik. De hogy hogyan korrigáljam a feszültséget az még nem megoldott. Mivel egy szép dobozban kompakt módon igyekszem elhelyezni szeretnékn erre is valami "tisztességes" megoldást.
Erre a legjobb ötletem, hogy írj Skorinak. Ő tervezte az áramkört, ő tudja, miért is annyira fontos, hogy az a 2-3 Volt különbségre figyeljünk.
Nekem a tippem az, hogy az 555 tápfeszültségét kéne zenerrel megfogni, hogy semmiképpen se tudjon túl nagy impulzusokat adni a T4 FET gate-jére, amitől az átütne. Tehát az 555 tápfeszültségét le kéne választani a közvetlen betápról (T5 és T6 tranzisztorok pozitívra kapcsolódásai, beleértve az R10-et is) A földpont marad a helyén. Persze külön puffert is kapjon. De leginkább Skori tudna segíteni.
Nagyon szép... de ez tóRusz
![]() Illetve toroid ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2017
Szervusztok,
akadt egy kis problémám, a szekunder és a primer között átüt a Teslám, elvileg le van lakkozva a szekunder de ezek szerint nem eléggé (Akril bázisu lakkal). Èrdemes még pár réteget ráfújni? Ezen kívül feltünt nekem, hogy az átütés erössége frequencia függö, 0,3nF primér kondival átüt 1-2nF nem üt át, 15nF meg nagyon átüt. Ez hogy lehet? Amúgy számításom szerint 4nF kellene, de azt még nem építettem meg.
Három a magyar igazság!!
![]() A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2018
Ez jó kérdés!
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2018
Mekkora a primer-szekunder távolság?
Amúgy a különböző kapacitásokra eltérő viselkedés természetes. Az az igazi, ha a szekunder huzal hosszának negyede a szekunder hullámhossz, azaz a frekvenciához tartozó hullámhossz negyede. Ekkor van a feszültségmaximum a tekercs tetején. De a kapacitások variálása másodlagos rezgéseket is kelthet, amiknek máshol van a feszültségmaximumuk (tekintsd úgy a szekundert, mint egy antennát), így az átütési pont közel kerülhet a primerhez. Egyébként meg tegyél kitörési pontot a szekunder tetejére és majd ott szeret szikrázni. A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2018
Itt a három tesla tekercs!
![]() Mind szuperül üzemel! ![]()
Üdv! Skory féle 24V-os mini tesla kapcsán kérdeznék. Elkészült, működik eddig ok. De miután bedobozoltam, a kezemre is szikrázik a kapcsoló, a potméter tekerő gomb( fém) és a hűtőborda külső csavarjai. Mi lehet sz ok? Mi lenne a megoldás? (Jó ez így, csak gondolom nem normális ha ezt csinálja
![]() Tisztelettel: VL
Nincs egyértelmű földpontod. Amihez képvisel nagyfeszültséget a tetőkapacitás.
Amúgy a nagyfrekvenciás tér közelében minden szikrázik, ha fémesen nincs is kapcsolatban, de te valami módon más potenciált képviselsz, kapacitív csatolással.
Köszönöm! Gyanakodtam erre, de nem voltam biztos. Mivel amíg nem volt dobozban ne csinálta (vagy nem vettem észre
![]()
Köszönöm a tippet, most már értem hogy miért 1/4 hullámhosszra kell hangolni.
Nem egy vérprofi tekercs, még igazán késszen sincsen, de legalább saját dizájn.
(A képen éppen kb 7cm-es szikrákat szór, 10W bemenettel) A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2018
Kapott egy kis levehető formás csúcsot, így most már a csúcson, vagy a toroidon szikrázik!
![]()
Szia. Közzétennéd a kapcsolását? 10W bemenettel elég nagy szikrák.
Üdv! Már egy ideje elkészült a Skori féle 24 voltos, de most sikerült elfogadható fotókat csinálni. A tetőkapacitás helyén egy kis érdekesség: 5l es "uborkás" üveg, egy hűtőgép szelep segítségével -0,8 ra kivákuumolva.
![]() Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak mindenkinek a segítségért. Skorinak külön köszönet a személyes közbenjárásért/javításért.
Sziasztok!
A youtubon is fellelhető mini tesla tekercs (amelyiket 9v-os elemről üzemeltetik) működik? csak most kattantam rá a tekercsre azt szeretnék egy egyszerűbbet összerakni.
Működik csak nem szór villámokat, ahhoz gyenge, egy kompakt csövet viszont beindít.
Szenzációs! Akkor ezzel a nagyon minivel kezdem azt haladok a nagyobb fele.
Kár, hogy idővel mindent likvidáltam, pedig most jól jönne néhány alkatrész... még egy vacak 2N2222 tranyóm sincs ithon... egyedül a poloskáimat tartottam meg, azokba is hasonló van 2N3904 ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |