Fórum témák
» Több friss téma |
Jobban jarnal ha valami referencia IC-vel csinalnal pl 2.56 V ref. feszt. Erre alkalmas es eleg stabil erre a pontossagra a TL431. Kapcsolas a doksiban. Egy potival es egy ellenallassal be lehet allitani a 2.56V referenciat. Nagyon keveset kell allitani, mert a nevleges feszultsege 2.5 V +- 55 mV. 2.56 V ref. eseten egy osztas 2.5 mV, tehat a leolvasott erteket meg kell szorozni 2.5 ertekkel es igy a skalad 0-2.56 koze esik. Csinalhatsz egy 1/10-es osztot es igy a vegertek AD x 25 / 1000 . Igy a vegertek 25.6 V lesz. Termeszetesen a fesz ertek igy float valtozo lesz. Egy kis trukkel es csak longint valtozoval ugye egesz erteket kapsz, es a tizedest fixen bekotod. Itt csak 100-al kell osztanod.
Ha előre tudod az akku fesz tartományát, amit mérni akarsz, és van nagyon pontos feszültség referenciád, valójában egy feszültség kivonót kellene előbb ráraknod az akku kimenetére, és csak a mérési tartományt beosztani az 1V skáládra.
És persze nem kellene megbíznod mind a 10 bitben. Olyan keményen ugrálni fog a mérésed, hogy ha csak 7 bitet sikerülni fog stabilan tartani átlagolással, már annak is örülni fogsz. De valószínűbb, hogy 6 vagy 5 bit lesz a vége. "Normál" körülmények között nagyon sok zavar tényeződ van, ami műszertechnikában elfogadhatatlan, és majd most össze is találkozol velük. Csak egy kósza gondolatok
ADR510-es referencia IC-éből rendeltem. Azt fogom rápakolni. Remélhetőleg elég stabil lesz, ez a dolga..
Igen, 4.2v a max, ennyi lehet az aksi.
A méréseket mindenképp átlagolom. 1v-os referenciával is az ADC értéke több lesz mint 1 byte. Minimum 9bit kellene, így meg már felesleges bántanom a 10bit-es rész. Az osztót úgy lövöm be, hogy ossza feszültséget 10-el, tehát az 5v/10 = 0.5v, így az ADC 10bitjének tartományának pontosan a felét használja ki.
Ahogy gondolod. A TL431 itt a he-n kaphato. 33 Ft. A stabilitasa maximalisan elegendo erre a tipusu meresre.
Néztem, méretével volt bajom. ADR510 SOT23-as tokozásban van, így kisebb helyet foglal.
Tudom, hogy van ebből is SOT23, de mikor rendeltem, akkor ezzel még nem voltam tisztába.. Marad az 1v ref, aztán majd meglátjuk hogy válik be.
Zénert használni műszertechnikában feszültség referenciaként pótméter nélkül nem gány egy kicsit?
Üdv!
Belevágtam a PIC programozásba, ehhez beszereztem a PIC Simulator IDE nevű szoftvert. Írtam egy assembly kódot a katalógus segítségével, ami elvileg a PORTA-ra kitenné a 0Fh-t, de számomra érdekes módon a szimulátor szoftver az utolsó MOVWF utasításnál a PORTA regiszter helyett a TRISA regiszterbe írja az értéket (lásd kép). Valami okosat tudna nekem erre mondani valaki? Előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2018
Szia!
Mielőtt írsz PORTA-ra lépj vissza a Bank0-ra.
ÉS működik is, köszönöm a segítséget!
Ha be is akarsz olvasni adatot a PORTA egyes bitjeiről, kapcsold digitális módba a portot.
És inkább vegyél egy PIC-et egy pár LED-et, ellenállást, nyomógombot és egy breadboardot. Hidd el sokkal nagyobb élmény látni villogni a LED-eket mint a monitort bámulni.
Ha elkezdesz PIC-et assemblyben programozni, ajanlom inkabb a 18F-es csaladot (a 8 bitesek kozul). NAGYON megkonnyiti az eletedet az a par uj utasitas (es plusz periferia).
Sziasztok! Köszönöm a tanácsokat!
Pali79: Valóban nagyobb élmény, én azért döntöttem első körben a szimulátor mellett, mert rugalmasan, bármikor tudok fejleszteni a gépemen, akár a vonaton ülve is (ami minden héten több óra hosszat kitesz).Ez a szimulátor nagyon megtetszett, mert nem csak a PIC regisztereinek állapotát látom -ami tényleg nem lenne túl izgalmas-, hanem mindenféle eszközt tudok illeszteni (7 szegmens kijelzőt, LCD kijelzőt, ledeket, nyomógombokat, szóval mindent, ami kellhet). bbalazs_: Konkrétan milyen utasításokra gondolsz?
Most kinevezem magam bbalazs_ nak (Persze írd hozzá te is)
Szerintem a szorzásra, osztásra gondolt, és egyéb összetettebb műveletekre, pl. táblaműveletek.
Meg nem kell bankváltókkal bíbelődni. Jóval több a Flach memória, ezért bátran lehet makrózni,
fejlett, egész RAM területre kiterjedt többcsatornás és több módozatú RAM kezelés. Bitbillegtetés. (sokszor igen hasznos tud lenni)
A legelején a szimulátor is sokat tud segíteni azoknak, akik bitszinten szeretik megérteni a processzor asm utasításait. Persze lehet, kicsit részrehajló vagyok ebben a kérdésben, mert én is szimulátorral tanultam még anno a 286 asm-et (az AFD-re talán még emlékszik valaki). Csak utána kezdtem el megépíteni az első saját breadboardomat a printerporthoz (Anno nagy móka volt a printerporton bitbagolni.)
Zéner a rajzon van, ekkora feszültségnél az nem kerül bele. Eredetileg itt 12v volt és ezért került be az 5v-os zéner, mint biztosíték.
Idézet: „Meg nem kell bankváltókkal bíbelődni.” Egy darabig... Aztán jönnek a 18F kontrollerek, amelyekben az ACCESS bankon kívül is van SFR, amelyeknek 64 Bankjuk is lehet (18Fk42)...
Ha valaki nem szereti a bankváltókkal bíbelődést, inkább 32 bitre térjen át
Na ezt en nem ertem!! Egy kozonseges, utcasarkon kaphato ref IC helyett beteszel egy 2$ erteku ritkasagot. A jelen 10 bites AD-nal nincs semmilyen kulonbseg a ketton kozott. Amennyiben egy 16-20 bites AD-t hasznalnal ott talan. De ezt nem egy kozonseges akku meresere hasznaljuk, hanem pl. merlegcella jelenek a feldolgozasara. Masik: mar leirtam! Amennyiben 1 / 1024 = 0.9765625 mV, akkor a programodban nagyon "egyszeru" matematikai muvelettel fogod megkapni a vegeredmeny. Mig az altalam emlitett 2.56 V ref eseten csak 25 a szorzo, amit kis trukkel long int valtozoval is lehet hasznalni. Egy tized meretu programmal tizszer gyorsabban.
Raadasnak meg hogy a PIC AD referenciaja 2.00 voltnal magasabbnak kell lennie!! 1.00 Volt ref fesznel nem szeret mukodni az AD. MOD: Kérünk, hogy figyelj az írásodra, és az ékezetek használatára. Köszönjük! A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2018
Moderátor által szerkesztve
Lehet nem érted, de én már korábban megrendeltem a ref IC-t, így nyilván ki fogom próbálni.
A másik, hogy az ajánlott TL431 8lábú. Persze láttam belőle SOT23-ast, de azt ugyan csak rendelnem kellene. Ha már megrendeltem hetekkel ezelőtt az ADR510-et, akkor most már kipróbálom, hogy működik e, ha nem akkor rendelek az ajánlottból egy SOT23-ast.
Sziasztok!
Mi a véleményetek Erről a PIC ről? Nemtudom nekem fura hogy nincs rajta semmi felirat stb stb? vagy merjem megrendelni?
Hello! Ez nem biztos, hogy jelent bármit is. Ha itt megnézed, a legtöbbön nincs felirat, mer vélhetően csak a tokozást szerették volna megmutatni, és nem készítenek minden típusról fotót..
Nem lehet tudni, vagy hamisítványt kapsz, vagy nem. Én sosem rendelnék ilyen helyről hasonló alkatrészeket. Főleg úgy, hogy itthon olcsóbb. Chipcad -> 860Ft + ÁFA
Sziasztok!
18F26K80-ban szeretném beizzítani a Timer1-et, az órajelet a T1CKI (RA5) lábon kapná. Használom a kapu T1G (RC2) bemenetét is, de a nélkül sem akar működni. Valamit biztos kihagytam, de nem látom. Ránéznétek? Több szem többet lát. Köszi. Kódrészlet:
Egyet értek a többiekkel! Ha csak nem nagyon sokat akarsz venni, hogy számítson az a pár forint különbség, ha egyáltalán olcsóbb, nem éri meg kockáztatni.
Még csak nem is a fotó a furcsa, hanem hogy miért 3x-os áron akarod megvenni? Kajak nem értem. Pedig én már sok dolgot nem értettem Ha belföldön pic-et vásárolnál, akkor jellemzően a ChipCAD-hez szokás fordulni, és berendelni onnét, vagy ha éppen járod a nagyvilágot, van a MicrochipDirect-nél kevésbé palimadár áron. Szóval miért akarnál az Amazonról rendelni? Az az egy benne még a képnél is furcsább.
Képzeld magad annak a hirdetőnek a helyében, aki százfajta 40 lábú DIP tokos IC -t árul.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |