Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   1011 / 1210
(#) vilmosd válasza don_peter hozzászólására (») Jan 14, 2018 /

A TL431 sima TO92 tokozasu.
(#) vilmosd hozzászólása Jan 14, 2018 /

Bocs az ekezet nelkuli hozzaszolasokert de mifelenk nem arulnak magyar billentyuzetet.
(#) don_peter válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 14, 2018 /

Igen, no az ne ágaskodjon egy alig nagyobb panelen mint egy 100Ft-os..
(#) Firefighter1 válasza pajti2 hozzászólására (») Jan 14, 2018 /

Nagyon egyszerű a magyarázat! Svájcban élek és elég kevés Online bolt van ami szállít svájcba! az e-bay-en pl kb minden századik. Az amazon ugy ahogy...
Ugyhogy ezért nem tudok "belföldről" rendelni!

Elég lutri igy mindent kitapasztalnom hogy mit honnan szabad! :/
(#) Firefighter1 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 14, 2018 /

Sütiiii
(#) eSDi hozzászólása Jan 14, 2018 /

Hali!

Nem vagyok egy nagy C rajongó, de most kénytelen vagyok abban kipróbálni valamit. Tudtok ajánlani egy normálisan működő LCD Library-t XC8 alá?
Ezt kellene tudnia:
HD44780 | 4bit-es mód a port alsó felén (pl RB0:3) | RW a GND-re kötve.
Amit eddig találtam, az vagy nem tudta ezt a felállást, vagy valami más baja volt, amiért nem tudtam lefordítani a programot.
(#) icserny válasza eSDi hozzászólására (») Jan 14, 2018 /

(#) eSDi válasza icserny hozzászólására (») Jan 14, 2018 /

Most ezzel küzdök éppen, igaz ez sem lenne tökéletes, mert át kell dugdosnom a vezetékeket és a többi perifériát átkonfigurálni arra. Mert sajnos ez csak egy porton képes üzemelni.
Persze, ha akarna, de nem. Most éppen azzal szívat, hogy nem találja az lcd.h include-ot. pedig ott van.

Áh! nem jó ez sem.

Erre a sorra dob egy szép hibát.
  1. // Initializes the LCD (See LCD struct)
  2. bool LCD_Init ( LCD display );

lcd.h:83: warning: (374) missing basic type; int assumed
lcd.h:83: error: (372) "," expected
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2018

Es mit csinalsz a PIC AD-vel? Nem szeret 2 volt alatti referenciaval dolgozni.
(#) don_peter válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 14, 2018 /

Azt még nem tudom.. Megjön és kipróbálom. Ha nem jó akkor marad amit te is ajánlottál, csak SOT23-ban. Az meg sajna nincs a He-nél..

Egy project elejen ajanlatos az adatlapot tanulmanyozni. Sok bosszusagttol tudod magad megkimelni.
(#) pajti2 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jan 14, 2018 /

Direkt azért dobtam linket a MicrochipDirectre is, van irodájuk Svájcban is.

Köszi!

Megoldódott. BASIC-ben helyre állt a rend, valami gondja volt az Extended Instruction set-el, kikapcsoltam és helyrejött. Úgyhogy nem kűzdök tovább a C-vel.

A Timer-es gondom is megoldódott, az analóg perifériák kuszaságában nem vettem észre, hogy van ANCON regiszter is...
(#) nagym6 válasza eSDi hozzászólására (») Jan 15, 2018 /

44780 lcd-t én basicben saját rutinnal csinálom nem beépített függvénnyel. Egyszerű, ha érdekel megadom. A saját függvények vagy hatalmas helyet foglalnak, vagy nagyon lassúak, vagy mindkettő.
(#) eSDi válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 15, 2018 /

Oshonsoft BASIC-et használok, eddig nem volt vele bajom és most sem az volt konkrétan a baj.
Proton és Mikroe BASIC-et csak próbálgattam, oda biztos hasznos lenne a saját cucc, a tapasztalatok alapján. Ennek ellenére érdekelne a dolog, mert az OLED karakteres kijelző nem 100%-ban kompatibilis.
(#) usane válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 15, 2018 /

Adatlap???
Kapcsirajzot sem szokott készíteni
(#) silent15 hozzászólása Jan 15, 2018 /

Sziasztok!
Pár napja elkezdtem gondolkozni egy dolgon;

PIC18F2550 kontrollernél (ezt vettem éppen alapul), működhet e egy olyan folyamatütemező, amivel egy külső EEPROM-ból töltöm be a programot a programmemóriában, majd egy megszakítás generálta ütemező lépésre a folyamatok kezdőpontjára (vagy éppen ahol tartott előzőleg) állítom a PC-t?

Tulajdonképpen egy játékkonzolra gondolok. A PIC-be alapból csak az a program lenne, ami betölti és lépteti a folyamatokat (játékokat). Egy rácsatlakoztatott EEPROM vagy Flash, vagy bármi egyébből pedig betölti az üres programmemória helyekre a EEPROM tartalmát, majd végrehajtja.

Ezzel itt próbálkozott bárki is? Tudnátok írni tapasztalatot, mennyire működőképes?
(#) bbalazs_ válasza silent15 hozzászólására (») Jan 15, 2018 /

Szerintem egy bootloader pont ezt csinalja.
(#) silent15 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 15, 2018 /

Csak több "folyamatot" használnék, és váltogatnám, hogy mikor melyik menjen. Az ilyenfajta PC manipulációra lennék kiváncsi, hogy miként működik ?
(#) don_peter válasza usane hozzászólására (») Jan 15, 2018 /

Mert minden a fejemben van.. Viccet félre téve, ez a projekt elején még nem volt tervbe, ezért nem is készültem rá fel. Viszont kiderült, hogy kell mert aksiról szeretnék működtetni egy kütyüt.
(#) nagym6 válasza eSDi hozzászólására (») Jan 15, 2018 / 1

LCD kezelő rutinom, Mikroe basicben készült Pic18F46K22 re. Ez gosub-return szubrutinként is használható, szerintem jobb is lenne úgy. Mindegyik "lat" helyére mehet akármelyik port, pld.:lata.2 helyett latc.4 is. A "delay_us (50)" állítja be a szükséges lcd időzítéseket. Mikroe basic saját lcd függvénye rendkívül lassú, néhány egymás utáni karakter beírása kb.: 6 ms körül van, itt meg 3 karakter 0.2 ms körüli.
  1. sub procedure lcduta  'Utasítás beírása pld.karakter pozíció
  2.    late.0=0          ' RS utasítás
  3.     lcdad=lcdut
  4.     lcdir             ' utasítás beírása
  5.    late.0=1          ' RS adat beírás
  6.     delay_us (50)
  7. end sub
  8.  
  9. sub procedure lcdir 'LCD beírás
  10.    lata.2=lcdad.4  'felső 4 bit beír porta-ra egyenként biteket
  11.     lata.3=lcdad.5
  12.     lata.4=lcdad.6
  13.     lata.5=lcdad.7
  14.     late.1=1        'EN bekapcsolálcdad, felső 4 bit beírása
  15.    delay_us (50)   'ezalatt adatot beír
  16.     late.1=0        'EN kikapcsolása
  17.    lata.2=lcdad.0  'alsó 4 bit beír porta-re egyenként biteket
  18.     lata.3=lcdad.1
  19.     lata.4=lcdad.2
  20.     lata.5=lcdad.3
  21.     late.1=1        'EN bekapcsolása, alsó 4 bit beírása
  22.    delay_us (50)   'ezalatt adatot beír
  23.     late.1=0        'EN kikapcsolása
  24. end sub
  25.  
  26.  lcdut=222   'lcd utasítás adata, pozíció ahova írjon
  27.   lcduta      'utasításbeíró rutin hívása, ami hívja lcd beírás rutint is
  28. 'egymás utáni karaktereknél nem kell újra "lcdut,lcduta" pozíció, csak alábbi pörög
  29.   lcdad=242   'lcd adata, kiírandó karakterkód
  30.  lcdir       'lcd kiíró rutin hívása
(#) benjami válasza silent15 hozzászólására (») Jan 15, 2018 /

Többszálas programot szeretnél csinálni? Anno csináltam egy nagyon primitív többszálas preemtív multitaszk példaprogramot.
Amúgy a freertos kulcsszóra keress rá. Létezik PIC-re is. Ugyan működik 8 biteseken is, de a nagyon szűkös RAM, meg a nehézkes címzési módok miatt én csak 16 vagy 32 biteseken használnám. ARM-re is van persze, ha abba az irányba is nézelődnél.
(#) silent15 válasza benjami hozzászólására (») Jan 15, 2018 /

Tulajdonképpen igen. Hosszútávú projektnek gondoltam, a tanulmányaimmal úgyis egybevág. Hamarosan ránézek azokra amiket küldtél
Köszönöm!
(#) Sanyi74 hozzászólása Jan 15, 2018 /

Sziasztok!
Hogy tudnék a legegyszerűbben 12F629-et égetni?
Köszi
(#) Pali79 válasza Sanyi74 hozzászólására (») Jan 15, 2018 /

Pickit2 vagy 3.
(#) Sanyi74 válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 15, 2018 /

soros vagy párhuzamos portos égetővel nem megy?
(#) Pali79 válasza Sanyi74 hozzászólására (») Jan 15, 2018 /

Vagy igen vagy nem. De egyszerűt kérdeztél. Egy klón PK2 pár ezerért már kapható, ez a legegyszerűbb. Vagy ha csak 1db-ról van szó akkor kérj meg valakit.
(#) Sanyi74 válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 15, 2018 /

Az egyszerűt úgy gondoltam, hogy itthon található alkatrészekből összerakni valamit..., nem ismerek senkit a környéken akinek lenne égetője...
(#) Szárnyas válasza Sanyi74 hozzászólására (») Jan 15, 2018 /

Itt egy egyszerű és működő párhuzamos portos égető: Bővebben: Link
Következő: »»   1011 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem