Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Az ldr-t kiveszed és az R6 értékét csökkented (pár próba és meglesz az érték)
Ar R5 és R6 - LDR alkotja a feszültség beállító osztót. Egy kis számolás:
Legyen a kimenő feszültség maximális, azaz 250V. Ekkor az osztó árama kb. 250/221k = 1.13 mA. Az R6 és LDR eredő ellenállása kb .5k, így az MPSA42 kb. 0.56V bázisfeszültséget kap. Legyen az új maximális kimenő feszültség 50V, az LDR -t nem építjük be: Ekkor R5 -re 88.2k -t kapunk. Legyen az új minimális kimenő feszültség 25V, az LDR -t nem építjük be: Ekkor R5 -re 43.6k -t kapunk. R5 helyére egy 41k fix és egy 50k trimert beépítve 23.5 és 51.52 V között állítható kimenő feszültséget kapunk. A számítás közelítő értékekkel történt, egy két kísérlettel a pontos értékek megállapíthatók.
A potméternek nagyon kicsi a szabályzási tartománya. Az R6 felé tekerve sokáig nincs változás, aztán a vége felé hirtelen felmegy a feszültség. A R6 helyére egy 5K potival viszont szépen lehet állítani. De a P1 potméternek még így is nagyon kicsi a szabályozási tartománya.
Nem az eredeti rajzon szereplő P1 -et kellene használni. A fenti számításban nem is szerepel. A tranzisztor bázisa és a föld között csak az R6, a bázis és a kimenet közé a fix ellenállás és az új trimer sorosan kapcsolódik. A feszültség beállítására az új trimer szolgálna. Figyelem, a trimer csúszka átmeneti érintkezési hibája a kimeneti feszültség hirtelen megemelkedésér okozhatja.
Az induktivitás változtatásával és a visszacsatolás elemeivel. Kellene az aktuális rajz. Mod: (Most nézem közben megválaszolták.)
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2018
220K helyett 36k, az 1K poti helyett 470 ohm, a 470 ohm helyett 560 ohm. Így 22V-50V-ig szabályozható. Más minden maradt.
Sziasztok!
Nekem is ezzel a tápegységgel gyűlt meg a bajom. Annyi módosítás történt, hogy az LDR nincs beszerelve, és így R6 helyén 470 ohm van, T1 IRF730 helyett IRF830, T2 MPSA42 helyett MPSA43, a dióda pedig UF4007. (Link, ha valaki nem találná.) A probléma pedig az, hogy terheletlenül 500V van a kimeneten, terhelve pedig 150V, akármit és akárhogyan tekergetek a potin. Ezt mi okozhatja?
Az MPSA43-nak fordított a lábkiosztása mint a 42-nek. Ez megvolt? De ezeknek 200V a határ, lehet egyébként is tönkrement már.
Nem fordított, de a '42-es 300 V, a '43-as 200 V.
Ennek így jónak kell lenni. Ide nem is kell nagyfeszültségű tranzisztor. Máshol kellene a hibát keresni.
Üdv!
Pár éve megépítettem a mule fajta nixie órát, szépen teszi a dolgát azóta is. Akkor nem mélyedtem bele a távirányító rejtelmeibe, elméletben én ha tesztelni szeretném hogy működik e az érzékelő, akkor egy rc5-ös távirányító valamelyik gombjára reagálni kellene?
Csak akkor, ha a PIC eepromjába be vannak írva a távirányító által kiadott kódok. Ezt neked kell megszerkeszteni égetés előtt.
Értem, ehhez akkor kell tudnom ugye a táv által használt kódokat, nézegettem rc5 dekóder leírásokat...
Ha egy kicsit megy az Arduino, akkor 10 perc alatt össze lehet drótozni egy ilyet:Bővebben: Link A kódot is feltöltöttem hozzá.
Igen. Csak az egy típusú távirányítók adnak ki egyforma kódokat. A tanítható, pl: UC-20 azt is be kell tanítani, hogy minden gomb funkcionáljon. TV, VCR1,VCR2, és rengeteg kód van, amire be lehet állítani.
Nekem van egy alkatrész teszterem ami tud infra távirányítót is tesztelni, és minden gombnak kiírja a hex. kódját. De erre alkalmas maga az óra is.
Köszönöm!
Ezt nézegettem, ehhez van itthon pic, kijelző nincs, a másikhoz meg arduino sajnos, majd megoldom valahogy
Olvasd el a MULE v2 leírását, vagy a topikot, ott szépen leírják hogyan lehet a nixi órával is kijeleztetni a kódokat.
Szia, olvasd el ezt és az előtte lévő hozzászólásokat az rc5 beállításáról. Mindenekelőtt az óra 9-es menüjében lehet kiolvasni a kódokat. Ha értelmezhetőt talál, azt az óra azonnal végrehajtja ezért a távirányító "feltérképezése" előtt érdemes az eepromban a távi kódokat előtte ff-el kitörölni.
Szia!
Köszönöm a választ, ha jól olvasom, az óra nem csak az rc5 kódokat jeleníti meg? Mert ha mást is látnom kellene valami nem jó, görcsöltem előtte több távval de semmi, abban a menüben ahol középen egy 9-es van.
Az óra csak az rc5 kódokat jeleníti meg. Ha az eepromban be van kapcsolva az óra címének ellenőrzése, akkor csak a neki szóló kódokat jeleníti meg. Ezt a távi feltérképezése idejére érdemes kikapcsolni. Ha több rc5-ös eszközöd van akkor meg később érdemes visszakapcsolni hogy pl. a tv csatornaváltása ne kapcsolja el az órát, ha azonos gomb került beprogramozásra.
Ennek a kérésnek az Apróhirdetési rovatban van a helye!
Sziasztok!
Most építem ezt az órát, szeretnék egy kis segítséget kérni Tőletek. Valaki megépítette ezt a verziót - 220K ellenállások milyen wattosak legyenek -csak DS1307 van itthon ahhoz hogy kell átalakítani -a nyomógombokat hogyan kell bekötni - az anód ellenállások milyen értékűek legyenek/Z560M cső/ -ha nincs DCF akkor is működik -kapcsolási rajz esetleg ehhez a verzióhoz nincs, mert az is segítene Egyenlőre ennyi lenne. Előre is köszönöm a válaszokat. A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2018
Igen, szépen működik. A DS1307-hez is van szoftver V2.57 a legújabb. Anód ellenállás 10Kohm, és nem kell 2W-os, sem a 220Kohm-nak sem. DCF vevő nélkül is szépen működik. Lehet hardveresen, és szoftveresen is pontosítani.
Köszi!
A DS1307- nem lehet a PCF helyére berakni? 220K 0.6 wattos elég? Meg a 10K is 0.6 wattos lehet? A nyomógombokat hogyan kössem be? A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2018
De be lehet, pici módosítással. A két IC-t összehasonlítva meglátod. Elég a 0,6W, csak 4 raszteres legyen. 1 oldallal feljebb van a szoftver.
Mik azok a pici módosítások ha szabad megkérdeznem?
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2018
A DS1307 és a PCF8583 bekötése csak egy kicsit tér el:
El kell hagyni a trimer kondenzátort az elemhez kapcsolódó diódát, le kell kötni az A0 (3.) lábat a földről. A 3. lábra kell kötni az elemet, a +5V -ról a DS1307 tápjához menő dióda átkötéssel helyettesíthető. Valóban lehet a 220K és az anód ellenállások kisebb teljesítményűek, de el kell viselniük tartósan a 250 .. 270 V DC feszültséget. Nyomógombok megnyomás esetén magas szintet adjanak. |
Bejelentkezés
Hirdetés |