Fórum témák
» Több friss téma |
TL494-es ic vel kéne nekem egy kapcsolási rajz vagy ha valaki evel az icével megtudna tervezni egy PWM szabályzót és elküldené nekem a kapcsolási rajzot nagyon örülnék neki
csááá itt találsz
neked mire kell?? mert én is ezzel baszakszok egy 300VA -+40voltos tápot akarok 70KHz-n
nekem is egy állitható feszültség stabilizátornak kénne 5 voltól 40 voltig
ééés
neked mekkora frekin menne?? és milyen terhelésig kéne??
hát a frekveciáról fogalmam sincs nekem mindegy csak vagy 10 -20 wattot elbirjon összeraktam egyet de ha rákötötem egy égőt csak vibrált
persze hogy vibrált mivel ez PWM alapon műxik
vagyis kell egy trafó amit meghajt (nekem ellenüteműben műxik) és a jel(ek) kitöltési tényezőjét változtatva tudja a kinemeti feszt változtatni szen neked arra a 20Wra elég lenne egy soros áteresztőőteranyós stab kis hűtéssel arra eccerűen lehet áramkorlátot is rakni
hu ezt lerajzolnád mert könyebb lenne megérteni
a frekit nem lehet ugy beálitani hogy ne lehessen látni a villogást
ha egy kicsit utánaolvasol a belinkelt oldalon akkor egyből érthetőbb lesz
én is csak 2-3 hete léptem be a kapcsolóuzemű tápok világába de ár naggyából képpbe vok mit nem vágsz? PWM?
na de milyen kapcsolást használsz
(ha 50hz fölé választod a frekit akkor már átb@..sztad a szemed mert folyamatosnak látja pl:monitor ui: jobb ha x >70hz mert az 50hz igencsak buzerálja a szemet, és fárasztó is)
én még csak most keztem el vele foglalkozni
tehát először is a kapcsüzem azért jobb mint a soros tranyós stabokknál mert sokkal kisebb veszteséggel megy (szinte nincs disszipált hő)
viszont több alaktrész is kell ()gondolok itt a trafóra vagy az induktivitásra) a trafót részesítem előnyben (tekercses cuccokkal még nem foglalkoztam ) jah a PWM név is a működésére utal magyarul annyi hogy a trafót vezérlő jel kitöltési tényezőjét állítgatja (nem tom az angol nemvét )
de először kezdjük ott hogy is mit akarsz építeni
itt van egy rajz ezt próbáltam megcsinálni de még nem nagyon müködik
PWM-Pulse Width Modulation-Impulzusszélesség Moduláció
igen vágom hogy mi is akar ez lenni
de mire kell neked? ez inkább egy teljesítményszabhoz hasonlít
Itt van az enyém, ez működik.
hogy mit akkarok épiteni hát csak egy szabályozható stabot hogy 40 voltból tudjak csinálni megfelelő feszültséget. Égőhöz
akarnám használni vagyis elektromos biciglihez meg ha összejön akkor már bármihez pl töltühöz
hopp itt a mester
mikor elkezdtem kutakodni akkor ez volt az elsőő rajz és leírás ami a kezembe akadt (még le is mentettem html.be lol)
ez a rajz jó néz ki de nekem az lenne a lényeg hogy minél kissebb legyen a trafót nem lehetne elhagyni meg 40 volt megy rá nem 12
adott DC40volt??
és abból akarsz egy szabtápot csinálni (mekkora teljesítmény kellene?)
max 20 elég van hozzá ithol tl 494 ic és irf 540és irf 640 fet ebből milyet lehet csinálni valami egyszerüt
pedig ez a leggazdságosabb
a trafótól nem kell félni 40-70KHzn csak néhány menet lenne (1-2 nemet) kell egy ferritmag megy "vékony" vezetékból valamennyi és abból kell egy sodrat azt csá a méretezésre is van egyszerű és nagyszerű megoldás itt
Na, akkor tisztázzuk:
van 40V DC-d és rá akarsz aksztani egy szabályzót aminek a kimenetén 5-30V-ig tudsz kivenni, 1-2A melett? Nem jó a sima áteresztő tranya?(ha igen, miért?)
ha csak izzóhoz akarod használni akkor anit linkeltél az tök jó a frekit a RC taggal ami az 5,6 lábon van azzal állítod
de ha akarod használni is akkor amit vicsys linkel azt kellene összedobni kisebb változtatásokkal
azzal az áteresztőssel az a baj hogy 5 volton gyorsan megvan 4 Amper (20W) és akkor az áteresztőtagon kb 140W disszipálódik ami elég szép nagy hűtést igényel
ühüm...(jogos)
De, még mindig nem vágom, hogy egy izzónak miért kell a szab. táp? (naon láma vok?) :lama:
viszont az lenne mégiscsak a jobb
berakni egy figyuzóR-t meg egy visszaszabályozó rászt és kész (árammorlát) |
Bejelentkezés
Hirdetés |