Fórum témák
» Több friss téma |
Segítséget, ötletet - esetleg ha létezik célműszer akkor arra - kérek segítséget hogyan tudom meghatározni a betonban kb. 5 cm mélyen menő műanyag vízcső (passzív hűtés) helyét. A hőkamerás vizsgálat nem jött be. (kicsi a dt) Nem szeretném elfúrni. Van fém idom is amin keresztül a vízhez villamosan hozzáférek. Ha a földhöz képest megtolom néhány kHz-el (HF tartományban) azt lehetséges mondjuk egy magnófejes erősítővel (szelektíven) detektálni.
Szia!
Én keringetném a vizet, aztán mikrofonnal detektálnám az áramlást. Talán, a csövek felett nagyobb a keringés zaja.
Szia!
Mi van ha dugsz bele egy fém kábelbehúzót? Azt már lehet detektálni kábelkeresővel..
Tegyél bele forró vizet, utána akár kézzel is megkereshető.
Ebben lehet valami... Ha nagyon keringetem talán lesz valami zaj. Egy korrelátorral el tudnám képzelni. Van erre gyári megoldás? Pl. vízművek használhat ilyesmit?
Bővebben: Link
Ha tudsz, keverj valahogy az áramló vízhez levegőt, lehet, hogy úgy zajosabb lesz az áramlás (mint mikor levegős a fűtési rendszer).
Hali!
Hívd fel a Hilti-t hátha tudnak segíteni. De nem lesz olcsó Hilti Kérdés hogy megéri-e... A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2018
Ugyan nem próbáltam, de valószínűleg egy erősen irányított antennával (ferrit rúdra tekert vezeték) és egy oszcilloszkóppal ki lehetne tapogatni a csöveket ha a végeken beküldesz 100 - 300 kHz-es jelet. Ez még nem akkora frekvencia, hogy bonyolult rendszer kellene az adó oldalon, egy egyszerű függvénygenerátor is jó lehet.
A mellékletben látható öntözőrendszer vezetőkábele (kb. 1,5 m mélyre van ásva) 1 kHz-es szinuszjelet kap. Nálad a trükk ott lehet, hogy a beton vasat is tartalmazhat.
Köszi, az első tuti tudhatja, olyasféle mint a "witi" által javasolt Hilti. A Walabot-tal kapcsolatban szkeptikus vagyok. Jó lenne kipróbálni. Ha rendesen működne, akciós áron meg is venném.
Nem nehéz megvalósítani, egy próbát megér. Vevő akár egy Sokol rádió is lehet. Függvénygenerátort tudok keríteni. A Sokol nehezebb ügy.
Nagyon rendes vagy, valószínű nem lesz rá szükség, mert megkockáztatok egy Walabot-ot amit Inhouse kolléga ajánlott.
Ha megjön és munkába állítod leírhatnád a tapasztalataidat ..
Mondjuk, azért azt tisztázni kellene, hogy milyen az a műanyag vízcső. Mert ha ötrétegű diffúziómentes, azt fémkeresőzni is lehetne.
Szia!
Theremin? Láttam egy filmet a Spektrumon. Ott rengeteg teniszlabda közül keresték meg, hogy melyikbe lett egy kis víz fecskendezve.
Igen ötrétegű, tán 16x2 a mérete. A fémkeresővel mennyire lehet pontosan kimutatni a helyet mondjuk 5-7 cm betonban? A fektetési távolság 15 cm.
Meggondolandó, de egyenlőre nem látok jobbat, kísérletezni meg nincs időm.
Ha találsz a környéken egy fémkeresős emberkét, aki rendelkezik egy tisztességes pinpointerrel, akkor annyira pontosan be tudja határolni, hogy nem fúrod el. Hagyományos detektor nem jöhet szóba, mert annyira sűrűen vannak a csövek, hogy egyszerre több slag is a fej alá kerülhet, ami meggátolja a pontos pozicionálást.
Falfűtésnél kb. 4cm mélyen lévő 20-as ötrétegű csövet meg tudtam keresni gyönyörűen rendes hőkamerával.(FLIR E60 volt)
Lehet az a baj hogy itt a dt itt csak kb. 3-5 talán kánikulában lesz 10 fok. Magyarul kevés a hőmérséklet-különbség.
YouTube-on megnéztem pár hőkameráról szóló videót, 3-5 °C -ot lazán kimutattak.
Visszahűtöd csapvíz hőmérsékletre ebben a 26-27 fokban, még ki is tudod tapintani.
Ez igaz, de akkora a födém hőelvonása, hőtehetetlensége, avagy kicsi a bevitt/elvont energia, hogy mire az a felületre kerül "egyenhőmérsékletű" lesz. Ok. melegszik vagy hűl de kb. 0,1 fok / óra meredekséggel. Mintegy 3-5 kW teljesítmény oszlik el 150 nm 20 cm monolit födémen.
Testo hőkamera képe PC-re téve, egérrel mutogatva 0,1C pontossággal kiírja az aktuális pont hőmérsékletét.
Üdv:
Sziasztok!
Hasonló feladatot rótt rám a nejem. Át kell a wc-t tenni a fürdőszoba másik végébe,hangzik az óhaj... A gondom csak annyi.hogy nem tudom,hol megy a szennyvízcső.Csak az a vége egyértelmű,ahol a budi van,meg az ahol kimegy a házból.Ezt kellene nekem valahogy kideríteni,hogy ne kelljen az egész fürdőpadlót fölverni. Ti hogy csinálnátok? Van lehetőségem kölcsönkérni infrakamerát,és van tisztítónyílás a cső közepén az udvaron. István |
Bejelentkezés
Hirdetés |