Fórum témák
» Több friss téma |
Hali!
Gondoltam felvetem ezt a témát hátha valakit érdekel és meg tudunk beszélni pár dolgot. Szóval a lényeg hogy van egy autóból kiszerelt kazettás rádiómagnóm (Clarion ARB1370E) és gondoltam, ha már úgyse kell a kocsiba -merthogy cd-set tettem bele- akkor jó lesz még valahova. Pl. én a számítógépemhez használom, mint erősítőt és ha meg rádiót hallgatnék akkor csak átváltom. ( megjegyzem nincs rajta aux bemenet, ezt úgy oldottam meg, hogy az AM sávra van "kötve", így amikor arra váltok akkor külső forrást tudok hallgatni vele) Ja a táp a kérdéses számomra. Mivel 12V-os ugyebár (max. 14.4V) nagyobb feszt nem kaphat, ezt egy 7812 feszstabbal csináltam de a végfokot lekötöttem róla, azt nagyobb feszültséggel hajtom. A tápom most egy kisebb teljesítményű kb. 20-30W-os 15V-os váltófeszű trafó (persze egyoldalas), ami egyenirányítás után és 3000µF pufferral kb. 20-21V lesz, de ha be van kapcsolva a végfok akkor 18V körüli érték. Ez azért fontos, mert a végfok IC-k (2 db. TDA8561Q) 18 V-os feszültséget bírnak adatlap szerint. Szóval azt szeretném kiokoskodni, hogy mekkora teljesítményt lehetne így kivenni az Ic-kből, mekkora teljesítményű trafó kell neki, nagyobb hűtőborda kell-e ekkor már neki. Ja, most 2db 6 ohmos kb. 10 W-os Aiwa hangfal van rajta és elég jól szól. Én viszont 4 ohm-ra méreteznék. Ha valaki gondolt már ilyesmire, vagy van tapasztalata, vagy csak úgy beleszólna akkor tegye bátran, várok minden okosságot! ![]()
Felrakok pár képet, hátha így jobban el lehet képzelni a "projektet"
![]()
Szeva szerintem kösd vissza 12V-ra a végfokot és a mellékelt rajzommal állits elő 12V-ot az áramterhelhetőség
a Tranzisztortól, Trafótól , és a pufferektől függ jah és a diódáktól.Én tranzisztornak az MJ15004-et használtam 1A felett is jéghideg a táp, én eddig 3A-el próbáltam terhelni minden további nélkül ment.A tranzisztort merem ajánlani neked mert a szövegében az áll hogy a képen látható tranzisztorból legalább kettő kell hogy birja a 8A-t. Én 1db Mj15004-et raktam eddig nem is melegedett Szerintem nem is fog Egészen 25A-ig De vigyázz mert ez már a csúcs. Nah sok sikert. ![]()
Jah még vmi.Nagyon jól nézki a kasztnija a rádiódnak.
énis valami hasonlót terveztem, de valahogy nem találtam nomális fejegységet oclsón
![]() ![]()
Szia! Nekem sokáig működött a melóhelyemen egy autórádios-CD lejátszó. Szintén egy tápkocka megfejelve egy tranyóval, + a 7812 test kivezetését érdemes 2V-tal megemelni (+14V kimenő fesz) a nagyobb kivezérelhetőség miatt. Feltéve ha a cuccos max fesze. ezt engedi. Álltalában 13,5-16,5V közötti feszültségek engedélyezettek autó hifi kütyüknél.
![]()
Helló!
Én pont azért akarom nagyobb fesszel hajtani a végfokot hogy nagyobb teljesítményt is le tudjon adni. Ha megnézed az IC adatlapját akkor elvileg a 2x24W (10% torz., 1 kHz-en) 14V-on, de pl. már 17V-on ez 35 W. Persze, igaz hogy ez nem a "valós" teljesítmény, de ha azt nézem ez itt már 25W-ot (0.5% torz.) jelent. Azért nem mindegy!
Helló!
Egyetértek veled is. De a jelen esetben ez úgy van buherálva, hogy a végfok IC +tápját megszakítottam a panelen és kivezettem a 18V-ra. Az összes többi áramkör viszont a 7812ről kapja az áramot, ami kb. 300-400mA.
Értelek, csak hogy oldod meg hogy a 16V-os elkók ne durranjanak el? (lehet neked 25V-osak vannak benne)
+nagyobb teljesítmény-nagyobb hűtőfelület. ![]()
Volt benne egy 16V-os 2200µF -os kondi a végfokok előtt közvetlen, azt kikaptam és külső kondik vannak (merthogy csak 1000µF-osokat találtam 25V-osban). Igaz ez még mindig kevés egy kicsit, de a kis trafó miatt most nem kell nagyobb úgysem. Meg akkor már nagyobb "kasztni" kellene, ez is alig fér el mellette. Most kb. úgy saccolok hogy 60W-os trafó kellene 13-14 váltófeszen. A hűtőborda pedig tényleg nagyobb kell. Már így is hogy még a két Ic egy-egy csatornáját hajtom eléggé felforrósodik, bár a gyárinak még bírnia kéne de azért nem árt a biztonság. Meg szerencsém van mert könnyen rá lehet csavarozni még pluszban egy hűtőfelületet a kialakítás miatt. Lehet hogy gondoltak is ők már erre?
![]()
Nem hiszem hogy SZT. paraméter (szobai tuning) szerepel a fejlesztők elképzeléseiben.
![]() Hűtésnek kipróbálható a keretes ventillátor ./3X3;4X4cm/ Bár ez inkább csak kis segítség, a méretből adódó kevéske légszállító képesség miatt. /esetleg több db?/ A 2200mikro/16V az gondolom puffer, de külső tápnál növelt teljesítménynél, graec után, ez úgy is lepkef.ng. Legalább 10000miro/25V tegyél be, 400ft-ból megvan. Ha mind a négy csatornát ki akarod hajtani kb 10w-tal/ch az 40w ha a hatásfok AB osztálynál >60%, az ((40w/100)*40%)+40w=56w-os tápegység kell. De jobb ha nagyobb, kevésbé rángatja a kivezérlés a tápot. Megcsinálhatod stabilizáltra is ennek még 100w alatt nem vészes az ára.(lásd:steven19 tápja) Minden csak pénz, és kedv kérdése. ![]()
Bocs egy kicsit más kérdés,mivel szerintem minden mást megválaszoltál. Üresjáratban is melegszik, vagy csak ha terheled?
Mivel AB osztály, kis kivezérlésnél,(üresjáratban) A osztályú tehát nyugalmi áramot vesz fel, ami végfokonként nem több szerintem 70-100mA-nél. Az 0,84-1,2w . ha megszorzod 4végfokkal durván 5w. Ennyit vesz fel, ebből disszipál valamenyit a hűtőn.
Elméletileg max lanyos lehet a borda.(felület függő)
Melegszik üresen is kb. 50 fokra. Ezt kézrátétellel nyugtáztam
![]()
Nem valószínű hogy már tovább tuningolom, elég most ez nekem. Itt a gép előtt ülve úgy hogy előttem vannak a hangfalak ez a 2x10W is elég, még a basszus is elmegy. Egyébként nem 4 csatornát, csak kettőt akarok meghajtani 4 ohm-mal. Úgy látom nagyon vágod az AB osztályú erősítőket, akkor meg tudnád nekem mondani, hogy 17-18V mellett 4ohm-ra ez az IC mekkora teljesítményt ad le? Beszéljünk mondjuk 0.5-1.0 %-os torzítás mellett vagy nekem mindegy, csak kíváncsi vagyok a többletre a 12V-hoz képest. Én csak az adatlapon néztem a tápfesz-teljesítmény görbéket és azért van vagy 10W különbség 12V és 18V között, ha jól emlékszem.
Ha melegszik azt 12v-nál vagy az emelt fesznél teszi?
P=(U*U)/(2*R) azaz (18V-3V)^2/2*4ohm=28,125w és (12V-3V)^2/2*4ohm=10,125w lenne a kivehető számított teljesítmény, abban az esetben ha stabilizált a táp. Ha nem akkor a kivezérlésnel még 2-3V-ot esik a tápfesz vagyis az U. (a-3V az IC belső végtrannyón eső fesz.) Az IC adatlapját nem néztem, de a grafikonok elárulják amit kérdezel. ![]()
18V-nál melegszik már így. Egyébként most néztem az adatlapot és ott az elején azt írja hogy B osztályú, meg 4 csatornás üzemre is (Single Ended) használható, de a BTL üzemmódban lehet a legtöbbet kihozni belőle 2 csatornára. Most nézem a grafikont, és az a teljesítményérték amit az IC-re megadtak (2x24W) az 14 Voltnál van 10% torzítás mellett és 17 V-nál már 35 W. Én csak ezzel akarok játszani hogy a legtöbbet hozzam majd ki belőle. Szóval 2x30W már nem hangzik rosszul egy ilyen kis autórádiótól szerintem.
Teljesen kezdő vagyok ebben a témában.Van egy Panasonic 4x50W autórádióm. Szeretném lakásban használni. A boltokban kapható asztali tápok vagy adapterek 12V kategóriában elégnek bizonyulnának? Kellene valami más is még esetleg?
12V-os konnektorba dugható adaptert azonnal el lehet felejteni.
Ide már egy komolyabb terhelhetőségű tápegység kell!
Helló!
Igen a táp azért legalább 50W-os legyen, ha meg is akarod hajtani mondjuk 2 csatornán. Olyan 4 A-t felvesz egy IC (2 végfokkal). Az én esetemben 2 TDA8561Q volt meghajtva BTL üzemmódban. Azért csak volt mert már az egyiket kinyírtam a próbálgatás közben. Ugyanis ahogy írtam 18 V-ot adtam a végfokoknak, amivel önmagában nem is volt probléma. BTL üzemmódban simán az egyenirányítóról 3000µF-dal adtam neki tápot és semmi alapzaj, de amikor SE üzemmóddal próbáltam akkor olyan brumm volt rajta hogy őrület. Így aztán egy LC szűrőt próbáltam kialakítani, de a kísérletezgetés közben tönkrement az IC. Pedig már majdnem jó volt. Az igazsághoz hozzátartozik hogy én már 5.1 csatornát akartam csinálni a PC-hez (5 csat. ezekből a végfokokból + 1 különálló Sub) azért kellett az egyik IC-ből 3 csatornát kihozni. Nade mindegy, majd legközelebb talán sikerül ésa akkor már óvatosabb leszek. Neked pedig azt tanácsolom hogy légy óvatos a táppal. Egyrészt ne lépje túl a 14,4V-ot, másrészt kellően szűrt, stabil legyen. És sok sikert kívánok, ha mégis barkácsolni támad kedved! ![]()
Hi All!
Én is szobai üzemre dobnék 1 rádiót (SONY XR-C353), csak nem tudom a bekötését. Gugli-barátunk is csak a sallangot dobja ki, semmi érdemlegest. ![]() Szal, ha valaki tudja a bekötést, irja meg, pliiiz! Tudom, nem mai darab, de ez van ![]() Köszike!
Helló! Esetleg a készülék alján tetején nincs rajz?? Mert én már javitottam úgy autórádiót hogy nem irtam fel a bekötését kiszerelés közben pedig a próbákhoz illik tudni azt, és én puskáztam rá volt irva vagy ha nem az alján esetleg a fedelének a belső oldalán?? nem tom már biztosan hova irták de nem kellett hozzá internet azt tudom.Te eseted lehet hogy más, de a készülékre annak bekötését illik ráirni legyen bármilyen régi. Lehet hogy lekopott??
Köszi, de nem most jöttem le a falvédőről...
Ez már igen!
Köszönöm szépen! Ugyan nem magyarul van, de a lényeg megvan. Köszike! ![]()
Helló!
A tápra nagyon ügyelj majd! 14,4V-nál többet ne kapjon semmiképp, de inkább 13-14V legyen. Én ezt egy 7812 +BD246C táppal oldottam meg, úgy hogy a 7812 IC-nek ellenállásosztóval megnöveltem a kimeneti feszét 13,5V- ra, és erre épül a BD246 tranyó. A trafóm meg greatz és puffer (6800uF) után kb. 18V üresjárati feszültségű. Sok sikert ha mégis megépíted! Hali! |
Bejelentkezés
Hirdetés |