Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házi építésű lézerek
Lapozás: OK   3 / 8
(#) gabiii válasza Djatis hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
köszi, szal akk egy rossz olvasó jó? Csak a távolságot kell eltalálnom ahol jó a fénye... egyébként ennek ha 4,5Volt-nál többet adok azt bírhatja? Meg kb mekkora áram szükséges neki?
(#) Djatis válasza gabiii hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /
 
íaz olvasó is jó úgy ahogy mondod.
Ami a gióda modulodat illeti látom viszonylag komoly áramgenerátor van benne.
Ha 4,5 volt a névleges amit adni kell neki akkor ne adj nmeki többet. Elméletileg ki kellene bírnia és nem kellene feljebb menni az áramnak de részben a fesz feljebb megy és ha fullosra van állítrva el is szállíthatod.
Maradj csak a 4,5 voltnál.
Jobb egyébként sem lessz a fénye mert a korlát benne van.
(#) petya31 hozzászólása Ápr 30, 2008 /
 
Üdv!

Elméleti és gyakorlati segítségre lenne szükségem egy infravörös tartományban működő lézer építéséhez megszakítás érzékelővel. A feladat komplex, mivel nagy távolságot kell áthidalni 160m - 2 km és önálló áramforrással kell hogy működjön folyamatosan (megbízhatóság!) minimum 10 napig vagy esetleg tovább.
Minden megoldás érdekel.
(#) Libus válasza petya31 hozzászólására (») Ápr 30, 2008 / 4
 
Hát nem lesz egyszerű.

Eleve 160m-ről eltalálni a szembe lévő érzékelőt nem egy egyszerű feladat. Ehhez nagyon stabil kell hogy legyen a tartó oszlop.
Esetleg nem lehet több oszlopot alkalmazni?
Valszeg több oszlop kell nagyobb távolsághoz, mert gondolom nem teljesen sík a terület.

Ha lehet több önálló oszlopot alkalmazni, akkor én úgy csinálnám, hogy az egyik szélén lenne egy adó oszlop a másik végén pedig a vevő több vizszintes adó/vevő párral.
A köztes oszlopokon pedig lenne egy vevő/adó pár, itt az adó csak akkor adna, ha a vevője érzékeli az előző oszlop fényét.
Így ha megszakad valahol a fény útja, végigfut a többi oszlopon és eljut a végére.

Persze a fényt illene modulálni, hogy ne lehessen becsapni az érzékelőket. (napsütés és egyebek)

(#) feki00 válasza Libus hozzászólására (») Ápr 30, 2008 /
 
A fényt lehetne tükrökkel kanyargatni erre arra ha ferde a kerítés.
De 2kilóméteren elég nehéz lesz a beállítása.
(#) spetihun válasza feki00 hozzászólására (») Ápr 30, 2008 /
 
vagy akár optikai kábellel is át lehetne vinni egyik oldalról a másikra
(#) AMD válasza spetihun hozzászólására (») Ápr 30, 2008 /
 
Pl. ha valaki meg akarja mászni a kerítést az hogy szakítaná meg az optikai kábelben a fényt? Márha azt a célt szolgálná.
(#) petya31 válasza Libus hozzászólására (») Ápr 30, 2008 /
 
Hát ez az. Az alábbi linkeken találtok képeket, leírásokat már létező készülék(ek)ről.

Bővebben: Link
http://www.tyvstop.dk/laser-fence-c-134.html?language=en
http://www.smartsecsystems.com/prdct_lfs.htm

Van még egy-két amerikai cég is de azok még ennél is profibbak (árban is 100.000 USD), viszont éjjel nappali kamera+ emberfelismerő rendszer 1 mérföldről stb...
De nem ezt keresem ..

persze ha valaki tud ilyen ketyerét kreálni, ugyanennyiért forintban vevő vagyok rá

Komolyan. A terület nagyjából sík. Az oszlopok stabil beton alapzatúak, súlyuk egyenként kb 300kg szóval nem mozdulnak el, közöttük levő távolság kb 70-80 m. A lényeg , ha valaki megszakítja a sugarakat riasztania kell.
Több párhuzamos sugarat képzeltem el, hogy ne lehessen átbújni alatta, felette, közötte. A készülékeknek ütés és vizálló ház kell, valamint "gondozásmentes" akksi a működéshez. Viszonylag kevés a kanyar és azért kellene minél hosszabb távra küldeni a sugarakat, hogy a költségeket a lehető legminimálisabb szinten tudjam tartani.
A legolcsóbb a dán megoldás, megbizhatóbb is, mivel nincsenek benne mozgó alkatrészek de sajna csak 200m-t hidal át kb 153.000- Ft -ért.
(#) kobold válasza petya31 hozzászólására (») Ápr 30, 2008 /
 
Van "url" feliratú gomb, egyrészt azért, hogy másoknak ne kelljen a linket másolgatni, másrészt meg hogy ne hajítsa szét az oldalt, legközelebb inkább azt használd (modik kissé agresszívek lesznek, ha meglátják).
Több kilóméteres védővonalat nem is fogsz 100000 Ft környékén megúszni, már most elfelejtheted, a tízszerese is kevés lesz, szerintem. Libus javaslata volna a leginkább helytálló, az átjátszó-szerű kialakítással, de mire összelövöd a teljes optikát, az se két perc lesz.
Esetleg spéci tükrökkel két oszlop közt meg lehetne járatni a sugarat oda-vissza, aztán átküldeni a következő oszlop-párra, de ezt még nehezebb volna beállítani, a tükör drága és valamennyit szór is, szóval ez sem igazán jó.
Vagy egy oszlopban elhelyezett adó, ami a mellette lévő két másikra vetít, illetve onnan visszaverődő sugarat érzékel, eseménynél pedig vezeték nélküli átvitel a központba.
Mindenképp egy csomó akksi, napelemes töltés, optika; lehet, hogy olcsóbb lenne radarozni?
(#) pako válasza petya31 hozzászólására (») Ápr 30, 2008 / 4
 
Ha 2 kilóméteres távot akarsz átlőni infralézerrel ahhoz szerintem kellene legalább 50-70 mW-os lézerdióda, ami már rendesen károsítja a szemet. Szóval szerintem is az átjátszós megoldáson kondolkodj, pár mW-os lézerekkel. Hogy ne egy vonal legyen csak az oszlopok között azt se tükrözéssel kellene megcsinálni szerintem, hanem úgy, hogy a lézerekre olyan kolimátort raksz, amitől nem egy pöttybe világít, hanem csíkba. ebből raknál mondjuk az oszlop tetejére és aljára is egyet-egyet, és ezekkel világítanád meg a másik oszlopot, úgy hogy a 2 csík lehetőleg ne fedje egymást. Ezeknél helyeznél el mondjuk 10 cm-enként érzékelőket. De a modulálást mindenképp tedd bele!
Hogy miért?? Tegyük fel valaki pont arra jár este és akar a telefonjával egyet fényképezni (pl hogy milyen értékes cucc van odabenn...) és az oszlopon meglátja az infra lézert. Gondolná: hát csak egy infra pointer kell hogy bemászhassak?! másnap visszajönne, rávilágít a szenzorra és már mászhat is. Ennek elkerülése érdekében én ezt javasolnám, ha tudsz pl PIC-et programozni: A lézereket nem simán modulálod, hanem manchester kódolással adatot küldesz át, ami akár lehet ugrókodos is. Ha a vevő oldalon nincs lézer, akkor simán megszakította valaki, ha a szenzor állandóan érzékel, akkor pedig rávilágítanak, és már vinnyoghat is
(#) Szebence válasza pako hozzászólására (») Ápr 30, 2008 /
 
Szia!

Ezzel a ponteres betöréssel kapcsolatban a következő ötletem lenne, bár megvalósítása szinte lehetetlen ilyen óriási távnál (szerintem)

Lényege az lenne, hogy a lézersugár nem közvetlen az érzékelőbe világítana bele, hanem egy lencsébe, ami mögött egy bizonyos szögben döntött tükör van, és onnan verődne az érzékelőbe.
Ez azért jó, mert nem lehetséges pointerrel, és semmi mással ugyan abból a szögből világítani mint ami az eredeti, mert akkor megtöri a sugarat, ha meg más szögből világít rá, akkor nem fogja eltalálni az érzékelőt...

Arra, hogy eltalálja az érzékelőt a döntött tükrön keresztül annál nagyobb az esély, minnél távolabb megy mert akkor lesz a két lézer közötti szög minimális, viszont olyan távolságról meg beletalálni, úgy hogy folyamatosan az érzékelőbe világítson emgint csak lehetetlenség...

Csináltam paint-tel egy rajzot az elméletemre...

lézer.JPG
    
(#) kRoy válasza Szebence hozzászólására (») Ápr 30, 2008 /
 
A moduláció azért lenne jobb, mert egyébként is ki kell szűrni az egyéb zavaró fényforrásokat (pl. napsütés, villámlás stb). Viszont ez sem segít az időjárási zavarok megszüntetésében. Még akár 30m-en is durván bezavarhat a köd és az eső.
(#) pako válasza Szebence hozzászólására (») Ápr 30, 2008 /
 
Üdv!
Szerintem lencse nélkül lehetne megbízhatóan használni. A lencse ugye a sugarak más irányú továbbítására szolgál, tehát lenne több olyan pont is ahonan a szenzorra görbítené a sugarat. szerintem...
de lencse nélkül és oszloponként egy ilyen tényleg jó lenne! Hacsak valaki nem csinál olyan lézert aminek a nyalábja több cm átmérőjű, akkor szerintem így is át lehetne verni. Az elképzelés viszont ötletes!
(#) proba válasza petya31 hozzászólására (») Ápr 30, 2008 /
 
Fa van a környéken ? Állatok? madarak?
Nálunk az infrasorompót ezek idegesítették legjobban.
Azután hál istennek okafogyottá vált az egész.
(#) szamóca válasza petya31 hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
Helló!
Mindenképpen ragaszkodsz az optikai megoldáshoz?
(#) petya31 válasza kobold hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
Igaz, elnézést utólag is.
Szóval nem is gondoltam, hogy 100.000-ből megúszom... Éppen azért írok ide, hátha össze tudunk agyalni valamit. Nyitott vagyok minden megoldásra. Radaros területvédelemről hallottam alkalmazzák is pld repterek védelmére, de olyanról ami "kerítésként" irányított sugarat képes kibocsájtani még nem. Ha tudsz erről többet akkor kérlek küldj infót.
köszi
(#) petya31 válasza szamóca hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
Nem, de nagyfeszültségű vezeték van a környéken, úgyhogy bezavar minden elektromágneses ketyerét.
(#) petya31 válasza proba hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
Igen ezeket is ki kell küszöbölni, erre szerintem megoldás lehet, ha csak két vagy több sugár megszakításánál jelezne.
(#) petya31 válasza kRoy hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
A köddel és esővel kapcsolatban ez tapasztalat?
(#) szamóca válasza petya31 hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
Csak egy ötlet. A határőrségnél anno objektum őrzős koromban létezett egy un.ÖV2 jelzőberendezés.
A föld alatt folyadékkal megtöltött lágy müa. csövek voltak, a végükön nyomásérzékeny mikrokapcsolókkal ha valami súlyosabb élőlény /kutya/ ráment, rögtön bejelzett.
Az objektumon körbe kb 3km hosszan 10m szélességben volt megcsinálva.
(#) petya31 válasza szamóca hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
Hát nem tudom... ismeretlen terület. Milyen mélyre kell ásni?Milyen cső? Milyen folyadék? Párhuzamosan több csövet kell lefektetni, mint ahogy írtad, szerintem többe kerülne.
(#) petya31 válasza pako hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
Szerinted mi az optimális távolság amire el lehet küldeni a sugarat? Mi a véleményed az esőben és/vagy ködben való mködésről?
(#) szamóca válasza petya31 hozzászólására (») Máj 1, 2008 / 4
 
Én csak őrpk. voltam nem szervizes, ráadásul ennek 20éve is van már, de ahogy emlékszem kb<50cm mélyre voltak fektetve. Folyadék gyanánt a fagyállós víz is megteszi sztm. Csőből meg annyi fajta van a gyártóknál hogy szín szernt is választhatsz
De az időjárás zavaró tényezői, madarak, bogarak,nem befolyásolnák a rendszert.
Ezért is alkalmazták többekközött fegyverraktárak örzésére is.
>
(#) petya31 válasza Szebence hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
Akkor mekkora távolságon lehetne alkalmazni?
(#) petya31 válasza szamóca hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
Rezgések, teherató stb?
(#) kobold válasza petya31 hozzászólására (») Máj 1, 2008 / 4
 
Itt, és itt is találsz példákat.
Sajnos ezek sem otthon építhető, pláne nem olcsó rendszerek, de kevesebb nyűg van velük. A radarképet feldolgozó számítógép végzi a kiértékelést, riasztást, így a zónahatár beállítása is szoftveres.
Ez a földbe ásott érzékelő talán nem is lehetetlen dolog, ha az ember figyelembe veszi a fagyveszélyt, és egy cső helyett rácsot tesz, nehogy át lehessen lépni. Csak sokat kell ásni, km-es távon szép munka
Nyomásérzékeny kapcsolók helyett lehetne nyomástávadó, napelemmel + akksival vezeték nélkül, egy-egy adott szakasz csőrendszerének a figyelésére, így pl. a hirtelen lehullott 40 cm hó esetén önmagát is kalibrálhatná a rendszer.
(#) szamóca válasza petya31 hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
ilyen esetekben valóban voltak téves jelzések is, de ezeket a több párhuzamosan futó csö külömböző érzékenységével(betöltött folyadék mennyiség)próbálták csökkenteni. Valami ilyesforma rendszer volt.

ÖV.GIF
    
(#) titi válasza petya31 hozzászólására (») Máj 2, 2008 / 4
 
Hali!

A lézeres dologról az elején Libus írta, hogy:
Idézet:
„Ha lehet több önálló oszlopot alkalmazni, akkor én úgy csinálnám, hogy az egyik szélén lenne egy adó oszlop a másik végén pedig a vevő több vizszintes adó/vevő párral.
A köztes oszlopokon pedig lenne egy vevő/adó pár, itt az adó csak akkor adna, ha a vevője érzékeli az előző oszlop fényét.


Mi lenne, ha nem adó/vevő párok lennének a köztes oszlopokon, hanem állítható tükrök, így mindíg csak a következő oszlopig kellene jól belőni az irányt. (lásd kép)
Ez így még mindígy könnyebb, mintha 2 Km-re kellene betalálni a célba.

Persze az oszlopoknak valóban nagyon stabilaknak kellene lenniük.

Ja és van egy lézeres megoldás, persze ez csak egy ötlet.
Egyébként van, aki már ezt alkalmazza, csak nem 2 Km-en.

Üdv!

lézer.jpg
    
(#) Kutyuli hozzászólása Máj 2, 2008 /
 
Rövid távolságra az embereknek még-még csak van ötlete. A 2 km-es távolságot áthidalni az kissé nehézkes dolognak tűnik. Nagy távolságon azért nem nagyon célszerű gondolkozni, mert a madarak bármikor megszakíthatják a sugarat. Így kicsit a védett terület ellenőrzése kissé nehézkes, hogy ha nem vagyunk tisztába azzal, hogy hol történt a behatolás. Egy garázdálkodó személy pedig addig eltűnhet a helyszínről amíg a biztonsági szolgálat odaér.
Részemrőm amit alkalmaznák az a sima infra adó-vevő párral megvalósított rendszer. Igaz kicsit bonyolítaná a rendszert az, hogy több helyen kellene a sugarat megszakítani.
Ez esetben az infra vevőnek a kimenő árama egy műveleti erősítővel vagy egy sima emiterkövetővel lenne felerősítve ami egy infra ledet (adót) hajtana meg. Bárhol megszakad a rendszer akkor történik a risztás.
Sajnos ezekkel a rendszerekkel az a gond, hogy ha valaki tudja milyen magasságban fut végig a sugár úgy könnyű szerrel átmászhat, átbújhat alatta. A sugár ez esetben nem szakad meg. Így riasztás sincs.
Egy szoba ablakát például az infra adó-vevő párral még csak le lehet védeni. Erre van néhány ötletem is, hogy hogyan.
Azt azonban nem tudom, hogy ezeknek az infra adó-vevőknek mekkora az a maximális távolsága ahol ezeket úgymond gazdaságosan lehet alkalmazni.
(#) Szebence hozzászólása Máj 2, 2008 /
 
Nem tudom, hogy milyen hatótávolságú mozgásérzékelők léteznek, de szerintem meg lehetne oldani... Két oszlop között 60-70m a távolság, ha jól emlékszem, egy oszlopra feltennél 2, max 3 mozgásérzékelőt, 1-1 jobbra, balra néz, a 3. pedig nem előre, ahonnan jönne a betörő, hanem hátrafelé, hogyha véletlenül már bejutott és a jobb - bal oldali érzékelők valamelyke nem vette volna észre, akkor a már védett területen lévő embert a 3. fogja kiszúrni.
Egy számítógépes központba futhatna be a jel és akkor lehetséges lenne az is, hogy megtudd melyik érzékelő jelzett...
A madarak, állatok kiküszöbölésére pedig lehetne állítani a mogás érzékenységét....
De a leghatásosabb tényleg valami radaros rendszer lenne.
Következő: »»   3 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem