Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Eco-méter

Témaindító: tams, idő: Máj 5, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) tams hozzászólása Máj 5, 2008 /

Üdv!
Ilyen témát még nem találtam.
A régi Wartburgok illetve Trabantok fel voltak szerelve egy ledsorral ami jelezte, hogy mennyire fogyaszt. Namármost én valami hasonlót szeretnék a motoromra(ETZ250).
Nekem nincs helyem ledsorra és nem is akok ilyennel bajlódni. Úgy gondolom ezek a mérők egy lapátkereket vagy radiális propellert tartalamz egy mágnessel és egy hall jeladóval. Arra gondoltam, hogy ezt direktbe rákötném egy ledre, ami a villogás ütemével jelezné nekem, hogy nagyon fogyaszt vagy kicsit. Nem célom, hogy tudjam mennyi benzin fogy, hanem, hogy kikísérletezzem, hogy tudok takarékoskodni, utánna meg úgyis annyit fogyaszt amennyit, ha jól be van állítva úgyse tudok mit kezdeni vele, azt meg a gyertyáról meg lehet állapítani.
A kérdésem az volna, hogy ezt az átfolyásérzékelőt valószínűleg ki tudnám bontózni egy Wartburgból vagy Trabiból, de még soha nem voltam autóbontóba. Itt magának szedi ki az ember vagy a kezébe adják? Hogy néz ki egy ilyen érzékelő és hol található? Illetve kereskedelemben lehet-e ilyesmit kapni, nekem kb 5mm-es csőre kellene és semmi kalibrálás nem szükséges. Olyan impulzusokat adna egy ilyen aminek tudom észlelni a változását? mármint nem olyan hogy percenként villan egyet, mert akkor nem látom a változást.
Várom a véleményeket.
(#) tams válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 5, 2008 /

Sajátkezőleg semmiképp nek akarok ilyet legyártani, valószínűleg ocsmány lenne.

Ilyet akkor nem lehet kereskedelemben kapni?

Egyébként mennyit kérhetnek egy bontóban egy Warti szenzorért?

A frekvenciát valahogyan biztos lehet felezni nem? Szerintem van ilyen IC.
4060-as nem tudja ezt?
(#) cslaci válasza tams hozzászólására (») Máj 5, 2008 / 4

Szia!
Újonnal kb 2000 pénz bontottan úgy 500 pénz!
kb 5,5 cm átmérőjű, 3,5 cm magas korong alakú tárgy két 8 mm átmérőjű csővel. A Warbi féle konstrukció még tartalmaz egy másik valamit is (ld. kép) de abban semmi sincs. A három kivezetés közzül az egyik a + a másk a test a harmadikon jön ki a jel. Vigyázz, mert a Trabisok között van olyan, ami 6 V-os akkuról üzemel!
A belsejében van egy "fogaskerék" ami megszakítja egy infra led fényét (ezek az impulzusok). A görgős egerek is így működnek.
A LED soros kijelző UAA180-at tartalaz, ami az impulzusokkal feltöltött kondenzátor feszültségét alakítja át fénycsíkká. (bontottan ez is úgy 500 pénz)
Én még csak "levegőt" áramoltattam át rajta, de így is 0-2 V közötti feszültséget mértem a jeladón. LEDet rátéve kis fogyasztásnál lassan fog villogni, majd ha a fogyasztás nő gyorsul a villogás és átmegy folyamatos fénnyé (halványabb majd erőssebb). Benzináramlás sebességével még nem teszteltem, lehet, hogy csak a gyors villogásig jut el. Mindenesetre nagy fényű LEDet ajánlok hozzá!

Hogyha átmegy világításba akkor egy 4060-assal le tudom valahogyan osztani a frekvenciát ugye? A divider funkció ezt takarja ugye? Ilyennel osztják a kvarcok jelét is nem?

Ha túl lassúnak bizonyulna akkor arra van valami megoldás?

ok, majd próbálok beszerezni egyet és ha lesz eredményem akkor leírom.
Köszi a segítséget mindkettőtöknek.

és te mivel próbáltad?
mire kötötted?

nekem 100km-en kb 5-6 litert fogyaszt. Ezt kellene csökkenteni/optimalizálni.

hát majd meglátom van-e és mennyiért, de nem nagyon tudom hova tenni, meghát a ledsor ahogy írtad te is 10l fogyasztásra van "skálázva". Habár valószínűleg ezen segítene egy kondenzátor csere, de a fő gondom, hogy nem tudom hova tenni. Meg nem is akarok KITT kinézetet. Így is van mág egy kétszínű led az akkufeszültségnek, meg még az oldalon lévő termosztátot is be akarom rakni az már összesen 3 led. Ebből 1 a töltésvisszajelző helyén egy a gyújtáskapcslóegyik illetve másik oldalán, ott úgyis van 2 lyuk egy kis műanyag fedélnek, de az úgyse illik az utángyártott konzolra.
(#) cslaci válasza tams hozzászólására (») Máj 5, 2008 /

Ha ilyen sok LEDet használsz, akkor lehetne pl. mikrokontrolleres kijelzőt építeni. PIC16F877 + 2*16-os LCD modul. (mondjuk dobozolva 10cm x 6 cm x 3,5 cm szél x hossz x magasság) van 8 anaóg bemenet (0-5V) meg egy rakás digitális bemenet. A 2 sor 16 karakterébe sokminden kiirható pl. hőfok (LM335-el a legegyszerűbb) akkufesz (persze max 5V-ra leosztva) fogyasztás (itt a jeladó impulzusait számolva) , külső léghőmérséklet, menetszélsebesség meg még kitudja mi...
(#) tams válasza cslaci hozzászólására (») Máj 5, 2008 /

ááá nem vagyok olyan expert a PIC témában, most tanulom, de már az elején olyan gondom akadt amit nem tudok megoldani.
(#) tams hozzászólása Máj 10, 2008 /

Na beszereztem egy trabi szenzort. Namármost az eletronika nem működik, lehet hogy miattam nem tudom. Tehát ezt magamnak kell kézbe vennem. Egymás felé néz egy 3 miliméteres led meg egy ugyanekkora érzékelő. Namármost mobillal megnézbe egyik sem világított.
Azt gondolom, hogy infra LED-ből lesz 3mm-es, de ilyen érzéklő lesz? Teljesn olyan a kinézete mint a LED-nek.
Aztán valalami jelerősítő áramkör is kellene.

óó Szuper van egy pár!

itt
itt

Ezek passzolnak? az elsőnél nem baj ugye, hogy sima fotó tranzisztor?

Valami áramkört ki tudnánk találni hozzá? Ha már csinálok akkor egy frekvencia osztót is belel lehetne rakni 4060-assal.

Mondjuk ez a kapcsolás? Alapnak jó, már csak le kellene osztani a frekvenciát valahogyan.

A led villogásából csak azt akarom kiértékelni, hogyha 50-nel megyek akkor 3-asbe vagy 5-ösbe fogy több(villog gyorsabban a led)
Maga az elektronika megvan csak nem működik. Ebből 3 hosszú drót jön ki.

És arra nincs valakinek ötlete, hogy egy frekvencia osztót hogy lehetne megvalósítani?
Olyan kapcsolás kellene amivel mondjuk csak minden második harmadik jelre villanna a ledem és ezt tudnám állítani egy kapcsolóval, hogyha túl ritkán villanna, vagy folyamatosan égne.
Néztem már 4017 és 4060-as adatlapját is de azon nem nagyon találtam jó mintakapcsolást.
(#) tams válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 10, 2008 /

köszönöm szépen
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem