Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   4 / 126
(#) zoz11 válasza AMD hozzászólására (») Máj 5, 2008 /
 
Szerintem egy kezdő műszernek igen tökéletes, de én már komolyabb célokra nem használnám, mivel nem a pontosságáról híres
(#) zoz11 hozzászólása Máj 5, 2008 /
 
Nekem is kéne venne valami digit multit, egyenlőre VOLTCRAFT-os műszereket nézegetem, mi a véleményetek ezekről a multikról???
(#) zenetom válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 5, 2008 /
 
Sziasztok!
Én is rászántam magam hogy veszek egy multimétert, mert most egy analóg van, de ugye nemnagyon szereti DC-nél a polaritáscserét meg csak egyenáramot mér, azt is csak 200mA-ig. Nem akarok venni nagyon drágát, mert kezdőcske vagyok (bár inkább kezdő-haladó) maximum 5000Ft-ot szánnék rá kb. Ki is néztem magamnak egyet Bővebben: Link
Mi a véleményetek róla?
(#) Attila86 válasza zenetom hozzászólására (») Máj 5, 2008 /
 
Üdv.!
Ha a helyedben lennék és ennyi pénzt szánnék csak multiméterre, akkor én ezt venném meg!
Egész pontos és olcsó is. Az automata méréshatár-váltás pedig kényelmes. Nem tud semmi extrát, de nem is kell.
Én most egy Maxwell MX 25 210-re tettem szert. True RMS...
Ja és kondérmérés 40000µF-ig!
(#) zenetom válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 5, 2008 /
 
viszont az aggaszt, hogy hőmérsékletet nem mér, más, olcsóbbak meg igen, de azok meg a váltóáramot nem tudják (direkt csinálják? ) a Tied is jó
(#) SzervízMacska válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 6, 2008 /
 
Szia!

Nekem 1 200-as sorozatú van. A legolcsóbbik tipus a zöld színűek közül. A méréshatárváltó kapcsolója alapból gagyi, mivel egy hét alatt kontakthibás lesz ( napi kb. 1 órás használat ), hasznavehetetlenné téve ezáltal a készüléket. 3x kicserélték egymás után, úgy vettem észre nem lepődtek meg. Azért gusztustalannak tartom, hogy továbbra is forgalmazzák ezt a konstrukcióhibás szériát. A többi fajtáról nincsen tapasztalatom, mivel elment a kedvem a kísérletezéstől.
(#) SzervízMacska válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 6, 2008 /
 
Helo!
Jól néz ki. Viszont az automata méréshatárváltás engem kifejezetten irritál. Pl. rárakom a műszert egy ell. lábaira, 5-10 másodpercet várni kell, mire betilinkózza magát a megfelelő tartományba, és valami értelmeset mutat. Ha munkára használná az ember elég idegesítő, mert jelentősen rontja az órabért. Ez 1 Metex M3850D tip. készülék ( nem is használom régóta ).
(#) Attila86 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 6, 2008 /
 
Az enyémnél gyorsabban működik a méréshatár-váltás mint 5-10 másodperc. Szerintem egyáltalán nem zavaró sőt, éppenhogy ellenállások mérésénél tartom jó dolognak, amikor 80-120db ellenállást szeretnék a sok kis fiókjaimba pakolni érték szerint csoportosítva.

Egyébként pedig tud manuális méréshatár-váltást is!
(#) SzervízMacska válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 6, 2008 /
 
Mivel sok pozitívumot eddíg nem írtam a multiméterekről, meg kell hogy említsem a jelenlegi műszeremet: Metex M4640A. Ezen nem találtam semmi hibát. Autós és elektronikai használatra egyaránt alkalmas, NO AUTORANGE, van viszont gyors és precíz mérés, az alapfunkciókon kívül Hz; hfe; logikai szint; kapacitásmérés és nagyméretű, kontrasztos 4 teljes, 4 és fél digites kijelző min., max., és avg. mérési funkcióval. ( A soros interfészt és az adattárolást szándékosan nem említettem. ) Közel 4 éve "nyüstölöm", olyan, mint új korában. Persze ez nem hobbi szintű cucc, a minőségét meg kellett fizetni. Akinek csak az alapfunkciókra van szüksége, bátran ajánlom az M3800-as tipust is. Tapasztalat: ezek a készülékek ipari környezetben is állják a sarat akár 10 éven keresztül is!
(#) Attila86 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 6, 2008 /
 
Az true RMS-t tud?
(#) SzervízMacska válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 7, 2008 /
 
Egyik sem, de mire is használnám? Én még nem jöttem rá. Amikre javításoknál szükségem van: dióda, ellenállás, folytonosság, feszültség és frekvenciamérés ( 5-12 V DC áramköröknél ). Te mit kezdesz vele?
(#) Attila86 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 7, 2008 /
 
Idézet:
„Te mit kezdesz vele?”


Négyszögjel effektív értékét is tudom vele mérni, vagy háromszögjelét, bármit.
Például hitelesen tudom mérni a labortápegységem hálózatról felvett áramát, noha az egy torz (csonka) szinuszhullám, a transzformátor szekunder-oldalán lévő graetz miatt.
Így akár a labortápegységem hatásfokát is hitelesen tudom mérni, mivel a hálózati feszültség fix, a hálózatról felvett áram ugyan torz jelalak, na de nekem true RMS műszerem van, a labortáp kimenete DC áram és feszültség (ezeket meg ugye gyönyörűen lehet mérni bármivel).
Ugyan ez a mérés 4db sima multiméterrel (ami nem true RMS-es) nem hiteles. Mint például EZ a grafikonom. (Ez 4db normál multiméterrel készült. A 90% fölötti, már majdnem 100%-os hatásfok azért nagyon nem az igazi. )
(#) Doszpot hozzászólása Máj 7, 2008 /
 
Sziasztok!

Szeretném Tőletek megkérdezni, hogy van-e valami tapasztalatotok Uni-T gyártmányú multiméterekkel. Ugyanis a gyártó eleve Kínai, viszont a honlapjukon csupa jót írnak magukról (mi mást) és a kinézett műszer nem tűnik bóvlinak. Uni-T UT70A
(itt van a honlapjuk a műszerrel, meg a Manual hozzá: Bővebben: Link )
Egyébként a készüléket hobbi célokra használnám, és tudásában ez a típus bőven megfelelő lenne. csakhát az előítéletek...
(#) bandikala hozzászólása Máj 7, 2008 /
 
nézzétek meg a Maxwelles multimétereket!Mx25201
http//www.globiz.hu/
(#) Rapidus válasza Doszpot hozzászólására (») Máj 7, 2008 /
 
Ha jól láttam ez kb. 13000Ft-ba kerül. Ha nincs valami konkrét oka, hogy pont ezt a típust választod, én ennyiért inkább vennék valami itthon népszerűbb (bevált, javítható) típust, mondjuk Maxwellt.
Hogy konkrét, típust is mondjak -mert én is eltöprengtem vásárlás előtt- pl. a Maxwell 25304 olcsóbb, és szinte pontosan ezt tudja, sőt picivel még többet is, mert nem 10A, hanem 20A a max árammérés, és nem 100u, hanem 200 u a kondimérés. Ráadásul baromi jól is néz ki a kékes háttérvilágításával.
Én ezt használom elég régen probléma nélkül, hacsak az nem számítjuk, hogy pákával egy 1-2mm-es helyen hozzáértem a tokjához, ami nyomot hagyott.
(#) válasza Doszpot hozzászólására (») Máj 7, 2008 /
 
Szia!

A műszereik egy bizonyos részét a német Düwi gyártmányú multiméterekről koppintják, tehát nagyon rossz nem lehet szerintem - bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy nekem még soha nem volt dolgom ilyen Uni-T multikkal...

Viszont a választott cuccod valóban nem tűnik bóvlinak így első pillantásra, és a gyártónak is elég komoly a honlapja. Szerintem pontosságát tekintve ha valóban tudja azt amit az általad adott linken írnak róla (százalékos hibahatárra gondolok), akkor hobbi célra több mint megfelelő.

Ja és szerintem nem kell megijedni attól hogy kínai, manapság már nagyon sok mindent ott gyártanak, és nem mind bóvli azért..


szerk.:A Düwi honlapja

Ja és most látom az előző hsz-ven h 13eFt-ba kerül, ennyiért szerintem kapsz jobbat is (lásd előző hozzászólás)
(#) SzervízMacska válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 7, 2008 /
 
Köszi a részletes infót!

Mivel -mint említettem - én a labortáp utáni ÁK.-kel foglalkozom, ezért továbbra is boldogan használom ezeket a hiányos tudású Metexeket. Viszont 1 tápegység-tervezőnek igenis legyen egy kalibrált TrueRMS DMM-e! Bár ilyen célra már jobb lehet egy asztali készülék.
(#) AMD hozzászólása Máj 7, 2008 /
 
A multim mér AC ampert és a számítógép teljesítményét akarom vele megmérni akkor kapok x ampert akkor abból hogy lehet kiszámolni a pontos teljesítményt? A multimban nincs true RMS.
(#) san398 válasza Doszpot hozzászólására (») Máj 7, 2008 /
 
Nekem ilyen UT70A van és meg vagyok vele elégedve, hobbi célra tökéletes!!
(#) Attila86 válasza AMD hozzászólására (») Máj 7, 2008 /
 
Ha a számítógép áramfelvétele nem szinuszos, akkor sehogy.
(#) szabi_o hozzászólása Máj 7, 2008 /
 
Valakinek nincs meg váletlenül a Maxwell MX 25-312 rajza?
(#) SzervízMacska válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 7, 2008 /
 
Akkor, ha jól értelek sehol nem lehet a lakásban a dugalj és a dugvilla között 1 adapterrel megmérni egy fogyasztó pillanatnyi áramfelvételét és a kapocsfeszültséget, majd ebből teljesítményt számolni TRMS nélkül? Esetleg 2 multiméterrel, a data hold gombokat 1idejűleg lenyomva? Természetesen csak ha joggal feltételezzük, hogy a betáp szinuszos. Én így értettem a kérdést, mert ezért írhatta, hogy tud mérni AC A-t.
(#) Attila86 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 8, 2008 /
 
Nem, nem lehet akkor ha a fogyasztó áramfelvétele nem szinuszos. Márpedig amiben egyenirányítódióda van, annak áramfelvétele addig nincs, amíg a diódák ki nem nyitnak. Ha előtte transzformátor van, akkor ez a nyitófeszültség átszámolandó a primer oldalra.

Például, ha egy 12V-os trafónk van, aminek a 12V-os szekunder oldalát egy szilicium-diódákból álló graetz-el egyenirányítjuk, akkor amíg a szekunder oldalon a feszültség el nem éri a 2*0,6V-ot, addig tulajdonképpen áramfelvétel nincs (csak a trafóé). Ez az 1,2V akkor jön létre a szekunder oldalon, amikor a primer oldalon 23V van. Tehát amíg a hálózati feszültség kisebb mint 23V, addig nincs áramfelvétel. Ez egy csonka szinuszt eredményez. Ezt pedig egy sima digimultival nem lehet hitelesen mérni, mert azok szinuszra vannak hitelesítve.

Egyébként lehet egy adapterrel mérni egy fogyasztó teljesítményét a dugalj és dugvilla közt egy tejesítmény-mérővel. Amennyiben ez nincs, akkor jó két digimulti amiből az egyik true RMS-es. Sőt, egy is elég mert a hálózati feszültség igazából nem változik.
(#) Gery hozzászólása Máj 10, 2008 /
 
Hellosztok!
Én most vettem Maxwel MX25 201-et. Szerintem nagyon jó, megvagyok vele elégedve. Tudom ajánlani aki hobbi szinten elektronikázik, és az ára is tökéletesen megfizethető(~5000HUF).
(#) Babó22 hozzászólása Máj 10, 2008 /
 
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Az én multiméterem nem mér. Kipróbáltam 9V-os elemen, csak nullát mutat. Más áramforrásokat is kiproóbáltam mindenütt 0-át mutat. Ellenállásnál is csak egyet. Mi lehet a baja? Egyébként az igazat megvallva márkátlan a műszer.
(#) válasza Babó22 hozzászólására (») Máj 11, 2008 /
 
Esetleg nem égett ki a belső biztosíték, illetve nem kontaktos vagy törött a mérőzsinórod?
(#) Babó22 hozzászólása Máj 11, 2008 /
 
Biztosítékot néztem, semmi baja. Talán itt a mérővezetéknél lesz a probléma. Egyébként új a multiméterem.
(#) szilva válasza Gery hozzászólására (») Máj 11, 2008 /
 
A papámnak van pár éve egy olyanja, teljesen korrekt műszer. A Maxwell-ek egyébként mind nagyon jó ár/érték arányú műszerek és nekem is az a tapasztalatom, meg máshonnan is hallottam, hogy megbízható darabok.

Nemrég összehasonlítottunk pár mérést az MX25201 és a Mastech MY68-asom között, szinte hajszálra ugyanazt mutatták.
(#) Babó22 válasza hozzászólására (») Máj 11, 2008 /
 
Bingo! A műszerzsinórral volt a gond. Most kiprbáltam egy másik színórral (igazából drót) és szépen mér Köszönöm szépen a segítségedet
(#) válasza Babó22 hozzászólására (») Máj 11, 2008 /
 
Nincs mit... (nekem is volt már hogy törött volt a mérővezeték, és nem értettem hogy miért nem mér... mindenre gondoltam csak arra az egyre nem hogy a mérőkábel a rossz )
Következő: »»   4 / 126
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem