Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok
Nagyon érdekel mostanában a robogó tuning ,a legális illetve mondjuk így ,illegális része. A donor motor egy Honda DIO .Az elektronika 12V-os ,már NEON van alatta ,mármint jobban kifejezve a blokk felett. Az alváz alá nagy fényerejű kék ledeket akarok ,kb 10 darabot jól elszórva ,mert a fenéklemezt nem szeretném eltávolítani ,inkább fúrom a LED számára. Melléklek egy MÓRICKA rajzot az elrendezés miatt ,így kellene megoldani ,hogy a LEDek egyforma fényerősséggel ,lehetőleg az akkumulátor leszívása nélkül ,biztosíték közbeiktatásával stabilan működjön! Hozzászólásaitokat kíváncsian várom
ha az alap kapcsolás megvan ,akkor egy áramkör közbeiktatásával meg lehetne bolondítani majd egy villogtatással is...de egyenlőre csak az alapkapcsolás kellene
Én ezt ugy csinálnám,hogy sorbakötném a sorokat majd az oszlopokat. Az előtét ellenállás számításhoz itt az oldalon találsz segédprogit. Kell még bele egy kapcsoló és kész. Ha villogtatni akarod akkor azt szerintem egy NE555-ös IC-vel egy tranzisztoron keresztül lehetne kapcsolgatni a ledeket. Az 555-hez is megtalálsz minden infót az oldalon van segédprogi is a villogás kiszámításához.
igen ám ,de írtam ,hogy 12 led kellene ,9 is elég ,az elrenendezés miatt
Ha így helyezed el őket minden ledre 3V jut és az áramerősséggel se lesz gond. A fényerejük egyenlő lesz. Ellenállás nem szükséges! Az elrendezés persze legyen szimmetrikus.
és akkor most minden led lábára kell kötnöm egy ellenállást és kész??
tuti hogy a fényerő egyenletes lesz?
az aksimat nem fogja megölni?
Ha azonos típusú ledeket használsz, igen. Nem fogja megölni az akksidat, ez a világítás kb. 240mA-t fog fogyasztani (0,24A).
áá ,nagyon köszönöm ,majd megírom hogy sikerült.
am látogas el másik témámra is ,hátha ott is kapsz 50 pontot,.. 3D LED CUBE
Egyszerű. Soros kapcsolás esetén megoszlik a feszültség (mivel egyenlő ellenállásúak egyenlő arányban) így minden ledre 1/4*12V azaz 3V jut, és ekkora fesznél tudtommal nincs szükség ellenállásra, mert a lednek ez az üzemi feszültsége. Azaz nem fog nagyobb áramot felvenni mint amennyit bír.
Alá is tudom ezt támasztani. prst14 köszi a pontot, de inkább a #222374 számú hsz a megoldás.
bocs, hogy bemásolom, de nagyon jól kifejezi a hozzászólás íroja, hogy mire is gondolok!
" locsemege válasz | megnéz 2008.01.03 18:31:32 Creative Commons License (697) A LED feszültség-áram karakterisztikája igen meredek. Tegyük fel, egy LED nyitófeszültsége mondjuk 1.85V, 20 mA áramnál. Ez a feszültség az áramtól kis mértékben függ csak, így mondjuk 15 mA áramhoz tartozik 1.8V. Ekkor a belső ellenállása du/di= 50mV/5mA= 10 ohm. Mit is jelent ez? Azt, hogy ha feszültség kényszert alkalmazol, akkor igen kis feszültségváltozás igen nagy áramváltozást fog okozni a LED-en. Mi több, nem tudod, mekkora a LED nyitófeszültsége, mivel az hőmérsékletfüggő. Így nem igazán tudod megmondani, pontosan hány voltos egy LED, noha éppen a meredek karakterisztika miatt ez igen fontos lenne. Mi akkor a megoldás? A megoldás az, hogy nem feszültségkényszert alkalmazol, hanem áramgenerátorosan hajtod meg a LED-et. Azaz építesz egy olyan szerkezetet, ami a LED-en eső feszültségtől függetlenül állandó, mondjuk 20 mA áramot folyat rajta. A feszültség pedig kialakul a LED-en, éppen akkora, amekkora ki szeretne alakulni rajta. Ha változik a hőmérséklet, kicsit változik a nyitófeszültség is, de az áram akkor is 20 mA marad. Persze egyszerűbb alkalmazásokban nem kell nagyon elbonyolítani. De egy előtét ellenállás mindenképpen kell. Egyrészt kellene tudni, milyen LED-ről van szó. Ha nincs katalóguslapja kéznél, akkor mérni volna jó. Mondjuk veszel egy 560 ohmos ellenállást, sorbakötöd a LED-del, 12 V-ra kapcsolod, s megméred, mekkora feszültség esik a LED-en. Mondjuk ez 2V lesz. A rajta folyó áram pedig (12V - 2V)/560 ohm = 17.9 mA. Ebben az esetben az elkészítendő áramkörben sorba kötnék 4 LED-et, az ugye 4*2V=8V nyitófeszültség. Marad az előtétellenállásra 12V - 8V = 4V. 20 mA áramhoz az Ohm-törvény alapján 4V/0.02A= 200 ohm tartozik. Válasszuk az ehhez közel álló 220 ohm-ot a szabványos sorból. (Tudom, valamelyik sorban a 200 ohm is megtalálható.) Az ellenállás disszipációja P=(4V)2/220 ohm = 73 mW, tehát 100 mW-nál nagyobb teljesítményű ellenállás már megfelelő lesz. Konklúzió: 1) LED-et nem táplálunk feszültséggenerátorosan. Ebből az is következik, hogy LED-eket sohasem kötünk párhuzamosan!* 2) A konkrét esetben 4 db LED sorba, ezekkel még sorba egy 220 ohm-os ellenállás. Ezt kötheted 12V-ra. Ha 8 LED kell, csinálsz még egy láncot. Viszont nem spórolhatsz úgy, hogy a 4-4 LED-ből álló láncot párhuzamosan kötöd, majd ezekkel sorba kötsz egy 110 ohm-os ellenállást. Mégpedig azért nem, mert az egyik 4-es csoportnak a nyitófeszültsége nem pontosan annyi lesz, mint a másiké, így az egyik ág halványan, a másik fényesen világíthat majd, hiszen a kisebb nyitófeszültségű csoporton fog elfolyni majdnem a teljes áram. Gondolj arra, amit a meredek karakterisztikáról írtam. Ezek természetesen példák voltak, nem véletlenül javallottam előbb a mérést, s csak a mérési eredmény birtokában a méretezést. *: Ha van kedved kísérletezni, próbáld ki, hogy két különböző színű LED-et párhuzamosan kötsz, majd ezt sorba egy előtétellenállással, s rá a tápfeszültségre. Azt fogod tapasztalni, hogy csak a kisebb nyitófeszültségű világít majd, a nagyobb nyitófeszültségűn nem folyik áram, vagy csak minimális, hiszen az ő kinyitásához nem elegendő az a feszültség, ami a kisebb nyitófeszültségűnek igen. Ha sorba kötöd őket, meg persze az előtétellenállást, mindkettő világít. Előzmény: ezustgolyo (696) Forrás
szóval ez 4 ledre vonatkozik...
és mi van akkor ,ha én mondjuk 9 ledet akarok sorba kötni?3*3 elosztásban...akkor már a számított értékű resistor kell?minden LED tövéhez?de 9 LED nél azt írja ,hogy nem elég a feszültség...most mit csináljak??
Ajánlom, hogy olvasd el az általam belinkelt hsz-t.
Fureszk: majdnem 1600hsz-ed van, és nem tudsz bekötni néhány ledet?
Figyelj, nincs kedvem regényt olvasni. A nyitófesz és megengedett áramerősség úgyis LED függő. Csak akkor tudunk pontos ellenállást számolni ha pontosan tudjuk a LED adatait. Ha 2,3V nyitófeszültségű 15mA-es ledekről beszélünk, akkor minden sor elé kell egy 220ohm-os ellenállás. Ezt akartad hallani? :gun: Az off üzid meg övön aluli volt! :violent:
,,De egy előtét ellenállás mindenképpen kell."...
értem ,akkor kössek 8 LED et ,és kész....végül is a 8 nagy fényerejű is szépen megvilágítja az úttestet...?! a vélményeket továbbra is várom...
vááááááááááááááááááá
srácok ,nyugi ,van 1000 topic ,ahol lehet anyázni meg ijesmi ,itt ne legyen az. Higgadt viselkedés stresszhejzetben.!!!
A hozzászólás tartalma miatt moderálva!
Ne haragudj Fureszk! Nem kötekedésnek írtam! Csak elcsodálkoztam...
Nem akartalak megbántani, de pl. nem tartom helyesnek, hogy úgy segítesz egy fórumtársnak, hogy többet árthatsz, mint segítesz. Próbáltam segíteni prst14-nek, hogy ő is meg tudja tanulni a ledek bekötését.
A hozzászólás tartalma miatt moderálva!
megnevezés:BJ3004UB-40 3mm Round LED
hullámhossz:466-469 nm mcd:1135-1590 nyitó fesz:3.0-3.2 ezt a ledet néztem ki magamnak ,írtátok hogy kéne aparaméter...
prst14: ilyen nyitófesz esetén fennttartom továbbra is, hogy jó a rajz amit adtam. Elnézésed kérem a hirtelen felindulásomért. Várom Kovidivi (kizárólag szakmai!) reakcióját. Moderálva!
Több lehetőséged is van.
Az egyik, hogy minden led elé külön előtét ellenállást raksz, mondjuk 560 ohm-osat, és így bármennyi ledet ráköthetsz az akksira párhuzamosan! (oké, hogy nem a legenergiatakarékosabb, de a legegyszerűbb talán ) Én így csinálnám... Fureszk: részemről lezárt a téma
fureszk:ok ,bocsánatkérés elfogadva *******
kovidi:csak nyugisan fejtsétek ki a véleményeket ,majd közös megegyezés alapján döntsétek el hogy 9! ledet 3*3 elosztásban hogy lehetne bekötnöm ,lehetőleg akku tönkretevése nélkül ,mert eddig majdnem minden esetben ellent mondotok egymásnak jó elmélkedést:most lépek egy kicsit ,este találkozunk! és csak óvatosan az eszmecserével sziasztok Moderálva!
12leddel jobban jársz, mert nem kell ellenállás. De ha ragaszkodsz a 9db ledhez, lerajzolhatom annak is a megoldását.
Mi megbocsátottunk egymásnak de a modik nem fognak neked! Ebből a káromkodásból warn lesz!
Lényeg ami lényeg:
Érdemes egy kis értékű (mondjuk 47ohmos) ellenállást berakni a ledek elé, hogy ha feszültség ingadozás vagy a hőmérséklet hatására megváltozna a nyitófeszültségük, ne menjenek tönkre a hirtelen megugró áramerősségtől. De esetünkben-mivel akksiról van szó-ezt nem találtam indokoltnak, mert a feszültség amúgy is csökkenni fog, az akku merülése miatt. Viszont ízlések és pofonok, kinek a pap, kinek a papné stb...: Mindenki úgy csinálja ahogy akarja. Ezt döntse el maga. Kiegészítés: Most tudtam meg, hogy az akksik kapocsfeszültsége általában magasabb mint a ráírt, ezért mégis indokolt az előtét-ellenállás használata esetünkben is. Köszönet lamalasnak azért, hogy Ő -másokkal ellentétben- elmagyarázta nekem, miben hibáztam. |
Bejelentkezés
Hirdetés |