Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Pár éve én is bajlódtam egy ATmega16os eepromjával, valamiért nekem sem ment a adatlap alapján az eeprom kezelés.
Aztán nem tudom honnan jöttem rá, de a lényeg, hogy a WinAVR-ben van eeprom library. Csak annyit kell csinálni, hogy includulod az < avr/eeprom.h > -t, és ebben megvannak a megfelelő függvények. Én hármat használtam, több nem is nagyon kell: eeprom_busy_wait(); - értelemszerűen vár amíg írás/olvasás folyamatban van eeprom_write_byte(addr,data); - mit, hova (nyilván unsigned char-t vár) eeprom_read_byte(addr); - honnan olvasson ki. Nekem ezzel ment, sok sikert!
Milyen égetőhöz?
- STK500-hoz: AVRStudio/AVR-8-o-mar/avrdude - AVR910: AVRStudio/bascom/AVROSP - összerakott valamohez: ponyprog
Sziasztok.
100Mhz 16Mb ram-on elketyeg a win98? Mer jó volna egy laptopra rápakolni az AVR studiot WinAvr-vel és programozáshoz bascommal feltelepiteni. De nemhiszem hogy 95-ös win alatt tisztességesen futnának.
Igen. De elég döcögős lesz....
Win 98-al a Bascomból a régebbit tedd fel, az újabb hiányol egy grafikus dll-t ami önállóan is letölthető (ez Win2000 alatt van így). A Bascom 1.11.7.4-es verzió biztosan megy a Win95/98 alatt, én is ott használtam. Letölteni a mcselec oldalról már nem tudod: Innen lehetséges Miért kell egy ilyen régi gépen használni?
Akkora a winnel majd megpbálkozok, mert 95 alatt nemmegy a willem programozó programja. Azért lett volna jó mert hordozható. Egyenlőre ez van, talán majd nyáron lessz jobb. Egyenlőre terminal emulatornak tökéletes.
Eme vázolt megoldás nagyon ellenjavalt, 1. érintésvédelem, 2. fogyasztás, 100 mA 5V esetén 23W s ez mind a soros ellenálláson marad. Ha nem gond az érintésvédelem egy soros kondenzátorral kiegészítve jó lehet ( így kevésbé melegszik ), de ez is csak kb állandó aramfelvétel esetén megfelelő, de graetz-el nem sima diódával.
Sziasztok. Azt szeretném kérdezni hogy egy ilyen értékadást
A kompilátor mennyire optimizálja. A processzor kishiftel minden bit modositast, vagy a kompilátor kiszámolja az egyenlő utáni értéket és konstansként kerül a programmeomoriába?
Ez igy nez ki:
Kedves AVR-hez értő fórumtársaim!
Van egy áramkör, amit szerettem volna utánépíteni, de sajnos a programozási résznél megbukott a projeckt. Lehet sokan találkoztatok ezzel az oldallal :Scope clock Atmel IC-vel Ehhez elkészült minden már (egy jó ideje ), de a programozási részt nem tudtam megoldani. A lényeg: az oldalon adott a HEX fájl, aminek a mérete kb 11kB. És ezt kellene valahogy beprogramozni a 4kB "tárhellyel" rendelkező IC-be. Az oldalon minden mellékelve van, ilyen-olyan programok is, de ezekkel sajnos nem jutottam előre! Ehhez kérném a segítségeteket, mégis miként oldható meg a programozás?!
A programozókban BIN illetve HEXként is megnyithatod a beégetendőt. ha BINként nyitod meg, akkor télnyleg 11k. na ez a hiba. HEXként tessék megnyitni, így 3884 byte a hossza....
Programozótól függ, hogy melyiket hogyan lehetséges, illetve mind2-t támogatja-e. Mellékeltem BINbe átkonvertálva...
Vagyis amit mellékeltél, azt már nyugodtan tölthetem a kontrollerbe? (már csak a BIN kiterjesztés miatt) Nagyon köszönöm a segítséged. Még egy kérdés!
Idézet: Az oldalról miként tudom HEX-ként megnyitni? (tudom ez nagyon gagyi kérdés, de sajnos még nem értek a programozáshoz, bár ez lehet inkább szám.gépes ismeret...) „ha BINként nyitod meg, akkor télnyleg 11k”
A megnyitáskor a HEX vagy BIN kiterjesztésből (szokták) tudni a programozószoftverek... de ezt a programozója válogatja. Én a Bascom-ot használom égetésre...
Stabil. Az ARef és a GND közé 100nF kondit illik rakni.
Üdv!
Mint a téma címéből sejthető asm-ben szeretnék ie-t írni atmega88-ra:
a DEBUG AVR simulator-ral történik és version 2-es assemblerrel. Ezt egy 2002-es, atmel.com-ról szervált kódból kaptam ki. A fordításnál közli velem az avr studio, h a köv sor: out TIMSK0,r16 a köv hibát okozza: Operand 1 out of range: 0x6e A kétségtlen tény h a 0x6E nem esik bele a 0x00-0x40 tartományba, amivel az out dolgozni tud. Na mit csesztem el?
No, emberek!
Fixálva lett a probléma, még pedig úgy, hogy a TIMSK0 regisztert a Z pointer regiszteren keresztül kellett "írni", na meg ugye egy két direktíva,ie engedélyezés hiányzott...apróságok Egészen kikupálodtam,jee na pá all Idézet: „.cseg .org 0x00” Biztos, hogy ez egészséges egy olyan programban, ahol megszakítást használsz?!?
érdeklődnék megvalósiítás mivoltáról?!
van 2 procim az egyik a master /m128/ a másik a slave /m32/. A master egy pwm jelet gyárt motort szabályoz vele és rs485-ön kommunikál nagy távba másik hozzá hasonló masterral természetesen ezen a kommunikációs csatornán ők slave-ek egy pc a master, e melett hőmérő és pára mérő. A slave egy kijelzőt vezérel és a master által fogadott adc értékeket jeleníti meg és a touch padot kezel. Mi szükségeltetik a slave és master kommunikációjához. a másik lehet szükségme lenne még egy procira ami a masteráltal generált pwm jelet dolgoza fel és ő is pont azt adja egy másik motornak az erő miatt szükségeltetik /8kw, 4-4kw procinként/ !! valakinek van valami ötlete! illetve ehhez érdekelne melyik kijelző vezérlő chip illene a legjobban engem a sebesség vezérel minél több fps legyen! és könnyű kijelző vezérlés! /sed1335, ks108, t6963 ? /
Azt hiszem közbe naggyábol rájöttem hova kell. Az idő satujában tényleg nagyon gááz lenni. Volt hogy 30mp-n buktunk el programozási versenyt.
Sziasztok! TavIR-AVR segítségével megszereztem egy programot, amit AT89C4051-es kontrollerbe kellett volna feltöltenem. Most a feltöltéssel adódott problémám! Úgy gondoltam, minden simán fog menni, de semmi. Ezen az oldalon lévő programozót építettem meg és a hozzávaló szoftvert használom. Vagyis csak használnám, mert amikor indítanám a programozást, hibaüzenetet ír ki. A programozó NYÁK-ja elméletben hibátlan, többször ellenőriztem. Ugyanakkor van egy olyan gondom, hogy ha rádugom a programozót az LPT-re, akkor már halványan világít a bekapcsolás jelző LED!!! Nem tudom, ez ennél a kapcsolásnál lehetséges-e így?! Sajnos az oldalon lévő linkek (ami a szoftverhez kell az tuti) megszűntek, ha valami doksi kellene, vagy maga a progi, akkor feltöltöm, addig nem terhelném vele az oldalt! Segítségeteket előre köszönöm!
A LED halovány világítása a parazita táp miatt van, ami az LPT portról nyerődik ki. Tessék a programozóra a dugasztápos feszültséget is ráadni...
Mi alatt használod? XP/Vista alatt szükség lehet a direkt éőt hozzáféréses programra is... (Bascom-AVR esetén ez a setupio nevű)
XP alatt használom. A progi nem kér semmilyen port kezelő segédprogit, vagy fájlt. Mindenesetre felraktam a port 95 NT-t, de azzal sem működik. Most a win98-at telepítgetem...
Sziasztok!
Dmx vevőt szeretnék építeni és a neten találtam is kapcsolást hozzá. a kapcsolásban egy AVR van az ATmega8515-16os. MIvel még nem nem programoztam AVR-t ezért a segítségeteket szertném kérni abban hogy mire van szükségem ehhez, mire figyeljek oda esetleg,milyen trükkök,vagy hibák vannak amiket elkövethetek kezdőként. A programhoz a hex file megvan, gondolom mint a PIC-eknél ehhez is elég lesz az. Segítségeteket előre is köszönöm! Ill. még egy kérdés: Pesten hol lehet ilyen processzort beszerezni és körülbelül milyen árban vannak? |
Bejelentkezés
Hirdetés |