Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Pár éve én is bajlódtam egy ATmega16os eepromjával, valamiért nekem sem ment a adatlap alapján az eeprom kezelés.
Aztán nem tudom honnan jöttem rá, de a lényeg, hogy a WinAVR-ben van eeprom library. Csak annyit kell csinálni, hogy includulod az < avr/eeprom.h > -t, és ebben megvannak a megfelelő függvények. Én hármat használtam, több nem is nagyon kell: eeprom_busy_wait(); - értelemszerűen vár amíg írás/olvasás folyamatban van eeprom_write_byte(addr,data); - mit, hova (nyilván unsigned char-t vár) eeprom_read_byte(addr); - honnan olvasson ki. Nekem ezzel ment, sok sikert!
Milyen égetőhöz?
- STK500-hoz: AVRStudio/AVR-8-o-mar/avrdude - AVR910: AVRStudio/bascom/AVROSP - összerakott valamohez: ponyprog
Sziasztok.
100Mhz 16Mb ram-on elketyeg a win98? Mer jó volna egy laptopra rápakolni az AVR studiot WinAvr-vel és programozáshoz bascommal feltelepiteni. De nemhiszem hogy 95-ös win alatt tisztességesen futnának. ![]()
Igen. De elég döcögős lesz....
Win 98-al a Bascomból a régebbit tedd fel, az újabb hiányol egy grafikus dll-t ami önállóan is letölthető (ez Win2000 alatt van így). A Bascom 1.11.7.4-es verzió biztosan megy a Win95/98 alatt, én is ott használtam. Letölteni a mcselec oldalról már nem tudod: Innen lehetséges Miért kell egy ilyen régi gépen használni? ![]()
Akkora a winnel majd megpbálkozok, mert 95 alatt nemmegy a willem programozó programja. Azért lett volna jó mert hordozható. Egyenlőre ez van, talán majd nyáron lessz jobb. Egyenlőre terminal emulatornak tökéletes.
![]()
Eme vázolt megoldás nagyon ellenjavalt, 1. érintésvédelem, 2. fogyasztás, 100 mA 5V esetén 23W s ez mind a soros ellenálláson marad. Ha nem gond az érintésvédelem egy soros kondenzátorral kiegészítve jó lehet ( így kevésbé melegszik ), de ez is csak kb állandó aramfelvétel esetén megfelelő, de graetz-el nem sima diódával.
Sziasztok. Azt szeretném kérdezni hogy egy ilyen értékadást
A kompilátor mennyire optimizálja. A processzor kishiftel minden bit modositast, vagy a kompilátor kiszámolja az egyenlő utáni értéket és konstansként kerül a programmeomoriába?
Ez igy nez ki:
Kedves AVR-hez értő fórumtársaim!
Van egy áramkör, amit szerettem volna utánépíteni, de sajnos a programozási résznél megbukott a projeckt. Lehet sokan találkoztatok ezzel az oldallal :Scope clock Atmel IC-vel Ehhez elkészült minden már (egy jó ideje ![]() ![]()
A programozókban BIN illetve HEXként is megnyithatod a beégetendőt. ha BINként nyitod meg, akkor télnyleg 11k. na ez a hiba. HEXként tessék megnyitni, így 3884 byte a hossza....
Programozótól függ, hogy melyiket hogyan lehetséges, illetve mind2-t támogatja-e. Mellékeltem BINbe átkonvertálva...
Vagyis amit mellékeltél, azt már nyugodtan tölthetem a kontrollerbe? (már csak a BIN kiterjesztés miatt) Nagyon köszönöm a segítséged. Még egy kérdés!
Idézet: Az oldalról miként tudom HEX-ként megnyitni? (tudom ez nagyon gagyi kérdés, de sajnos még nem értek a programozáshoz, bár ez lehet inkább szám.gépes ismeret...) „ha BINként nyitod meg, akkor télnyleg 11k”
A megnyitáskor a HEX vagy BIN kiterjesztésből (szokták) tudni a programozószoftverek... de ezt a programozója válogatja. Én a Bascom-ot használom égetésre...
Stabil. Az ARef és a GND közé 100nF kondit illik rakni.
Üdv!
Mint a téma címéből sejthető asm-ben szeretnék ie-t írni atmega88-ra:
a DEBUG AVR simulator-ral történik és version 2-es assemblerrel. Ezt egy 2002-es, atmel.com-ról szervált kódból kaptam ki. A fordításnál közli velem az avr studio, h a köv sor: out TIMSK0,r16 a köv hibát okozza: Operand 1 out of range: 0x6e A kétségtlen tény h a 0x6E nem esik bele a 0x00-0x40 tartományba, amivel az out dolgozni tud. Na mit csesztem el?
No, emberek!
Fixálva lett a probléma, még pedig úgy, hogy a TIMSK0 regisztert a Z pointer regiszteren keresztül kellett "írni", na meg ugye egy két direktíva,ie engedélyezés hiányzott...apróságok ![]() Egészen kikupálodtam,jee ![]() na pá all Idézet: „.cseg .org 0x00” Biztos, hogy ez egészséges egy olyan programban, ahol megszakítást használsz?!? ![]()
érdeklődnék megvalósiítás mivoltáról?!
van 2 procim az egyik a master /m128/ a másik a slave /m32/. A master egy pwm jelet gyárt motort szabályoz vele és rs485-ön kommunikál nagy távba másik hozzá hasonló masterral természetesen ezen a kommunikációs csatornán ők slave-ek egy pc a master, e melett hőmérő és pára mérő. A slave egy kijelzőt vezérel és a master által fogadott adc értékeket jeleníti meg és a touch padot kezel. Mi szükségeltetik a slave és master kommunikációjához. a másik lehet szükségme lenne még egy procira ami a masteráltal generált pwm jelet dolgoza fel és ő is pont azt adja egy másik motornak az erő miatt szükségeltetik /8kw, 4-4kw procinként/ !! valakinek van valami ötlete! illetve ehhez érdekelne melyik kijelző vezérlő chip illene a legjobban engem a sebesség vezérel minél több fps legyen! és könnyű kijelző vezérlés! /sed1335, ks108, t6963 ? /
Azt hiszem közbe naggyábol rájöttem hova kell.
![]()
Sziasztok! TavIR-AVR segítségével megszereztem egy programot, amit AT89C4051-es kontrollerbe kellett volna feltöltenem. Most a feltöltéssel adódott problémám!
![]() ![]()
A LED halovány világítása a parazita táp miatt van, ami az LPT portról nyerődik ki. Tessék a programozóra a dugasztápos feszültséget is ráadni...
Mi alatt használod? XP/Vista alatt szükség lehet a direkt éőt hozzáféréses programra is... (Bascom-AVR esetén ez a setupio nevű)
XP alatt használom. A progi nem kér semmilyen port kezelő segédprogit, vagy fájlt. Mindenesetre felraktam a port 95 NT-t, de azzal sem működik. Most a win98-at telepítgetem...
Sziasztok!
Dmx vevőt szeretnék építeni és a neten találtam is kapcsolást hozzá. a kapcsolásban egy AVR van az ATmega8515-16os. MIvel még nem nem programoztam AVR-t ezért a segítségeteket szertném kérni abban hogy mire van szükségem ehhez, mire figyeljek oda esetleg,milyen trükkök,vagy hibák vannak amiket elkövethetek kezdőként. A programhoz a hex file megvan, gondolom mint a PIC-eknél ehhez is elég lesz az. Segítségeteket előre is köszönöm! Ill. még egy kérdés: Pesten hol lehet ilyen processzort beszerezni és körülbelül milyen árban vannak? ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |