Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   55 / 840
(#) skimen hozzászólása Ápr 27, 2008 /

Sajna nem ez a baj
Tud nekem valaki küldeni egy olyan projektet, amiben van eeprom írás, atmega8-ra vagy atmega128-ra.
Sajnos nem tudok tovább haladni a progival,
és nem értem miért nem működik..

Köszönöm!
(#) davidov válasza skimen hozzászólására (») Ápr 27, 2008 / 1

Pár éve én is bajlódtam egy ATmega16os eepromjával, valamiért nekem sem ment a adatlap alapján az eeprom kezelés.
Aztán nem tudom honnan jöttem rá, de a lényeg, hogy a WinAVR-ben van eeprom library.
Csak annyit kell csinálni, hogy includulod az < avr/eeprom.h > -t, és ebben megvannak a megfelelő függvények. Én hármat használtam, több nem is nagyon kell:
eeprom_busy_wait(); - értelemszerűen vár amíg írás/olvasás folyamatban van
eeprom_write_byte(addr,data); - mit, hova (nyilván unsigned char-t vár)
eeprom_read_byte(addr); - honnan olvasson ki.

Nekem ezzel ment, sok sikert!

(#) imbra hozzászólása Ápr 29, 2008 /

Üdv!

Valaki tudna egy jó égetőprogramot rs232 portra? Köszi!
(#) TavIR-AVR válasza imbra hozzászólására (») Ápr 30, 2008 /

Milyen égetőhöz?

- STK500-hoz: AVRStudio/AVR-8-o-mar/avrdude
- AVR910: AVRStudio/bascom/AVROSP
- összerakott valamohez: ponyprog
(#) TavIR-AVR válasza szovhoz hozzászólására (») Ápr 30, 2008 /

Új verzió:
kb. június
(#) huba hozzászólása Máj 3, 2008 /

Sziasztok.
100Mhz 16Mb ram-on elketyeg a win98? Mer jó volna egy laptopra rápakolni az AVR studiot WinAvr-vel és programozáshoz bascommal feltelepiteni. De nemhiszem hogy 95-ös win alatt tisztességesen futnának.
(#) TavIR-AVR válasza huba hozzászólására (») Máj 4, 2008 /

Igen. De elég döcögős lesz....
Win 98-al a Bascomból a régebbit tedd fel, az újabb hiányol egy grafikus dll-t ami önállóan is letölthető (ez Win2000 alatt van így).
A Bascom 1.11.7.4-es verzió biztosan megy a Win95/98 alatt, én is ott használtam.
Letölteni a mcselec oldalról már nem tudod:
Innen lehetséges

Miért kell egy ilyen régi gépen használni?
(#) huba válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Máj 4, 2008 /

Akkora a winnel majd megpbálkozok, mert 95 alatt nemmegy a willem programozó programja. Azért lett volna jó mert hordozható. Egyenlőre ez van, talán majd nyáron lessz jobb. Egyenlőre terminal emulatornak tökéletes.
(#) Gartai válasza pakibec hozzászólására (») Máj 4, 2008 /

Eme vázolt megoldás nagyon ellenjavalt, 1. érintésvédelem, 2. fogyasztás, 100 mA 5V esetén 23W s ez mind a soros ellenálláson marad. Ha nem gond az érintésvédelem egy soros kondenzátorral kiegészítve jó lehet ( így kevésbé melegszik ), de ez is csak kb állandó aramfelvétel esetén megfelelő, de graetz-el nem sima diódával.
(#) huba hozzászólása Máj 5, 2008 /

Sziasztok. Azt szeretném kérdezni hogy egy ilyen értékadást
  1. PORTB|=((1<<PB0)|(1<<PB1)|(1<<PB6)|(1<<PB7));

A kompilátor mennyire optimizálja. A processzor kishiftel minden bit modositast, vagy a kompilátor kiszámolja az egyenlő utáni értéket és konstansként kerül a programmeomoriába?
(#) gtk válasza huba hozzászólására (») Máj 5, 2008 /

Ez igy nez ki:

1. PORTB|=((1<<PB0)|(1<<PB1)|(1<<PB6)|(1<<PB7));
  2. in       r24, 0x18 ;beolvas a PORTB -rol       
  3. ori      r24, 0xC3 ;OR muvelet a beolvasott ertek es 0xC3 kozott       
  4. out     0x18, r24; kiirja a PORTB cimere

(#) zolee1209 hozzászólása Máj 6, 2008 /

Kedves AVR-hez értő fórumtársaim!
Van egy áramkör, amit szerettem volna utánépíteni, de sajnos a programozási résznél megbukott a projeckt. Lehet sokan találkoztatok ezzel az oldallal :Scope clock Atmel IC-vel Ehhez elkészült minden már (egy jó ideje ), de a programozási részt nem tudtam megoldani. A lényeg: az oldalon adott a HEX fájl, aminek a mérete kb 11kB. És ezt kellene valahogy beprogramozni a 4kB "tárhellyel" rendelkező IC-be. Az oldalon minden mellékelve van, ilyen-olyan programok is, de ezekkel sajnos nem jutottam előre! Ehhez kérném a segítségeteket, mégis miként oldható meg a programozás?!
(#) TavIR-AVR válasza zolee1209 hozzászólására (») Máj 6, 2008 /

A programozókban BIN illetve HEXként is megnyithatod a beégetendőt. ha BINként nyitod meg, akkor télnyleg 11k. na ez a hiba. HEXként tessék megnyitni, így 3884 byte a hossza....

Programozótól függ, hogy melyiket hogyan lehetséges, illetve mind2-t támogatja-e.
Mellékeltem BINbe átkonvertálva...

bin.BIN

(#) zolee1209 válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Máj 6, 2008 /

Vagyis amit mellékeltél, azt már nyugodtan tölthetem a kontrollerbe? (már csak a BIN kiterjesztés miatt) Nagyon köszönöm a segítséged. Még egy kérdés!
Idézet:
„ha BINként nyitod meg, akkor télnyleg 11k”
Az oldalról miként tudom HEX-ként megnyitni? (tudom ez nagyon gagyi kérdés, de sajnos még nem értek a programozáshoz, bár ez lehet inkább szám.gépes ismeret...)
(#) huba válasza gtk hozzászólására (») Máj 6, 2008 /

Köszönöm erre voltam kiváncsi.
(#) TavIR-AVR válasza zolee1209 hozzászólására (») Máj 6, 2008 /

A megnyitáskor a HEX vagy BIN kiterjesztésből (szokták) tudni a programozószoftverek... de ezt a programozója válogatja. Én a Bascom-ot használom égetésre...
(#) huba hozzászólása Máj 10, 2008 /

Egy Atmega8 belső referenciája menyire stabil? Érdemes külsö referenciát használni(TL431)?
(#) TavIR-AVR válasza huba hozzászólására (») Máj 10, 2008 /

Stabil. Az ARef és a GND közé 100nF kondit illik rakni.
(#) kopipaszt hozzászólása Máj 11, 2008 /

Üdv!
Mint a téma címéből sejthető asm-ben szeretnék ie-t írni atmega88-ra:
  1. .include "m88def.inc"
  2.  
  3. .cseg
  4.  
  5. .org    0x00                            ; Reset-Address\n
  6.  
  7. init_Ex1:
  8.         ldi r16,(1<<CS02)|(1<<CS00)
  9.         out TCCR0B,r16 ; Timer clock = system clock / 1024
  10.         ldi r16,1<<TOV0
  11.         out TIFR0,r16 ; Clear TOV0/ clear pending interrupts
  12.         ldi r16,1<<OCIE0B
  13.         out TIMSK0,r16 ; Enable Timer/Counter0 Overflow Interrupt
  14.         ser r16
  15.         out DDRB,r16 ; Set Port B as output
  16.         ret
  17.  
  18. ISR_TOV0:
  19.         push r16
  20.         in r16,SREG
  21.         push r16
  22.         in r16,PORTB ; Read Port B
  23.         com r16 ; Invert bits of r16 register
  24.         out PORTB,r16 ; Write Port B
  25.         pop r16
  26.         out SREG,r16
  27.         pop r16
  28.         reti
  29.  
  30. loopforever:
  31. rjmp    loopforever

a DEBUG AVR simulator-ral történik és version 2-es assemblerrel.
Ezt egy 2002-es, atmel.com-ról szervált kódból kaptam ki.
A fordításnál közli velem az avr studio, h a köv sor:
out TIMSK0,r16
a köv hibát okozza:
Operand 1 out of range: 0x6e
A kétségtlen tény h a 0x6E nem esik bele a 0x00-0x40 tartományba, amivel az out dolgozni tud. Na mit csesztem el?
(#) kopipaszt válasza kopipaszt hozzászólására (») Máj 11, 2008 /

na szóval...itt van a kód

ie2.asm

(#) kopipaszt válasza kopipaszt hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

No, emberek!
Fixálva lett a probléma, még pedig úgy, hogy a TIMSK0 regisztert a Z pointer regiszteren keresztül kellett "írni", na meg ugye egy két direktíva,ie engedélyezés hiányzott...apróságok
Egészen kikupálodtam,jee
na pá all

ie.asm

(#) Norberto válasza kopipaszt hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Idézet:
„.cseg
.org 0x00”

Biztos, hogy ez egészséges egy olyan programban, ahol megszakítást használsz?!?
(#) szovhoz hozzászólása Máj 12, 2008 /

érdeklődnék megvalósiítás mivoltáról?!

van 2 procim az egyik a master /m128/ a másik a slave /m32/.

A master egy pwm jelet gyárt motort szabályoz vele és rs485-ön kommunikál nagy távba másik hozzá hasonló masterral természetesen ezen a kommunikációs csatornán ők slave-ek egy pc a master, e melett hőmérő és pára mérő.

A slave egy kijelzőt vezérel és a master által fogadott adc értékeket jeleníti meg és a touch padot kezel.

Mi szükségeltetik a slave és master kommunikációjához.

a másik lehet szükségme lenne még egy procira ami a masteráltal generált pwm jelet dolgoza fel és ő is pont azt adja egy másik motornak az erő miatt szükségeltetik /8kw, 4-4kw procinként/ !!

valakinek van valami ötlete!

illetve ehhez érdekelne melyik kijelző vezérlő chip illene a legjobban engem a sebesség vezérel minél több fps legyen!
és könnyű kijelző vezérlés! /sed1335, ks108, t6963 ? /
(#) huba hozzászólása Máj 13, 2008 /

Mikor végeztetek elárulnátok nekem is mi ez a hajsza?
(#) Norberto válasza huba hozzászólására (») Máj 13, 2008 /

Koprodukció történt
(#) huba válasza Norberto hozzászólására (») Máj 13, 2008 /

Azt hiszem közbe naggyábol rájöttem hova kell. Az idő satujában tényleg nagyon gááz lenni. Volt hogy 30mp-n buktunk el programozási versenyt.
(#) zolee1209 hozzászólása Máj 14, 2008 /

Sziasztok! TavIR-AVR segítségével megszereztem egy programot, amit AT89C4051-es kontrollerbe kellett volna feltöltenem. Most a feltöltéssel adódott problémám! Úgy gondoltam, minden simán fog menni, de semmi. Ezen az oldalon lévő programozót építettem meg és a hozzávaló szoftvert használom. Vagyis csak használnám, mert amikor indítanám a programozást, hibaüzenetet ír ki. A programozó NYÁK-ja elméletben hibátlan, többször ellenőriztem. Ugyanakkor van egy olyan gondom, hogy ha rádugom a programozót az LPT-re, akkor már halványan világít a bekapcsolás jelző LED!!! Nem tudom, ez ennél a kapcsolásnál lehetséges-e így?! Sajnos az oldalon lévő linkek (ami a szoftverhez kell az tuti) megszűntek, ha valami doksi kellene, vagy maga a progi, akkor feltöltöm, addig nem terhelném vele az oldalt! Segítségeteket előre köszönöm!
(#) TavIR-AVR válasza zolee1209 hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

A LED halovány világítása a parazita táp miatt van, ami az LPT portról nyerődik ki. Tessék a programozóra a dugasztápos feszültséget is ráadni...

Mi alatt használod? XP/Vista alatt szükség lehet a direkt éőt hozzáféréses programra is... (Bascom-AVR esetén ez a setupio nevű)
(#) zolee1209 válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

XP alatt használom. A progi nem kér semmilyen port kezelő segédprogit, vagy fájlt. Mindenesetre felraktam a port 95 NT-t, de azzal sem működik. Most a win98-at telepítgetem...
(#) zocy hozzászólása Máj 16, 2008 /

Sziasztok!

Dmx vevőt szeretnék építeni és a neten találtam is kapcsolást hozzá.
a kapcsolásban egy AVR van az ATmega8515-16os.
MIvel még nem nem programoztam AVR-t ezért a segítségeteket szertném kérni abban hogy mire van szükségem ehhez, mire figyeljek oda esetleg,milyen trükkök,vagy hibák vannak amiket elkövethetek kezdőként.
A programhoz a hex file megvan, gondolom mint a PIC-eknél ehhez is elég lesz az.

Segítségeteket előre is köszönöm!

Ill. még egy kérdés: Pesten hol lehet ilyen processzort beszerezni és körülbelül milyen árban vannak?
Következő: »»   55 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem