Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Világosan ott van az adatlapon: max 25 fokon, és 20V alatt tudja.
Sejtettem hogy ez történt. Ki is fogom prónbálni a 2N3773-mat. Egy kisebb tápban (30V/3A) az van és nem volt még gondom vele!
Pont ìrtam, hogy a tranzisztor sapkája és a hátlapja között nagy hőmérséklet különbség lehet, mivel köztük levegő van.
De lényegtelen hogy mekkora a borda, és milyen hideg, ha a szilíciumról nem tud a hő elég gyorsan távozni. Én is teszteltem félvezetőt, ami 30W hőtől, 20fokC-os bordánál átment drótba, mikor a másik meg 100W-ot disszipál 80fokC-os bordánál (mindkettő TO220 tok). Az első félvezetőt egyszerűen nem arra tervezték, hogy sokat tudjon disszipálni.
Erről az üreges alu kockáról raksz fel képet? Kíváncsi vagyok hogy néz ki. Köszi.
Gyakorlatilag igen, a 2N3055 alkalmatlan erre.
Az 50V nagyon nagyon határeset, mert a bemenő ilyenkor 60V körüli, és sajnos áramban sem igazán tudja, főleg a magasabb feszültség tartományban. Az áram gondon lehet úgy segíteni, hogy 4 helyett 5 tranyót teszel bele. A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2019
Nézz meg a 3055-éhez képest mondjuk egy IRFP240 adatlapot. Jóval többet tud az előbb ecseteltekhez képest, tehát 50V mellett nem 1-1,5A áramot tud hanem úgy a négyszeresét. Fetes tápom nekem még az életben nem ment tönkre, pedig van belőle többféle, analóg nagy feszültségre, analóg nagy áramra, meg még kapcsolóüzemű is vagy 3 féle.
Nem szeretnék új áramkört készíteni más tokozat vagy több tranzisztor számára. Alapjában véve nekem bőven elég a 3A, csupán az áramkorlátot kell átalakítani, hogy ne 5, hanem 3A-en legyen a maximumra tekert pozíció és akkor nem tud olyan könnyen tönkre menni. Ha viszont nagyobb erőfeszítés nélkül elérhető az 5A (pl. a javasolt MJ15022-vel) akkor azt még kipróbálom. Köszönök szépen minden segítséget!
Plusz 1-2 ugyanolyan tranzisztor sem fér el a meglévő mellett? Ahhoz csak emitter ellenállás kell, más nem. Azt meg rá lehet forrasztani a meglévőkre. Minden egyes tranzisztor plusz 1A-t engedne meg. Küldesz képet erről az alu kockáról, amin vannak a tranzisztorok?
Az Alkotó-terveket követve a tranzisztorok a NYÁK-on vannak, nem pedig vezetékkel kivezetve a hűtőbordára. Mellettük semmiképp sem férne el. Sajnos nehezen férek hozzá képet készíteni, de megkíséreltem. A kocka nem tudom mi volt eredetileg, és amiben nem vagyok biztos, hogy elég vastag falú-e az L forma. Egyelőre bevált.
Idézet: „de akkor milyen körülmények között lehet 2N3055-tel 5A-t elérni?” Sehogy. Mindenki arról győzköd, hogy felejtsd már el ...
Az az L bigyó nem L idom, és harmat gyenge! Sokkal vastagabb kellene, hogy érjen valamit a többi része a hűtésednek!
Egy processzor hűtővel több hőt tudsz elvezetni, mint egy 3kg -os Alu tömbbel ...
Nagyon tévedsz! Tud sokkal többet is, mint 5A, csak megfelelő körülmények között (ADATLAP!!)
Valóban. Bár nem látszik, de a kocka belül bordázott. A tranzisztorok cseréjével az L bigyót is kicserélem vastag falúra és nem csavarozom, hanem hegesztetem, hogy biztos legyen a hőátadás.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2019
Mindannyian csavaroztuk, és tökéletes! (én össze is kencéztem, neked is azt ajánlom)
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2019
Ezt örömmel hallom. Be van kenve nálam is hővezető pasztával minden illesztés.
Az alu L idomot le kellene cserélni. Az az 1mm nem sok. Azt hiszem Alkotó már kitapasztalta, hogy mennyi lehet a maximális falvastagság, hogy még rögzíteni lehessen a tranzisztorokat is a nyákba. Remélem utánam leírja. 3mm talán még mehet? Ha a kocka belseje bordázott, akkor jó, mert a hőleadó felület nagysága a lényeges. Ha csak sima alu kocka lenne, és azt fújnád ventivel, szép lassan átmelegedne az egész alu, nagyon magas hőmérsékletre, mert a kis felület miatt a hő nem tud a levegőbe távozni, majd tönkremenne az egyik tranzisztor.
Ha a nyákra nem fér el több tranzisztor, én vezetékezném. Hosszabb L idomot lehetne venni (vastagabb falút), ha van hely a dobozban, arra elférne még 1-2 tranzisztor. Azt meg vezetékezném. Ugye már meg van a trafó, ami bír 5A-t, az áramkör, a műszerek az előlapon, már csak egy kicsi választ el az 5A-tól, a neheze már kész van. Vagy beállítod a maximális áramot 3A-re. De szerintem az alu L idom az nagyon vékony, azon ilyen sok hő nem fog tudni távozni.
Most olvasom 1 mm!!!
Az a doboznak való! 3mm a minimum, de inkább 5mm. Ezért nem szeretem a TO3 tokot! Nem lehet jó bordára tenni.
Az az L idom konkrétan egy vicc. Arra ne is tegyél semmilyen tranyót, drágát pláne ne, mert ugyanolyan sorsra fog jutni az is mint a 3055. Nemcsak hogy nagyon vékony, ezért nem tud a hő kellő sebességgel eltávozni a tranyók alól, hanem szemmel láthatóan nem is sík. Oda kéne vagy 0,5mm vastagon alá paszta, csakhogy a paszta sokkal rosszabb hővezető mint az alumínium.
Én azzal az elrendezéssel biztos hogy nem görcsölnék tovább. Kidobnám azt az L idomot a fenébe, egyébként sem jó megoldás, akkor sem ha vastagabb. Vennék TO247 tokos tranyókat, és közvetlenül felcsavaroznám őket a bordára. Nem lesz szép, meg kell hozzá lábanként 1-2 centi drót, de sokkal üzembiztosabb lesz mint jelen esetben. És úgysem belülről fogod nézegetni a dobozt, bár ki tudja.
Az EM-1 tápomat használom rendesen , köszöni jól van !
Annak idején nekem is drótba mentek a 3055-ösök.Muszály volt váltanom 3773-ra.Még úgy sem bírták a strapát, hogy előszabályzót is tettem a tápba.3773-al nem volt többet gond vele.A képen még a 3055-ösök voltak bent.
Pardon, helyesbítek 2N3442 és Motorolák lettek a befutók.3055-ösök meg feltehetőleg hamis ST gyártmányúak voltakBővebben: Link
Mitől ne lenne jól? Mondjuk ezek még erősen hobbi kategória, de kiindulási alapnak jók. A tranzisztorokkal meg küzdjön a meggyártójuk vagy aki akar. Kellene egyszer egy olyat is tervezni ami tényleg labor tápegység, amiben már van rendes referencia, nem ilyen stab IC meg TL431-es vacakok, meg alacsony driftű műveleti, rendes fetmeghajtás és egyebek... Csak egy rendes referencia az ott kezdődik hogy többe kerül mint egy ilyen táp összes alkatrésze.
Néhány $-ért lehet venni néhány ppm-es referenciát. És mire mész vele, még ha a többi fokozatot hozzá is igazítanád, egy 5-6 digites műszeren gyönyörködsz majd a pontosságában? Labortápban, de főleg hobby kategóriában ennek semmi értelme nincs..
Egy 0,5ppm-es referencia nem néhány dollár, hanem 10 fölött van.
Idézet: Igen. „egy 5-6 digites műszeren gyönyörködsz majd a pontosságában?” Mosolyogva szoktam olyanokat olvasni amikor azzal küzdenek itt a delikvensek, hogy a pár centi dróton mekkora feszültség esik, miközben eleve egy 50-80ppm-es referencia van a tápban. A TL431 feszültsége már attól is mászkál ha ingadozik a pufferfeszültsége. Egy értelmes referencia meg ugyanakkora feszt ad ki akkor is ha 15V-ot kap, meg akkor is ha 30V-ot. Ha figyelmesen elolvastad volna amit írtam, abban éppen arról volt szó, hogy ezek erősen a hobbi kategória. Azok mellet pedig elfér egy olyan is, ami már nem az. Senki nem tart pisztolyt a fejedhez, hogy márpedig neked is olyat kell építeni.
Mit jelent a ppm? (Megnéztem több gyártó TL431-es adatlapját, amin nem szerepel ez a kifejezés/adat.)
Elnézést, hanyagul tettem fel a kérdést. A "ppm" jelentése ismert volt számomra, csak a referencia "jóságához" nem tudtam kapcsolni. Ennek értelmezésére várnám az útmutatást.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |