Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Áramváltóval szeretnék mérni négy AC fogyasztó áramát mikrokontrollerrel. A csatolt rajzon szereplőt áramkört képzeltem el ennek megvalósítására. A műveleti erősítő bemenete 2,5V-al eltolva +/-0,5V-ot kap, ezt 3x-os erősítéssel a kimeneten 2,5V+/-1,5V lehet. Így 5A mérése esetén a mikrokontroller 4V-ot kaphat a pozitív csúcson, vagy 1 V-ot kaphat negatív csúcson. A kontroller referencia feszültségét 4,096 V-ra gondoltam és 10 bites ADC-t használnék. Kérdésem, hogy a kigondolt kapcsolás működőképes-e, valamint milyen típusú műveleti erősítőt használjak, ami megfelel a feladatra? A műveleti erősítők nem invertáló bemenetére kötött feszültségosztók ebben az esetben közösíthetők, vagy mind a négynek külön kell lennie, mint ahogy a kapcsoláson is van?
Az opamp ritkán megy el a tápfeszültség széléig, kivéve ha rail to rail opamp, az pedig általában drága.
Ha DIP package kell, akkor az LM358 elmegy a negatív tápfeszig, de a teteje valahoi 3,5V körül van. Ha nem 2,5V-ra tolnád el a menetet, hanem csak 1,5 Voltra, akkor a 0-3V tartományra jó. Vagy MCP602, az DIP, rail2rail, és nem olyan szörnyű drága. Pár hozzászólással korábban törpöltem rail2rail opamp-okon, ha érdekel olvass vissza kb. 1 oldalt. Ha SMD is jó, akkor LMV358/LMV324 olcsó és rail2rail.
Alapvetően jól gondoltad el az egészet...
Ezekkel az adatokkal csak rail to rail OPA jó neked. Viszont, ahogy feltételezted, a féltápfesz előállítása lehet közös is.
Köszönöm a segítséget! MCP604-et fogom kipróbálni, hogy egy tokban legyen mind a négy OPA.
Üdv!
Tervezek az autóba egy EGT (kipufogógáz hőmérséklet) mérőt, illetve beszívott levegő, olajhő stb. mérőt. Elakadtam az elektronikai részén, szoftver megvan. Van ITT egy ilyen ketyere, ami ENNEK a szenzornak (K-elem) az ellenállását alakítja 0-5V ra, 0-1250celsius fokig. Na most ennek az ára kicsit magas szerintem, valószínűleg le lehet gyártani itthon is, kérdésem: Milyen kapcsolás lehet benne? A másik pedig, hogy hogyan tudok az autóban már meglévő gombákról levett ellenállás értékből ugyan ilyen 0-5V jelet csinálni? Mindegyik gomba csak ellenállást változtat TEST-hez képest. Konkrét ellenállás értéket a hozzá tartozó hőfoknál, illetve nyomásnál nem tudok egyelőre, de ezen gondolom később is lehet változtatni akár potméterekkel is, hogy hiteles legyen a kimeneti érték, vagy akár szoftveresen. Át túrtam sok hőmérős és hőkapcsolós rajzot, olvastam az itt fent lévő cikkek leírását is, de nem lettem okosabb, mert többnyire ott az NTC, ami a hőmérsékletet méri, tápra van kötve, nem pedig GND-re. Ha szükséges, akkor napközben megmérem a víz, olaj, beszívott levegő ellenállását mondjuk 20fokban. Ha valaki tud valami infót, hogy milyen irányba induljak el, példa kapcsolást, vagy akár direkt erre a célra, ami még jobb lenne, kérem jelezze! Előre is köszönöm!
A kérdéseid: kb. minden forrasztópákánál ezek vannak, vagy valami termisztor, vagy valami hőelem. Ha keresel pákavezérlő kapcsolásokat, akkor abból tudsz ötleteket lesni.
K típusú hőelemhez kapcsolás: a cucc lead valami 0,04 mV/fok feszt a hidegpont és a melegpont közötti hőmérséklettől függően (hidegpont kompenzálás kell mellé). Van cél IC is hozzá (pl. max 31855), ami az eredményt i2c vagy spi buszon kiadja, ezek általában már a hidegpont kompenzálást is megoldják, viszont a "vevő" oldalon uC kell hozzá. A másik megoldás, hogy egy opamp-pal csinálsz egy erősítőt, ami a bejövő feszültséget annyival erősíti, amennyivel szükséges. Vagy elveted a 0-5V ötletet, és veszel ebay-en valami mérőcuccot k típusú szenzorhoz, és annak a kijelzőjét nézegeted. Ellenállásmérés: átküldesz rajta egy ismert áramot (mondjuk 1 mA, nyilván az adott "gombának" megfelelő áramot), és lesz belőle egy I*R feszültséged. Ezt szükség esetén erősíted, lásd fentebb. A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2019
Üdv!
Sajnos azóta csak most volt időm foglalkozni a dologgal. Műveleti erősítős okosságot szeretném valahogy megalkotni, lényegtelen a 0-5V kimenet, lehet más érték is, azt már a mikrovezérlőben átszámolgatom. Egy 10K-s NTC-vel próbáltam több kapcsolással is LM324-el, de nem nagyon akart változni a kimeneten a feszültség. Most találtam még egyet, csatolom a képet. Ebben viszont van egy 6.8V-os zener, ami nekem nincs itthon, de mondjuk van 3.3V-os. Ez működőképes lehet? Nem szeretném potyára megépíteni ezt is, na meg az alkatrészeket beszerezni... Illetve a rajzban szereplő IC helyettesíthető-e?
Hello! Ez alapvetően egy hídáramkör, aminek kimenetét a különbségképző erősítő dolgozza fel. Az elv jó. De ha van 5V stabil feszültséged, akkor nem szükséges a zéner, mert az a híd tápfeszültségét stabilizálja. A 741 pedig nem jó számodra, mert annak kimenete sem a negatív tápot,m sem a pozitív tápot nem tudja megközelíteni, csak 1..2V-ra. Egy LM324 vagy LM358 kimenete legalább le tud menni a GND közelébe. 5V táp esetén pedig maximum 3,6V-ra tud a kimenete felmenni. A híd ellenállásait pedig az érzékelő ellenállás változása szerint, a hőfoktartomány szerint kell megválasztani. Mint ahogy az erősítés mértékét is. De egy NTC ellenállás változása %-os arányú, így nem lineáris, csak közelítőleg az.
Tehát elsőként az érzékelő ellenállás változását kell tisztázni a mérni kívánt méréstartomány elején és végén. Ez után lehet számolgatni az értékeket..
ITT a harmadik oldalon van róla grafikon. Az, hogy nem teljesen lineáris azt tudom, de ez sajnos adott, mivel a nyomásmérőszenzorral van egyben, ezért szeretném ezt használni. Ha van időd, dobnál össze egy rajzot a megfelelő ellenállás értékekkel? Találtam sok leírást, meg számítást, hogy hogyan kellene kiszámolnom az erősítést, de sajnos Angolul, én meg Magyar vagyok.
Szerk.: mínusz fokba nem szükséges lemennie, elég ha 0 foknál van a közel 0V kimenet, de végülis lényegtelen. A tápfeszültség, ami rendelkezésre áll az vagy 12V, vagy 9V, vagy 5V. A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2019
Szuper, hálás köszönet!
Holnap megépítem 12V os stabil táplálásról LM324-el. A mikrovezérlő bemenete csak max 5V-ot kaphat. a kimenetét szükséges megspékelnem még egy 5Vos zénerrel, vagy nem jöhet ki nagyobb feszültség a kimenetén?
5 Voltról építsd meg, azt tartalmazza a rajz!
És túlzás erre az LM324, az 4 opamp 1 tokban, neked itt egyre van szükséged. LM358 bőven elég ide, az is dual, a felét annak is elpazarlod. Persze ha a 324 hegyekben áll és nem akarsz költeni, akkor jó az is. De ha nem használsz egy (több) opampot egy ilyen több opamp-os tokban, akkor a nem használt opamp(ok) kimenetét kösd az invertáló bementükre, a nem-invertálót pedig a földre.
A V15 felírat zavart meg akkor, illetve LM358-at szerettem volna írni, csak már az előbbi hozzászólásomban is félreírtam, annyiszor begépeltem ma már, hogy beleégett a fejembe. Köszönöm az észrevételt!
Az V1 (szóköz) 5, ha jól látom
És a többinél is elég kicsi a szóköz, szóval R2 3,3k és rem R23,3k, erre is figyelj oda.
Hello! Hp41C-nek teljesen igaza van, egy LMV IC-vel hamarabb célba lehet érni (nem kell a Fet), bár abból csak felületszerelt példányok vannak.
De egyébiránt ha ilyen nagy tartományban érzékeled a hőfokot, nem tudom egyáltalán minek ide aktív elem. Ha az érzékelőt egyszerűen megtáplálod egy 4,7kOhm-on keresztül (mint az áramkörben is van) akkor a feszültség kb. 0,1V..3,1V között változik 120°C..0°C tartományban. Ha az ADC-nek 5V a referenciája és 10 bites az ADC, akkor a felbontás 0,2°C/bit. Ami bőven sok, az érzékelés pontosságához képest. Ez az 1,66-szoros erősítés ezen nem sokat segít. A skála ugyan fordított irányú, de számítással az megfordítható és számítani amúgy is szükséges lesz..
A 6 V körüli zénereket azért szeretjük, mert azoknak a legkisebb a hőfokfüggése.
Ezt megpróbáltam, multiméterrel mérve tényleg ilyesmi értékek jönnek ki, mint amelyet leírtál. Egyelőre ezzel próbálkozok, de mindenképp szeretném megépíteni az általad készített kapcsolást is, talán a hétvégén!
Szerintetek mi manapság a legjobb, legkorszerűbb műveleti erősítő?
Az lm324-re azt írják sok helyen hogy elavult.
Ez kb. olyan kérdés, mint a "Melyik a legjobb autó?". Mihez? Vadászatra nyílván nem Tesla S modellt vesz az ember, pedig az modernek mondható.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2019
Az iparban a mai napig nagyon gyakori ic mivel olcsó, lassusága miatt nem gerjedékeny, tápfeszigénye is jó és sok sokkal jobb erősítővel nagyobb lenne a szívás Nagykerben akár 10-20 forintért is lehet kapni időnként és ez 4 egység Ugyanez az LM 358-asra is igaz mi e fenének lassu folyamatokra ahol pl voltos jelszintek vannak spéci kiszaju gyors drága áramkör pl ? az iparba azért a célszerüség ár fontos tényező Még 741-hez hasonló egyebeket is használnak néha bár ahelyett inkább az lm 358
A legproblémásabb adat a slew rate, a kimeneti feszültség maximális változási sebessége 0,5V/us. Nagy jelszintű alkalmazásoknál a kimeneti feszültség torzulását okozza. Pl. -10V -ról +10V -ra 40us alatt vált a kimenete.
Alacsony erősítésük (105) miatt nem annyira gerjedékeny, de ugyan ezért nem alkalmasak nagyobb pontosság elérésere. Nagyobb impedanciás jelek erősítésénél a bemeneti áram magas értéke is probléma lehet. Ne felejtsük el az LM741 1967 -ben került a piacra, az LM324 pedig 4 hasonló erősítőt tartalmaz és 1972 -ben került a piacra. Több, mint 50 éve tervezett áramkörök. A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2019
Az lehet, hogy 50 éves áramkörök, de valamit azért "tudhatnak" ha még ma is gyártásban vannak. Az ugyan nem állítom, hogy ugyanazok (legalábbis ugyanazon technológiával készült) áramkörök, de a TI -nél mai napig vannak, újabb fajta tokozással is.
Ahogy már előttem is írták, a feladat dönti el. Ahova pl. alacsony ofszetű és driftű kell, oda nem biztos hogy jó egy TL071 a 3mV-jával és a 18uV/Co-jával, hanem mondjuk egy ultra low, vagy zero drift elnevezésű kell, aminek pl. az ofszetje 1uV a driftje pedig 10nV/Co.
Valóban kidőlt mellőlük a LM702 és az LM709. Ezeknél volt néhány kellemetlen előírás (a + és a - bemenet közötti feszültség nem lehetett akármekkora), hajlamosak voltak a reteszelődésre (latch up) és nem voltak kompenzálva.
Op Amp History
Sziasztok,
Keresek olyan műveleti erősítő típust ami: - +/-15V tápfeszültségről működik, - PUSH-PULL a kimenete - Rail to rail a kimenete Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2019
+-15V tápfesz esetén nem szokott jellemző lenni a rail to rail igénye. Mi miatt van itt erre szükség?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |