Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Felüláteresztő szűrő

Témaindító: Tetye, idő: Júl 27, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Tetye hozzászólása Júl 27, 2008 /

sziasztok!
házimozi erőlködöt csinálok és kéne egy olyan kapcsi amit 5 csatornára el készitenék és leszüri a mélyhangokat a kis hangfalakrol csak közép-magasat enged ki. a mélynek már találtam..
(#) Kovidivi válasza Tetye hozzászólására (») Júl 28, 2008 / 5

Ezt megcsinálod 5-ször, és ksézen is vagy a mély leválasztásával. Egyszerűá kis kapcsolás, ha kell, rakj utána egy egyszerű műveleti erősítőt max. 3X-os erősítéssel, és kész! A magasakat ezzel szépen meg tudod majd hajtani!
(#) Tetye válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 28, 2008 /

ha 68N es kondi helyett 47et rakok akkor milyen frekit engerd át? hogy lehet ezt számolni?
(#) Kovidivi válasza Tetye hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

Erre egyik fórumtársunk egyszer egy olyan konkrét választ adott, hogy még azt is megmondta, hogy milyen meredeken, és milyen frekvencián vág... sajnos már nem emlékszem rá, hogy melyik témában található... ne haragudj... egyébként én úgy vettem észre, hogy ez a kapcsolás 110Hz-120Hz körül vág... a meredeksége pedig elég jó.
(#) Tetye válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

auu
pedig már én is át turtam egy csomo topicot de nem találok hasonlot, pedig most egy darabig nem jutok 68 ashoz de nem lenne baj az ha kicsit feljebb vágna a 47 es
senki nem tudna segiteni hogy milyen arányban változik?
(#) eSDi válasza Tetye hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

Üdv! Azt sajnos nem tudnám megmondani, hogy milyen arányban változik meg a vágás, de az biztos, hogy a vágási küszöb a magasabb frekik felé tolódik el.
(#) kobold válasza Tetye hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

Ha van pl. EWB-d, akkor le tudod szimulálni tetszőleges értékekkel is.
A képeken a -3 dB-es pontokhoz tartozó frekvenciákat láthatod, vagyis azt a helyet, ahol a bemenő jel erősítése a felére csökken (erre a frekvenciára szoktak szűrőt méretezni).
Egyébként ha beírod Google-ba, hogy "high-pass rc filter design", kapsz egy csomó találatot, képletekkel.
(#) kobold válasza kobold hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

Azt felejtettem el korábban, hogy a szűrő viselkedése a valós életben nem biztos, hogy azt az érzést adja vissza a hangszóróból, mint amit a diagram alapján elvár az ember. Ahogy elnézem (bár nem értek a hangtechnikához), sokan elfelejtik, hogy a hangszóró igen rendesen beleszól az egész átviteli függvénybe.
Korábban már írtam valamelyik témába, ezen az oldalon van pár alapismeret, a miheztartás végett...
(#) ferci válasza Tetye hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

Valamikor tettem fel már ilyeneket...
(#) Tetye válasza ferci hozzászólására (») Aug 1, 2008 /

közben hámoztam ki valamit egy crossover-ből, nem tudom menniyre használható hátha valakinek jol jön nekem marad az amit 1.re kaptam mert egyszerübb ebben már van müv.er. ami nekem nem kell bele.
C2 nincs benne de it ir infot:
Note that the capacitors in the low pass filter are shown with values of C and 2C while in the high filter we have resistors with values of R and 2R.

In the main circuit of Fig.2 you will note two capacitors of equal values have been used for the 2C component, as it is difficult to obtain capacitor values exactly double that of another. On the other hand, resistors are much easier and so we have values of 10kΩ for R and 20kΩ for 2R.

Now after that little diversion, let's refer back to the circuit of Fig.2.

(#) Tetye válasza Tetye hozzászólására (») Aug 1, 2008 /

lényegében a táblázatban meg lehet figyelni hogy R hez képest R2 a duplája, nos C és C2 viszonya is ugyan ez ez esetben benne van a táblában az R és a C a C2 a C duplája lessz.
sok jot hozzá
(#) xray hozzászólása Márc 6, 2009 /

Hello

Lenne egy olyan problémám hogy szeretnék készíteni egy 40hz-s felül áteresztő szűrőt de Ez alapján és nem sikerül kiszámítani a pontos értéket.
Ha tudna valaki segíteni előre is köszi! Tudom béna kérés de ez van.
(#) laj91 hozzászólása Okt 23, 2009 /

Sziasztok!

Az autómban a 13cm-es koaxiális hangszórókrúl szeretném levágni a mélyeket. Kérdésem az lenne, hogy a második hozzászólásban feltett kapcsolási rajz erre megfelelő?
Előre is köszönöm!
(#) lapose válasza laj91 hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Szia!

Ha az erősítő elé rakod jó lesz.
Az erősítő után már nem jó.
(#) laj91 válasza lapose hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Helló!

Na ettől féltem! Mert a fejegységről menne a 4 hangszóró, és plusz egy mélysugárzó! Esetleg tudsz valamit ajánlni? Köszi!
(#) lapose válasza laj91 hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Hány ohm-os a hangszóró, és hány HZ-től akarsz vágni?
(#) laj91 válasza lapose hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

A hangszóró 4OHMos Alpine sxe-1325s Bővebben: Link! És hát olyan 250Hz-től szeretném, mert az alatt meg sugározna a láda.
(#) lapose válasza laj91 hozzászólására (») Okt 23, 2009 / 1

Ha a kép alapján csinálod
L=3.6mH
C=112uF

Ha megelégszel egy sima 6dB/oktáv-os szűrővel, elég csak egy 160µF körüli kondi sorba a hangszóróval.
Ha elektrolit kondiból csinálod, akkor 2 db. kétszer akkora értékű kondiból kell sorosan összerakni úgy, hogy a két kondi pozitív pólusát összekötöd.
Ez pl. 160µF-nél célszerűen(kapható érték) 2db. 330µF legalább 50V-os kondit jelent.

hpass12db.gif

(#) laj91 válasza lapose hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Köszönöm! Szerintem a kép alapján csinálom, az meredekebb!
(#) laj91 válasza lapose hozzászólására (») Okt 27, 2009 /

Helló!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy berakhatok egy 330µF kondenzátort a 2db 160-as helyett? Mer abból éppen van itthon 4db. A vágás ugyan ott lenne? Mert, ha esetleg feljebb csúszik az nem baj! Előre is köszönöm!
(#) laj91 válasza lapose hozzászólására (») Okt 27, 2009 /

Kipróbáltam a 330µF-os kondikat, de szerintem még bőven lehetne róla levágni, mert hupog, ha az ember egy kicsit oda teker! Esetleg tudnál olyan szűrőt ami levágja a mélyeket, és csak a közép és magas tartományt engedi át? A többi pedig a láda dolga lenne! Előre is köszi még egyszer!
(#) lapose válasza laj91 hozzászólására (») Okt 29, 2009 /

Szia!

A kondikat így kell bekötni. A tekercset megcsináltad?
Ha magasabbra akarod a keresztezési frekvenciát csökkentsd a kondik értékét.

high.gif

(#) laj91 válasza lapose hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Helló!

Először csak simán a konditkat kötöttem be az ábra szerint! Kisebb értékűt viszont már vennem kell, mert olyan nincs itthon. Milyen arányosság van a köztük (kondi-frekvencia! Tudom, hogy minél nagyobba frekvencia, annál kisebb az ellenállása és fordítva, de honnan tudom, hogy mikor hol vág? Tekercset még nem csináltam.
(#) lapose válasza laj91 hozzászólására (») Okt 30, 2009 / 1

Szia!

Itt egy kis segítség: Bővebben: Link
(#) laj91 válasza lapose hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Helló!

Ez nagyon hasznos kis oldal! Köszi szépen!
(#) asda10 hozzászólása Jún 11, 2010 /

Hello!
Építettem egy felüláteresztő szűrőt de amikor bekötöttem szinte teljesen elment a hang full hangerőn is alig lehet hallani mi lehet a baj ? 10nf os kondival vágtam.
(#) Riccsusz hozzászólása Jún 22, 2010 /

Sziasztok,
Szeretném megtudni, hogy mikor érdemes RC CR, vagy RL LR, szűrő kört használni. Tehát melyik a jobb megoldás a tekercses vagy a kondenzátoros. Illetve szeretnék építeni egy olyan szűrőt ami 300Hz és 2400Hz között enged át. Úgy gondoltam el, hogy először egy felül áteresztőből állna aminek a határ frekvenciája 300Hz, utána pedig egy alul áteresztőből, határ frekvenciája 2400Hz. Hogyan érdemes méreteznem hozzá a kondenzátort és az ellenállást? (Mikrofon és a számítógép közé kellene. Valahogy a jelszintet meg kell tartani.) Magát a képletet ismerem, de a kérdés az hogy hogyan érdemes alakítani az értékeket.
(#) XD1020 hozzászólása Jún 17, 2015 /

Az erősítőről jövő kábelről megy egy jel a mélyre (8ohm 250w) egy a mélyközépre (8ohm 35w) és egy a magasra(8ohm 300w). A magas elé szeretnék rakni egy kondit (szűrőként). Mekkora és milyen kondi kéne?
(#) jacoka hozzászólása Márc 19, 2019 /

Sziasztok,

Egy kérdéssel fordulnék Hozzátok.
Van egy elektret mikrofonom, amit egy LM386-hoz illesztek.
A kimenetre egy LM567 hangdekódert szeretnék kötni, ami egy meghatározott frekvenciát figyel, pl. 18.3 Khz, a dekóder kimenetét egy raspberry pi gpio pinjén keresztül szeretném figyelni.

Elvben minden működik, viszont az alacsonyabb frekvencián érkező egyéb hangok (beszéd, zaj, stb) hatására az LM567 kimenete is instabil lesz.
Egy leddel figyelem a kimenetet, állandó magas frekvencián kigyullad a led, de vibrál a led az alacsonyabb frekvenciákon érkező hangokra.
Arra gondoltam, hogy egy felüláteresztő szűrővel levágnám a mikrofonból érkező frekvenciát 13Khz-ig, az a feletti értékeket továbbítanám vizsgálathoz.
Ez így lehetséges?
Tudnátok ebben segíteni?

Köszönöm,
Laci
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2019
(#) tothbela válasza jacoka hozzászólására (») Márc 19, 2019 /

Szia!
Csúnyán mondva lehet hogy neked egy parametrikus erősítő kell. Ha leírod milyen frekvenciákat kell figyelni, akkor könnyebb a megoldás. Ha például csak ez a 18,3 kHz a figyelendő, akkor én egy szűk sávű (szándékosan nem 20-20k között átvivő) erősítőt terveznék oda. Nem bonyolult. A rádiók is így működnek. Ha nagy jóságú sávszűrőt alkalmazunk, akkor akár a közvetlen közeli frekvenciájú jel sem zavar be, még ha jóval nagyobb amplitúdóval is van jelen. Viszont ha konkrétan leírod mi a célod ezzel a valamivel, akkor biztosan kapsz rá konkrét megoldást is.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem