Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Sziasztok!
Nemrég az IRFP90N20 Fet-et sikerült dróttá változtatnom. Egy 12 V-os fényszóró izzó volt a kimeneten, ami egy ideig világított, aztán felizzott majd kiégett. A fet összes lábán 50 V körüli feszültség volt. Azt már kicseréltem de még nem próbáltam. Mit érdemes még ellenőriznem? Mit vihetett magával? Feleslegesen nem szeretnék kiforrasztani alkatrészeket. Köszönöm előre is.
Valószínűleg nincs más gond.
Amit egyértelműen ellenőrizni kell, az a FET hűtésének jósága. Ez egy jó FET, de fokozottan jó hűtésre van szüksége ahhoz, hogy az elvárt teljesítményt le tudja adni a környezetének.
A BC556 5-10 Ft körül sok helyen elérhető
Eddig még nem panaszkodott nekem a használók egyike sem, a túlzott feszültségingadozás, vagy a hőmérsékleti stabilitás problémái miatt. Sőt valójában más miatt sem (kivéve BS250 beszerzési nehézségeit).
Ebből arra következtetek, a meglévő viszonyok elfogadhatóak a többség számára. De ha van konkrét javaslatod, és ezt megosztod a fórummal, akkor aki érintve érzi magát, lehetőséget kap jobbá tenni az eszközét.
Köszönöm!
A Fet egy 100x180 mm hűtőbordára van csavarozva csillámlemezzel, mindkét oldalán pasztázva. S egy 80 mm-es ventilátor fogja még hűteni.
Ha a bordát nem tudod szigetelten szerelni a környezetétől, akkor a FET-et kell elszigetelni tőle. Erre a lehetőségek közül a csillám a legjobb. De ebből -nem igazán értem miért- számos vastagságot gyártanak, köztük nagyon vastagokat is (mértem már 0,3 mm-t is). Ráadásul van ahol nem adják meg a tényleges vastagságot, csak a csillám alakját paraméterezik. Nem néztem most utána, de emlékeim szerint pl. a HEStore is csak alakot ad meg. Én az EBAY-on vettem legutóbb, ahol precízen tudtam mit veszek, és még azt is küldték amit ígértek.
Ide 0,09 mm-es vastagságot ajánlok mindkét oldalán vékonyan zsírozva, és valamilyen kengyeles felfogást hozzá.
Nyilván ha lehet 150 Ft-ot spórolni, az jó dolog, és a BC556 nyilván gyakoribb, mint a BS250. De a BS250 is beszerezhető, Pesten legalábbis:
- HEStore, 155 Ft, 1-3 munkanapon belül 5e+ db, Link - Kontha, 165 Ft, készleten 49 db, Link - HQ Elektronika, 210 Ft, készleten, Link - RET-et írta Temela korábban. Mondjuk a Lomexben nincs, és a 450 Ft-os ár tényleg vicces, de a fenti 4 boltból valamelyiknél csak kapható.
Köszi! Esetleg EBAY-link? Aliról rendeltem most, de az szilikonos.
Alkotó, ennek az Ebay eladónak meg tudnád osztani az elérhetőségét?
Ha egy problémát meg lehet olcsóbban is oldani úgy, hogy ugyanazt a feladatot látja el, akkor én az olcsóbbat választom. 150Ft vs. 10Ft, nem mindegy.
Persze, ezzel kezdtem én is. A többit csak a BS250 beszerzési lehetőségeiről írtam, ha valakinek valahova _tényleg_ arra lenne szüksége.
A hestór ár az nettó! Erre még jön az áfa! Arra figyelj!
A csillámmal jól feladtátok a leckét nekem. Hosszas keresgélés után sem találtam a rendelést, aztán eszembe jutott, hogy ezt olyan régen volt, hogy még nem is én rendeltem közvetlenül, hanem Reloop fórumtárs családjának segítségével.
Nem mondom biztosra, de nagy valószínűséggel ez volt az.. Nekem a TDA7294 alá kellett valami, mert az általános csillámok nem ideálisak a bennük lévő lyuk(ak) miatt. Mai napig van belőle, és teljes megelégedéssel használom. A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2019
Köszi, félretettem következő rendelésre.
Teljesen igazad van. Sok kicsi sokra megy- ahogy a közmondás is tartja.
De gondolkodjunk már egy kicsit ! Egy dupla tápnál mennyit spórolunk meg ? 300Ft -ot ? Mit kapsz ma 300 Ft -ért ? ~ 1.5kg kenyeret, 5 dkg vajat ...
Sok kicsi sokra megy.
Igen, mi gyűröttebb fejűek már csak ilyenek vagyunk ...
Pár hónapja az "okos, új" tulaj nagytakarítást tartott a cégnél ... Bontatlan, 50 - 100 db -os zacskó számra dobáltatta ki a régebbi "~30 éves" ellenállásokat. Aki tudta használni - én is - boldogan vitte haza ( amit sikerült lenyúlni ) - egyébként a hulladékvas telepen végezték volna. Sikerült egy jó fél nejlon zacskónyit megmenteni. Itthon számolgattam csak: 1 ellenállás ~ 5Ft -> 100 db. 500 Ft. Amit haza hoztam összesen ~5.500 - 6.000 Ft. De mikor fogok elhasználni 100 db. 3.9k 0.5W ellenállást ??? Eladásra meghirdetni nem éri meg, mert a posta több lesz, mint a cuccos értéke.
Ilyen dolgokat el kell hozni és elajándékozni!
Nekem is van 7824 egy zsákkal, meg még sok minden, ha valaki eljön Sárszentmihályra turkálni... A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2019
Vagy csere-berélni ... Mennyi a jegy Pestről Sárszentmihályra ?
Hallod, fogalmam sincs!
Vagy tíz éve, hogy csak keresztül megyek a síneken!
ELVIRA; s mindent tudsz.
Csakhogy sem az Elvira, sem a menetrendi mező nem tud ilyen nevű állomásról, bár a térkép szerint van, sőt a szomszéd falunak is van vasútállomása. A YouTube vídeón látszik a 4 vágányoa állomás, de utasperon, az nincs. Fehérvártól 10 km közúton.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2019
Már nem tudtam módosítani: megszüntették azt a vonalat. Fehérvártól buszozni kell. A busz-pályaudvart >30 éve nem képesek bevinni a vasútállomáshoz (fél óra gyalog!)
Szörnyű ! Akkor most vennem kell egy 7824 -et 140Ft -ért és nem tudok 2.860 Ft -ért cserélni ?
Sajnos ez van. Sok vonalat felszámoltak.
Ne mongy má' illyet !!! Felcsúton lassan minden lakosnak külön vasútvonala van ... Csak az nem Sárszentmihály felé jár.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2019
A vonalat (20. Székesfehérvár - Szombathely) nem szüntették meg, állomás is van, csak a vonat nem áll meg. Fehérvár, és Sárszentmihály között vasúton 5,1 km van.
Mielőtt kivágnak az offért: nem voltam pontos (nem a vonalat, csak a megállót), de sok olyan megállóhely van, ami ennél közelebb van egymáshoz. Pl. Keszthely- Alsó-Gyenes- Gyenesdiás. De Becehegy is csak 3 km Györöktől.
Szia! Igen, ennyi volt a gond. Kicseréltem a fet-et, s jó lett.
Köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |