Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor én rosszul tettem fel a LW-t a padlásra. Azt hittem nem számít számottevően.
Nekem ki van húzva 3x kb 13 meter huzal ha jól emlékszema padláson. A végei ösze vanna kötve es jön lefelé. Én ezt MW re csináltam de jó megy az LW is. 12m nem kevés? Gyári rádió vagy saját készítés?
Az antenna szabad hosszát mindig viszonyítsd a venni kívánt frekvencia (sáv közepes) hullámhosszához. A hosszú oldala minél jobban közelítse a λ/4 hullámhosszt. Még középhullámon is igen nagy szabad tér kell ahhoz, hogy megközelítsd a kívánt hosszt.
Dipól szerű antennát rövidhullámon lehet készíteni ehető hosszban. A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2019
Olvasom itt a hozzászólásokat, és kezdek elbizonytalanodni. Az LW -ha antennáról van szó- akkor Long Wire vagyis hosszú drót. Nálad itt lehet hogy hosszú hullám (Long Wave)?
Én hosszú hullámúnak értelmeztem. Lehet félreértettük egzmsát?
Az antenna vonatkozásában az LW azaz LongWire, azaz hosszú drót antennáról van szó. Az ilyen antennatípus roppant egyszerű, és épkézláb megvalósítható méretben a hosszúhullámú, középhullámú, és a rövidhullámú sáv aljában használatos. Nem utolsó szempont az isem, hogy az ilyen antenna összetekerve hordozható.
Ezekben az esetekben az antenna fizikai hossza mindig rövidebb, mint ami a hangolt antennához szükséges lenne. Ritka az a helyzet, amikor valakinek többszáz méteres, esetleg több kilométeres szabad terület rendelkezésre áll. Az ilyen antenna típushoz adáskor szükség van a lehangolásra, ami gyakorlatilag az elektromos hosszabbításából áll. Vétel esetén ez nem annyira kritikus, legfeljebb az antenna kisebb feszültséget (teljesítményt) szolgáltat amit azért némileg lehet erősítéssel (érzékenység növeléssel) pótolni. A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2019
Ezt elég félreérthetően fogalmaztad meg.....
Az LW (LongWire) antenna lényege az lenne, hogy egy-egy ága legalább λ (igazából 5/8λ) hullámhossz hosszúsága legyen. Kialakítása lehet dipólus illetve monopólus is. A hossz miatt az első ritkán fordul elő. Konkrétan egy KH adó (~500 kHz) esetén egy ág hossza 640 m hosszú legyen legalább. E hosszú antennának az előnye a λ/4 hosszú antennákhoz képest, hogy "nyeresége" van, amit az irányítottsága miatt keletkezik. Az irányítottság a vezeték vége felé mutat. Ez DX munkánál roppant hasznos. Illesztés, lehangolás stb...... Ne felejtsük el, hogy az antenna közvetlenül terheli a vevőkészülék bemeneti körét, ezért az antennát (, és minden antennát !) minden esetben illeszteni kell a bemenethez. Különösen igaz az egykörös rádiók esetén. A hibás illesztés mindig jelcsökkenéshez vezet!
A hozzászólásomban elsősorban a LW = LongWire vs. LW = Long Wave problémára koncentráltan reagáltam. Semmi irányítottság, semmi nyereség, de még illesztésre se nagyon, csak az adással kapcsolatban, és mellékesen. Szerinted egy 30 m hosszú drót milyen antenna mondjuk KH -n?
Valóban, az antennakör terheli a vevő bemenetét, ezért az ilyen hullámhosszhoz képest rövid antennáknál a laza illesztésen kívül nem sok lehetőség van, az pedig mindig veszteséges az optimálishoz képest. A LongWire antenna csak egy kvázi szükség antenna, ha van rá hely, és lehetőség a tisztességes antenna elhelyezésére, akkor már nem LW antennáról beszélünk. A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2019
Oké, ezzel tisztában vagyok, lehet hogy a szövegben az MW zavart meg (a Sokol rádión volt a két sáv jelölve MW és LW, gyerek koromban sokat babráltam ). De akkor az MW mit jelent itt?
LongWire szerű (kb 10m) antennával rádióztam tavaly nyaraláskor saját készítésű L-C hangolóval, 7 - 28MHz közt bárhol SWR 2 alá tudtam hangolni. Sikerült is néhány DX. /P QTH, L-C tuner
Gondolom (de nem biztos) MediumWave.
A legfontosabb az antenna hangoló egység. Ha az jó, akkor akár egy kerékpár vázat is le lehet hangolni egy adott frekvenciára. Az persze más kérdés, hogy milyen lesz a hatásfoka. De a tapasztalatodból is látszik, hogy egy összeköttetésnek nem a legfontosabb paramétere az adóteljesítmény.
Sziasztok!
Szinkrodin vevőt szeretnék építeni NE 612 Ic-vel, 88- 100 Mhz re. Ugye az Ic-nek saját oszcillátora van, ha jól tudom 200 megáig. Konkrét rajzot nem találtam erre, csak lényegesen alacsonyabb frekvenciákra.Gondoltam megváltoztatom a rezgőköri értékeket, de az oszcillátor 6-7-es láb kivezetése gondot okoz. Nem tudom, hogy a trimmer kondit ill. a tekercset hogyan helyes bekötni ?
Az adatlapján vannak megoldások, azokat átnézted?
Mit szeretnél venni a szinkrodin vevőddel az FM sávon?
De sajnos azt nem tudom, melyik kellene legyen a trimmer kondi.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2019
Hambazárban lehet kapni SA 612 - 790 ft/db./
Skori féle urh mikrofont. Többféle szupregenerativ vevőt csináltam előkőrrel, némelyik érzékenyebb volt némelyik nem /teleszkópantennával/. A másik probléma az az állandó sistergés. A cél : minél távolabbról lehessen venni a jelet, és a készülék egyszerü legyen. Szinkrodin vevőt még nem csináltam /szégyen ide- oda/. Szeretném tesztelni.
Szerintem a tekerccsel párhuzamos kondival lehet leginkább hangolni.
Szinkrodin vevővel nem tudsz FM modulációt feldolgozni.
Azt CW , SSB moduláció vételére használják.(szinkron AMre is) Szupregek pedig természetesen zajosak ,működési elvükből adódóan jellegzetes "szupreg zajt" is létre hozzák a demoduláláskor. A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2019
Szupregnél nekem az ultra audon és a Flewelling kapcsolás elég jó minőségű volt igaz RH-n. Más kapcsolásoknál már jómagam is panaszkodtam itt a forrumon.
A minél távolabbról, és az egyszerűség nemigen hozható össze.
Sajnos, meg kell építened egy tisztességes szupervevőt, mert erősíteni is kell rendesen. Az SA612, csak a bemeneti fokozat. A kimeneti jelét szűrni, erősíteni, limitálni, és demodulálni kell. Azért szerencsére mindegyik feladatra vannak integrált áramkörök, úgyhogy nem annyira bonyolult a dolog. Viszonylag nagy löketet kell választanod a jó jel/zaj viszony miatt, és ehhez kifejezetten rádió műsorvevőkben használt FM KF ic -k a jók. Persze ettől függetlenül kísérletezhetsz DC vevővel, a repsávra (110 - 137 MHz) jó is lesz. Vagy bárhová, AM adásokat hallgatni. Elvileg ez az IC is jó lehetne, ha az oszcillátorának a kimenete is ki lenne vezetve, mert akkor PLL -be lehetne kötni. A PLL hibajele megegyezik az FM modulációval (is). De ez az IC erre nem alkalmas.
Van TDA meg még egy valami áramköröm, szuperhet FM, AM vevő a tda ban az erősítő is benne van csak a postakölcség árán, innen szerbiábol veszel 1 új rádiót és szétszeded, ingyen odaadnám. TDA1083 De látom itt is lehet venni.
Ma már a szuper is a multé,a DSP vevőket használják amit már cigaretta áron meg lehet venni,kitekben is,minden hulláhosszban használhatók,én például az URH-ban olyan adókat veszek ezekkel a kinai vacakokkal amit a szuper Sony minősigi tunerrel meg sem közelitettem.
Igazságod vagyon, én is beleszaladtam a csapdába. Vettem egy olcsó kis rádiót, mondván kitermelek belőle néhány dolgot, KF trafóra fájt volna a fogam. Aztán kinyitva van benne egy IC, két potméter, egy kapcsoló, meg a hangszóró. Semmi több.
Csakhát az olyan, amilyen (meglehetősen jó) de a hallgatáson kívül nem sok mindent lehet vele kezdeni. A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2019
tda 7088 klónnal foglalkoztam, nemrég, de nem sikerült jól áthangolnom.
Még nem adtam fel, de rossz vele dolgozni az egész panel 2x4 cm es jó lehet kicsit nagyobb.
Érzékenység szempontjából ezek a "kész" IC-ék milyenek? A szupregnél, szinkrodinnál biztosan jobbak?
Mindenesetre, kisérletképpen a szinkrodinnal megpróbálkozom /itt az ideje/. Köszönet.
Az analóg rádióvevőknél az érzékenység, és a sávszélesség szorosan összefügg. Minél kisebb a vevő sávszélessége, annál érzékenyebb vevő készíthető.
Az "egyszerű" vevők azért érzékenyek, mert gyakorlatilag a sávszélessége megegyezik az átvitt hangfrekvenciás sávval. AM esetén a demodulátor gyakorlatilag egy aluláteresztő szűrő. FM esetében egy kicsit más a helyzet, a szükséges sávszélesség sokkal nagyobb, a zavarelnyomás miatt határolni kell. A mai korszerű, és érzékeny FM vevő IC -ben koincidencia demodulátort használnak, ez, mivel nem tartalmaz hangolt elemeket igen könnyen integrálható. Ennek a végén is aluláteresztő van, így a kis sávszélesség szintén nagy érzékenységet eredményez. FM demoduláció.
Dehogynem, csak negatív. Engem nagyon zavar, hogy ugrál, nem lehet finoman hangolni. Persze ez egy olyan ember számára aki csak a műsort hallgatja rajta, annak jó, de ha keresgélésre szeretnéd használni, akkor már nem annyira leszel boldog tőle.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |