Fórum témák
» Több friss téma |
Pl.: ilyenek hangoló kondinak:
lepke légforgó másik lepke pl innen Vagy Cső trimmer kondi Esetleg régi URH FM rádió PVC forgójának az URH szekciójának egyik része. A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2019
Még valami, ha nincs áttétel a forgóba gyárilag lehet nem lenne rosz ugy csinalni hogy legyen, nekem van háromat fordítoka gombon mire megcsinálja a félkört. megis nagyon lassan kell hajtani, mert átsiklik az álmás felett igaz RH de szerintem ha jó akkor URH-n is.
Ez nem forgókondi? Most találtam, megnéztem a régi cuccaimat. Ha az valami tipp, hogy hogyan lehet kideríteni dolgokat? Összesen 1 darab 6-os van ráírva, és van egy csomó lába. Lehet dupla? Egy régi Conrad-féle rádióü kezdőkészletből van, kb 6-10 évvel ezelőttről
Két db kettős forgó, és négy db trimmerkondi. Az egyik kettős forgó (2×350 pF) a középhullám esetleg HH, RH hangolására, rajta két trimmerkondi a sávhatárok beállítására, és egy kettős forgó az URH sáv hangolására, és természetesen mindegyiken egy egy trimmerkondi.
A kivezetéseket azonosíthatod a helyzetük alapján.
Köszönöm! Bevallom meglepődtem, hogy 3 képből ennyi mindent meg lehet állapítani egy alkatrészből. Sajnos nem vagyok túl tapasztalt, valószínűleg ez az oka.
Szinte minden zseb, és táskarádióban is ilyen volt, de láttam már igen drága rádiótunerben is.
És ebből ki lehet hozni valahogyan a 22pF-ot? Ha igen, hogyan? Bocsánat, de nem látom át, most látok először ilyet, de valahol el kell kezdeni.
Az nem lesz egyszerű.
A trimmerkondik alapból 20-25 pF -osak, párhuzamosan a forgókondikkal. Ha az URH rész (vékonyabb) forgóit használod, azok 10 -70 pF között hangolhatók, és ezzel párhuzamosan az 5 - 15 pF trimmerek. Az átfogott kapacitás tartományt leszűkítheted, ha sorba kapcsolsz a komplexummal egy megfelelő értékű kerámia kondit. Az eredő kapacitást kondenzátorok soros kapcsolásával számolhatod. 1/Ce=1/(Ch+Ct)+1/Cs Ebből kifejezed a Cs -t a soros kapacitás értékét. Mivel mindegyik pF -ban van megadva, elég csak a számokat behelyettesíteni, és az eredményt is pF -ban kapod. indexehók: e eredő, h hangoló, t trimmer, s soros A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2019
Igen, pucuka mindent jól leírt. Ehhez még annyit, hogy megnézed, melyik fül hány lemezes állórészhez megy? A 2 legkevesebb lemezes egyikét felhasználhatod. A mási kivezetés, a test, a forgórész tengelyéhez megy középen. Én alakítottam át középhullámú zsebrádió forgókondenzátorát úgy, hogy 2 álló és 1 forgó lemezt hagytam benne. Jó lett, csak vele sorba is, és párhuzamosan is tettem kis kerámia kondenzátorokat, így lett jó a sáv átfogás.
Ma már forgókondikat nem árulnak az üzletekbe,maradnak a roncsok,vagy a sörösdobozból fabrikált forgó,mint a második világháborúba.Egy másik megoldás a variométer.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2019
Neten tal'ltam http://www.amatorbolt.hu/index.php?nav=menu3
Aztán hogy lehet onnan rendelni online azt a kutya sem tudja,nincs Kosárba gomb rajta
Bakker tegnap selejteztem ki vagy 10dbot. Nem gondoltam hogy valakinek kellhet. De a hétvégén a lomosba szétnézek még hátha van egy pár db.
Inkább már csak nyomógomb van/lesz helyette.
Akkor gyűlik meg a bajod ha csövest akarsz épiteni,itt segitet egy haverom aki a gyerek klubba dolgozik (volt uttörő klub ),a lomtárbol szerzett nekem egy jó pár levegős forgót,azt ha a vateráról akarod megvenni,két Somogyi zsebrádió árában kerüll.
Akkor ha lessz a roszvasasnál kidobott rádió vegyem meg? Az alktrészeim onann vannak. 500ft max egy radio idáig. Van ami jó is meg van lámpás is csak már a szobámba hely nincs.
Én ha roncs rádiót kapok vagy találok, minimum a forgó kondit és a ferritrudat kimentem belőle. A csöveseket pedig igyekszem megmenteni, restaurálni.
Erről a kitről mi a véleményetek? Persze szigorúan csak RX-re használnám! Megéri?
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2019
Látom csend van. Nem tudok mit modnani max ezt a videót ami erről a készülékről van Bővebben: Link
Szinkrodin 1 csatornas RH TCVR QRP .
Mit mondjunk még róla ?! Van hozzá egy 8 lábu uC ami külső távíró jelekkel betük segítségével konfigurálható ...
Legfeljebb megrendelem, aztán majd kiderül...
Idézet: „Mit mondjunk még róla ?!” Semmit. Majd kipróbálom aztán, megosztom a tapasztalatokat ha valakit érdekel.
Mármint a uC egy elkey / önhang generator adásvétel kapcsolo ... stb.
Sziasztok !
Ma reggel a polyakov mixeres rádióm ban a kétdiódás mixert lecseréltem két fetből álló kaszkód mixerre. Működik is, legalább úgy mint a régi mixerel! Meg kell még várnom hogy este a jobb terjedésben milyen lesz. Távolabbi tervem az, hogy az RC aluláteresztő szűrőt lecseréljem, egy sáváteresztőre, és így szuperheterodin lenne a vevő. A sáváteresztő szűrőt egy 1,8 MHz-s kvarc köré építeném. Ez lenne az IF frekvencia. Ezután jönne a egyenirányítás majd hangerősítés. A diódás mixert azért cseréltem le, mert az szerintem szup, het.-hez nem lenne jó. A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2019
És az oscillátor frekvenciáját is megváltoztattad a kétszeresére vajon? )
Idézet: „szűrőt egy 1,8 MHz-s kvarc köré építeném” Ha csak 1 azaz egy darab kvarcot raksz bele akkor nagyon keskeny lesz a KF-ed sávszélessége. Pár 10 Hz ahol a kvarc soros / párhuzamos rezonanciáját használod ki. (szűrő kialakításától függően) Ehhez nagyon pontosan kell ráállnod a lokál oszcival a venni kívánt távíró állomásra. Azon kívül stabilnak is kell lenned mert kifog mászni a kvarc átviteli görbéjéből a vett jeled. Persze a szűrőkörben lévő további L C tagok és kvarc szűrőd impedancia illesztetlenségéből adódó jóság csökkentő helyzet növelhetik a kvarc szűrő sávszélességét. |
Bejelentkezés
Hirdetés |