Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Nagyon csúf azaz állórész tekercs; nincs leégve? Vagy a kosztól menetzárlat? Kimérted? A nagynyomásúval vigyázz, sérülhet!
Magasnyomásom nincsen sajnos. Kimértem: mindkét tekercs 1.5 Ohmot mutat.
Áztasd gázolajban, majd benzinben és ki tudod takarítani.
Az igazi a Brigéciol lenne. Utána meleg víz és szárítás.
Szisztok!
Ötleteket szeretnék kérni hogy mit lehetne átalakítani "Moddingolt" számítógépházzá. Két mini és egy micro alaplap kerülne bele. Sajna a kanna kicsi. Alufelni lenne itthon, de az gumival nézne ki jól azt mwg 30 alatt nem kapok.
Bakelit lemezes rádió?
Ez sok mindentől függ... Mid van? Hova raknád? Mekkora kell?
Pl. Erősítő dobozába is rakhatod, az meg különösen izgalmas akkor, ha a kijelzőit is fel tudod használni. De mehet régi VHS videomagnó dobozába is (kijelző itt is játszik).
Sziasztok. Nagyon OFF. Somoskőújfalu vasútállomásra kellene mekem telefonszam. Ami van egyfolytában foglaltat jelez. Ha valaki megtudná szerezni, megkoszonnem. Szlovakiaval nem működik a modemes kapcsolat, azért hívnám őket. Köszönöm.
Próbáld meg ezt: +36/1 512-2749
Elvileg ez vasútüzemi szám kívülről hívhatóan, talán felveszik ezt.
Köszönöm szépen. Közben felhivtam Budapestet, aztán nemtudom kit, és szereztem számot, sikerült minden. Mégegyszer köszönöm.
Szívesen. Lényeg, hogy sikerült elérned.
Felvetődött egy téma, és mivel inkább idevaló, ezért itt beszéljük meg!
Nevezetesen a "bakelit"-ról van szó, amit én mindig nagylemez/kislemez, a régieket pedig 78-as lemezként emlegettem. Sohasem említettem "bakelit" -ként, még kevésbé (pedig az közelebb állt volna az igazsághoz) sellakk-ként, az újabbakat "vinyl"-ként. Sőt, a '80-as években felénk senki sem emlegette a fentieket, lemezt/nagylemezt/kislemezt mondtunk, néha 33-asnak és 45-ösnek, de először így, hogy "bakelit", én csak már a '90-es évektől hallom. Ezért érdekelne, ki hogyan szavaz, annakidején (90 előtt pl) ők hogyan nevezték ezt?
A "bakelit" újabb keletű elnevezés, 90 előtt mifelénk is csak "kislemez / nagylemez" elnevezés volt. Még "hanglemez" neve volt ritkábban.
Sokan használják a bakelit szót rá, én is, noha noha sose készült abból. Ez van.
Felénk egyszerűen csak "lemez" volt...
Furán is néztünk volna arra, aki nem azzal dicsekszik, hogy megvan a legújabb Omega lemeze... De senki sem esőcsatornára gondolt, pedig az is hasonló alakú volt már akkor is, valamint szintén lemez... A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2019
Így jár, aki fiatal. Bizony az '50-'60-as években nem is hívtuk másképp. Semmi sellak meg vinyl, pedig tudtuk, hogy valójában az.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2019
Nálunk bakelit lemez volt. Na meg az a jellegzetes illata.
Jaj, de sokszor meghallgattam az István, a király rockoperát. Az volt a kedvencem.
Van pár 78-as bakelitem. Sajnos fogy. Amikor előveszem mindig van közte törött.
Mi is lemeznek neveztük, ritkán hanglemeznek. De ha valaki bakelitet mondott akkor tudtuk, hogy erre gondolt.
Felénk akkor kezdték bakelitnek nevezni, amikor jobban kezdett elterjedni a CD. Mert az is lemez, ez is lemez. Így, hogy megkülönböztessék, az egyik lett "cédé" a másik "bakelit". Akkoriban minden müanyagfélét a nagyszüleim is bakelitnek neveztek, de szerintem ma sincs ez màsképp, a PVC-n és a PET-en kívűl nem sok müanyagot ismer az általános köznyelv.
"Vinilként" sosem hallottam emlegetni, legfeljebb csak itt, ritkàbban "korongnak" is hallottam nevezni. De szerintem nagyon sokan hallgatták a bakeliteket Videoton hangfalakon.
Ha már így szóba jött a lemez. Nekem is van vagy két dobozzal,de már porosodnak. Mivel érdemes ezeket takarítani hogy ne sérüljön,karcolódjon?
Semmilyen vegyszerrel, mosogatóval sem.
Langyos desztillált vízzel, puha ronggyal, nem dörgölve, inkább csak kínálgatva vele. Sok víz, kevés hozzáérés.
Régen árultak egy lemeztisztító szert. Olyan állagú, mint a híg tejföl. Fel kellett kenni a lemezre és száradás után lehúzni, mint a kígyóbőrt.
Ma egy kicsit felhígított D2 - D3 asztalos ragasztóval próbálkoznék. Az hasonló állagú. A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2019
Kapható lemez tisztító ma is. Google első 5 találata.
Témához kapcsolva, a lemeztisztítók neve is "lemeztisztító", nem bakelittisztító.
A mai világban néha mennyivel egyszerűbb lenne a márkák nevei nem mindenféle kitalált vackok
|
Bejelentkezés
Hirdetés |