Fórum témák
» Több friss téma |
Hello mindenki Azt a kérdésem szeretnék csinálni egy elektromos kaput tudna valaki egy rajzot küldeni a végállás kapcsolókoat hogyan kössem be?
Én nem beszélni kínai nyelvt.
Tessék normálisan írni vagy törlöm a témát.
Bocsi mindenki Szóval az a lényeg hogy egy elektromos kaput szeretnék csinálni Adott egy tolókapu erre rácsavaroznék egy fogaslécet és ezt egy motor tolná el na ennek a motornak a végálláskapcsolóit hogyan kössem be ez lenne a kérdés.
(Bocs az előbbiért nem tom mi ütött belém kicsit elkalandoztam)
Az irányváltó relék behúzóáramkörével sorosan.
Értelemszerűen amelyik irányban mozgott a kapu,azt az irányt kell letiltania.
A rajzbó itélve 230VAC-s motort használsz (!?). Annak nem enyire egyszerű a forgásirány váltása.... Ha egyenáramú volna a motor, akkor egy póluscserével tényleg egyszerü lenne. Légyszi ird le h pontosan, h. milyen motort használnál (AC - DC?, és a motor fesztültségét), mert a vezérlést annak megfelelően kell kialakítani. Bisztonsági szempontból a törpefeszűltségű motor használata, előnyösebb lenne...
A rajz egy egyenáramú motorhoz jólenne, mivel pólust cserélsz a motor kapocspontján....
220as vagy 380as motort használnék a 380nál ugye szintén jó a póluscsere a 220nál meg a kondit kell cserélgetni
220-nál nem kondit kell cserélni hanem ugyanúgy 'fázist'. Egyszerűbb ha mind a két forgásiránynak külön relét használsz ,mintha egy irányváltó- és egy üzemi relét.Amit lerajzoltál az egyenáramú motornál működne csak egy kiss átalakitással.
Borvendég!...
Rajzoltam egy irányváltót végálláskapcsolókkal, az erősáramú jelölésekért nem vállalok felelősséget, hi… Talán jó is….. Biztosítékot, hővédelmet gondold hozzá, ahogy neked jó. Alul egy esetleges automata vissza-lehetőség van, ha kell, ill. megoldhatod gyári időrelével is. A motort csillagba kösd és védőföldet rakj rá. A dupla (normál..) nyomógombok kiküszöbölik az összezárást, de ha van még a mágneskapcsolódon segédérintkező, azt is beleteheted ( k1.5 , k2.5 ). 230 esetében csak akkor szabad "fázist" cserélni, ha a főáramköri tekercs ugyanolyan, mint a segédfázis. Ellenkező esetben égés lesz... ( nem minden egyfázisú motor alkalmas rá ).
Helló! Nekem egy olyan kapcsolás kellene, hogy egy nyomógombbal tudjam nyitni zárni, mint a cdrom-nál (az 1. nyomás - nyit, a 2. - zár. 12 V-os DC motorral csináltam van két végálláskapcsoló is benne.
Senki nem olvassa ezt a témát? Aki tud valami rajzot az írjon legyen szives. A neten sehol nem találok.
szia! csinálj egy bistabil kapcsolót. pozitív jelre nyit, negatív jelre zár és ehez kell hozzákötni a végálláskapcsolókat. valahol a neten láttam ilyet sima relés változatban. csak nem tudom hogy letöltöttem-e.
Sziasztok szeretnék segítséget kérni,hogy van nekem 1db 24V-os DC motor,amit kapunyitó szerkezetbe illesztettem be,és szeretném 2dv végállás kapcsolóval is irányítani és ehez szeretnék bekötést,de sehol sem találok hozzá előre is köszi
Sziasztok! 12V DC motort szeretnék bekötni 2 végállás kapcsolóval úgy ,hogy mikor eléri a kapcsolót a fordulata ellentétes irányba váltson.Tekercselő sorvezetőhöz kellene.Vagy inkább kézi kapcsolással oldjam meg?Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv!
Szeretnék kérni egy kis segitséget. A rajzon adva van 1 dc motor rajta egy menetes szár (12v) 2 végálláskapcsoló és 2 nyomógomb. Úgy szeretném, ha megnyomom egyszer az "1" nyomógombot, a motor elindul és amikor a "B" csúszka elérni a "C" végálláskapcsolót akkor leáll a motor. És aztán ha lenyomom a "2" nyomógombot a motor elindul az ellenkező irányba tehát a "B" csúszka az "A" végálláskapcsoló felé. És ha elérte akkor leáll ismét a motor.
Parancsolj, melléklet. Kelleni fog két relé is. Az áramkörbe három áramköröst rajzoltam, elég két db. két áramkörös, a középső érintkezők nincsenek használva.
Ha a motor megy az egyik irányba, hiába nyomod meg a másik gombot, nem történik semmi, ezért rajzoltam bele egy stop gombot, már ha ez érdekes. SW1 és SW2 a végálláskapcsolók, neked az alaphelyzetben zárt érintkezőt kell használnod (C és NC kivezetések). A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2019
Köszönöm szépen. Lenne még egy olyan kérdésem, hogy a nyomógombot lenyomva kell tartanom, vagy eleg csak egyszer megnyomnom?
Megnyomod, elindul, nem kell nyomva tartani.
Már ki is próbáltam. Szuperül működik. Köszönöm szépen még egyszer!
Üdv Mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni! Van egy DC 12 voltos hajtóműves motorom, amit úgy szeretnék működtetni hogy "A" pontban(végállás kapcsoló) áll, lenyomom a start gombot, elindul, eléri a "B" pontot(végállás kapcsolót), azt megnyomva visszatér "A" pontba és megáll.
Mielött visszafordul meg s kell állnia, vagy azonnal indul vissza? ( ez gyakran kritikus az áttétel miatt). Ha nem kell megállnia egy relével megoldhato.
Ha meg is kell állnia akkor kell egy idözitö is.
Azonnal indul vissza, de csak akkor indul
újra ha lenyomom a startot. Milyen relét érdemes venni, és hogy kössem be?
Egy 4 morzés relé kell. A nyomogombon és a B kontaktus nyugalmi kontaktusán (NC) kapcsol a relé ha megnyomod a gombot. A relé morzekontaktusain keresztül a motor olyan polaritást kap, hogy elindul a B végálláskapcsolo felé. A maradék morzekontaktus egy öntarto kapcsolást csinál, azaz ha megnyomod a nyomogombot a relé kontaktusa áthidalja a nyomogombot.
Amikor a motor elér a B kontaktushoz az bontja a relé áramkörét azaz megfordul a polaritás ( és megszünik a nyomogomb áthidalása) és a motor megy az A kontaktushoz. Annak a kontaktusát ugy kell bekötni, hogy amikor a motor megnyomja, a motor áramkörébe beiktat egy diodát ami az adott irányba megállitja a motort. Az ott fog állni addig amig meg nem nyomod a gombot, amikor meghuz a relé, megfordul a polaritás, a dioda áteresztö irányba már engedi az áramot a motorba ami elindul a B felé. Ennyi.
Üdvözlet!
A boltban ezt a relét ajánlották 4 morzésnak. Nem tudok rájönni hogyan kellene bekötni. Valaki tudna segíteni?
Egyszerü, 13,14 a tekercs
9,10,11,12 a morze kontaktusok közepe, és a rajzon látod, hogy alaphelyzetben mivel van összekötve (9 - 1). Ha a tekercs, meghuz akkor (9-5) lesz összekötve és igy tovább. Probáld lerajzolni (akár ceruzával is amit korábban irtam, s majd segitek.) A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2020
|
Bejelentkezés
Hirdetés |