Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Sprint-Layout NYÁK-tervező
Alkotó fórumtárs Sprint Layout 6 leírása: sp6_alkoto.pdf
Bocsi a dupláért, lejárt az idő! Lehet tudni, hogyan csináltad? Mert később lehet jó lenne tudnom ha más méretben is kellene
Képből konvertáltam egy gerbert amit az SL-be be lehet emelni.
Hasonló programokat lehet találni a neten is szerintem. Itt van még egy kicsit kisebb méretben is.
Sziasztok
Segítséget kérnék az SL6 használatához. Most először használom ezt a rajzolót. Egyszerű 1 oldalas beszkennelt NYÁK-ot szeretnék felülrajzolni. A nyák és az alkatrészek a kapcsolási rajz visszafejtéséhez kellenek. Az C2 réteg a fólia oldal, azonban ha felrakom az alkatrészeket akkor azok is ott jelennek meg, az S1 rétegen az alkatrészek tükörképét látom. Kérdéseim: - melyik rétegre kell tenni az alkatrészeket, esetleg a rajzolatot kell-e tükrözni, vagy az alkatrészeket ? Kell-e külön forrszemeket (PAD) felrakni, vagy elegendő az alkatrészek saját lábai, kivezetése ? pl.IC, R,C esetében Köszönettel: Tóni
A kép amit alátettél a forrasztási oldal felöl van, amit meg rárajzolsz az beültetés oldal felöl. Pont forditva.
Vagy a képet kellene forditani, vagy elhagyni az alkatrészek körvonalát. Ha nem forditod a képet akkor nyomtatáskor tükrözni kell. Jelenleg a c2 -s2 kombó kellene, de le tudod ellenörizni a ? - jel re kattintva A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2020
Köszönöm a választ, valóban meg kell fordítani a képet, mivel az alkatrészeket így fel tudom rakni, ha közben látom. A másik kérdésem az volt, hogy végig pöttyözzem-e a panelt, mert ha beállítok egyféle méretet az alkatrészek PAD-jei eléggé eltérnek. De mint mankó valószínűleg szükség van rá. Sajnos elég rossz a scan minősége, fotózni meg nem sikerül, csak torz alakzatban
Üdv: Tóni
Önálló forr pontokat, furat lábakat nem kell külön felrakosgatni. Ezek az alkatrész könyvtárban lévők "tartozéka". Rakj fel minden alkatrészt, IC-t, ellenállást, kondenzátort, stb., úgy mint a valóságban van, ezeket kösd össze a panelon levő huzalozásnak megfelelően. Csinálj fotót a panelról alkatrész nézetből ellenfénnyel átvilágítva, ez alapján tudod az összekötéseket, huzalozást berajzolni.
A lábtávolságok névlegesen 2,54mm (1/10"), a fotó nem méret helyesen ábrázol. A rajzolás mindig az alkatrész felöli nézetben készül.
Függölegesen és vizszintesen kellrne felvenned valós slkatrész méretet lehetöleg IC -t hogy a méretarány stimmeljen
Egy ellenállás mérete nem kötött, de egy IC igen. Ha a kötött alkstrészek mérete stimmel, a többit rakg fel külön pad-el a panel kinézete miatt már ha egy az egyben akarod lemásolni A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2020
Én úgy csinálnám hogy:
Legalább 1-1,5 méter távolságból lefényképezném a panel alját. Merőleges irányból (a kép közepén legyen a panel, képen a alakja téglalap, minél kevésbé legyen trapézos)) (és azért ilyen messziről, hogy az optikai torzítás kisebb legyen (panel szélei egyenesebbek), minél messzebbről, de a rajzolat még kivehető legyen.) Képszerkesztővel kivágnám a panelt a képből (éppen a széleinél), esetleg kontraszt fényerő szín játékkal használathoz kényelmesebbé tenném a képet. Tükrözni kell függőleges tengely mentén a képet! Majd sprintbe a panel méretével egyező méretű keretet rajzolnék, beilleszteném a képet és az előbbi keretbe a lehető legjobban illeszteném. Utána jöhet a rajzolás. Ja és az origint rápozícionálnám az IC 1-es lábára (valamelyik IC középtájon, ha több is van), raszter 1,27mm. A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2020
Köszönöm a sok hasznos hozzászólást, ötletet, így már menni fog, megpróbálom a fényképes alapot is, remélem jobb lesz a háttérkép. Most meló van , de amint lesz időm kipróbálom
Sziasztok!
Csak azt nem tudom hogy, tudom programon belül a teliföldre csatolni az oda kötődő alkatrészeket. tudom filctoll, de valami programon belüli dologra gondoltam.
Kijelölöd amit teliföldre akarsz rakni, és a teliföld bekapcsoló gombtól egyel jobbra nullára állítod a távolságot.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2020
A téma tetején van egy leírás, aminek a 7.2.2 pontjába erről próbáltam írni. Esetleg az egész 7.2 pontot sem árt elolvasni.
Tessék:
Sziasztok ! Két kérdés :A sprint tud alkatrész listát generálni ? És ha igen akkor hogyan ?
Tud, így
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2020
Fontos feltétel, hogy csak azok az alkatrészek kerülnek be ebbe a listába, amik "komponensként" kerültek fel a tervre. Azért lényeges ez a kikötés, mert ugyan célszerű lenn, de nem törvényszerű, hogy minden alkatrészt így teszünk fel. Sőt előfordul, hogy valamilyen manipuláció miatt szét kell választani a komponenst, és ha ezt utána nem állítjuk ismét helyre akkor az érintett alkatrész hiányozni fog a listából.
Tehát nem árt ellenőrizni az eredményt. A listának van még egy sajátossága, mégpedig a kereshetőség. Ha ráállsz a lista egy elemére, akkor azt aktiválja a panelon (melléklet).
Köszönöm a segítséget de sajnos van kis "bibi " azt hittem csak két klikk és megvan de sajnos ez nekem nem ilyen egyszerű (nem ismerem a programot és a nyákot sem én terveztem) Hogy kerek legyen a történet, haverom megtervezte a nyákot én írom hozzá a picprogramot viszont kellene az alkatrészlista ... Godypapa hozzászólása alapján próbáltam de nekem semmi nem jelenik meg a listában .
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2020
Függetlenül a konkrét problémádtól, általánosságban javaslom a kapcsolás alapján összeírni a listát (akár kézzel is). A panel is vezethet eredményre, de erre nem az SL a legideálisabb eszköz, mert csak akkor ad jó eredményt, ha szigorúan követi a rajzoló az elveket. Gondolok pl arra, hogyha a panelt rajzoló elír valamit, vagy elkötés sikeredik, vagy csak kimarad a komponensé tevés, akkor már részben hibás lesz a listánk, és másik részben hibás lesz a panelunk. Nincs meg az a bázis (kapcsolás), amihez a program hozzá tudná ellenőrizni a paneltervet (mint pl. az EAGLE-ben)
Sajnálom, úgy általában minden programot meg kell tanulni használni, alkalmazni ... röviden ennyi
Igen ez teljesen igaz , én az eagle-vel tervezek azt ismerem , azért mert néha egy másfajta terv a kezembe kerül nem fogom megtanulni az összes fellelhető nyáktervező minden funkcióját . Köszönöm a segítséget . Már ráugrasztottam a dologra a nyákterv készítőjét ,majd ő alkot valamit .
Sprint layout 6-os verzióhoz létezik magyar nyelv, ha igen , hol lehet letölteni?
Valaki írt hozzá itt a topikban jó régen, keress rá. Nekem megvolt valaha de nem működött. Ami működik rendesen az a komplett magyar nyelvű program, de az nem eredeti, és azt már nem tudod sehonnan sem beszerezni, csak ha valaki személyesen a kezedbe adja, mert továbbküldeni sem lehet email-ben. Ha meg eredetid van, ahhoz elvileg kellene hogy adjon a cég magyar nyelvű kiegészítést ha kéred.
Saját fordítás, saját kreatív megjelenítés, anno egy emberkének nem nagyon tetszett (oldalszám probléma is az indok között volt) Van egy tartalomjegyzék, amin nincs kijavítva az oldalszám (elfelejtettem a pdf.jelszót hozzá, de akinek kell word doksiban elküldöm.
Itt az angol:
Küldtem mailt.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2020
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék... Alap dolog fog ki rajtam. Hogy tudom azt elérni,hogy a mellékelt képen az F1 forrsztási oldalon a kék kontúros panelnak csak a belsejében legyen auto GND? Ha kijelölöm,belülről veszi el. Miként lehet ezt megfordítani? Segítségeteket,válaszotokat előre is köszönöm.
Egyáltalán mit akarsz csinálni? Mutasd be mit akarsz belül látni és kívül. Mi az, hogy megfordítani?
Én úgy szoktam, hogy négy darab téglalap kivágást teszek a panel szélétől kifelé, egymást átfedve.
így a közrezárt területen marad teliföld, de a kívül eső területen is teliföld lesz! És lesz egy teliföld nélküli "keret", végén majd ebbe a keretbe beleesö panelméretet adok meg, és bele igazítom együtt kijelölve az egészet (nem egérrel, hanem nyilakkal mozgatva!) (a külső teliföldes rész leesik a panelról). A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2020
És mi az értelme? Mert szerintem semmi! F1 réteget akarja szerintem látni az F2 mellett egyben, de még nem nyilatkozott mi is a terve ez irányban.
Vagy csak az, hogy jól mutasson a képernyőn! Vagy vegye akkorára a méretet, mint amekkora a panel és nincs gond, nem látszik a külső ... A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2020
|
Bejelentkezés
Hirdetés |