Fórum témák
» Több friss téma |
Van ezzel kapcsolási rajzod is? Vagy ezt az opto tranzisztorának helyére kellene "betenni"?
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2020
Igen a helyére csak 10x akkora bázisellenállással
Bázis a dióda helyére, sorba az ellenállással, emitter-föld, kollektor-optó kollektor.
Esetleg a B-E-vel még párhuzamosan ellenállással tudsz valamennyit játszani, milyen széles legyen az impulzus A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2020
Köszönöm és neked is pipi. Ezt jó tudni!
Bár azt hiszem ez már marad így amíg jól működik.
Sziasztok
Egy kis segítség kellen. Építettünk egy ponthegesztőt akkucellához de nem akar működni. A felépítése: mikoró trafó, megtekerve rajta egy hegesztő trafó testkábele (mérete "ismeretlen" 8-as lyukba épp bele tudom erőszakolni) és van két sárgaréz hegy. A vezérlő egy ebay vezérlő (ezzel is volt kisebb ismerkedési küzdelem), fénykép mellékelve. A probléma a következő: búg, szikrázik de a cellához nem tapad a lemez, próbáltunk már mindenféle beállítást de volt hogy már kifújt a cella de nem hegged. Volt hogy a lemez a két csúcs között elfüstölt de nem heggedt. Mit bénáztunk el? Tudna valaki segíteni?
Már a sárgaréz hegy is gond lehet. Itt nagyon kell vigyázni minden csatlakozással meg feljasznaˇlt anyaggal. A sárgaréz rosszabb vezetö minta a réz igy az fog melegedni nem a hegesztendö pont. Nekem is hoztak az összel egy ilyen hegesztöt, azt annyira eröltették, hogy még a drot szigetéelse is megolvadt a trafon. Hány menet van a trafon?
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2020
Szia
Úgymond 1,5 kör. Egy oldalon jönnek ki a vezetékek és az egyik oldalon kétszer, a másik oldalon (itt jön ki a két vezeték) egyszer jelenik meg a hurok. A linkelt videónál 5.14-nél lehet látni hogy hogyan is tekertem meg.Bővebben: Link
Milyen lemezeket használsz a hegesztéshez?
Jelenleg beszerzés alatt van a nikkel, a meglévő akkukról leszedett lemezek vannak és próbálgatjuk a gépet.
Ami sokszor probléma szokott lenni, hogy erősen nyomják az elektródákkal a lemezeket. Épphogy csak nem essen le annyira kell nyomni, nem jobban.
A videjón világosan látszik , hogy a mágneses söntöt benne hagyták !
Már többen jelezték : _Ki kell venni !!!_ A másik a keresztmetszet. A normál kábelen túl vastag a szigetelés, mivel nem ilyen célra tervezték. Ide elég ha zsugorcső a szigetelés és a réz minél vastagabb ! Ha jól rémlik én 185-ös egyeres kábelt tekertem a vasba zsugorcső szigeteléssel.
Szeretném megkérdezni,hogy a képen látható relével meg tudnám oldani a hegesztés idő beálitását? Lerajzolná valaki?
Köszönöm!
Néhány kapcsolást biztosan kibírna, de tartósan nem lesz jó! Ha mindig nullátmenetnél kapcsolod, akkor örök élet, de egy sima relétől ezt ne várd, ezen a teljesítményen hamar szétégnek a kapcsolóelem pogácsái.
A legtöbb vezérlés több impulzussal, változó kitöltéssel kapcsolja a trafóra a feszültséget, ez szintén nem megvalósítható ezzel a relével, egyszerűen nem erre van kitalálva. Van a topicban több különféle készen kapható egység, keress egy szimpatikusat és azzal próbálkozz. Mindegyik jó és mindegyiknél ki kell tapasztalnod a saját trafódhoz, hogy mire juthatsz vele.
Sziasztok!
A trafó időzítőjét szeretném megcsinálni, PIC-kel vagy 555-tel. Ezt a relét tenném a primer kört kapcsolgatni. Szrintetek megfelel? Elvileg 25A-t tud kapcsolni.
Igen, csak kell egy varisztor a kapcsolt körre, különben pár kapcsolás után tönkremegy.
Megnéztem mi az a varisztor, mert még nem használtam, de nem kaptam támpontot, hogy milyet és hogyan is kellene használnom. Tudnál segíteni, hogyan is nézne ki a dolog? Köszönöm előre is!
Mondjuk egy ilyen. Az SSR 1-2 kapcsaira kell kötni. Annyi a lényege, hogy a ráírt feszültség alatt nem vezet, felette vezet. Amikor a trafót kapcsolod igen nagy visszarúgások vannak, ha ezek meghaladják az SSR kapcsolt értékét, nálad a 380V-ot akkor tönkremegy. A linkelt típus 275V felett vezet vagyis rövirzárat képez, ezáltal nem enged 275V-nál nagyobb feszültséget visszajutni az SSR-re.
Értem. Köszönöm a segítséget és az infókat is! Minden világos (ezzel kapcsolatban )
A jobb SSR - ekben van varisztor, bár ez lehet nem az a kategória.
Ezekben biztos nincs. Onnan tudom, hogy én egyet már hazavágtam, pedig az 40A-es volt.
Nekem is egy olyannal van megoldva. Tökéletesen működik eddig, de akkor lehet teszek rá egy varisztort.
Az enyém szerintem nem tudott 380V-ot, elég hamar feladta a harcot, ráadásul pont bekapcsolt állapotban ragadt, majdnem felrobbant a kezem alatt az akku, ezért úgy gondolom, hogy azt a 120Ft-ot megéri rákölteni még.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2020
1. Bekapcsoláskor nem keletkezik a trafón túlfeszültség, hanem kikapcsoláskor. A triac nem tudja kikapcsolni áram alatt, hanem az áram megszűnésekor kapcsol ki.
2. Ha varisztort kötsz a triac 1-2 lábaira, túlfeszültség jelentkezésénél zárlatba kerül, azaz pont azt a jelenséget váltja ki, amit leírtál, hogy nem szakad meg a hegesztőáram. Ugyanis a triac az áramkörben egy soros-, tulajdonképpen záró érintkező. Ha ezt a varisztor rövidrezárja... Ha a varisztort a bemenettel párhuzamosan kötnéd, az használna a túlfeszültségű rúgások ellen. Zárlatba menve kiverné a biztosítékot.
Tehát a trafó primer tekercsével párhuzamosan ?
Az rendben van, hogy a varisztor aktiválódásakor rövidre zárja és nem kapcsolja ki a hegesztő áramot, de ez nem nem okoz problémát. Nem mértem ugyan, de gondolom a másodperc töredék része az amíg a visszarúgás tart. A hegesztésnél ilyen idő növekedés nem akkor probléma, viszont az SSR-t tönkrevágja hamar.
Azt is lehet, de inkább a bemenetre szokták tenni.
A varisztor egyik lényeges jellemzője, hogy a túlfeszültség átolvasztja és zárlatba kerül. Ez aztán nem kapcsol ki többet.
Szupresszor dióda megfelel az SSR-rel párhuzamosan kötve. Varisztor csak a bejövő ágakkal párhuzamosan.
Sziasztok.
Megépítettem "zosza18" féle ponthegesztőt (V1.0). Minden hibátlanul működik, csak a hegesztés nem tökéletes, mert könnyen leválasztható. A trafón 2 menet van 25mm2-es vezetékből a trafótól kb 6-7 centi a hossza. Ezután a kivezetés 16mm2-es kb 30 cm hosszú, és vörösrézből van a csúcs kialakítva. Az üresjárati szekunder feszültség 1,7V. A nyugalmi primer áram 1.3A. A korábban itthon bontott cellákon lévő szalagokat próbáltam a cellára hegeszteni, nem sok sikerrel. A kérdésem az, hogy hogyan lehetne javítani a hegesztésen, mit kell változtatnom. Elsősorban zosza18 válaszát várom, mert hát mégis Ő a szülőatya ennek az egésznek. De a többiek se fogják ám vissza magukat. Köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |