Fórum témák
» Több friss téma |
Az van
Itt a kis vágóm, díszlécekhez ütöttem össze gyorsan, de bevált, és lett rajta finomítva. Videón még az első verzió látható, képeken a mostani. Úgy látom, a szekrényben az egerek is finomítottak rajta, úgyhogy vezeték csere lesz Díszléc vágó Ebbe a trafóba van szimplán bekötve; ha jól emlékszem 4V fesz megy erre a vágóra. A nagyra - ami több, mint 1 méter - pedig azt hiszem, 10 V.?. De majd előszedem valamelyik nap, és azt is feldobom ide.. Ha érdekel valakit...
Hali.
Nos, kiderült valami a videóból? Legalább a nevét tudnám, vagy hogy miként keressek rá...?
Fém pántoló szalag, több méretben is kapható, rozsdamentes kivitelben is.
Gyanítom, jó sok amper kéne annak a szalagnak, hogy meleg legyen...
Én az igazi anyagot szeretném megtudni. A díszléceket is gyártják valahogy...
Vagy eleve fomába préselik az anyagot vagy vágják: YouTube.
Na, nekem az kell, ami 11.53-tól van
Megvan!! https://www.expondo.hu/pro-bauteam-lapos-penge-polisztirolvagohoz-3...210019 A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2019
Sziasztok!
Ismeri valaki az ilyen kézi polisztirol vágókat? Mekkora feszültségről járathatják a vágó pengét?
Gondolom a nyelében van egy kapcsolóüzemű csoda.
Annó próbaként ellenálláshuzallal és akkutöltővel csináltam próbavágásokat, az nagyjából ~12V és ~1méter esetében vágott szépen. Ez sokkal rövidebb, ámbár vastagabb. Szerezz egy "hegyet", de meg lennék lepve 3V-nál nagyobb üresjárásnál. És persze nem kell DC hozzá (meg úgy sokkal könnyebb). A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2020
Egy ismerőstől kaptam egy műanyag üzemekben használatos forró kés pengét,kb 50cm hosszú, 2cm széles. De az úgy volt bekötve hogy a két végére kötötték a feszültséget és úgy melegedett. De nekem nem kell ilyen hosszú,ráadásul olyan kivitel kell,ami nem keretes, hanem olyan mint a képen. Így elvágtam a felénél,majd hosszában is elvágtam olyanra,mint a képen lévő. Csak a működtető feszültséget,áramot nem tudta megmondani.
Mérnökként nem esik jól kimondanom, hogy "próbálgatás".
Apám annó csinált próbaként katuterizációhoz trafót (meglévő eszközhöz), ami gyakorlatilag hasonló volt ez. Pár külön menet biztonsági transzformátorra... Működött, de a műtőbe nem engedték be (nemrég még találkoztam vele, szép zöld).
Eszembe jutott,hogy mi lenne ha mikrosütő trafóra tekernék pár menetet,mint a ponthegesztőnél. Elvileg az is működhetne,nem? A primer oldalra meg egy triakos szabályzó?
Ha van egy 5-10 amperes tápod, kipróbálhatod 4-5 volttól feltekerni, mikor lesz elég meleg...
Sajnos a legnagyobb tápom is csak 3A-es, de majd kitalálok valamit.
Akkor 1. tesztnek jó lesz a mikrótrafó fűtéstekercse pár másodpercig és mérhetsz lakatfogóval is áramot, ha van.. a multival meg kapocsfeszt.
Nekem is ponthegesztő jutott az eszembe, csak azokkal a vastag vezetékekkel nehéz "lézerkardozni"
Sziasztok!
Kanthal... helyesebben nichrome 80 as huzal (0.5mm) meghajtását hogy kell tervezni? Még nincs a kezembe... repíti a posta de ha jól tudom 5 ohm/meter (kb) Tekercset fogok belőle csinálni (hasonlót momt ami az elektromos cigikbe van) Tehát tudni fogom elvileg a pontos hosszt! A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2020
Szia!
A képlet egyszerű: fogsz belőle egy akkora darabot, amivel tervezed a szerkezetedet és szabályozható táppal annyit adsz neki, ameddig el nem éri a kívánt hőfokot.. Utána ráérsz kitalálni, mivel fogod a gyakorlatban felfűteni. Így, teljesen látatlanban sokat nem lehet erről beszélni.
Ugyanez másként megfogalmazva:
Önmagában a huzal paraméterei nem sokat jelentenek (de jó ha ismertek/legalább a határokat be lehet lőni), geometria/anyag/felhasználás és sok egyéb mindentől függő a siker. Szóval mérnökölni nehéz, próbálgatni muszáj.
Az a helyzet, hogy mérés nélkül van a lutri, a próbálgatás.
Pár féle habvágást csinálok, de a megfelelő táp alkalmazás nem úgy megy nálam, hogy ráteszem x feszültségre, aztán vagy jó, vagy valamekyiknek annyi. Ha nekiállunk valaminek, azért ne úgy, hogy "van egy trafóm, jó-e vagy sem"? MÉRNI kell.. - ja, és gondolkozni is.
Jaja.
Meg talán az sem árt, ha kicsit állitani is lehet, mert csak az emberi butaság állandó...
Hogyne!
AZ se mindegy, hogy valaki fél méter hosszan akar vágni 5 centi vastag habot "lapjában", vagy elég a sacc 10 centi hosszú szál.. ( kicsit állitani is lehet ). Nade ez már megint más kérdés. A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2020
Egy 24 V 300 VA trafó, a primer oldalán egy porszívó szabályzó, legalább ennyi.
Az se mindegy hogy mekkora a környezeti hőmérséklet és zárt helyen, vagy kint és fúj a szél, vagy huzatos a helyiség. Idézet: „Tekercset fogok belőle csinálni (hasonlót momt ami az elektromos cigikbe van)” Ráadásul nem is habot akar vágni. Először a feladat, teljesítményigény, utána nekiállhatunk méretezni.
Ja, én is céloztam rá, csak másképp.. de úgy látszik, már megoldotta, mert köd van.
Nem nem..
Nincs köd csak amig nem volt kezembe a szál addig nem akartam olyanokat írni ami lehet hogy nem is ugy van. Az a baj, hogy én magam sem tudom a méreteket! Egy elegendő mennyiségű füstöt (nem ködgép mennyiség) előállító tekercset kell megtekerjek. Még a töltetbe se vagyok egészen biztos, első körbe nekiindulok a csőspirálos füstgépnél használt 1:6 glicerin víz "töltettel" aztan meglátom. Hogy ne sötétben tapizás legyen, a vegcél egy RC gépekre szerelhető "füstgép"... csak egy fokkal többet kéne előallítania mint a gyári "pöfékelőknek" Ma megtekerek egy tekercset lemérem az ellenállását és "próbálkozok"!
Valami ilyesmi a végcél...
1:50 nél szépen látszik a füstmennyiség
Van pár "adatom"... Ti nektek ez biztos többet fog mondani.
18650 es cellákból álló pakkal "tápláltam" a huzalt, átlagosan 2200mAh kapacitás 23-27 es belső ellenállás (16,4v-on volt a 4S pakk) A tekercset 6mm átmérőjű rudra tekertem, majd lehúzva figyeltem, hogy a menetek ne érjenek össze. Első körbe, levágtam egy 60 centis darabot a huzalból. 4,1 Ohm ellenállast mértem a teljes hosszon, rákapcsoltam a pakkot, kb 6 másodperc alatt elérte a vörös izzást és a sorba kötött multiméter 3,5 A mért Utánna egy 30 centis darabot (méretben valami ilyesmi lesz a nyerő) ezen 2,3 Ohmot mértem. Megtáplálva kb 2 másodperc alatt nemhogy vörös inkább fehérizzásig hevült (féltem huzamosabb ideig feszültség alatt hagyni igy kb 3 másodperc után lekapcsoltam) viszont a 30 centis darabon a multiméter 5,7A mért Gondolom a hőmérséklet nagy mértekbe vissza fog esni ha a spirálba belessz huzva a vizes/glicerines kanóc. De a glicerin csak csütörtökön jön meg! Addig a tápomat kell felélesztenem' de mivel RC be lesz használva igy célszerű 3S vagy 4S re méretezzem!
Urak....
Inkább átjöttem ide.... De mivel kanthalhuzal, ezert akinek lenne ideje és átnézne ide is azt nagyon megköszönném
Sziasztok!
Kanthalhuzal meghajtásához milyen tápot/szabályzót ajánlotok? Rövid a huzal 10-25 centi között... Tesztelni szeretném az ideális "meghajtást", ahhoz kersenék valamit! Áramforrás egy 36v ~ 8A troidtrafó ( később labortáppt csinálnék belőle...( :jump A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2020
A huzalról lehet tudni valamit?
Az a toroid transzformátor, erre a célra, komoly elektronika nélkül nagyon nem alkalmas... |
Bejelentkezés
Hirdetés |