Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
köszi! ez sem 100-as nekem. 1 építő kolléga írta, h pl. oly kis terhelésnél amire ő építette és használja "elhagyható" a venti. Van aki kisebb fordulattal "zajszegényen" járatja. És ez(eke)t most csak fixre 2x9 voltra! Pl.: Hetényi: Függvénygenerátor RT1983/41.o. v. Hetényi: R-C mérőhíd RT1983/41.o. Szerinted ez is "kívánja" a ventit, és "mennyire", milyen fokon?
Mint írta, minimális terhelést ad a tápnak, hogy egyáltalán elinduljon, nem azért, hogy rögtön hűtse. A raktározott tápjaid gondolom használtak, így rögtön felmerül a kérdés, egyáltalán jók-e?
Elvileg találsz köztük olyat, ahol van +12V és -12V is, de ez utóbbi igen csekély mértékben terhelhető és nem is pontos érték. Simán lemegy 11V körülre. Elvileg a 7909-nek megmarad a minimális feszültség különbség, hogy működni tudjon. Elég sok a ha odáig, hogy a végén ott legyen a +/-9V DC. A túláram védelemnél mire gondolsz? Zárlat ellen védett... Mik ezek a kis áramkörök, hogy 2x9V kell nekik? Műveleti erősítők vannak bennük? Megint más kérdés, hogy mérőhidakhoz, meg egyéb érzékeny áramkörökhöz mennyire lesz jó a kapcsoló üzemű táp. A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2020
De ha kicseréli a -12 V egyenirányító diódáit combosabbra, mindjárt lesz terhelhető -12 V -ja.
Ui. ugyanazokról a tekercsekről van egyenirányítva, mint a + 12 V, csak a diódái szerényebbek. 2 db van, mert ebből a fajtából nincs közös anódos dupla egyenirányító.
Köszi! Évekkel ezelőtt elkészültek a nyákok, beültettem, csak a tápok hiányoznak [konzerválódtak szegények!] Hetényi: Függvénygenerátor RT1983/41.o. v. Hetényi: R-C mérőhíd RT1983/41.o. + a Penfold: Építve tanuljuk az elektronikát. [Ilyen "kiscsopisoknak" mint én]
Az említett tápok - saját - működő, de korszerűtlenné váló PC-k valók. Ha csak 4 db jó lesz már sínen lennék. Így remélem, h "egészségesek". Gondolom, h legalább zárlat ellen célszerű lenne, főként a próba(tanuló) célra építésűnek! Kérdéseidre:[sajna ne tudom szkennelni a cikkeket] Igen, a generátorban műv.erősítő, az R-C hídban meg neve mutatja... A "tanuló" meg vegyes: az egy 1xű Tr-os "alap"kapcsolásoktól feljebb [ez 120 oldal, képenként töltöttem le ] Kéred? De ha ez a fentiek miatt nem ok, akkor lenne oly 5letem, h vannak régi csöves rádiókból kimenő trafók (tudjuk, h a sec 4 v 8 Ohmra van illesztve. De sosem mértem, mi lenne ha 220-al "megkínálom" és mi jöhet ki belőle?
Én bent hagynám a ventit (vagy legalább ugyanakkora terhelést raknék a kimenetekre), ne okozzon misztikus tápleállásokat/gerjedéseket, amik miatt a tesztelendő áramkör nem megy, majd napokig keresed a hibát, mire rájössz, hogy a tápod szórakozik.
A ventillátort átkötöd az 5 V-ra. Legalább annak ad előterhelést és lassan megyeget. Szimmetrikusra átalakításra elsősorban a régi AT tápok alkalmasak. A - oldali diódák is 2 db 1 A-es, azaz bőven bírják a 2 A-t is akár. Csak meg kell nézni, mi van abban az ágban. Szokott lenni +1 soros dióda feszültségejtőnek, erősebb fojtó (induktivitás), a kondikat sem árt kissé nagyobbra cserélni. Bár rövidzár ellen nem tökéletes, de a stabilizátoroknak van általában áramkorlátjuk és teljesítmény-hőfok korlátjuk is. Amitől a stabilizátor már rég korlátoz, az a tápnak meg se kottyan (5 V 20 A, 12 V 8 A...).
Ha nagyon biztosra akarsz menni, 78L.., 79L.. stabit teszel bele, az csak 0,5 A-es.
Köszönöm Erbe! eddig még tán Te közelítetted meg legjobban ajánlásodat az én "kiscsoportos" tudás szintemhez! Hiába volt már 1959-ben 1 tranzisztoros rádióm, más irányú lett a képesítésem. Végül Amarton cikke "csigázott" fel: "AT-s PC táp átalakítása szimmetrikus feszültségű labortápnak". Csak, amint írtam, ő 12V-ra valósította meg. Az ő cikkéhez azonban már évek óta nem érkezett hozzászólás, ezért kerestem ezt a csoportot. Miután építettem még csöves szkópot is, DE 1 nyákon és áramkörein sajnos NEM tudok elmenni! [legfeljebb a "hagyományos" módon! ] Ezért rajz nélkül sajnos nem vagyok képben. Ránézésre is csak megbecsülni tudom a "szereplőket". Ajánlod - nézzem, rágjam át magam Amarton cikkén - vagy 1 másikon és akkor érteni fogom, hogy TE mit ajánlasz? Ezért építeném meg az említett R.A.Penfold kapcsolásait. [Ahogy szoktam mondani: "Nem szeretnék hülyén meghalni. ]
Hiába ajánlok rajzokat, leírásokat. Minden tápegység más (majdnem). A 12 V-os ághoz csak hozzá kell kötni egy stabilizátor IC-t, de a -12 V-os ágat fel kell deríteni, ha kell visszarajzolni és el kell dönteni, mit mire cserélsz. Jó esetben, ha nem haladja meg az áramigény a tápegységen szereplő adatot, akkor oda is elég egy stabilizátor. Jó esélyed van rá, mert a régi tápegységek -12 V-os ága min. 400 mA-rel terhelhető. Több olyant is láttam, hogy 7912-es stabilizátor adja ki a -12 V-ot. Annál tényleg csak kisebbre kell cserélni.
Ezeket a részeket neked kell felderítened. Ha már ott tartasz, képek után tudunk segíteni.
Mivel már többször lett csatolva az eredeti és az átalakított rajz, több magyarázó szöveggel is, valamint a PC tápok trafójának belső szerkezeti vázlata is, nem hiszem hogy bárki újra belefogna ebbe. Vissza kell olvasni, minden információ itt van a topikban. A trafó szekundere teljesen szimmetrikus, a 12V-os ágak amiken 27V körüli feszültség van teljes kitöltésen egy 0,7-es huzal teherbírásáig terhelhetőek árammal.
Idézet: „De ha kicseréli a -12 V egyenirányító diódáit combosabbra, mindjárt lesz terhelhető -12 V -ja.” Idézet: „És van ajánlat nyák-varázslat nélkül.” Nem nagyon akar belenyúlni, ezzel van a legnagyobb baj. Persze, te is és én is megcsinálom, ha kell, de most róla van szó.
Megoldva. Ő 12V-ot a készenléti tápról vette le, nem is értem nála hogy működött az áram szabályozás. Én leosztottam a trafóról jövőről, és jelenleg van 19V-om. 5A-rel terhelve kb 2tizedet esik. Tökéletes.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2020
Üdv.
Megépült Amarton cikke alapján a Deluxe (vagyis LCD-s) PC-tápból szabályozható táp. Sajnos a cikkben sokminden zavaros a számomra, pl a kapcsolási rajzon és a beültetési rajzon más-más alkatrészszámozás van... Most az élesztés, potik bekötése vár a sorára, de nem tudom, hogy az áram potit hogy kell bekötni.?. A bal alsó sarokban lévő csatlakozóról van szó (eleve más számozás van a PIC programban ); megpróbáltam azonosítani, lekövetni... A fesz potit egyértelműen leírta a cikkben -> táp + és - a poti két vége, forgó rész megy ugye a PIC-be. Az működik szerencsére. Az áram potit viszont nem tudom, hogyan, hova kell kötni (ugyenezen elvvel nem működik) A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2020
Sziasztok!
Normális az hogy a PC feszültsége így ingadozik "alapjáraton"? 1,1-1,7 V? (és a 12 V is picit mászkál) A videó az alaplapi saját adatairól készült, nem szoftveres. Link Köszi a segítséget előre is! https://drive.google.com/file/d/18UoOSYBrIMFEOatLwQUJ_u5gREyWzsZs/v...haring
Akkor gyere vissza ha lemérted multiméterrel is.
Ha ez valóban így változik, akkor szkóp kell hozzá.
Dehogynem szoftveres. Az UEFI is szoftver. A benne lévő, szenzorok értékeit kijelző rutinok pont olyan tökéletlenek, mint egy rendszer alatt futó, ugyanazokhoz az adatokhoz ugyanazon az SM buszon hozzáférő másiké. Felejtsd el ezeket a "méréseket", műszerrel mérj. De ha nincs tüneted, akkor felesleges ezzel egyáltalán időt tölteni.
Szasztok!
PC tápokkal kapcsolatosan lenne egy olyan kérdésem, ami nem egészen tiszta számomra. Alulra csatolok egy képet, amit EmmZolee kollégától kaptam még régebben. Ebben a tápban nem látok segédtápot, ami a TL494-et ellátná energiával. Az ugyan világos számomra, hogy a TL494 a kimenetről táplálkozik akkor, amikor a táp már elindult. Az viszont már kevésbé tiszta számomra, hogy ez hogyan fog elindulni, mikor áram alá helyezem a kikapcsolt állapotából? Bekapcsolástól számítva elkezd növekedni a fluxus a magban, és mikor már elért egy szintet, közbe szól a vezérlés a visszacsatoláson keresztül?
Hello! A nagy trafó árama át van vezetve a kis vezérlőtrafón. Így egy pozitív visszacsatolás képződik, és a két tranyó szabadonfutó oszcillátorként el kezd rezegni. Amikor pedig meg van a szekunder táp a TL494 mintegy szinkronizálja az eddig szabadonfutó oszcillátort.
Szia!
Köszönöm, így már érthető. Még annyi a kérdésem, hogy vajon ebben a felépítésben mennyire valósítható meg egy áramgenerátoros tápegység? Egészen konkrétan akkumulátor töltő logikát szeretnék a TL494 elé tervezni, viszont attól félek, hogy ha az áramgenerátor közbelé és elkezd csökkenni a szek. feszültség, azzal megbolondítom a tápegységet. Lehet, hogy erre a célra jobb lenne beépíteni a segédtápot?
A TL-nek nem lehet elvenni a tápját, mert 9..10V alatt nem működik. Tehát az nem igazán célszerű hogy a töltőáram csökkentésével a TL tápja csökken. Az csak egy tartományon belül lehet, ahol a TL működőképes.
Tiszteletem!
Van egy delta ATX PC tápom DPS-300AB-9 C. Ezt szeretném modellvasút terepasztal hajtásához használni. A 12V-os ága 14A ez nekem mindenre bőven elég (max 3-4A lenne kiszedve, de inkább 1-2A). Van hozzá egy külső feszültségemelő áramköröm amivel 19V-ot tudok létrehozni, mert az is kell a DCC üzemhez (max 2A teljesítményig). Azaz a tápba nem nyúlnék bele. Az 5V-os ágát nem használnám. A kérdésem: be kell-e terhelnem, és ha igen akkor milyen ellenállással, az 5V-os, vagy a 3,3V-os vezetéket ahhoz, hogy a 12V még 4-5 A kivétele esetén is 12V legyen? Köszönettel: Jenő
Szia!
Például az 5 voltra rátehetsz egy 12 V 10 wattos izzót is előterhelésnek.
Köszönöm!
Ha jól számolom kb. 500mA-t kéne terhelni? Mi van abban az esetben ha terhelem az 5v-os ágat is, azaz használom, de nem ennyivel? Pl csak 200mA? Attól már megbolondul?
Előírás erre nincs, teszteld le az elégséges előterhelést.
Egyébként nem értem, hogy általad leírt, átlag 12*2=24 watt dc terhelés mellett mi a gondod egy sacc 3 vagy 1 watt szükséges "pazarlásával"..
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2020
Semmi. Tudom úgy is tervezni, hogy az 5V-os ágon menjenek a PIC vezérlők, és egyéb 5V-os dolgok. Ezek önmagukban nem sokat fogyasztanak. Ha még később a világítás is erről fog menni akkor meg tulajdonképpen megvan az előterhelés, de még így is el fog maradni a 12V-on elhasznált teljesítménytől.
Ahogy kiveszem a Soraidból az 5V terhelés szükséges, de nem kell megegyeznie a 12V-os fogyasztással. Jelen esetben terhelem izzóval, aztán ha kiépül a világítás az asztalon, akkor meg leveszem róla. Jó lesz így?
Azt nem tudom ( de talán még te sem ), mekkora lesz később az állandó terhelés az 5 volton.
Ezért kísérletezd ki, hányszáz mA kell hozzá és azt ne variáld utána, maradjon mindig..
A legegyszerűbb talán az lenne hogy egy feszültségosztóval leosztani az 5V figyelését a 12v-ról.
Én inkább kipróbálnám, mert lehet, nem is kell az 5V-ot terhelni... Ha pedig kell, azt csak te tudod megállapítani, hogy mennyi terhelés kell a stabil működéshez.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |