Fórum témák
» Több friss téma |
Hogy fogalmad is legyen miröl beszélek, itt egy kép az antennámbol, azt hiszem 5 torony adoi vannak a képen! De csak egy ilyen müszerel tudok kiválasztani melyik is a számodra érdekes MUX.
A DVBT doboz ezek összegét fogja mutogatni. (Megj. Ez a müszer sem kimondottan DVBT-re készült). Ezzel befejeztem az ingyenes okitást. Jo tanulgatást. A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2020
Idézet: „A DVBT doboz ezek összegét fogja mutogatni. ” Nalátod, mutogatja. (megint egy öngól) Elébb még azt állítottad, hogy a spektrumanalizátor nem lát semmit, vagy mégis? Ha irányított antennát használ, feltehetően nem 5 torony adóit látja, hanem csak azt az egyet amerre áll. És ez pont elég lehet a max jelre álláshoz. Persze ez még nem biztos, hogy jó irány, ahhoz kéne tudni a többi infót is, de több a semminél.
Mit mutat? Abbol a spektrumbol amit látsz a káepn és azt sem biztos, hogy ilyen felbontásban tudja, mert ez a müszer egy FFt analizer, ami nem 39€. Az én antennám vagy 2 m hosszu yagi és két ado a spektrumbol > 100 km-re van!!!
Nyugodj már meg, és magadban keresd a hibát ne bennem. A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2020
Szia vidd fel a DVBT box-ot az antennához akkuról üzemeltetve, miután odalent odaállítottad a jelerősség kijelzéshez, ott fent egy rövid koaxxal csatlakozz rá.....
Ez csak antenna és TV-készülék, nincs DVBT box.
De már látva a dolog nehézségét (pl. drága műszer), megbarátkozom a néha szines-kockás képpel. Formula1 nincs minden nap, másra meg nem kell.
Nyilván kell kijelzőnek valami hdmi-s monitor vagy valami, de ha nincs is, ilyen boxokat bárhol utánad dobják, szerintem ne nyugodj bele....
Szia! Sokáig autóba való tetőmonitort használtam táppal, beltérivel, Ha kellett a hálózati zsinór kihúz az antennáig. Most X-Finder II-m van meggazdultam.
Esetleg egy laptop és egy USB DVB-T tuner, amit az antennánál tudnál használni.
TV a bal kezedben, antenna a jobb kezedben te pedig ülsz a sátortrtő gerincén..
Mi kell ennél több a beállításhoz..?
Egyébként a javaslatod a legjobb megoldás.
Az analóg TV -hez az antenna beállítása reflexiós környezetben egyáltalán nem egyszerű feladat, nagyon nem biztos, hogy a legnagyobb térerő irányában van a legjobb kép is. Ez a digitális adások vételénél fokozottan így van. Az a célműszer, vagy valami ahhoz hasonló, amit az első hozzászólásomban ajánlottam, jó erre, mert kicsi, és a TV -nek csak azon része van benne, ami a nagy szobai TV -ben is a minőséget mutatja a térerősség mellett. Persze mutat még mást is, de ez már nem annyira lényeges. Egy nagy baja van, hogy nem olcsó, és egyáltalán nem biztos, hogy érdemes egy beállítás erejéig megvenni. A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2020
Ez tetszik!
Elképzelem, hogy a bal kezemben egy 32''-os TV, a jobb kézben az antenna, a többi kezemmel kapaszkodok, villáskulccsal rögzitem a tartót a megfelelő pozicióban. Ja és lehetőleg éjjel kettőkor, hogy ne vakítson a nap.
A megoldás jó, csak a kivitelezés kissé problémás.
Az analóg világban is volt velünk antenna mérő műszer, akinek nem tellett igen drága Kathrein, vagy Hirsman műszerre, az készített magának a Videoton mini vidiből műszert. Ma a digitális világban némileg nehezebb, de gondolom az antenna szerelőknél valószínűleg van ilyesmi.
Én apósomtól kértem kölcsön egy kis LCD TV-t (8"-os), meg fogtam egy kallódó DVB-T vevőt és ezekkel mentem fel a padlásra. Mondjuk nekem nem kellett a tetőre mennem, de az is megoldható. Illetve egy RTL-SDR USB vevő, egy tablet és egy OTG kábel is elég lehet esetleg. Ennél csak a célműszer kisebb.
Idézet: „Ennél csak a célműszer kisebb.” Havernak egy sör (aki nézi lent) meg olcsóbb.
Ha nem szeretsz éjjel fejlámpával szerelni a tetőn, akkor várj december végéig és akkor menj fel a hóesésben és piros kabátban..
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2020
Szevasztok!
Akad azért más is: Dreambox, wifis routeren, Androidos telefon wifivel, appal és Wifin küldi utánad a beállítási adatok közül a BER értéket. Mondjuk azért semmiről kezdve ott fityeg a SatFinder is. Aztán: Android app: megy a GPS, ez a helymeghatározó, beállítod a programban melyik holdat szeretnéd, az ég (a vélt hold helye) fordítod és a képernyőn látod, hol van a kívánt hold. Megnézed, és látod, hogy valami (egy fa) tetejétől kisső jobbra és feljebb. Király, nem? Üdv: StMiklos A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2020
Mondjuk tényleg az a legcélszerűbb, ahogy írtad.
Én is úgy állítottam be az antennát: telefon a nejem kezében, nekem is, először megmutattam, melyik csíkot (és mellette a számot) nézze a képernyőn. Közvetített, és jó is lett. (A sört így csak én ittam. Ha egy haver lett volna itt, persze hogy ő is kapott volna)
Mondjuk a kérdezőnek nem műholddal van problémája.
A segitővel az a baj, hogy jól meg kell válogatni. Apósommal például úgyjártam, hogy kioktattam, hogy mit és hogy mondjon. Kimászok a tetőre, semmi. Mozgatom, semmi. Nagy mérgesen lemászok, látom ott ül a fotelban és nézi a TV-t. Rámnéz, és azt mondja: "Jó"
Mondjuk az már csak részletkérdés, hogy nem műholdhoz, hanem földihez állítanánk most épp. De jó (Pláne, hogy a holdat látja)
De mondok egyszerűt: be kell állni a tv elé, beállítani az antennát, aztán csak meg kell jelölni a végén, merre állt, felvinni, rögzítni.... Na?
Kicsi zsörtölődés nekünk is volt. Csak rákérdeztem már: miért nem felelsz azonnal, hogy jó-e???!
-Hát nem azonnal mászik fel a csík... (és tényleg.)
Legutóbb és utoljára nagyiéknál állítottuk így...csatárlánc volt. Fater a tetőn, én a TV-nél a szobában, mama az előszobában, tata a ház mellett...volt némi csúszás, illetve nagyot hallottak már akkor is. Igazából utólag mulatságos volt, de fater nem élvezte.
Azért van egyszerübb megoldás is. Csak két okos telefon kell hozzá meg mondjuk Skype. Az egyikröl felhivod a másikat és odateszed a TV elé amin látod a minöséget. A felhivottal felvonulsz az antennához és tekered amig nem lesz jobb a kép a telefonon.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2020
Amikor huszonéve az első parabolámat állítgattam, én bizony a műholdvevőt és a Junosztyot felcipeltem a tetőre egy hosszabbítóval.
Bocs, nem írtam, hogy ez a legutóbbi ilyen csatárláncos parabola vagy antenna állítós alkalom kb. 30 éve volt, még sima mobilunk sem volt, nem hogy okos.
Gondoltam, de nem is neked szántam hanem a kollégának, aki manapság áll hasonlo feladat elött....
Pucuka erőlteti a marhaságát. De ebből már jól nem jön ki.
Az évek során volt/van sokféle műholdvevő antenna beállító műszerem. DVB-T-antennára nem használhatók. Az olcsó Sat Finder pláne, mert az amúgy is a beltéri tápjáról kapta a tápfeszt..hja meg lehet hackelni, de mint előttem írták a frekvencia nagyon más. Szép is lenne ha az alacsony pályás (LEO) UHF holdakra is visítana. Már az L és X sávokon sem használhatók konverter nélkül, nem UHF-en. Én ezt ajánlom erre a feladatra: https://www.aliexpress.com/item/4000550562529.html Ilyenem (is) van nekem is. Nagy képernyő...tv adás is látható...Sat és DVB-T-videojel bemenetek....beépített Tv...így nem is sok érte a 30 ezer! Mint látható nem véletlen külön csatlakozó a sat és DVB-T. Enyém pont 2 F csatis.
Ne haragudj, nem erőltetem. Mindössze annyit írtam, hogy ki kéne próbálni.
Ha visszaolvasol, láthatod, hogy elsőre egy megfelelőt javasoltam, ami ugyan kicsit drágának találtam egyszeri antenna beállításhoz. Ehhez írtam, a SAT findert hogy ki kellene próbálni, használtan nem túl drága. Igaz, hogy ez csak a jel nagyságát mutatja, ha mutatja egyáltalán, ami alig több a semminél, de talán valami. Egyébként az az egyszerű SAT finder az LNA lejövő jelének szintjét méri széles sávban. Innen kanyarodott el a vita a modulációs módok irányába teljesen feleslegesen. Mivel nem nekem van rá szükségem, gondoltam fórumtársunk, majd tovább keresi a megoldást. Amit linkeltél, az a tökéletes megoldás, kérdés, hogy rászánja azt a 30000 Ft körüli összeget. De kölcsön is adhatnád neki, vagy segíthetnél a beállításban. A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2020
A satfinder mutatja, csak jól kell beállítani a potit rajta. A satfindert, és az X finder II-t együtt használom, sorba kötve. A durva beállítást a satfinderrel, a finombeállítást, ellenőrzést az Xfinder II-vel csinálom. Abban van kártyaolvadó is, a szolgáltatót is le tudom ellenőrizni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |