Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp készítése házilag képcsőből, TV-szkóp
Lapozás: OK   5 / 16
(#) pimi9 hozzászólása Ápr 9, 2008 /
 
Nem, kifejezetten az 1976-osra gondolok.
Csupán az ott szereplő fűrészgen. hajtanak, mert azonkivűl már minden megvan (rez. kapcsitáp, függ eltérítő, ja az egész 6LO1I-vel tenyérnyi kb és 12V-os akkuról megy )
(#) Medve válasza pimi9 hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /
 
Töltsd le innen pl
(#) soos csaba hozzászólása Jún 23, 2008 /
 
Szevasztok!Oriasi problemaval kuszkodok mar jo regota!,ugyanis sikerult oszeraknom a B7S1-es kepcsovel a szkopomat,csak az a problemam hogy nem tudok rajoni ara hogy a fureszjelgenerator miert nem huza szet joban a csikot a kepcsovon.Mar regeben irtam a ''oszcilloszkop csofejbekotes'' nevezetu topikba is es ot megoldotuk a problemakat a csofejbekotesel kapcsolatban,sokat koszonhetek Medvenek,es Mp3makernek,csak most fen al megint a problema hogy marmeg a fureszjelgenerator vacakol. Ha tudtok segitsetek,csatolok egy par kepet a szkoprol,es a rajzrol.Mar csak lekel hogy fogasam az X,es az Y-on erositojet meg a tetejet kel hogy rategyem csak ez szarakodik.A rajz alapjan mondajatok meg nekem hogy milyen alkatreszekhez nyuljak,hogy a csik a kepcsovon jobban kinyuljon.Valaszotokat elore is koszonom!!
(#) soos csaba hozzászólása Jún 23, 2008 /
 
+egy video

HPIM2229.3gp
    
(#) Medve válasza soos csaba hozzászólására (») Jún 23, 2008 /
 
Nagyon dögös doboz...Szóval nem lehet kivezérelni a csövet. Ellenőrizd a fokozatokat, mi foghatja meg. A rajz alsó részén a 7. tranzisztor bázisára (a kapcsolónál) adjál valami jelet, amivel megnézheted, hogy ki lehet-e egyáltalán vezérelni a végfokozatot, vagyis az utolsó 3 tranzisztort. Az amplitúdóval alulról indulj és lassan, nehogy túlvezéreld. Figyeld a melegedést...Ha eléred a képernyő szélét, akkor a fűrészgenerátorod amplitúdója kicsi.
A jelgenerátorod lehet egy astabil valami is, meg egy poti a végére. Ekkor ugye két távolodó pontot kapsz, ahogy a potit tekered...
Az is lehet, hogy a végtranyók tápfesze kevés, vagy a bétájuk...
(természetesen jobbról a második bázisra is teheted a vizsgálójelet..)
(#) Medve válasza soos csaba hozzászólására (») Jún 23, 2008 /
 
Még valamit megpróbálhatsz, a vizszintes végfokozat két tranzisztoránál az emitterekből a föld felé menő ellenállásokat csökkentsd egy kicsivel, rakj rá párhuzamosan egy mondjuk kétszer akkora ellenállást és figyeld, hogy mit tapasztalsz. Ügyelj a 140V-ra. Illetve magadra inkább!
Kérdés: Huzamosabb ideig üzemelve melegszenek a végtranyók? Ha nem, akkor van még bennük tartalék!
Én BF259-et "használok", kipróbálhatnád, ha hozzájutsz.
(#) Libus válasza soos csaba hozzászólására (») Jún 23, 2008 /
 
Esetleg a két végtranyó emittere között van egy poti, elvileg azzal lehetne a végfokozat erôsítését állítani, ha azt tekergeted, mit reagál rá?
Illetve a végfok munka ellenállásai szerintem kicsit nagyok, ha csökkented mi történik?
(#) soos csaba válasza Medve hozzászólására (») Jún 24, 2008 /
 
Hello!Koszi a valaszotokat majd kiprobalom amit it elmondtatok,csakmost jelenleg nincs idom a szkopal foglalkozni,mert nincs idom,de mihejst lesz azonal irok hogy mik a fejlemenyek,es ha nem erek el eredmenyt irok nektek azonal!Megegyszer koszi hogy segitetek!!
(#) soos csaba válasza Medve hozzászólására (») Jún 24, 2008 /
 
Szevasz Medve!egy valamit elfelejtetem leirni ide,amit nagyon furcsalok a szkopomon,megpedig azt hogy mikor a legalso alasban van a trigger kapcsolo(a 10mikros kondit kapcsolja)akor a legkiseb a csik,de ha tekerem feljeb akor viszont meg megnyulik a csik a kepcsovon ahogy tekerem feljeb de nem nagyon csak egy kicsivel no meg a szelesege,meg meg csinal egy figurat,mikor eltekerem a fureszjelgeneratorban a 10kikloohmos potit akor a csikbol pontot csinal.Nem a fureszjelgeneratoral van akor valami??.Teszek fel meg egy videot hogy hogy viselkedik a kicsike.

HPIM2235.3gp
    
(#) soos csaba hozzászólása Jún 24, 2008 /
 
Ja es megvalami,a vegfokok +160V-on vanak alimentalva,es a kepcso pedig +350V,es -425V-on,nem ugy ahogyan a rajzon szerepel az alimentalason a +-700Volt,mert eredetileg ehez a rajzhoz egy kiseb cso valo,de en a B7S1-es csovet raktam hoza,nem az 5LO 38-ast.Azert alimentaltam a vegfokokat +140V helyet +160V-al mert csak ezzel a feszultsegel ledt kerek a pont a kepcsovon.A kepcso bealimentalasat is csatolom. ezek kozul csak ket fajta rajzom volt,es csak az egyikel mukodot rendesen a cso,az pedig a +350V -425V-os bealimantalasu rajz volt.
(#) Medve válasza soos csaba hozzászólására (») Jún 24, 2008 /
 
Nem egészen értem, amit írtál, de a videóból itélve semmi probléma nincs a készülékkel, ha készakarva juttattál jelet a függőleges erősítőre.
(#) soos csaba válasza Medve hozzászólására (») Jún 24, 2008 /
 
Szevasz Medve!hat azert nem erted mert nem ladtad a teljes videot,ugyanis AVi formatumban van meg a teljes video es atkell hogy konvertaljam 3Gp-be hogy ide felferhesen,de ez a huje konverter program nem atkonvertalta hanem levagta a videonak nagy reszet,es most nincs job otletem hogy mivel tudnam atkonvertalni,hogy feltehesem ide.
(#) Inhouse válasza soos csaba hozzászólására (») Jún 25, 2008 /
 
http://media-convert.com/hu/

Üdv
Inhouse
(#) Medve válasza soos csaba hozzászólására (») Jún 25, 2008 /
 
-Úgy tűnik, gagyi a fűrészgenerátor. Függ az amplitúdója a frekvenciától. (belső eltérítésnél vagyunk, gondolom...)
-Ha a fűrészfreki potit végállásba tekered, akkor leáll(hat) az oszcilláció. Könnyen orvosolható a probléma egy "stop" ellenállással.
-Ha a frekvenciával a sáv szélessége változik, az lehet attól, hogy változik a cső fókusz (vagy egyéb) feszültsége, de szorosabb kapcsolat nem lehet közöttük. Számomra inkább az a valószínűbb, hogy a függőleges erősítő szed fel valami zavart. Például a fűrészgenerátorból, de akkor inkább csak ferde lenne a vonal....
(#) soos csaba válasza Medve hozzászólására (») Jún 25, 2008 /
 
Szevasz Medve!Akor mit javasolsz mit csinaljak vele,vagy esetleg azt a stop ellenalast amit emlitetel azt hova kotod a rajzon.Esetleg egy rajzot tudnal kuldeni.Teszek fel meg egy videot.A videon latszik ahogy a csikbol pont lesz ha eltekerem a fureszjelgeneratorban a 10kiloohmos potit.Latszik meg az is mikor eltekerem a 220kiloohmos potit ami csatlakozik a Y-erosito es a fureszjelgeneratorhoz akor a bal oldali reszt a kepernyon eltolja balra de csak az also szelet.Azt akarom kerdezni hogy ez normalis,marmint a jelenseg.

HPIM2236.3gp
    
(#) soos csaba hozzászólása Jún 25, 2008 /
 
Na helo!Most az iment probaltam ki a kiserletet amit javasoltal Medve.Levalasztottam az X-erositonek a megthajtotranzisztorjanak a kapcsolojara valo csatlakozasat,es a hejere kototem egy jelgeneratort amit 1KHZ-re kapcsoltam,ahogy nyomtam felfele az amplitudot ugy nyult megfele a csik a kepernyon,ugyhogy szerintem csakis a fureszjelgeneratoral van a gond.Namost hogy tudom megcsinalni azt hogy a fureszjelgenerator nagyob jellel vezerelje meg nekem az X-erositot.Vagyis meik ellenalason(okon) kell hogy noveljek vagy csokentsek ahoz hogy a csik a kepernyon jobban szetnyuljon. Legeloszor mikor bealimentaltam a szkopot a fureszjelgenerator meg sem akart nyikani,csak a pont ladszot a kepernyon,de rajodtem hogy a fureszjelgeneratorban a 39ohmos-ellenalast ha megnovelem akor beindul es megjelenik a csikom a kepernyon,csak az a gond hogy nem elegge.A 39ohmos hejebe egy 5kiloohmos trimmerpotit tetem be,es igy tetszes szerint alithatom a csikot a kernyon oszeb vagy szejeleb,dee akarmit csinalok vele nem akar jobban szetnyulni.Ha tudtok segitsetek,legalab mostmar tudjuk hogy hol kell piszkalni.Koszi elore is!!!!
(#) Medve válasza soos csaba hozzászólására (») Jún 25, 2008 /
 
-A "stop" ellenállást a frekiállító potival sorba kösd.
-Hogy a szinkron poti az alsó szélét tolja az szerintem természetes jelenség, de ne fogadd ezt el, hanem építs egy tisztességesebb fűrészgenerátort.
-A fűrészgenerátor amplitúdóját a harmadik tranzisztorral lehet beállítani, de hogy hogyan, azt nem tudom. Gyanítom, hogy egyéb sajtóhiba is lehet még ebben a rajzban.
(#) soos csaba válasza Medve hozzászólására (») Jún 25, 2008 /
 
Koszi Medve a segitseget!majd kiprobalom amit leirtal.Esetleg valami fureszjelgenerator rajzot nem tudnal ide fellokni,ami jo volna ehez a rajzhoz?.Ja es hany ohmos vagy kilos kell hogy legyen az a bizonyos ''STOP'' ellenalas?.Majd meg irok hogy mik a fejlemenyek.CSA!
(#) soos csaba válasza Medve hozzászólására (») Jún 25, 2008 /
 
Megvalami,a frekialito potival mar sorba van kotve egy 4,7kiloohmos ellenalas,akor most hogy gondolod tegyek meg egy ellenalst sorosan a potival.Nem egyszerub volna ha pl a 4,7kiloohmos ellenalast novelnem vagy csokentenem??.
(#) Medve válasza soos csaba hozzászólására (») Jún 25, 2008 /
 
Természetesen, azt cseréld le egy trimmerre.
itt van pl egy szkóp...
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Jún 25, 2008 /
 
Vagy itt van ez, a Hobbielektronika folyóiratból. Egy ilyenben azért jobban bíznék.
(#) levi18 hozzászólása Júl 22, 2008 /
 
Sziasztok!
Régen voltam már itt, közben sokféle step-up-pal prbálkoztam, de egyik sem volt jó. Most elkezdtem trafót tekerni, és a primer már megvan, de nem akarok 2*250V szekunderfeszültséget, hanem csak egyszer 250V-ot.
Átalakítottam egy picit a rajzot csak nem tudom, hogy így megfelelő-e. Nem akarom elrontani azt az egy csövet.
Rá tud nekem valaki nézni?
Köszönöm!
Üdv!
(#) Programmer hozzászólása Szept 22, 2008 /
 
Szereztem egy képcsövet amihez panel is van. A következő csatlakozások vannak rajta: táp (GND, 12V), video bemenet (GND, VIDEO IN) és 2x 3 bemenet amelyekre 2 potmétert kell kötni(kontraszt fényerő). Szeretnék biztosra menni ezért lenne két kérdésem: a video bemenetre composite kimenetet is köthetek? (pl dvd lejátszó "sárga dugó" kimenete vagy fényképezőgép AV kimenete). A második: a kontraszt potmétere 500-B kell legyen míg a fényerőnek 200K-B t ír. Ez akkor azt jelenti hogy egy 500 ohm és egy 200 kohm os potmétert kell használnom?
(A képcső VICTOR DATA SYSTEMS ME-961FZ)
(#) mlhe_vr válasza Programmer hozzászólására (») Szept 23, 2008 /
 
Azért nem olyan egyszerű dolgo ez. Kell még hozzá nagyfeszültség meg eltérítés, stb.. de fekete-fehétr (monocrom) képcsőnél vélelmezhető hogy ott a videó bemenet. ezen kívül a videójelet rá kell vezetni a szinkron leválasztóra is.
(#) EcoPityu hozzászólása Nov 11, 2008 / 1
 
Sziasztok!

Kaptam egy Ruszki kistévét, és úgy gondoltam, hogy ebből is scope-ot csinálok, de ezt már szinkronizáltan!

Kibányásztam belőle a hang részt, és a tuner, stb-vevőhöz tartozó egységeket.
Lekötöttem a gyári függ. eltérítést, majd a gyári vízszintes eltérítést.
Előkapartam egy régi ORION FF tv függőleges eltérítés panelt /TDA1170/ , és bekötöttem a vízszintes elt. tekercsre. A szinkron, és képméret potikat kivezettem az előlapra, még egy TBA 810-es hangvégfokot kap a függőleges eltérítés, és akkor már kis jel is mehet be. Kap még egy feszosztós körkapcsolót, és már kész is a hangsávban működő TVSCOPE!

Itt van két kisfilm(egymás folytatása) működés közben...
(#) csiperke hozzászólása Nov 11, 2008 /
 
Van egy Tungsram M17-11 GR zöld színű monitorcsövem, a yunost tekercs jó rá, és a bekötése is ugyanaz, mert egyszer belepróbáltam és volt rajta kép csak zöld színben. Eladnám.
(#) Frankye válasza csiperke hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
Mármint "Юность" márkájú... :hehe:
(#) csiperke válasza Frankye hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
Szia!
Maga monitorcső Tungsram márkájú.
Az adatait itt találod: http://www.elektroncso.hu/cikkek/crt_m22.gif
(#) csiperke válasza csiperke hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
(#) paya.46 hozzászólása Nov 15, 2008 /
 
Üdvözlök minden fórumozót.

Ezidáig csak rendszeres olvasója voltam a fórumnak, de most felmerült bennem egy ötlet.

SZerintetek lehetséges egy működő TV-készüléket
oscilloscóp-pá átépíteni?

SZeretném ha megosztanátok velem, az ezzel kapcsolatos vleményeteket.

Talán érdemes gondolkodni rajta. Már csak az ár miatt is.
Következő: »»   5 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem